Hoe weet u of uw computer op het werk wordt gecontroleerd?

Het bijhouden van medewerkers en hun werk is niet iets nieuws. Elk bedrijf doet het, ook in tijden vóór COVID zouden bedrijven hun werknemers in de gaten houden door hun systeem te monitoren. En ook nu, in tijden waarin thuiswerken een nooit-bestaande trend is geworden, is computermonitoring onvermijdelijk geworden. Als u ook een thuiswerkende werknemer bent of zelfs een gewone werknemer, kunnen uw functionarissen al uw bewegingen op de computer volgen. Dat kan met systeemsoftware die op de computer van een medewerker wordt geïnstalleerd om gedurende de dag in de gaten te houden wat ze doen. Als u iemand bent die zoiets niet weet en meer wilt weten over hoe u kunt zien of uw computer wordt gecontroleerd op het werk, dan bent u bij ons aan het juiste adres. In de gids van vandaag gaan we niet alleen in op de vraag hoe u kunt zien of iemand uw computer in de gaten houdt, maar ook op hoe u kunt controleren op signalen dat u op het werk wordt gecontroleerd. Laten we dus verder gaan met ons gedetailleerde document over hoe u kunt zien of uw werkgever uw computer meteen in de gaten houdt.

Hoe weet u of uw computer op het werk wordt gecontroleerd?

Hier hebben we de manieren getoond waarop u kunt zien of iemand uw computer in detail in de gaten houdt.

Wat zijn de tekenen dat u op het werk wordt gecontroleerd?

De moderne systeemsoftware is extreem geavanceerd geworden en daarom is het soms gemakkelijk om de kleine tekens niet op te merken. Daarom hebben we enkele veelvoorkomende tekens verzameld die u zullen helpen herkennen of uw systeem wordt bewaakt:

  • Als uw computerwebcam willekeurig wordt ingeschakeld, is dit een teken dat u wordt gecontroleerd.
  • Als uw systeem extreem traag wordt, is dit een ander symptoom.
  • Pop-ups die uw scherm overspoelen, kunnen een ander teken zijn.

  • En als uw systeem zonder reden opwarmt, moet het worden gecontroleerd.
  • Ten slotte, als uw browser steeds wordt omgeleid, kan dit een ander teken zijn.

Verschil tussen monitoring en spionage

Terwijl het monitoren van een thuiswerkende werknemer een wettelijk recht van de werkgever is om werkgerelateerde activiteiten tijdens werkuren te controleren. Bij het bespioneren van een werknemer wordt een camera of microfoon van een applicatie, meestal Microsoft Teams, gebruikt om uw activiteiten tijdens niet-actieve werkuren te controleren. Dit laatste is duidelijk spionage en ook niet legaal.

Niet alleen werkgerelateerde maar ook systeembewaking kan plaatsvinden in geval van spionage, wat een duidelijke bedreiging vormt. Dus om uit de buurt van hackers te blijven, moet u uw computer op de volgende manieren in de gaten houden:

Methode 1: via webcam

De eerste methode die nuttig is om te onthullen of uw systeem wordt gecontroleerd, is het controleren van uw webcam. Een webcam is de gemakkelijkste manier om te controleren of een hacker uw systeem gebruikt met behulp van kwaadaardige programma’s die uw webcam en microfoon op afstand activeren om op te nemen wat u doet. Om jezelf tegen deze situatie te beschermen, kun je de toegang tot je camera blokkeren. U kunt ook routinematig uw webcam controleren om onbekende ogen te vermijden. Met behulp van de volgende stappen kunt u controleren welke programma’s toegang hebben tot uw webcam:

1. Start Windows-instellingen door de Windows + I-toetsen samen op uw laptop/computer in te drukken.

2. Kies nu Privacy en beveiliging in het venster Beveiliging.

3. Klik vervolgens op Camera uit de aanwezige opties.

4. Controleer nu de programma’s die toegang hebben gekregen tot uw webcam of die momenteel toegang hebben tot uw webcam.

Methode 2: versnel uw pc

Het controleren van de snelheid van uw apparaat is ook een handige manier om erachter te komen of uw werkgever uw computer in de gaten houdt of dat schadelijke software uw systeem traag maakt. Corrupte software kan de CPU en het RAM-geheugen van uw pc uitputten, daarom moet u controleren op tekenen van vertragende snelheid. Dit kan worden gecontroleerd bij het opstarten van het systeem. Als uw pc langer nodig heeft om op te starten, kan dit een teken zijn van een geïnfecteerd systeem. U kunt er ook voor kiezen om uw apparaat te versnellen met behulp van verschillende methoden die worden beschreven in onze gids, Versnel uw LANGZAME computer in 5 minuten!

Methode 3: Taakbeheer inschakelen

U kunt ook zien of uw computer op het werk wordt gecontroleerd als het hulpprogramma Taakbeheer van uw systeem is uitgeschakeld. Als het is uitgeschakeld, is dit een duidelijke indicatie dat er iets mis is met uw pc. U kunt Taakbeheer eenvoudig op uw systeem inschakelen met een paar simpele klikken.

1. Druk tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Shift + Esc op het toetsenbord van uw pc.

2. Als u dit doet, opent u het venster Taakbeheer.

U kunt de Task Manager-toepassing ook als beheerder uitvoeren door onze handleiding over Taakbeheer uitvoeren als beheerder in Windows 10 te volgen.

Methode 4: Verdachte apps verwijderen

Het volgende dat u kunt doen om te controleren of uw systeem wordt gecontroleerd, is zoeken naar verdachte of onbekende apps in de applicatiebeheerder. U kunt voor deze methode het tabblad Application Manager op uw pc uitvoeren met behulp van de volgende stappen:

1. Druk op de Windows-toets, typ Configuratiescherm en klik op Openen.

2. Klik vervolgens op Programma’s om Programma’s en onderdelen verder te openen.

3. Zoek nu naar een onbekende app en kijk of het een monitoringprogramma is. Zo ja, verwijder het dan onmiddellijk.

Methode 5: gebruik de functie Gegevensgebruik

U kunt ook controleren op tekenen dat u op het werk wordt gecontroleerd door het dataverbruik van uw apparaat nauwlettend in de gaten te houden. Als er een verdacht programma op uw apparaat is geïnstalleerd, moet het verbinding maken met internet en vertrouwen op de gegevens om de monitoring voort te zetten. Daarom kunt u het dataverbruik van uw pc controleren met behulp van de volgende stappen:

1. Start Instellingen op uw laptop met behulp van de Windows + I-toets.

2. Klik nu op Netwerk en internet in het linkerdeelvenster.

3. Klik vervolgens op de optie Gegevensgebruik.

4. Nu kunt u onder Gebruiksstatistieken de programma’s controleren die gegevens op uw apparaat verbruiken.

Als u een onbekende app vindt, kan het zijn dat de bedrieger al uw gegevens verbruikt, dus u kunt verder gaan door deze van uw systeem te verwijderen.

Methode 6: via firewall-instellingen

Als u na het uitproberen van alle bovenstaande methoden nog steeds achterdochtig bent over het volgen van uw pc en wilt weten hoe u kunt zien of uw werkgever uw computer in de gaten houdt, dan kunt u proberen de firewall-instellingen van uw apparaat te controleren. Dit is een eenvoudig proces en u kunt hiervoor de volgende stappen volgen:

1. Start de Configuratiescherm-app.

2. Stel View by in op Category en klik vervolgens op System and Security.

3. Start vervolgens Windows Defender Firewall.

4. Selecteer nu Een app of functie toestaan ​​via Windows Defender Firewall in het linkerzijpaneel.

5. Doorloop ten slotte de lijst met programma’s en controleer of er een verdachte app in de lijst staat.

Als u een onbekend programma vindt, kunt u dit blokkeren via de firewall van uw systeem. Raadpleeg onze handleiding over het blokkeren of deblokkeren van programma’s in Windows Defender Firewall voor meer informatie over hoe u dat kunt proberen.

Methode 7: gebruik het hulpprogramma voor het opsporen van bugs

Ten slotte kunt u zien of uw computer op het werk wordt gecontroleerd door te controleren op verdachte programma’s en bestanden die zich diep in uw systeembestanden bevinden en die niet worden gedetecteerd met een simpele scan. Het beste wat u in dit scenario kunt doen, is een hulpprogramma voor het opsporen van bugs van derden gebruiken dat niet alleen verdachte activiteiten vindt, maar ook sporen van opname, rapportage, toewijzing en tracking ontdekt. Als je geen idee hebt van deze tools en een perfecte match voor je wilt vinden, dan zal ons document over de Top 28 beste tools voor het opsporen van bugs een leidraad voor je zijn.

Wat te doen als uw werkgever uw apparaat in de gaten houdt?

U kunt de volgende maatregelen nemen om uzelf vrij te houden van problemen als uw apparaat wordt gecontroleerd door uw werkgever:

  • Stop met het opslaan van persoonlijke bestanden op officiële apparaten: het eerste dat u moet proberen om te voorkomen dat u wordt gevolgd, is de toegang tot uw persoonlijke bestanden te stoppen door ze op te slaan in cloudservices zoals Google Drive, Microsoft OneDrive en andere in plaats van de officiële apparaat dat u gebruikt.

  • Stop met het gebruik van officiële apparaten in persoonlijke vergaderingen: nu u weet hoe u kunt zien of uw werkgever uw computer in de gaten houdt, kunt u stoppen met het meenemen van uw officiële laptop naar persoonlijke vergaderingen, aangezien GPS in het apparaat uw verblijfplaats kan volgen en kan noteren waar u was tijdens kantooruren .

  • Stop met het gebruik van het officiële apparaat voor persoonlijk gebruik: dit is verreweg de eenvoudigste preventieve methode en nogal voor de hand liggend. Het gebruik van een officiële pc of laptop voor persoonlijk gebruik kan een probleem opleveren. Het geeft ook aan hoe onprofessioneel u bent, dus als uw apparaat al wordt gecontroleerd, moet u het niet meer gebruiken voor persoonlijke zaken.

  • Stop met het opslaan van wachtwoorden op officieel apparaat: als u uw wachtwoorden veilig wilt bewaren, kunt u het beste ze niet op een officieel apparaat opslaan. Er zijn veel tools die door werkgevers worden gebruikt, zoals Datadog Network Performance Monitor, die websites kunnen detecteren die uw apparaat bezoekt, dus als u de gewoonte heeft om wachtwoorden op te slaan op websites voor uw Facebook-, Instagram- of andere sociale media-account, kunnen uw persoonlijke gegevens op risico.

  • Stop met zoeken naar vacatures op officiële apparaten: dit is waarschijnlijk het zeer cruciale punt dat u in gedachten wilt houden en het houdt in dat u geen werkgerelateerde zoekopdrachten uitvoert op uw officiële apparaat. Dit kan u in gevaar brengen en u kunt ook uw huidige baan op het spel zetten.

Hoe u kunt voorkomen dat uw apparaat wordt gecontroleerd

Terwijl uw computer wordt gecontroleerd door uw werkgever of wordt bespioneerd door een onbekende, en u al weet hoe u kunt zien of uw computer wordt gecontroleerd op het werk, is het tijd om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan het onbekende. Het verwijderen van de bewakingssoftware kan u uw baan kosten, dus probeer het niet. We hebben enkele gewoonten die u kunt volgen zodra u het probleem heeft gevonden. We hebben deze oplossingen hieronder op een rij gezet:

Methode 1: Windows bijwerken

De eerste stap die u kunt nemen om uw apparaat te beschermen tegen spyware en kwaadaardige activiteiten, is door uw systeem up-to-date te houden. Een verouderd systeem staat open voor bugs, onbekende software of verdachte programma’s. U moet er dus voor zorgen dat uw systeem niet kwetsbaar is door het up-to-date te houden. U kunt meer leren over het updaten van uw Windows-pc met behulp van onze gids over het downloaden en installeren van de laatste update van Windows 10.

Methode 2: vertrouwde software downloaden

Als u weet hoe u kunt zien of uw computer op het werk wordt gecontroleerd, moet u ook weten dat dit kan worden voorkomen door alleen software van vertrouwde bronnen te downloaden. U kunt altijd toepassingen downloaden van Microsoft Store op uw Windows-pc.

Methode 3: Gebruik goede VPN

Een ander ding dat u kunt doen om uw systeem schoon te houden van alles wat het kan controleren, is door een goede VPN te gebruiken. Een VPN helpt online activiteiten verborgen te houden voor derden. Dus het krijgen van een goede VPN kan je in dit scenario helpen. U kunt onze gids over 21 beste gratis VPN’s voor Windows 10 raadplegen voor meer informatie over de verschillende functies van enkele geweldige VPN’s.

Methode 4: gebruik een sterk wachtwoord

U moet ook een sterk wachtwoord gebruiken voor meerdere accounts en apparaten. U kunt een combinatie van letters, symbolen en interpunctie gebruiken om uw wachtwoord sterk en moeilijk te kraken te maken. We weten dat het behouden van sterke wachtwoorden geen gemakkelijke taak is, daarom hebben we een perfecte gids voor u over 13 beste gratis wachtwoordbeheersoftware (2022) die u kennis laat maken met verschillende wachtwoordbeheerders die geweldig zijn voor het maken en opslaan van sterke wachtwoorden.

Methode 5: Open geen verdachte e-mails

Het is eenvoudig om te zien of iemand uw computer in de gaten houdt, vooral als u e-mails ontvangt van verdachte afzenders met links. Links of andere bijlagen kunnen bugs of besmettelijke codes bevatten waarmee een hacker toegang kan krijgen tot uw apparaat. U mag dus niet op dergelijke links of bijlagen klikken om uzelf veilig te houden. U kunt dergelijke spam-e-mails ook verwijderen met behulp van onze gids Hoe automatisch spam-e-mails in Gmail te verwijderen.

***

We hopen dat onze gids om te vertellen of uw computer wordt gecontroleerd op het werk informatief genoeg was en dat u op de hoogte was van de verschillende tekenen van monitoring, wat u eraan kunt doen en welke preventieve maatregelen u kunt nemen om de monitoring te stoppen. Als u nog andere vragen of suggesties heeft, kunt u deze in het opmerkingengedeelte plaatsen.

  Migreren van SmartThings Classic naar de nieuwe SmartThings-app