Hoe Webmin op Ubuntu Server in te stellen

Ubuntu Server is een uitstekend Linux-serverbesturingssysteem. Het wordt geleverd met Snaps, waardoor het instellen van apps eenvoudiger wordt. Bovendien heeft het live-patching, zodat je nooit een beveiligingsupdate mist en nog veel meer uitstekende functies.

Maar hoe goed Ubuntu Server ook is, het instellen van bepaalde dingen kan lastig zijn. Als je de ergernissen van Ubuntu Server wilt vermijden, ga dan naar Webmin. Het is een beheertool voor UNIX-achtige besturingssystemen. Hiermee kunnen gebruikers hun Linux-systemen beheren met een elegante web-UI in plaats van met de terminal. Hier leest u hoe u het instelt.

Webmin instellen op Ubuntu Server

Installeren Webmin op Ubuntu Server, moet je het downloaden. Er zijn veel manieren om Webmin op Ubuntu te installeren. Een manier om het werkend te krijgen, is door het zelfstandige DEB-pakket te downloaden en te installeren. Er is echter ook een PPA die kan worden ingesteld.

Stand-alone DEB-installatie

Ga als volgt te werk om Webmin in te stellen via het standalone DEB-pakket. Log eerst in op uw Ubuntu-server via uw Linux-bureaublad via SSH. Of ga op de Ubuntu-server zitten en log in via de TTY-console.

  De standaard crontab-editor wijzigen

Zodra je toegang hebt tot de opdrachtregel van de Ubuntu-server, gebruik je de opdracht wget downloader om het nieuwste Webmin DEB-pakket rechtstreeks naar je server te halen.

Opmerking: als u het DEB-pakket niet rechtstreeks naar uw Ubuntu-server wilt downloaden, download het dan gerust naar uw computer en breng het over het netwerk.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb

Met het DEB-pakketbestand gedownload naar uw Ubuntu-server, kan de installatie beginnen. Gebruik de opdracht apt install om Webmin in te stellen.

sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Wanneer u de bovenstaande opdracht invoert, zal Ubuntu u om uw wachtwoord vragen. Gebruik het toetsenbord om uw wachtwoord in de terminal in te voeren. Druk vervolgens op de Y-toets om te bevestigen dat u Webmin wilt installeren.

Wanneer de installatie van Webmin is voltooid, opent u een webbrowser op een computer, tablet of smartphone. Typ vervolgens de volgende URL in een webbrowser.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME: 10000

Webmin PPA-installatie

Als u Webmin liever wilt bijwerken met de software-updater van Ubuntu, kunt u Webmin installeren via een PPA. Ga als volgt te werk om de PPA te configureren. Log eerst in op uw Ubuntu-server via SSH in een terminal of gebruik de TTY-console.

Nadat u bent ingelogd, gebruikt u de opdracht sudo -s om het terminalvenster om te wisselen naar het root-account. Gebruik vervolgens apt install om Curl, GPG en Apt-transport-https in te stellen.

sudo -s apt install curl gpg apt-transport-https

Nadat u de drie pakketten hebt geïnstalleerd, downloadt u de Webmin PPA-sleutel naar uw computer en installeert u deze op het systeem.

curl https://download.webmin.com/jcameron-key.asc | sudo apt-key add -

Met de sleutel geconfigureerd, voegt u de Webmin PPA toe aan uw Ubuntu-systeem met behulp van de echo-opdracht.

echo "deb https://download.webmin.com/download/repository sarge contrib" | tee > /etc/apt/sources.list.d/webmin.list

Zodra de Webmin PPA op uw Ubuntu-server is ingesteld, moet u uw softwarebronnen vernieuwen met de opdracht apt update.

apt update

Installeer ten slotte de nieuwste versie van Webmin op Ubuntu Server met behulp van de opdracht apt install.

apt install webmin

Het root-wachtwoord voor Webmin configureren

Om Webmin op Ubuntu te gebruiken, moet je toegang hebben tot het root-account. Helaas vergrendelt Ubuntu Server het root-account en vervormt het wachtwoord. U kunt dus niet inloggen op Webmin zonder het root-wachtwoord.

  Hoe de Ajenti-serverbeheertool op Ubuntu Server in te stellen

Ga als volgt te werk om het root-account op uw Ubuntu Server-systeem opnieuw in te schakelen. Log eerst in op de server met uw gebruikersreferenties via SSH. Of zit fysiek aan het Ubuntu-systeem en gebruik de TTY-console.

Zodra u toegang hebt tot de Ubuntu-opdrachtregel, gebruikt u de opdracht sudo -s in de terminal. Deze opdracht escaleert uw terminal van een standaardgebruiker naar het root-account zonder dat er een wachtwoord nodig is.

sudo -s

Gebruik de opdracht passwd met de terminal aangemeld als root. Als u deze opdracht gebruikt, wordt het root-account opnieuw ingeschakeld en kunt u inloggen met de “root”-gebruiker in Webmin.

  Een aangepaste Ubuntu-distributie maken met Distroshare Ubuntu Imager

Opmerking: zorg ervoor dat u een gemakkelijk te onthouden en veilig wachtwoord gebruikt voor het root-account. Als je problemen hebt met het vinden van een veilig wachtwoord, bekijk dan de sterke wachtwoordgenerator.

passwd

Aanmelden bij Webmin in Ubuntu

Ga als volgt te werk om in te loggen op de Webmin-webgebruikersinterface in Ubuntu. Open eerst een webbrowsertabblad. Voer vervolgens de volgende URL in de adresbalk in en druk op de Enter-toets.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME: 10000

Wanneer de URL wordt geladen, verschijnt een inlogvenster. Typ “root” in het aanmeldingsvak. Typ vervolgens in het wachtwoordvak het root-wachtwoord dat u eerder hebt ingesteld. Klik vervolgens op de knop “inloggen” om toegang te krijgen tot de Webmin-webgebruikersinterface.