Hoe u uw Mac kunt verkopen

Macs zijn duur, maar ze hebben een hogere tweedehandswaarde dan pc’s. Hier leest u hoe u uw Mac-hardware kunt verkopen, of u nu een upgrade naar een nieuwe Mac uitvoert of gewoon wat geld wilt voor oude MacBooks die u nog heeft liggen.

Maak een back-up en verwijder uw oude gegevens

Het is natuurlijk geen goed idee om een ​​apparaat te verkopen waarop al uw persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Het eerste dat u moet doen, is al die gegevens verwijderen en uw Mac terugzetten naar de fabrieksinstellingen, om uzelf te beschermen en het ook gemakkelijker te maken om als nieuwe computer in te stellen.

U wilt waarschijnlijk op de een of andere manier een kopie van uw gegevens bewaren. Als je net een nieuwe Mac hebt gekocht, kun je je gegevens migreren van je oude naar de nieuwe. Als u opnieuw wilt beginnen of overschakelt naar een Windows-computer, kunt u een back-up van uw bestanden maken voor het geval u ze in de toekomst nodig heeft.

Vervolgens wil je de harde schijf van je Mac wissen. U kunt onze handleiding lezen over hoe u dit kunt doen vanuit de herstelmodus, wat niet meer dan een uur of zo zou moeten duren, afhankelijk van hoeveel gegevens u heeft en hoe veilig u uw harde schijf wilt wissen. Daarna wil je waarschijnlijk macOS opnieuw installeren, anders is het niet bruikbaar voor degene aan wie je het verkoopt.

Vind uw specificaties

Apple brengt bijna elk jaar nieuwe Macbooks uit en heeft meestal een tiental modellen voor elke lancering. U wilt precies weten welke u nodig heeft om een ​​nauwkeurige lijst te maken.

Als u weet in welk jaar uw laptop is gemaakt (niet gekocht), kunt u deze opzoeken op Technische specificaties van Apple database om een ​​volledige lijst te krijgen waarnaar u kunt linken. Anders kunt u op het Apple-logo in de bovenste menubalk klikken en ‘Over deze Mac’ selecteren.

  Samsung Galaxy S20: Bixby volledig uitschakelen

Dit opent een dialoogvenster waarin alle specificaties van uw computer worden vermeld.

De belangrijkste dingen die u wilt weten, zijn de modelnaam (bijv. “MacBook Pro”), het jaar waarin het is gemaakt, de schermgrootte en de hoeveelheid RAM die uw systeem heeft. Als je voor een processorupgrade op je Mac hebt betaald, moet je dat ook vermelden.

Optie 1: Verkoop het zelf voor meer geld

Als je van geld houdt en tijd over hebt, is zelf verkopen de beste keuze. Over het algemeen kom je niet in de buurt van de verkoopprijs voor je Mac, zelfs niet als deze in perfecte staat is. Gebruikt kopen wordt geleverd met een korting en het moet belangrijk genoeg zijn voor mensen om te overwegen. U moet opzoeken hoeveel uw specifieke apparaat op deze websites verkoopt en het uwe op of onder die prijs vermelden.

Zorg ervoor dat je Mac schoon is en maak er goede foto’s van voor je vermelding. Zorg ervoor dat u alle relevante informatie in de lijst opneemt. U moet ook een link naar de winkelpagina van het product opnemen, zodat kopers zowel kunnen zien hoeveel korting ze krijgen als meer specificaties van de machine.

Opmerking: er zijn tal van elektronische schrootbedrijven die beweren uw apparaten te kopen voor de hoogste dollar om u ver onder de marktwaarde te bieden. Je zult je een weg moeten banen door een zee van oplichting en je moeten houden aan vertrouwde bronnen.

Online verkopen versus lokaal verkopen

Je hebt twee opties: online verkopen (en verzenden naar de koper) of lokaal verkopen. Als u online verkoopt, concurreert u met wederverkopers, officiële verkopers en duizenden andere mensen die snel geld willen verdienen. Het kan veel gemakkelijker zijn, maar laat je ook achter geneigd om oplichting terug te sturen wanneer de service de kant van de koper kiest.

  Een Skype-videogesprek opzetten waaraan iedereen kan deelnemen

Lokaal verkopen krijgt een slechte reputatie, maar het is best veilig als je weet wat je doet. De basisregels om oplichting te voorkomen zijn:

Ontmoet elkaar op een drukke openbare plaats, zodat je niet wordt beroofd of beroofd. Je kan zelfs ontmoeten op een politiebureau als je paranoïde bent.
Verstuur het artikel niet. Dit is oplichterij: u verkoopt niet voor niets lokaal. Ontmoet elkaar altijd persoonlijk.
Alleen contant geld. Al het andere is waarschijnlijk oplichterij. Oplichters kunnen chequefraude plegen door u een cheque uit te schrijven die in eerste instantie correct lijkt te worden gestort om vervolgens te stuiteren.
Je zult waarschijnlijk een paar reacties krijgen die klinken als robots die je volledige berichttitel herhalen. Reageer niet op deze; het zijn oplichting.

Gebruik wat gezond verstand en vertrouw niet dat mensen meer van je vragen dan ze zouden moeten. Er zijn tal van oplichters die er zijn, maar als je eenmaal voorbij bent aan het persoonlijk ontmoeten van iemand, is dit de enige manier om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Lokale opties

Craigslist is een zeer goede site voor het verkopen van uw oude elektronica aan geïnteresseerde kopers. Ondanks dat het een lokale marktplaats is, zul je, zolang je niet in het midden van nergens woont, mensen vinden die op zoek zijn naar een deal voor gebruikte apparaten of potentiële wederverkopers die het je uit handen willen nemen.

Facebook Marktplaats is als Craigslist, behalve een beetje minder underground en schetsmatig. Als je bang bent voor Craigslist, plaats dan je vermelding hier.

Laat gaan en Op offeren zijn twee eervolle vermeldingen.

Online opties

eBay is de go-to-optie voor het online verkopen van gebruikte goederen.

  Hoe u uw Mac kunt afsluiten met Terminal

Amazone, dat over het algemeen wordt gebruikt door meer permanente leveranciers, stelt u ook in staat om uw eigen producten te vermelden, net zoals eBay

Swappa: zoals eBay, gemakkelijker te gebruiken, kleinere gebruikersbasis.

Optie 2: Ruil het in voor snel geld

Als u geen zin heeft om een ​​aanbieding te maken of uw machine te verkopen, kunt u deze inruilen voor winkeltegoed (en soms contant). Apple heeft zijn eigen inruilprogramma dat is veel sneller en makkelijker dan zelf verkopen. Natuurlijk geven ze je alleen cadeaubonnen om nieuwe Apple-producten te kopen, maar als je wilt upgraden, kun je je oude apparaten verkopen om je nieuwe te financieren.

Dit proces is alleen echt de moeite waard als uw computer in goede staat is. Apple bood ons $ 490 voor een 13-inch MacBook Pro uit 2015, wat lager is dan de $ 800 of zo, zodat je hem misschien op een site als Craigslist kunt verkopen. Als uw apparaat echter veel krassen heeft of over het algemeen beschadigd is, komt u niet in de buurt van dat aantal. Apple zou ons slechts $ 160 geven voor een bekraste MacBook – een verschrikkelijk klein bedrag – waardoor we ons beperken tot de accessoirebak in de Apple Store.

Je kunt het verkopen aan andere inruilprogramma’s, zoals: Beste koop, maar in onze tests boden ze minder dan Apple. Gazelle biedt vergelijkbare bedragen, maar betaalt in ieder geval contant. Je zou je geluk kunnen beproeven bij een plaatselijk pandjeshuis als je serieus krap bij kas zit, maar hoe je het ook inruilt, je krijgt altijd minder geld dan wanneer je het zelf zou verkopen.

We raden aan om een ​​vermelding een paar weken op Craigslist of Facebook te zetten en vervolgens in te ruilen als deze niet verkoopt. Het beste gebruik van deze inruilprogramma’s is als u het soort persoon bent dat elk jaar een nieuwe iPhone koopt, maar in dat geval kunt u gewoon de iPhone-upgradeprogramma.