Hoe u uw webbrowserbladwijzers kunt opruimen

Browserbladwijzers kunnen na verloop van tijd een puinhoop worden. Heeft u bladwijzers nodig voor honderden webpagina’s die u nooit bezoekt? Hier leest u hoe u een back-up van uw bladwijzers kunt maken, ze efficiënt kunt opschonen en een meer georganiseerde browser kunt behouden.

Maak eerst een back-up van uw bladwijzers

Het kan moeilijk zijn om grote aantallen bladwijzers te verwijderen. Wat als je een obscure webpagina nodig hebt die je drie jaar geleden als bladwijzer hebt gemarkeerd?

Om deze stress te voorkomen, maakt u eerst een back-up van uw bladwijzers. Uw browser kan uw bladwijzers exporteren naar een HTML-bestand. Als u ooit bladwijzers nodig heeft die u hebt verwijderd, kunt u het HTML-bestand in uw browser bekijken of zelfs importeren en al uw verwijderde bladwijzers terugkrijgen.

Het is gemakkelijk om grote aantallen bladwijzers te verwijderen als er een back-up van is gemaakt. Je kunt ze altijd weer vinden als je ze nodig hebt – en de kans is groot dat je ze niet nodig hebt.

U kunt als volgt een back-up maken van uw bladwijzers in alle grote browsers:

Google Chrome: Klik op menu > Bladwijzers > Bladwijzerbeheer. Klik op de menuknop in de rechterbovenhoek van de pagina Bladwijzerbeheer en selecteer “Bladwijzers exporteren”.
Mozilla Firefox: Klik op menu > Bibliotheek > Bladwijzers > Toon alle bladwijzers. Klik in het venster Bibliotheek op Importeren en back-uppen > Bladwijzers exporteren naar HTML.
Apple Safari: klik op Bestand > Bladwijzers exporteren. Geef je bestand een naam en kies een opslaglocatie.
Microsoft Edge: klik op menu > Instellingen > Algemeen > Importeren of Exporteren. Selecteer “Favorieten” en klik op de knop “Exporteren naar bestand”.
Internet Explorer: klik op het pictogram Favorieten (ster) op de werkbalk, klik op de pijl-omlaag rechts van Toevoegen aan favorieten en selecteer “Importeren en exporteren”. Selecteer ‘Exporteren naar een bestand’, klik op ‘Volgende’, selecteer ‘Favorieten’, klik op ‘Volgende’, selecteer de hoofdmap ‘Favorieten’, klik op ‘Volgende’, kies een locatie voor het bestand en klik op ‘Exporteren’.

  De ultieme gids voor netwerkontwerp

Bewaar uw bladwijzers op een veilige plaats, zoals een Dropbox-, Google Drive- of Microsoft OneDrive-map.

Nadat u klaar bent, kunt u dubbelklikken op het .html-bestand om de inhoud ervan te bekijken. U kunt het bestand openen en Ctrl+F gebruiken om naar bladwijzers te zoeken, of u kunt de bladwijzerimportfunctie van uw browser gebruiken om de bladwijzers in uw browser te herstellen.

Verwijder die bladwijzers

Nu kunt u beginnen met het verwijderen van bladwijzers. Het is waarschijnlijk gemakkelijker om dit te doen in de bladwijzerbeheerder van uw webbrowser. Om het bijvoorbeeld in Chrome te openen, klikt u op menu > Bladwijzers > Bladwijzerbeheer.

U kunt met de rechtermuisknop op een bladwijzer of map klikken en “Verwijderen” selecteren om deze te verwijderen, of met de linkermuisknop op een bladwijzer klikken en op de Delete-toets op uw toetsenbord drukken. Om meerdere bladwijzers te selecteren, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u er met de linkermuisknop op klikt. Om een ​​reeks bladwijzers te selecteren, klikt u op een bladwijzer, houdt u de Shift-toets ingedrukt en klikt u op een andere. U kunt de Ctrl-toets ingedrukt houden en op geselecteerde bladwijzers klikken om ze te deselecteren. Druk op een Mac op de Command-toets in plaats van de Ctrl-toets.

Ervan uitgaande dat u uw browsergegevens synchroniseert, ruimt dit ook uw rommelige bladwijzers op uw telefoon op. U kunt natuurlijk bladwijzers beheren op uw telefoon of tablet. Die wijzigingen worden gesynchroniseerd met de browser op uw pc of Mac.

  Bladwijzers automatisch alfabetisch sorteren in Firefox

Of verberg ze, voor nu

Als zelfs dit te veel voor je is, kun je ze uit je zicht krijgen. Druk op Ctrl+A om alle zichtbare bladwijzers te selecteren. Druk op een Mac in plaats daarvan op Command+A. U kunt ze vervolgens naar een andere map slepen, u kunt ze bijvoorbeeld naar de map ‘Overige bladwijzers’ in Chrome slepen of zelfs een andere map voor ze maken. Dan kun je degene die je wel wilt gebruiken op het hoogste niveau plaatsen, en alle rommel zal achter die map worden verborgen.

Dit is een goed compromis tussen het onmiddellijk wissen van die bladwijzers en ze de hele dag in je gezicht hebben. Plaats die bladwijzers in een verborgen map en, als u ooit een bladwijzer gebruikt, verplaats deze dan uit de map. Als je zeker weet dat je de bladwijzers in de map niet nodig hebt, kun je de hele map verwijderen. Je hebt tenslotte nog steeds dat bookmark-back-upbestand.

Maak uw bladwijzerwerkbalk compacter

Als u een aantal bladwijzers op uw werkbalk wilt bewaren voor gemakkelijke toegang, nemen de namen veel ruimte in beslag. U kunt de naam van een bladwijzer verwijderen en deze verschijnt als het pictogram op de werkbalk. Dit geeft je veel meer ruimte om mee te werken. Als u de naam van een bladwijzer in Chrome wilt wijzigen, klikt u er met de rechtermuisknop op, selecteert u ‘Bewerken’ en wijzigt u de naam. Andere browsers werken op dezelfde manier.

Natuurlijk hoeft u de naam niet helemaal te verwijderen. Je zou het kunnen inkorten. U kunt bijvoorbeeld uw bladwijzer ‘Google Agenda’ hernoemen naar ‘Agenda’, waardoor deze op uw werkbalk kleiner wordt. Uw bladwijzers kunnen veel compacter en gemakkelijker in één oogopslag te herkennen zijn.

  Hoe u de nauwkeurigheid van GPS-tracking in uw trainingsapps kunt verbeteren

Archiveer webpagina’s in plaats van er een bladwijzer van te maken

Als u merkt dat u een bladwijzer maakt om ze te onthouden, overweeg dan om al deze items in een specifieke map te bookmarken – een soort “inbox” voor bladwijzers. Blader om de paar weken door die map en verwijder alle bladwijzers die u niet interesseren.

Of, als u webpagina’s wilt archiveren voor later gebruik, overweeg dan om in plaats daarvan een app zoals OneNote of Evernote te gebruiken. Deze apps archiveren de volledige tekst van elke webpagina en u kunt ze later doorzoeken in uw OneNote- of Evernote-app. Ze behouden zelfs de tekst van de webpagina, zodat u deze nog steeds kunt bekijken als deze uitvalt. Het is een stuk handiger om informatie te vinden dan door uw bladwijzers te zoeken, die alleen de titel van de webpagina bevatten.

Zijn uw bladwijzers echt nuttig?

De sleutel tot opruimen is om eerlijk tegen jezelf te zijn over hoe nuttig iets is. Zoals Marie Kondo zou zeggen, brengen die bladwijzers je vreugde?

Een bladwijzer die leidt naar een werkinstrument dat u elke dag gebruikt of een bepaald recept waar u van houdt, kan zeker nuttig zijn. Maar als u honderden bladwijzers heeft, is de kans groot dat veel van hen niet echt nuttig voor u zijn, maar er wel zijn ‘voor het geval dat’.

Wees eerlijk tegen jezelf. Dit is internet en je kunt de meeste dingen vinden met een snelle Google-zoekopdracht. U zult zich waarschijnlijk tot Google wenden in plaats van uw rommelige bladwijzers als u ooit iets moet vinden.