Hoe werken laser- en lampprojectoren en welke is geschikt voor u?

Er zijn een paar dingen waar u op moet letten bij het kopen van uw eerste projector. Prijsklasse en de ruimte die je hebt zijn belangrijk, maar denk ook aan lampentechniek. Dit heeft invloed op zowel de prijs als de beeldkwaliteit van de projector.

De meeste projectoren die u op de markt ziet, zijn lampprojectoren. De lampen gaan doorgaans duizenden uren mee, wat betekent dat je jaren van gebruik kunt hebben voordat je een nieuwe lamp moet kopen. En aangezien u de lamp zelf kunt vervangen, kunt u nog meer tijd uit uw projector halen door minder dan $ 100 uit te geven aan een nieuwe lamp.

Laserprojectoren zijn een beetje een ander beest. Ze zijn duurder, maar ze worden helderder en gaan veel langer mee: doorgaans meer dan 20.000 uur. Dat betekent dat als u er één vier uur per dag gebruikt, de laser van uw projector meer dan 13 jaar meegaat.

Hoe werken lampprojectoren?

Lampprojectoren zijn verreweg de meest voorkomende die u zult zien wanneer u onderzoek doet voor uw thuisbioscoop. Op dit moment zijn ze een gevestigde technologie en goedkoop genoeg om te produceren dat ze gewoon de standaard zijn geworden.

De lampen in een projector werken op dezelfde manier als andere lichtbronnen doen: een elektrisch signaal gaat door halfgeleidende materialen. Dit signaal activeert elektronen in de halfgeleidende materialen om fotonen te produceren, dit zijn lichtdeeltjes die zichtbaar zijn voor het menselijk oog.

  5 eenvoudige tips voor het bewerken van foto's om uw foto's te laten knallen

Als het gaat om projectoren, tv’s en andere schermen, zijn er rode, blauwe en groene pixels in het scherm. Deze combineren in alle kleuren die u op het scherm ziet. In de projectoren zie je een van de twee dingen. Projectoren met een Digital Light Processing (DLP)-chip reflecteren het licht van een reeks kleine spiegels, terwijl die met Liquid Crystal Display (LCD)-lagen het licht door deze LCD-lagen laten gaan op dezelfde manier als een tv.

Wat zijn de voor- en nadelen van lampprojectoren?

Zoals hierboven vermeld, bestaan ​​lampprojectoren al een tijdje. LED’s zijn nu goedkoop genoeg om te worden gebruikt in projectoren die ongeveer $ 100 kosten, en in speciale projectoren zoals nachtlampjes die nog goedkoper zijn. De lamp in de meeste thuisbioscoopprojectoren is vervangbaar en ze gaan doorgaans een paar duizend uur mee. Ik heb een ViewSonic PX800HD met een nominale levensduur van de lamp van 3000 uur in de normale modus. Als je de projector vier uur per dag gebruikt, gaat de lamp 750 dagen mee, oftewel iets meer dan twee jaar. En aan het einde van die twee jaar zal ik in staat zijn om een vervangende lamp om de projector nog langer mee te laten gaan.

Het enige echte nadeel van lampprojectoren is dat ze een paar minuten nodig hebben om op te warmen tot hun volledige helderheid. Dat is niet erg: als je thuis bent, wacht je nog even met het begin van je filmavond. Als je de projector op een locatie gebruikt, zet hem dan vijf tot tien minuten voordat je hem wilt gebruiken aan.

  Lettertypen insluiten in een MS Word-document

Hoe werken laserprojectoren?

Laserprojectoren zijn relatief nieuw. De eerste modellen werden in 2008 geleverd en waren super duur: zelfs tot in 2014 waren de Epson LS10000 verkocht voor ongeveer $ 8.000. Laserprojectoren worden nu voor de meeste consumenten redelijk geprijsd, met de Xiaomi Mi-laserprojector te koop voor $ 2.000. De lasers in projectoren werken op dezelfde manier als lasers in elke andere toepassing: een elektrische stroom wekt elektronen op in atomen van specifieke gassen, glazen of kristallen. De aangeslagen elektronen bewegen dan van een lage baan naar een hoge baan rond de atoomkern. Zodra de elektronen terug naar hun normale toestand gaan, geven ze lichtfotonen af ​​die onze ogen kunnen zien.

Net als bij lampprojectoren gaan de laserlichten door een reeks spiegels en DLP-chips totdat ze bij de uiteindelijke projectielens komen. Deze lens bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt tussen de projector en het scherm, en hoe duur de uiteindelijke projector zal zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van laserprojectoren?

Het belangrijkste voordeel van laserprojectoren is dat ze veel, veel langer meegaan dan lampprojectoren. De Xiaomi Mi Laser Projector heeft een geschatte levensduur van 25.000 uur. Als je de projector vier uur per dag gebruikt, kun je hem meer dan 17 jaar gebruiken voordat je een andere projector moet kopen.

  Hoe u uw e-mails kunt taggen voor maximale doorzoekbaarheid

Je zult echter de hele projector moeten vervangen: je kunt niet zomaar de laser binnenin vervangen zoals een lamp. Dat is waarschijnlijk niet zo’n groot probleem, aangezien er in de loop van de jaren dat u de projector bezit zeker andere technologische verbeteringen zullen zijn, waardoor een nieuwe upgrade de moeite waard is.

Lasers zijn duurder om te produceren dan lampen, hoewel ze een beetje goedkoper zijn geworden: die Xiaomi-projector kost $ 2.000, slechts een paar honderd meer dan vergelijkbare ultra-short throw-projectoren die lampen gebruiken.

Het laatste voordeel van laserprojectoren is dat ze op volledige helderheid worden ingeschakeld zodra u op de aan/uit-knop drukt, omdat ze niet een paar minuten hoeven op te warmen zoals lampprojectoren. Of je de projector nu thuis of onderweg gebruikt, dat is zeker leuk om te hebben.

Welke is het beste voor u?

Geen van beide is op zich een slechte keuze, maar als je de extra ruimte in je budget hebt, zul je waarschijnlijk gelukkiger zijn met een laserprojector. De veel langere levensduur betekent dat uw geld verder gaat, en het is fijn dat u niet hoeft te wachten tot de projector is opgewarmd.

Maar er is ook niets mis mee om nu geld te besparen en een lampprojector te kopen. Tegen de tijd dat uw eerste lamp versleten is, zullen laserprojectoren waarschijnlijk minder duur zijn dan ze nu zijn.