Hoe verborgen apps op Android te vinden

Hoewel Android-telefoons behoorlijk populair zijn en door velen worden gebruikt, zijn er nog steeds dingen die zowel beginners als ervaren Android-bezitters verbijsteren. En nee, we hebben het niet over het verkrijgen van rootrechten over je Android-apparaat of het opnieuw inpakken van besturingssystemen om bloatware te verwijderen.

Een van de meest dringende zaken die u op bepaalde plaatsen op internet en online Android-forums kunt vinden, is of u verborgen apps op uw telefoon kunt zien en hoe u dat precies kunt doen.

We begrijpen de urgentie van het beheersen van de oude kunst van het detecteren van verborgen apps op je telefoon, daarom zullen we je leren hoe je elk stukje verborgen software kunt onthullen dat op je Android-apparaat is geïnstalleerd, of het nu op de achtergrond draait of inactief is en gewoon zitten zonder reden.

Waarom verbergt Android apps?

Allereerst moet je begrijpen dat elke Android-telefoon een reeks verborgen apps heeft. De reden waarom u niet alle apps kunt zien, is om dezelfde reden waarom u om te beginnen geen root-rechten op uw Android-telefoon hebt: om uw apparaat te beschermen tegen verkeerd gebruik.

Veel apps die standaard verborgen zijn, draaien gewoon op de achtergrond en werken er op enigerlei wijze mee, en vooral als je ze uitschakelt of helemaal verwijdert, zou je hele apparaat in een erg dure presse-papier kunnen veranderen. Dit betekent dat je het kunt bricken of onbruikbaar kunt maken zonder er een nieuw besturingssysteem op te flashen.

Het is echter vermeldenswaard dat naast deze apps die essentieel zijn voor de goede werking van uw telefoon en besturingssysteem, u ook schadelijke apps kunt vinden, zoals keyloggers of trojans voor externe toegang (RAT’s).

Een ander ding dat de moeite waard is om te weten, is dat Android-telefoons in wezen vrij veel op elkaar lijken, met kleine bijzonderheden die van fabrikant tot fabrikant verschillen. Kortom, het is de Android-versie die het belangrijkst is.

Daarom zal een Samsung-telefoon die op Android 10 draait vrij veel lijken op bijvoorbeeld een LG-apparaat met hetzelfde besturingssysteem. Zoals we al zeiden, kunt u enkele bijzonderheden tegenkomen, maar het zou niets ongewoons moeten zijn.

  Oefen spreken in het openbaar op een virtueel podium met een gesimuleerd publiek [Android]

Hoe verborgen apps op Android te vinden

Hoewel sommige Android-versies strenger zijn met betrekking tot de manier waarop u omgaat met verborgen of systeem-apps, zou u op zijn minst moeten kunnen zien wat er op uw apparaat wordt uitgevoerd, zelfs als u er weinig of niets aan kunt doen.

Bij sommige Android-fabrikanten kunt u bepaalde acties uitvoeren op systeem-apps, zoals geforceerd sluiten of hun cache wissen, voor probleemoplossing. Dat gezegd hebbende, probeer de volgende methoden om te controleren of er een verborgen app op uw systeem draait:

1. De app Instellingen gebruiken:

Open de app Instellingen
Ga naar het gedeelte Apps of Applicaties
Klik ergens in de rechterbovenhoek van het scherm op de knop met de drie stippen
Tik op de knop Verborgen apps weergeven

Merk op dat de knop Verborgen apps weergeven soms beschikbaar is als Systeemprocessen weergeven of iets dergelijks. Als u op deze knop tikt, wordt de lijst met apps die beschikbaar zijn op uw apparaat uitgevouwen, zodat u mogelijk ook verborgen apps of systeemprocessen ziet.

2. De app-lade gebruiken

Open de app-lade (veeg omhoog op je startscherm of tik op de app-lade-knop)
Tik op de knop met de drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm
Selecteer de optie Apps verbergen

Als je de knop Apps verbergen niet kunt vinden, kun je in plaats daarvan mogelijk een optie voor het instellen van het startscherm zien. Probeer naar het configuratiescherm van het startscherm te gaan en druk op de knop Apps verbergen zodra deze beschikbaar is.

Afhankelijk van uw apparaat zou u nu een van de volgende twee dingen moeten kunnen zien:

Een scherm waar u verborgen apps kunt beheren door verborgen apps zichtbaar te maken of nieuwe apps aan de lijst toe te voegen zodat ze kunnen worden verborgen
Een nieuw tabblad bovenaan uw app-lade met een aantal apps die voorheen niet zichtbaar waren. In dit scenario kunt u verborgen apps verwijderen door ze eenvoudig vanaf daar te slepen en ze in uw standaard app-lade neer te zetten of door op de knop – naast hun pictogram te klikken om ze helemaal van uw telefoon te verwijderen.

3. Een aangepast opstartprogramma gebruiken

We hebben al uitgelegd dat Android-apparaten van elkaar kunnen verschillen, en de meeste bieden hun eigen gepersonaliseerde versie van het Android-besturingssysteem. Dit betekent echter niet dat we niet kunnen rommelen en een manier kunnen vinden om beperkingen te omzeilen als we die vinden.

  De beste nieuwe functies in Android 11, nu beschikbaar

Een goed voorbeeld in dit geval is het aanpassen van de app-lade. De standaard app-lade van uw Android bevat mogelijk niet de optie Apps verbergen waarover we in onze vorige sectie hebben gesproken. Android biedt deze functie echter wel, dus we gaan je telefoon misleiden zodat we er toegang toe hebben.

In deze situatie wilt u misschien een aangepast opstartprogramma installeren en proberen hiermee toegang te krijgen tot verborgen apps op uw apparaat. Hier zijn enkele van de meest populaire Android-draagraketten die de functie Apps verbergen ondersteunen:

Nova Launcher
Microsoft Launcher
Poco Launcher
Evie Launcher
U-opstartprogramma
Tuinstoel 2

Nadat u het nieuwe opstartprogramma op uw Android-telefoon of -tablet hebt geïnstalleerd, moet u ervoor zorgen dat u de eerste configuratiestappen uitvoert en uw standaard opstartprogramma vervangt door het nieuw geïnstalleerde opstartprogramma om compatibiliteitsproblemen en actiesleutelconflicten te voorkomen.

Merk op dat elke launcher zijn eigen set opties heeft, dus wat werkt met de ene launcher, werkt mogelijk niet met de andere. Zo kunt u bijvoorbeeld apps op de Nova Launcher verbergen:

Open het instellingenscherm van Nova Launcher
Tik op de knop App- en widgetlades
Scroll naar beneden naar het gedeelte Ladegroepen
Tik op de knop Apps verbergen
Selecteer de apps die u wilt verbergen in de lijst

Als u dit weet, kunt u eenvoudig door de lijst bladeren om te controleren of sommige apps op uw telefoon al zijn verborgen. Merk op dat hoewel de apps verborgen zijn, ze niet ontoegankelijk zijn, omdat je ze gemakkelijk kunt bereiken door de zoekfunctie van je app-lade te gebruiken.

4. De Play Store gebruiken

Om voor de hand liggende redenen is dit alleen van toepassing op Android-telefoons die Google Mobile Services ondersteunen en Play Store-functionaliteiten hebben. Als je bang bent dat je een nep-app op je telefoon hebt geïnstalleerd, kun je deze in de Play Store bekijken.

Merk op dat er veel apps zijn die beloven één ding te doen, terwijl ze in werkelijkheid een ander doel dienen. U kunt bijvoorbeeld een vinden rekenmachine-app dat werkt net als alle Android-rekenmachines, tenzij u een pincode typt en op het ‘=’-teken drukt.

Nadat je dit hebt gedaan, wordt je gevraagd naar een interface waar je verborgen bestanden op je apparaat kunt beheren, en als je apparaat is geroot, kun je het ook gebruiken om apps te bevriezen of te deblokkeren.

  Krijg iOS zoals Assistive Touch op uw Android-telefoon

Om te controleren of een app echt is wat hij lijkt te zijn, tikt u op het pictogram en houdt u dit vast, en selecteert u vervolgens App-details zodra het contextmenu zichtbaar wordt. Dit brengt u naar de app-pagina in de Play Store, waar u een volledige beschrijving van de app en het doel ervan kunt lezen.

5. Voer een scan uit

Last but not least, als u zich zorgen maakt over vage apps die op uw apparaten zijn geïnstalleerd, zoals keyloggers of RAT’s, wilt u misschien een volledige scan van uw apparaat uitvoeren met een antivirusprogramma of de ingebouwde scanner van Google Play.

Google Play scant zijn winkel regelmatig op schetsmatige inhoud en verwijdert elke app die in strijd is met de Algemene voorwaarden. Gelukkig voor ons omvat dit keyloggers of apps die kunnen worden gebruikt om anderen te bespioneren.

Als je dat hebt geprobeerd en je nog steeds achterdochtig bent over schetsmatige apps op je apparaat, is het laatste wat je zou kunnen doen een fabrieksreset uitvoeren op je Android-telefoon, waardoor alle apps worden verwijderd die het apparaat niet had toen het verliet de fabriek.

Het is echter vermeldenswaard dat het op geroote telefoons mogelijk is om bepaalde apps persistent te maken (zelfs root), wat betekent dat ze er nog steeds kunnen zijn nadat je de fabrieksinstellingen hebt hersteld. Om dat op te lossen, moet je de root van je telefoon ongedaan maken en een nieuwe OS-afbeelding op je Android flashen om elk teken van kwaadaardige apps te verwijderen.

CONCLUSIE over het vinden van verborgen spionage-apps op Android

Al met al, als u verborgen apps op uw Android-telefoon wilt vinden, zijn er veel manieren waarop u dit kunt doen. Aangezien elke Android-fabrikant een aantal bijzonderheden heeft, moet u mogelijk de opties van uw telefoon verkennen voordat u deze functie kunt vinden.

Het is zelfs mogelijk om aangepaste opstartprogramma’s te gebruiken om enkele van de beperkingen van uw apparaat te deblokkeren met betrekking tot het verbergen van apps of het beheren van verborgen apps.

Als u zich echter zorgen maakt dat iemand met uw telefoon knoeit met verborgen kwaadaardige apps, wilt u misschien een scan uitvoeren, de fabrieksinstellingen herstellen, rootrechten verwijderen (de root van uw apparaat ongedaan maken) en zelfs een nieuwe firmware flashen als je vermoedt nog steeds vals spel.