Hoe weet u of uw telefoon is afgetapt?

Kunnen Android-telefoons worden afgetapt? Helaas is het antwoord een gigantisch ja! De nieuwste technologieën hebben onbeperkte mogelijkheden en Android-telefoons zijn geen uitzondering. Hackers kunnen uw mobiele telefoons binnendringen en al uw activiteiten volgen en zelfs stelen. Waarom niet? Niet alleen hackers, misschien kunnen uw dierbaren op uw Android-telefoons tikken om uw sociale media-activiteiten te bespioneren. Toch zult u deze activiteit niet tegen elke prijs waarderen. Als je wilt weten hoe je kunt controleren of je telefoon wordt afgetapt, hoef je je geld niet uit te geven aan een techneut. Je kunt het zelf vinden. Als je je afvraagt ​​​​hoe je kunt zien of je telefoon is afgetapt, zal deze gids je zeker helpen. In dit artikel leest u hoe u kunt zien of uw mobiele telefoon wordt bespioneerd en wat u moet doen als er op uw telefoon wordt getapt. Dus waar wacht je op? Lees de gids verder.

Hoe weet u of uw telefoon is afgetapt?

Hier zijn verschillende symptomen. Wanneer u hetzelfde opmerkt op uw Android-apparaat, geeft dit aan dat er op uw telefoon is getikt. Dus als u dezelfde symptomen ondervindt, gaat u verder met het volgende gedeelte om hetzelfde op te lossen.

Opmerking: aangezien smartphones niet dezelfde instellingen hebben en daarom van fabrikant tot fabrikant verschillen, moet u ervoor zorgen dat de instellingen correct zijn voordat u deze wijzigt. De genoemde stappen zijn uitgevoerd op de Redmi-telefoon.

1. Telefoon automatisch opnieuw opstarten

Als uw apparaat automatisch opnieuw opstart, moet u rekening houden met de volgende punten om te controleren of er op uw telefoon wordt getikt.

 • Wanneer er op uw Android-telefoon wordt getikt, kan uw apparaat automatisch opnieuw opstarten, zelfs als het inactief is.
 • Soms, wanneer u uw scherm aanraakt voor gebruikelijke activiteiten, start Android onbedoeld opnieuw op.
 • Een ander eenvoudig symptoom is dat het erg lang duurt om je Android opnieuw op te starten of uit te schakelen. Telkens wanneer u uw mobiele telefoon opnieuw opstart, worden alle actieve processen gesloten. Vanwege spyware zullen sommige onzichtbare taken op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze taken nemen extra tijd in beslag om uw mobiel uit te schakelen.

Dus als u ongebruikelijke automatische herstart opmerkt, controleer dan of alles in orde is met uw privacy en veiligheid.

2. Ongebruikelijk geluid

Ook als er ongewone ruis op uw apparaat is, geeft dit ook aan dat er op uw telefoon is getikt. Houd de volgende punten in gedachten.

 • Als u een audio- of videogesprek voert en u hoort ongebruikelijke achtergrondgeluiden, dan is dit iets ernstigs om over na te denken en op te lossen.
 • Dus als je je afvraagt ​​hoe je kunt controleren of er op je telefoon wordt getapt, noteer dan gewoon of je een zoemend, hoog geluid, piepgeluid, klikgeluid of een ander statisch geluid hoort, dit is meer dan genoeg om te bevestigen dat je mobiel wordt getikt.

3. Telefoon toont activiteiten bij inactiviteit

Als uw telefoon activiteiten toont wanneer deze inactief zijn, geeft dit ook aan of uw mobiele telefoon wordt bespioneerd. Zoals eerder besproken, hoeft u zich geen zorgen te maken over hoe u kunt zien of uw mobiele telefoon wordt bespioneerd als uw telefoon geluid maakt of oplicht, zelfs als uw telefoon niet actief is. Dit is een veel voorkomend symptoom dat deze vraag bevestigt. Zorg er ook voor dat u de gegeven punten in gedachten houdt.

 • Het is mogelijk dat een plotselinge vertraging of hapering wijst op de aanwezigheid van spyware en dat uw telefoon dus snel kan ontladen.
 • Dit kan zijn omdat hackers externe activiteiten op uw mobiel uitvoeren en vrijwillig enkele kwaadaardige advertenties en links naar buiten brengen die u ertoe aanzetten schadelijke inhoud te openen. Zodra u ze opent, wordt eventuele frauduleuze software op uw apparaat geïnstalleerd die bijdraagt ​​aan het probleem.

4. Batterij loopt zeer snel leeg

Als uw Android-telefoon is geïnfecteerd met spyware of ransomware, raakt de batterij van uw telefoon zeer snel leeg. U kunt het ook warm krijgen als u de batterij en het telefoonhoesje van de telefoon aanraakt. Spyware verbruikt veel bronnen op uw Android-apparaat en daarom draaien veel programma’s op de achtergrond. Dit veroorzaakt een aanslag op de batterijbronnen en zorgt ervoor dat deze zeer snel ontlaadt.

  Waarom de Dolby Vision HDR-opname van de iPhone 12 een groot probleem is?

U kunt alle activiteiten van uw Android-telefoon volgen door als volgt naar Instellingen te gaan. Als u ongebruikelijk batterijgebruik constateert, geeft dit aan dat er op uw telefoon is getikt.

1. Tik op het pictogram Instellingen op uw startscherm.

2. Blader vervolgens naar beneden en tik op de optie Batterij zoals weergegeven.

3. Op het volgende scherm ziet u details over het batterijgebruik en de batterijbesparing.

4. Scroll naar beneden op het scherm en controleer de details over het batterijgebruik in termen van apps en programma’s.

Controleer of onbekende software uw batterij leegmaakt. Als dit het geval is, geeft dit aan dat er op uw telefoon is getikt.

5. Ontvang willekeurige oproepen en berichten

Als u niet weet hoe u kunt zien of uw telefoon is afgetapt, is er een andere eenvoudige manier om dit te achterhalen door alleen inkomende oproepen en berichten te controleren.

 • Als u oproepen of willekeurige berichten ontvangt met ongepaste cijfers, tekens of symbolen, geeft dit aan dat er spyware op uw mobiel is binnengedrongen.
 • Hackers kunnen versleutelde code met cijfers en gemengde tekens naar uw Android-telefoon sturen om te controleren of hun spyware goed werkt. Dus de volgende keer dat u een bericht opent of een oproep bijwoont met verdachte inhoud, moet u uw telefoon nogmaals controleren op schadelijke apps.

6. Nep-apps geïnstalleerd op apparaat

Er is nog een gemakkelijkste manier om te begrijpen hoe u kunt controleren of er op uw telefoon wordt getapt. Controleer gewoon of er een onbekende app op uw apparaat is geïnstalleerd. Er kunnen verschillende kwaadaardige apps op uw apparaat worden geïnstalleerd zonder uw informatie en goedkeuring. Dit gebeurt wanneer u online advertenties en links opent en ermee doorgaat.

1. Start de app Instellingen.

2. Tik nu op Apps.

3. Tik vervolgens op Apps beheren en blader door de beschikbare lijst met apps en programma’s op uw apparaat.

4. Als u verdachte apps vindt, tikt u op de betreffende app en vervolgens op Verwijderen.

Zorg ervoor dat u de stappen volgt om enkele veelvoorkomende spionagetoepassingen zoals mSpy, XNspy, FlexiSpy, enz. te verwijderen.

7. Hoog gegevensgebruik

Een andere eenvoudige manier om te zien of uw mobiele telefoon wordt bespioneerd, is door het datagebruik te controleren. Plotseling kan het zijn dat uw datapakket zeer binnenkort is verlopen, zelfs als u het niet meer hebt gebruikt. Hierdoor kunt u hoge telefoonrekeningen krijgen. Alle schadelijke applicaties of software die op uw Android zijn geïnstalleerd, zullen al uw bronnen alleen controleren door uw internetgegevens te gebruiken. Dus als u vermoedt dat uw Android wordt gecontroleerd, kunt u het datagebruik in uw Android verifiëren door de onderstaande instructies te volgen. Dit zal u ook helpen om te controleren of er op uw telefoon wordt getapt.

1. Tik op het pictogram Instellingen op uw startscherm.

2. Tik vervolgens op de optie Verbinding en delen zoals weergegeven.

3. Tik nu op Gegevensgebruik.

4. Op het volgende scherm kun je het datagebruik van apps en instellingen volgen.

Controleer of schadelijke apps meer gegevens verbruiken. Als dit het geval is, verwijdert u ze (als u ze niet wilt) volgens de instructies in de bovenstaande methode.

8. Pictogrammen verplaatsen

Hoe weet u of uw telefoon alleen wordt getikt door de app-pictogrammen te controleren? Het is mogelijk door te analyseren of de app-iconen stil staan ​​en op geen enkel moment bewegen.

 • Zorg ervoor dat de app-pictogrammen in de meldingsbalken niet bewegen.
 • Als de apps vanzelf draaien, knipperen, verdwijnen of verwijderen, geeft dit aan dat uw apps en instellingen worden beheerd door een extern apparaat.

9. Elektronische interferentiegeluiden

Dit is een zeldzaam symptoom van hoe u kunt controleren of er op uw telefoon wordt getapt, wat de aanwezigheid van spyware op uw apparaat bevestigt. Gewoonlijk mag uw mobiele telefoon geen interferentie veroorzaken met andere elektronische apparaten zoals een laptop, microfoon, telefoon, slimme apparaten, enz. Tenzij u een oproep heeft, mag u geen interferentie op uw Android krijgen. Hier zijn een paar stappen om elektronische interferentiegeluiden te controleren.

 • Plaats je Android in de buurt van een ander elektronisch apparaat.
 • Controleer of u ongebruikelijke geluiden of statische ruis hoort. Als je ze hoort, geeft dit aan dat een vreemde naar je privacy luistert.

10. Camera en microfoon heb je niet in de hand

Iemand kan naar je lichaam kijken of je stem horen wanneer ze volledige controle hebben over de camera en microfoon van je telefoon. Toch hoeft u zich niet af te vragen hoe u kunt zien of uw mobiele telefoon alleen door een camera wordt bespioneerd. Hier zijn een paar stappen om de boosdoener te identificeren.

 • Als je camera aan staat, zie je een lichtpuntje in de buurt van je camera. Dit kan verschillen afhankelijk van de mobiele versie die u gebruikt. Voor Android 12 en hoger wordt er een groen lampje naast je camera gespot als deze op enigerlei wijze actief is.
 • Toch hebben hackers tegenwoordig een algoritme bedacht om je camera en microfoon zonder symptomen te gebruiken. U moet in dit geval altijd voorzichtig zijn bij het gebruik van uw mobiel.

11. Ongebruikelijke browse-activiteiten

U kunt uw browse-activiteiten en geschiedenis eenvoudig volgen op uw Android-telefoon. Door ongebruikelijke browse-activiteiten kunt u controleren of er op uw telefoon wordt getapt. Ongeacht de verschillende browsers die u gebruikt, moet u de browse-activiteiten van al uw browsers op uw mobiel controleren en ervoor zorgen dat er geen irrelevante zoekitems in uw browsergeschiedenis staan. Hier zijn een paar stappen met betrekking tot hetzelfde.

Opmerking: hier wordt Google Chrome als voorbeeld genomen. Volg de stappen volgens uw browser.

1. Navigeer naar Google Chrome op het startscherm en tik erop.

2. Tik nu op het pictogram met de drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm, gevolgd door Geschiedenis zoals weergegeven.

3. Op het volgende scherm kunt u de zoekactiviteiten volgen.

Als u geen ongebruikelijke zoekactiviteiten uitvoert, controleer dan of uw vrienden dit wel hebben gedaan. Zo niet, dan geeft dit aan dat er op je telefoon is getikt.

12. Kies bepaalde nummers

U kunt ook een paar nummers bellen om te zien hoe u kunt controleren of er op uw telefoon wordt getapt. Als je telefoontjes, data en sms’jes zonder reden worden doorgeschakeld, is dat vreemd en moet je er zo snel mogelijk mee stoppen. Hier zijn een paar nummers die u bij het inbellen de status van een paar telefooninstellingen leert kennen.

1. Kies *#21# of *#62# op uw apparaat en controleer of u de volgende Carrier-info krijgt.

2. Als u dezelfde Carrier-info ontvangt, geeft dit aan dat uw oproepen nergens worden doorgeschakeld of gehoord.

Synchronisatie: niet doorgestuurd
Pakket: Niet doorgestuurd

3. Kies vervolgens *#67# om de oproepen en berichten te vinden die naar een andere lijn worden doorgeschakeld.

4A. Als u een verbindingsprobleem of een ongeldige MMI-code krijgt als prompt, geeft dit aan dat er geen oproepen/berichten worden doorgeschakeld.

4B. Als u een lijst met contacten ontvangt als prompt, geeft dit aan dat uw oproepen/berichten worden doorgestuurd naar die respectieve contactnummers.

13. Slechte telefoonprestaties

Dus, afgezien van de hierboven genoemde redenen, als u wilt weten hoe u kunt controleren of uw telefoon alleen wordt afgetapt door prestatieparameters te vergelijken, is hier ook een optie voor. Als u merkt dat uw mobiel erg traag reageert, slechter presteert dan voorheen of zonder reden achterblijft, geeft dit aan dat uw mobiel mogelijk is geïnfecteerd met verdachte inhoud. Performance-drainage is het meest voorkomende symptoom waarmee elke spyware die tegenwoordig mobiel is aangevallen wordt. Nu kent u de tekens die wijzen op de aanwezigheid van spionagesoftware of activiteiten op uw telefoon door te leren hoe u kunt zien of uw telefoon is afgetapt.

Wat te doen als je telefoon wordt afgetapt?

Wanneer u een van de bovengenoemde symptomen hebt opgemerkt, geeft dit aan dat er op uw telefoon is getikt. Wacht geen seconde, uw privacy wordt bedreigd. Hieronder staan ​​enkele methoden om die kwaadaardige pogingen te stoppen of te vermijden en om te controleren of iemand uw telefoon volgt. Lees en volg ze aandachtig op je telefoon.

Methode 1: Vliegtuigmodus inschakelen

Dit is een eenvoudige hack wanneer u merkt dat uw telefoon door iemand anders wordt afgetapt. Als u de vliegtuigmodus inschakelt, wordt de internetverbinding geblokkeerd en worden de taken die door toepassingen van derden worden uitgevoerd, beëindigd. Volg de onderstaande stappen om de vliegtuigmodus op uw Android-apparaat in te schakelen.

1. Blader door de meldingslade op het startscherm.

2. Tik nu op het pictogram Vliegtuigmodus.

3. Wacht een paar seconden en tik nogmaals op het pictogram Vliegtuigmodus.

Methode 2: Schakel UIT Onbekende apps installeren Instelling

Er is een instelling op uw Android-telefoon, Installeer onbekende apps, indien ingeschakeld, installeert uw Android apps van alle ingeschakelde bronnen. Dit is een uiterst onveilige instelling en uw gegevens zijn kwetsbaarder voor aanvallen door onbekende apps. Schakel de instelling uit zoals hieronder aangegeven.

1. Open de app Instellingen vanuit het startscherm.

2. Scroll vervolgens naar beneden op het scherm en tik op Privacybescherming.

3. Tik vervolgens op Speciale machtigingen.

4. Tik nu op de instelling Onbekende apps installeren in de lijst.

5. Bekijk de lijst met apps in de lijst en tik op de app die toegang heeft verleend. Schakel vervolgens Toestaan ​​​​uit vanuit deze broninstelling, zoals weergegeven.

Methode 3: Battery Hogging & Spying-apps verwijderen

Als je eenmaal een manier hebt gevonden om te zien of je telefoon is afgetapt door apps met een hoog batterijgebruik te analyseren, is de volgende stap die je moet doen, de apps verwijderen (als ze onnodig lijken te zijn). Zoek daarnaast naar apps met trefwoorden zoals malware, spionage, stealth, enz. Als apps deze specifieke termen bevatten, kunt u ervoor kiezen om ze van uw Android te verwijderen.

1. Navigeer naar de Instellingen.

2. Tik nu op Apps.

3. Tik vervolgens op Apps beheren en zoek vervolgens naar malware-apps en batterij-apps uit de lijst.

4. Als u abnormale nieuwe apps vindt waarvan u nog nooit hebt gehoord, tikt u erop, gevolgd door Verwijderen zoals weergegeven.

Nadat u toepassingen voor het bespioneren van batterijen en spionage hebt verwijderd, start u uw Android opnieuw op.

Methode 4: Toegang tot apparaatbeheerder deactiveren

Zelfs als u weet hoe u moet controleren of er op uw telefoon wordt getikt, maar de conflicterende app nog steeds niet van uw Android-apparaat kunt verwijderen, moet u de beheerderstoegang van bepaalde apps (indien aanwezig) deactiveren. Als u merkt dat de verwijderingsoptie grijs is weergegeven, bestaat de kans dat spyware voorkomt dat de app wordt verwijderd door beheerdersrechten voor de app in te schakelen. Hier zijn een paar stappen om beheerderstoegang voor elke app te deactiveren.

1. Start de app Instellingen vanuit het startscherm.

2. Scroll vervolgens naar beneden op het scherm en tik op Privacybescherming.

3. Tik vervolgens op Speciale machtigingen.

4. Tik nu op de instelling Apparaatbeheer-apps in de lijst.

5. Tik nu op de app waar u de status Aan vindt van de apparaatbeheer-apps.

Opmerking: u kunt een uitzondering achterlaten voor de app Zoek mijn apparaat van Google en ook voor de apps waartoe u vrijwillig toegang hebt verleend.

6. Tik vervolgens op Deactiveer deze app-optie voor apparaatbeheer, zoals weergegeven.

7. Tik ten slotte op OK om door te gaan met de prompt.

Methode 5: Afmelden voor personalisatie van advertenties

Verschillende marketingbedrijven volgen uw Android-mobiel en uw gegevensgebruik om de advertenties waarin u geïnteresseerd bent te targeten. Dit kan soms in de verkeerde richting gaan en als u dit wilt vermijden, moet u zich afmelden voor personalisatie van advertenties door de onderstaande stappen te volgen en leer hoe u kunt zien of uw mobiele telefoon wordt bespioneerd.

1. Open de applicatie Instellingen vanaf het startscherm zoals u eerder deed.

2. Tik op Google in de lijst, zoals afgebeeld.

3. Tik op de optie Advertenties onder Services op dit apparaat, zoals afgebeeld.

4. Tik op de schakeloptie naast Afmelden voor personalisatie van advertenties, zoals hieronder weergegeven.

5. Tik op OK als u daarom wordt gevraagd.

Methode 6: Android bijwerken

Dit is een veelgebruikte methode waarmee u elk type softwareprobleem op uw Android kunt oplossen. Eventuele bugs en fouten kunnen worden opgelost met een systeemupdate volgens de instructies in onze gids 3 manieren om te controleren op updates op uw Android-telefoon.

Methode 7: Antivirus-app installeren

De antivirus-apps zoals Avast helpen u bij het detecteren, elimineren en voorkomen van schadelijke inhoud die uw telefoon binnendringt en die uiteindelijk tot spionage leidt. Dus met een antivirus-app kun je zien of je telefoon is afgetapt. Lees ons artikel over de 10 beste gratis antivirussoftware voor Android om de app van uw keuze te kiezen en uw apparaat volledig te beveiligen.

Opmerking: u kunt ook spywaredetectie-apps van derden gebruiken, zoals Certo Anti Spyware, om u te helpen begrijpen hoe u kunt zien of uw mobiele telefoon wordt bespioneerd en hoe u schoonmaaktechnieken kunt toepassen.

Methode 8: Telefoon resetten

Dit is de laatste maar effectieve methode om alle spyware en bugs in je Android op te lossen door al je gegevens en instellingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Maar zorg ervoor dat u een back-up van uw gegevens en instellingen maakt voordat u uw smartphone reset. Volg onze gids over hoe u uw Android-telefoon kunt resetten naar het fabrieksreset-apparaat.

***

We hopen dat deze handleiding nuttig was en dat u kunt leren hoe u kunt zien of uw telefoon gemakkelijk wordt afgetapt. Laat ons weten welke van de bovenstaande methoden om kwaadwillende pogingen om uw apparaat te bespioneren te voorkomen, u het meest heeft geholpen. Laat het ons weten als je vragen hebt over dit artikel.

gerelateerde berichten