Hoe u uw met BitLocker versleutelde bestanden kunt beschermen tegen aanvallers

BitLocker, de coderingstechnologie die in Windows is ingebouwd, heeft de laatste tijd enkele klappen gekregen. Een recente exploit toonde aan dat de TPM-chip van een computer werd verwijderd om de coderingssleutels te extraheren, en veel harde schijven breken BitLocker. Hier is een gids om de valkuilen van BitLocker te vermijden.

Houd er rekening mee dat deze aanvallen allemaal fysieke toegang tot uw computer vereisen. Dat is het hele punt van codering: om te voorkomen dat een dief die uw laptop heeft gestolen of iemand anders toegang krijgt tot uw desktop-pc, uw bestanden niet kan bekijken zonder uw toestemming.

Standaard BitLocker is niet beschikbaar op Windows Home

Hoewel bijna alle moderne besturingssystemen voor consumenten standaard worden geleverd met codering, biedt Windows 10 nog steeds geen codering op alle pc’s. Macs, Chromebooks, iPads, iPhones en zelfs Linux-distributies bieden codering aan al hun gebruikers. Maar Microsoft bundelt BitLocker nog steeds niet met Windows 10 Home.

Sommige pc’s kunnen worden geleverd met vergelijkbare coderingstechnologie, die Microsoft oorspronkelijk ‘apparaatcodering’ noemde en nu soms ‘BitLocker-apparaatcodering’ noemt. We zullen dat in de volgende sectie behandelen. Deze apparaatcoderingstechnologie is echter beperkter dan volledige BitLocker.

Hoe een aanvaller hier misbruik van kan maken: exploits zijn niet nodig! Als uw Windows Home-pc gewoon niet versleuteld is, kan een aanvaller de harde schijf verwijderen of een ander besturingssysteem op uw pc opstarten om toegang te krijgen tot uw bestanden.

De oplossing: betaal $ 99 voor een upgrade naar Windows 10 Professional en schakel BitLocker in. Je zou ook kunnen overwegen om een ​​andere coderingsoplossing te proberen, zoals VeraCrypt, de opvolger van TrueCrypt, die gratis is.

BitLocker uploadt soms uw sleutel naar Microsoft

Veel moderne Windows 10-pc’s worden geleverd met een type codering met de naam ‘apparaatcodering’. Als uw pc dit ondersteunt, wordt deze automatisch versleuteld nadat u zich op uw pc aanmeldt met uw Microsoft-account (of een domeinaccount op een bedrijfsnetwerk). De herstelsleutel wordt vervolgens automatisch geüpload naar de servers van Microsoft (of de servers van uw organisatie op een domein).

  Een bevroren Mac repareren

Dit beschermt u tegen verlies van uw bestanden. Zelfs als u het wachtwoord van uw Microsoft-account vergeet en niet kunt inloggen, kunt u het accountherstelproces gebruiken en weer toegang krijgen tot uw coderingssleutel.

Hoe een aanvaller hier misbruik van kan maken: dit is beter dan geen encryptie. Dit betekent echter dat Microsoft kan worden gedwongen om uw coderingssleutel met een bevel aan de overheid bekend te maken. Of, erger nog, een aanvaller zou in theorie het herstelproces van een Microsoft-account kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot uw account en toegang te krijgen tot uw coderingssleutel. Als de aanvaller fysieke toegang had tot uw pc of de harde schijf, zou hij die herstelsleutel kunnen gebruiken om uw bestanden te decoderen, zonder uw wachtwoord nodig te hebben.

De oplossing: Betaal $ 99 voor een upgrade naar Windows 10 Professional, schakel BitLocker in via het Configuratiescherm en kies ervoor om geen herstelsleutel naar de servers van Microsoft te uploaden wanneer daarom wordt gevraagd.

Veel Solid State-schijven breken BitLocker-codering

Sommige solid-state schijven adverteren ondersteuning voor “hardwareversleuteling”. Als u een dergelijke schijf in uw systeem gebruikt en BitLocker inschakelt, vertrouwt Windows erop dat uw schijf het werk doet en niet de gebruikelijke coderingstechnieken uitvoert. Immers, als de schijf het werk in hardware kan doen, zou dat sneller moeten zijn.

Er is alleen een probleem: onderzoekers hebben ontdekt dat veel SSD’s dit niet goed implementeren. Zo beveiligt de Crucial MX300 uw encryptiesleutel standaard met een leeg wachtwoord. Windows kan zeggen dat BitLocker is ingeschakeld, maar het doet misschien niet veel op de achtergrond. Dat is eng: BitLocker zou SSD’s niet stil moeten vertrouwen om het werk te doen. Dit is een nieuwere functie, dus dit probleem treft alleen Windows 10 en niet Windows 7.

  Waarom smartphones geen wazige achtergrondfoto's kunnen maken

Hoe een aanvaller dit kan misbruiken: Windows kan zeggen dat BitLocker is ingeschakeld, maar BitLocker kan werkeloos toekijken en uw SSD laten falen bij het veilig versleutelen van uw gegevens. Een aanvaller kan mogelijk de slecht geïmplementeerde codering in uw SSD-station omzeilen om toegang te krijgen tot uw bestanden.

De oplossing: wijzig de optie “Gebruik van op hardware gebaseerde codering voor vaste gegevensstations configureren” in het Windows-groepsbeleid in “Uitgeschakeld”. U moet de schijf daarna ontsleutelen en opnieuw versleutelen om deze wijziging door te voeren. BitLocker vertrouwt geen schijven meer en doet al het werk in software in plaats van hardware.

TPM-chips kunnen worden verwijderd

Een beveiligingsonderzoeker demonstreerde onlangs nog een aanval. BitLocker slaat uw coderingssleutel op in de Trusted Platform Module (TPM) van uw computer, een speciaal stuk hardware dat fraudebestendig zou moeten zijn. Helaas kan een aanvaller gebruiken een FPGA-bord van $ 27 en wat open-sourcecode om het uit de TPM te halen. Dit zou de hardware vernietigen, maar zou het mogelijk maken de sleutel te extraheren en de codering te omzeilen.

Hoe een aanvaller dit kan misbruiken: Als een aanvaller uw pc heeft, kunnen ze in theorie al die fraaie TPM-beveiligingen omzeilen door met de hardware te knoeien en de sleutel te extraheren, wat niet mogelijk is.

De oplossing: Configureer BitLocker om een ​​pre-boot-pincode in groepsbeleid te vereisen. De optie “Opstartpincode vereisen met TPM” dwingt Windows om een ​​pincode te gebruiken om de TPM bij het opstarten te ontgrendelen. U moet een pincode typen wanneer uw pc opstart voordat Windows opstart. Hierdoor wordt de TPM echter met extra beveiliging vergrendeld en kan een aanvaller de sleutel niet uit de TPM halen zonder uw pincode te kennen. De TPM beschermt tegen brute force-aanvallen, zodat aanvallers niet zomaar elke pincode één voor één kunnen raden.

  10 films die je deze Thanksgiving moet bekijken

Slapende pc’s zijn kwetsbaarder

Microsoft raadt aan om de slaapmodus uit te schakelen wanneer u BitLocker gebruikt voor maximale beveiliging. De sluimerstand is prima: u kunt BitLocker een pincode laten vragen wanneer u uw pc uit de sluimerstand haalt of wanneer u deze normaal opstart. Maar in de slaapstand blijft de pc ingeschakeld met de coderingssleutel die is opgeslagen in het RAM.

Hoe een aanvaller hier misbruik van kan maken: Als een aanvaller uw pc heeft, kan hij deze uit de slaapstand halen en inloggen. In Windows 10 moeten ze mogelijk een numerieke pincode invoeren. Met fysieke toegang tot uw pc kan een aanvaller mogelijk ook directe geheugentoegang (DMA) gebruiken om de inhoud van het RAM-geheugen van uw systeem te pakken en de BitLocker-sleutel te krijgen. Een aanvaller kan ook een cold-boot-aanval uitvoeren: start de draaiende pc opnieuw op en pak de sleutels uit het RAM voordat ze verdwijnen. Dit kan zelfs het gebruik van een vriezer inhouden om de temperatuur te verlagen en dat proces te vertragen.

De oplossing: zet uw pc in de slaapstand of zet hem uit in plaats van hem in slaapstand te laten staan. Gebruik een pre-boot-pincode om het opstartproces veiliger te maken en cold-boot-aanvallen te blokkeren. BitLocker vereist ook een pincode bij het hervatten van de slaapstand als het is ingesteld om een ​​pincode te vereisen bij het opstarten. Windows laat u ook “nieuwe DMA-apparaten uitschakelen wanneer deze computer is vergrendeld” ook via een groepsbeleidsinstelling, die enige bescherming biedt, zelfs als een aanvaller uw pc krijgt terwijl deze draait.

Als u wat meer over dit onderwerp wilt lezen, heeft Microsoft gedetailleerde documentatie voor: Bitlocker beveiligen op haar website.