Hoe u uw VPN-snelheid kunt testen

epcdream.nl

Het testen van een VPN-snelheid is het gemakkelijkste en lastigste om te doen. Blijf dus op de hoogte van deze uitleg waarin we de nuances van dit ‘eenvoudige’ proces belichten, inclusief de tools om dit goed te doen.

Na het testen van ProtonVPN, ExpressVPN, Surfshark, MullvadVPN en vele anderen, kan ik gerust zeggen dat snelheid de meest verkeerd begrepen factor is onder VPN-gebruikers.

Het is eenvoudig om in te loggen op een snelheidstesttool, maar het is erg moeilijk om de resultaten nauwkeurig te begrijpen.

Dus laten we, voordat we verder gaan met het testen van VPN-snelheden, enkele grondbeginselen doornemen.

Factoren die van invloed zijn op VPN-snelheden

Dit gedeelte bevat een niet-uitputtende lijst met aspecten die van invloed zijn op VPN-snelheden en enkele ‘standaard’ dingen die u moet weten voordat u aan de daadwerkelijke tests begint.

#1. Geen Twee Servers Presteren Gelijk

Het hangt sterk af van de server waarmee u verbinding maakt, aangezien de hardware veel moeilijk te bereiken verschillen heeft en de serverbelasting, die ook varieert.

En dit prestatieverschil is aanzienlijk zichtbaar als u vanaf twee afzonderlijke fysieke locaties verbinding maakt met servers. Dit komt door de unieke internetinfrastructuur die u met die machines verbindt, inclusief de kwaliteit van kabels, afstand, routers, enz.

#2. Keuze van VPN-protocol

Beschouw VPN-protocollen als de ziel van een VPN-verbinding. Ze bepalen hoe de VPN-tunnels presteren, inclusief de coderingssterkte, snelheid, efficiëntie, algehele beveiliging, enz.

Sommige zijn gebouwd voor snelheid, zoals WireGuard, terwijl andere beproefde allrounders zijn, zoals OpenVPN.

Daarnaast ontwikkelen enkele VPN-providers ook hun aangepaste protocollen voor de grootst mogelijke flexibiliteit.

#3. Extra beveiliging

Beveiliging verstoort de snelheid. En in de praktijk hebben de meesten van ons geen functies nodig zoals multi-hop, Tor over VPN, versleuteling van bankkwaliteit, enz.

Hoewel dergelijke eigenschappen ideaal zijn voor mensen in autoritaire regimes, journalisten en activisten; voor anderen is deze onnodige beveiliging een overkill die onvermijdelijk zijn tol eist van de netwerksnelheid.

  Een VPN gebruiken met Tinder

Proxy’s zijn met name een goede vervanging voor een VPN als de agenda alleen gaat over het vervalsen van iemands locatie.

#4. Inheemse factoren

De eerste is je normale internetsnelheid. VPN’s kunnen alleen de typische snelheden halen die we van onze internetproviders krijgen.

Het is dus belangrijk om de standaard netwerksnelheid te controleren voordat je met je vinger naar je VPN wijst.

Bovendien speelt de afstand tot de wifi-router ook een rol in de uiteindelijke uitvoer: meer afstand betekent lagere snelheden.

Trouwens, het type verbinding, wifi of ethernet, heeft ook iets te zeggen, waarbij ethernetconnectiviteit de snelste van de twee is.

Ten slotte heeft de kwaliteit van uw computerhardware (kabelkwaliteit, modem, enz.) invloed op de algehele ervaring.

Dit zijn dus een paar dingen waar uw uiteindelijke verbindingssnelheid van afhangt.

Een VPN-snelheid testen

Ik zal het proces demonstreren met een paar tools voor het testen van de snelheid.

Ik heb met name een symmetrische breedbandverbinding van 40 Mbps (gelijke download- en uploadsnelheden) met de router boven geïnstalleerd. Mijn geschatte afstand tot de WiFi-router die 2,5 GHz internet uitzendt, is 7 meter horizontaal en 5 meter verticaal. En deze laptop waar ik aan werk is het enige apparaat dat op de router is aangesloten.

Bovendien heb ik tijdens deze test geen actieve downloads. En er is geen actieve applicatie, behalve de browser die ik gebruik om te speedtesten en schrijven (dus twee open tabbladen) en een screenshot-applicatie. Bovendien heb ik alle browserextensies uitgeschakeld behalve die van de VPN zelf.

Bovendien gebruik ik geen enkele applicatie om de achtergrondprocessen op mijn Windows 11-laptop te besturen.

Ten slotte wordt geadviseerd om ten minste driemaal, meerdere keren per dag metingen uit te voeren en als laatste de gemiddelde waarden te nemen voor de beste nauwkeurigheid.

Ik zal het echter een keer doen met de tools voor deze demonstratie.

#1. Ookla-snelheidstest

Speedtest is een van de meest populaire tools voor snelheidstests. Het geeft gedetailleerde informatie over de uploadsnelheid, downloadsnelheid, ping-parameters, IP-adres, enz.

  Werkt NordVPN met Netflix? 2023 (maart)

Het wijst ook een unieke URL toe om uw resultaten te delen, en men kan de bevindingen ook exporteren.

Het testproces is eenvoudig. Ga naar speedtest.net en klik op de omcirkelde GO.

Mijn standaardparameters:

Vervolgens maakte ik verbinding met de Singapore-server van de VPN, ongeveer 6.200 km van mijn plaats.

Je kunt controleren of de meeste schade is aangericht aan de uploadsnelheid (bijna 30%) en Ping (11➡️79). Hoewel de VPN de uploadprestaties had kunnen verbeteren, is een hogere Ping het directe resultaat van de afstand en enkele niet-VPN-gerelateerde factoren.

Dit was dus de Ookla Speedtest.

#2. Snel

Fast is een aanbod van Netflix om de netwerkparameters te testen. Het biedt een veel schonere interface; de uitvoer is echter vergelijkbaar wat betreft downloadsnelheid, uploadsnelheid en latentiewaarde (Ping).

Evenzo heb ik de speedtest twee keer uitgevoerd, met en zonder VPN, door verbinding te maken met dezelfde VPN-server.

We kunnen een duidelijk verschil zien tussen de twee tools die we tot nu toe hebben getest. En dat is te verwachten, aangezien de servers die deze kenmerken testen ook verschillen.

Hier verwijst de onbelaste latentiewaarde naar een verkeersloos netwerk in vergelijking met het geladen netwerk waar data-intensieve applicaties naast draaien.

#3. Breedband Speedchecker

Broadband Speedchecker werkt om internetsnelheden en serviceproviders voor de Britse bevolking te vergelijken. Het kan echter uw netwerksnelheden controleren, ongeacht de locatie.

Als u zich in het VK bevindt, kunt u deze tool gebruiken om ISP’s, hun abonnementen, snelheden, enz. te controleren om de juiste te kiezen.

Het is subjectief!

Zoals je kunt zien, variëren de snelheden enorm. Ik heb deze tools trouwens meerdere keren gebruikt om twee consistente resultaten te illustreren.

Bovendien geven geen twee tools dezelfde output. En meerdere tools worden mogelijk gemaakt door anderen. Zo wordt Google Speed ​​Test (samen met vele andere) ondersteund door Ookla’s Speedtest.

Daarnaast kun je er ook een paar bekijken, zoals WiFi Man, Cloudflare-snelheidstest, enz.

Maar deze snelheidstests doen er een beetje toe, en de waarden verschillen bij elke andere run, zelfs met dezelfde tool. Waar het dus om gaat, zijn de real-life prestaties.

  De beste VPN's voor torrents in 2023 (maart)

En daarvoor hebben we er een paar op een rijtje gezet om je goed van dienst te zijn.

#4. ProtonVPN

Het in Zwitserland gevestigde ProtonVPN is een van de beste in de hele VPN-industrie. Ze hebben zelfs meerdere op privacy gerichte producten, waaronder een gecodeerde e-mailservice, een beveiligde clouddrive, agenda en VPN.

Ze bieden ongelooflijke snelheden en hebben een uitstekend geo-deblokkeringsrecord.

Bovendien beschikt ProtonVPN over een native adblocker, Tor over VPN, wereldwijde servers en een gelikte gebruikersinterface.

Er is meer aan de hand dat u kunt zien in onze gedetailleerde ProtonVPN-recensie.

#5. Surfshark

Surfshark VPN is er een die we hier bij epcdream.nl hebben getest en die het aanbevelen waard is.

Het heeft een respectabele wereldwijde aanwezigheid, geavanceerde beveiligingsfuncties zoals multi-hop en geweldige geo-deblokkeringsprestaties.

Net als Proton heeft Surfshark een ‘One’, waarmee VPN, Antivirus, (breach) Alert en (private) Search onder één pakket vallen. U kunt zich echter ook zelfstandig abonneren op de VPN.

Je kunt onze Surfshark One-recensie bekijken voor een beter begrip.

#6. ExpressVPN

Een VPN-lijst is nauwelijks compleet zonder ExpressVPN te vermelden. Deze heeft tal van experts die het bestempelen als de snelste VPN van allemaal.

Persoonlijk zal ik het beoordelen als de beste VPN voor entertainment en qua snelheid vergelijkbaar met ProtonVPN.

Het heeft een mooie set functies, waardoor een perfecte balans tussen beveiliging en prestaties mogelijk is. Bij het dagelijkse werk schittert de gebruikersinterface met niets om over te klagen.

U kunt meer bekijken in deze ExpressVPN-recensie.

We zijn hier echter niet toe beperkt en hebben nog veel meer te bieden in deze compilatie van beste VPN-services.

Dus dat was het voor deze zelfstudie over VPN-testen.

Tot de volgende keer!