Hoe u uw oude filmfoto’s kunt digitaliseren

Ik ben een grote fan van filmfotografie, maar een probleem is dat fysieke foto’s moeilijk te delen zijn. Iedereen gebruikt tegenwoordig Instagram of Facebook. Gelukkig is het relatief eenvoudig – maar niet per se goedkoop – om filmfoto’s te digitaliseren. Dus of je nu een doos met oude foto’s in de kelder van je ouders hebt gevonden die je online wilt zetten, of je hebt vorige week een rolletje 35 mm-film geschoten, dit is wat je moet doen.

Filmfoto’s zijn er in twee vormen: ontwikkelde fotoafdrukken en de originele dia’s of negatieven. Fotoafdrukken zijn gemakkelijker en goedkoper te digitaliseren, maar u krijgt betere resultaten met de negatieven. Als je beide hebt, is aan jou welke je kiest.

Als je de foto’s hebt

Als je de fotoafdrukken hebt, is het heel eenvoudig. Je kunt gewoon een foto maken met je telefoon als je wilt, maar laten we eens kijken naar de betere opties.

Gebruik uw scanner

De meeste moderne scanners zijn meer dan in staat om foto’s te scannen. Een goede heeft waarschijnlijk een speciale modus voor het scannen van foto’s. Mogelijk moet u enkele kleine kleuraanpassingen maken of een rand wegsnijden, maar het is gemakkelijk en betrouwbaar, zo niet per se een snelle optie.

  Hoe de Apple Translate-app op de iPhone te gebruiken

Als je toch met je scanner gaat, kun je het beste alle foto’s toevoegen aan een catalogus-app zoals Apple Photos of Adobe Lightroom. Ze houden ze allemaal gesorteerd en je kunt ze ook gebruiken om de gewenste kleurcorrecties aan te brengen.

Gebruik Google Fotoscan

Google’s Photoscan-app, beschikbaar voor iOS en Android, is een van hun minder bekende projecten. Het gebruikt de camera van uw smartphone om foto’s te scannen en te digitaliseren door een reeks afbeeldingen te maken om verblinding te elimineren en ze vervolgens te combineren. Hier is een foto die ik ermee heb gescand vandaag.

Photoscan is een slimme app die schittering goed verwijdert en vrij snel te gebruiken is. Helaas vond ik dat het mijn afbeeldingen, vooral huidtinten, een beetje te veel vervaagde. Ik denk dat het is ontworpen voor gebruik met oudere, vervaagde afbeeldingen, in plaats van de gloednieuwe afdrukken waarmee ik werkte.

Als u slechts een handvol foto’s wilt scannen om te uploaden naar sociale media, is dit de manier om dat te doen.

Bel de professionals

Het scannen en kleurcorrigeren van een grote doos met foto’s kan behoorlijk tijdrovend zijn. Als u veel afbeeldingen moet scannen en er zeker van wilt zijn dat het goed is gedaan, kunt u het beste een professionele service inschakelen. Er zijn genoeg online beschikbaar, en de prijzen liggen normaal gesproken tussen $ 0,20 en $ 0,40 per foto, afhankelijk van het aantal afbeeldingen dat u wilt scannen, de kwaliteit die u nodig hebt en of u ze wel of niet in kleur wilt corrigeren.

  Een gesprek beginnen met Firefox Hallo

Voordat u echter online gaat, raad ik u aan te controleren of uw plaatselijke camerawinkel fotoscannen aanbiedt. Fotografie is een van die dingen waar het nog steeds logisch is om lokaal te gaan; de winkels worden bemand door experts die bijna altijd bereid zijn om te helpen en advies te geven. Ze kunnen je precies aanbevelen wat je foto’s nodig hebben, ook al kost het iets meer.

Als je de minpunten of dia’s hebt

Met filmnegatieven of dia’s is het niet zo eenvoudig om ze door uw documentscanner te halen. Het voordeel is dat als u ze digitaliseert, de resulterende afbeeldingen hoogstwaarschijnlijk van hogere kwaliteit zijn dan wanneer u de originele foto’s scant.

Ontvang een negatiefscanner

Als u veel dia’s of negatieven moet scannen, is de aanschaf van een negatiefscanner wellicht de meest kosteneffectieve oplossing. Hoewel de kleur misschien niet de beste is, de Jumbl 22MP film- en diascanner kost slechts $ 80. Als het belangrijker is om foto’s online te krijgen dan ze er perfect uit te laten zien, is dit een geweldige optie. U kunt ook overwegen om een ​​hoogwaardige document- en fotoscanner te gebruiken die ook negatieven en dia’s kan scannen, zoals de Epson Perfection V600 ($ 190).

  Een PDF invoegen in Excel

Ga met de professionals

Net als bij het scannen van fotoafdrukken, is de beste optie, als je een enorme collectie hebt die je wilt digitaliseren, waarschijnlijk om met professionals te gaan. Verwacht tussen de $ 0,30 en $ 1,50 per afbeelding te betalen, afhankelijk van het formaat van de foto’s, de kwaliteit die je nodig hebt en hoeveel je er hebt. De bulkkortingen zijn niet te versmaden.

Zoals altijd raad ik je aan om eerst eens een kijkje te nemen bij je plaatselijke camerawinkel gaan met een online service. Het personeel daar kan u adviseren over de beste handelwijze.

Foto’s verslechteren alleen maar na verloop van tijd. Als je een grote verzameling oude foto’s hebt, hoe eerder je ze digitaliseert – en er een back-up van maakt – hoe kleiner de kans dat ze verpest worden door tijd of mishandeling.