Hoe u uw Windows-wachtwoord kunt verwijderen

Niet iedereen vindt het prettig om elke keer dat ze zich moeten aanmelden bij hun computer een wachtwoord in te voeren. Met Windows kunt u het wachtwoord zonder al te veel gedoe verwijderen. Hier is hoe.

Waarom je dit waarschijnlijk niet zou moeten doen

Er zijn verschillende kanttekeningen waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u zelfs maar overweegt de technieken te gebruiken die we in dit artikel behandelen.

U moet een lokaal account gebruiken om de truc voor het verwijderen van wachtwoorden te laten werken. U kunt uw wachtwoord niet verwijderen als u een Microsoft-account gebruikt. Als u een Microsoft-account gebruikt en dit toch wilt doen, moet u uw account terugzetten naar een lokaal account.
Het verwijderen van het wachtwoord van uw computer kan een veiligheidsrisico vormen. Iedereen heeft er toegang toe door er gewoon naar toe te lopen. Hiervoor hebben mensen echter nog wel fysieke toegang nodig. Als u geen wachtwoord op een lokaal account heeft, bent u niet kwetsbaarder voor inbraak op afstand.
Als u ervoor zorgt dat een beheerdersaccount geen wachtwoord heeft, kunnen schadelijke toepassingen die op uw pc worden uitgevoerd in theorie verhoogde toegang tot Windows krijgen.
Als u slechts één account op uw Windows-pc heeft, is het een beter idee om Windows zo in te stellen dat u zich automatisch aanmeldt in plaats van uw wachtwoord te verwijderen, maar zelfs dat heeft zijn problemen. We laten u later in dit artikel zien hoe u dit kunt doen en noteren ook de specifieke beveiligingsrisico’s die dit met zich meebrengt.

  Mappen wijzigen in opdrachtprompt op Windows 10

Ja, dat zijn een heleboel belangrijke kanttekeningen. De waarheid is dat we het gebruik van deze technieken over het algemeen afraden, ook al kunnen ze in bepaalde omstandigheden zinvol zijn. Uiteindelijk schrijven we erover omdat we het advies op andere sites hebben zien rondgaan zonder de belangrijke risico’s ervan op te merken.

Hoe het Windows-wachtwoord voor een lokaal gebruikersaccount te verwijderen

Open de app Instellingen door op het menu Start en vervolgens op het tandwiel Instellingen te klikken.

Klik vervolgens op ‘Accounts’.

Selecteer in de lijst met instellingen aan de linkerkant “Aanmeldopties” en klik vervolgens onder het gedeelte “Wachtwoord” aan de rechterkant op de knop “Wijzigen”.

Om uw wachtwoord te wijzigen, moet u om veiligheidsredenen eerst uw huidige wachtwoord bevestigen. Als je dat hebt gedaan, klik je op ‘Volgende’.

Voor het volgende gedeelte, omdat we geen wachtwoord willen gebruiken om in te loggen, laat u alle velden leeg en klikt u op “Volgende”. Door geen wachtwoord in te voeren en het leeg te laten, vervangt Windows uw huidige wachtwoord door een leeg wachtwoord.

  Veilig inloggen voor Windows 10 in- of uitschakelen

Klik ten slotte op “Voltooien”.

Als alternatief, als u zich meer op uw gemak voelt in de opdrachtregel, start u een verhoogde opdrachtprompt en voert u de volgende opdracht in, waarbij u de gebruikersnaam vervangt door de naam van het gebruikersaccount (zorg ervoor dat u de aanhalingstekens in de opdracht opneemt):

net user "username" ""

De volgende keer dat u zich aanmeldt, hoeft u alleen maar op “Aanmelden” te klikken voor het account dat u zojuist hebt gewijzigd.

Automatisch aanmelden bij Windows

Als u slechts één gebruikersaccount op uw pc heeft, is automatisch aanmelden de betere optie.

Merk op dat er ook een veiligheidsrisico is bij deze methode. Om te beginnen geldt hetzelfde als wat we eerder noemden: iedereen kan naar uw pc lopen en zich aanmelden. Bovendien slaat Windows, wanneer u het inschakelt, uw accountwachtwoord op uw pc op waar iedereen met beheerderstoegang het kan vinden. Nogmaals, dit is niet zo’n groot probleem als uw pc zich op een veilige locatie bevindt die alleen toegankelijk is voor mensen die u vertrouwt (zoals misschien bij u thuis), maar het is geen goed idee op een laptop die u bij u draagt, en het is zeker geen goed idee als u een Microsoft-account gebruikt in plaats van een lokaal account. We hebben een volledig artikel waarin de risico’s van het instellen van automatische aanmelding worden beschreven, dat u misschien wilt lezen voordat u het inschakelt.

  Hoe Microsoft Edge te starten in de privémodus in Windows 10

Als u wilt dat Windows u automatisch aanmeldt, is dit eenvoudig in te stellen.

Voer de opdracht netplwiz uit vanuit het menu Start of de opdrachtprompt. Schakel in het geopende venster Gebruikersaccounts het selectievakje “Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren om deze computer te gebruiken” uit en klik vervolgens op “OK”.

Een laatste optie moet worden uitgeschakeld om ervoor te zorgen dat u nooit meer een wachtwoord hoeft te gebruiken om opnieuw in te loggen. Ga in de app Instellingen naar Instellingen> Accounts> Aanmeldingsopties en selecteer onder “Aanmelding vereisen” “Nooit” in de vervolgkeuzelijst.

Nu, wanneer u niet achter de computer bent geweest en hem weer uit de slaapstand hebt gehaald, hoeft u geen wachtwoord in te voeren om u aan te melden bij uw account.