Hoe Ubuntu Server 21.04 via USB te installeren

Wilt u Ubuntu Server 21.04 op uw thuisserver installeren via een USB-flashstation, maar weet u niet waar u moet beginnen? Wij kunnen helpen! In deze handleiding laten we u precies zien hoe u Ubuntu Server 21.04 via USB kunt installeren.

Wilt u de Ubuntu-server bijwerken? Bekijk onze gids.

Ubuntu Server 21.04 downloaden

Om Ubuntu Server 21.04 te installeren, moet u het downloaden. Het downloaden van deze versie van het besturingssysteem is niet moeilijk. Ga naar deze link om het te krijgen hier in uw favoriete webbrowser.

Zoek op de pagina de knop “Download Ubuntu Server” en klik erop met de muis. Wanneer u erop klikt, wordt u naar een pagina “Get Ubuntu Server” geleid, gevolgd door drie opties om te downloaden.

In deze handleiding gaan we ervan uit dat je Ubuntu Server installeert via een fysieke server (zoals een thuisserver) en dus een USB-stick nodig hebt om het werkend te krijgen. Zoek met dat in gedachten de knop “Optie 2 – Handmatige serverinstallatie” en klik erop met de muis.

Nadat u de knop “Optie 2” hebt geselecteerd, wordt u naar een derde pagina geleid. Op deze pagina ziet u enkele downloadopties. Ubuntu stelt standaard voor om Ubuntu Server 20.04.2 te downloaden. Deze versie is de ondersteuningsversie voor de lange termijn, en hoewel het nuttig is, is het niet wat we nodig hebben.

Scrol omlaag naar ‘Alternatieve releases’. Hier vindt u Ubuntu Server 21.04, de nieuwste versie van Ubuntu Server. Klik in dit gebied op de knop “Download Ubuntu Server 21.04”.

  Apps toevoegen aan Microsoft Teams

Wanneer u de knop “Download Ubuntu 21.04” selecteert, wordt het ISO-bestand naar uw computer gedownload. Het ISO-bestand is ongeveer 1,1 GB groot, zodat het april een paar minuten duren. Nadat het downloaden is voltooid, gaat u verder met het volgende gedeelte van de handleiding.

De Ubuntu-server 21.04 USB maken

U moet een opstartbare USB-stick maken om Ubuntu Server 21.04 te installeren. Er zijn nogal wat manieren om opstartbare USB-sticks te maken. In deze handleiding laten we u echter zien hoe u dit met Etcher kunt doen.

Waarom Etcher? Het is platformonafhankelijk. Het werkt op elk Mac-, Linux- of Windows-bureaublad. Dus ongeacht het besturingssysteem waarop u uw Ubuntu Server USB maakt, de instructies zullen hetzelfde zijn.

Om aan de slag te gaan, moet u de Etcher-toepassing downloaden en installeren. Ga hiervoor naar Etcher.io, download de app en start hem op. Als het eenmaal is geopend, volgt u de onderstaande instructies.

Stap 1: Zoek om te beginnen de knop “Flash van bestand” en klik erop met de muis. Wanneer u deze knop selecteert, verschijnt er een pop-upbrowser. Zoek met behulp van de pop-upbrowser het Ubuntu Server ISO-bestand en selecteer het om het aan Etcher toe te voegen.

Stap 2: Zoek de knop “Doel selecteren”. Plaats vervolgens uw USB-flashstation in de USB-poort en selecteer uw flashstation in het menu “Doel selecteren”. Zodra u dat doet, gebruikt Etcher uw USB als het standaard knipperende apparaat.

  Hoe kaneel en Nemo op Ubuntu te installeren?

Stap 3: Zoek de “Flash!” en klik erop met de muis. Als u deze knop selecteert, begint het knipperende proces. Het april neem even de tijd. Wanneer het proces is voltooid, sluit u de USB aan op uw server en start u op vanaf USB om het installatieproces te starten.

Ubuntu Server 21.04 installeren via USB

Om de installatie van Ubuntu Server 21.04 via USB te starten, selecteert u uw taal in het welkomstmenu. U kunt uw taal selecteren met de pijlen Omhoog en Omlaag, evenals de Enter-toets.

Kies na het selecteren van uw taal uw toetsenbordindeling. Standaard zou het de lay-out automatisch moeten detecteren. Als dat niet het geval is, kijk dan onder “Lay-out” en “Variant” en stel zo nodig uw toetsenbordindeling in.

Als de toetsenbordindeling is geconfigureerd, moet u een netwerkverbinding configureren. Standaard wordt uw Ubuntu-server (als deze is aangesloten via Ethernet) automatisch gedetecteerd. Selecteer “Gereed” in het menu om door te gaan. Of configureer uw netwerkverbinding via de gebruikersinterface.

Na het netwerken zal Ubuntu Server u vragen om uw proxyadres te configureren. Als u er een heeft, voert u deze in het vak in en drukt u op de Enter-toets om deze te bevestigen. Als u geen proxy-adres heeft, laat u dit blanco en selecteert u “Gereed” om verder te gaan.

Vanaf hier zal Ubuntu Server u vragen om een ​​spiegeladres toe te voegen. Dit adres maakt het gemakkelijker om Ubuntu-pakketten te installeren, omdat de spiegel waarschijnlijk dichter bij uw fysieke locatie zal zijn. Gebruik de standaard meegeleverde mirror en selecteer ‘Gereed’. Of specificeer uw eigen in het vak.

  Voeg kleurfilters toe aan video's op je iPhone

Selecteer met de mirror geconfigureerd de instellingen voor uw opslaginstallatie. Standaard wist Ubuntu Server de harde schijf die het detecteert (meestal / dev/sda). Laat het daarbij, of gebruik de gebruikersinterface om de harde schijf te selecteren waarop u Ubuntu Server wilt installeren met behulp van de gebruikersinterface. Als u klaar bent, selecteert u “Gereed” om door te gaan.

Nadat u uw schijfconfiguratie hebt geselecteerd, maakt Ubuntu een samenvatting van het bestandssysteem. Lees het en selecteer vervolgens de knop “Gereed” om door te gaan. U moet dan uw naam, de naam van uw server, een gebruikersnaam en wachtwoordinformatie invoeren.

Nadat je je gebruikersnaam hebt ingevoerd, kun je selecteren welke server-snaps je wilt installeren. Om deze te krijgen, selecteert u met de pijltoetsen omhoog of omlaag en kiest u met de spatiebalk. Als je al je apps hebt gekozen, selecteer je ‘Gereed’.

Als alle snaps zijn geselecteerd, wordt Ubuntu Server op uw server geïnstalleerd. Leun achterover en wacht. Wanneer de installatie is voltooid, start u de server opnieuw op.