Hoe werken opvouwbare telefoons en wanneer krijg ik er een?

Opvouwbare telefoons zijn misschien wel de vreemdste en meest revolutionaire technologie van 2019. Maar hoe werken deze dingen en wanneer krijgen we de kans om ze te kopen?

Wat maakt deze telefoons opvouwbaar?

Natuurlijk hadden we klaptelefoons die in de jaren ’90 en 2000 terugvouwden. Maar we zijn nu in het tijdperk van smartphones, en als je zou proberen je smartphone in tweeën te vouwen, zou je eindigen met een kapotte telefoon. Dat wil zeggen, tenzij uw smartphone een flexibel OLED-scherm, een polymeerscherm, gespecialiseerde componenten en een scharnierende behuizing heeft. Opvouwbare telefoons zitten boordevol revolutionaire technologie, maar het meest baanbrekende onderdeel dat je zult zien, is het beroemde, flexibele OLED-scherm.

Organische lichtgevende diode-displays (ook bekend als OLED-displays) werken door elektriciteit te pulseren door een netwerk van organische verbindingen. Ze zijn extreem dun, flexibel en levendig. Ze hebben geen achtergrondverlichting nodig en ze kunnen fellere kleuren produceren dan dikke LED-schermen.

Deze mooie, flexibele displays worden voornamelijk door Samsung gemaakt en zitten al in tal van producten waarmee u wellicht bekend bent. De Galaxy S7 Edge heeft een gebogen OLED-scherm. De iPhone X bevat een Samsung OLED-scherm. Sony heeft een aantal OLED-tv’s uitgebracht en LG produceert een reeks Kenmerkende OLED-tv’s die flinterdun en enigszins flexibel zijn.

Fabrikanten zoals Samsung en Royole ontwikkelen sinds ongeveer 2011 OLED-schermen en deze schermen hebben al hun weg gevonden naar veel consumentenproducten. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat opvouwbare telefoons een ding werden? Welnu, bedrijven moesten uitzoeken hoe ze alle andere componenten in een telefoon ook flexibel konden maken.

Glas is niet erg flexibel, mocht je je dat afvragen. Als gevolg hiervan hebben fabrikanten buigzame polymeerschermen voor flexibele telefoons moeten ontwikkelen. Aangedreven circuits en lithium-ionbatterijen kunnen vlam vatten als je ze heen en weer beweegt, dus fabrikanten moesten daar een oplossing voor vinden. Telefoonhoesjes van aluminium en plastic zijn technisch buigbaar, maar breken na een paar keer vouwen. Zie je waar dit heen gaat? Alles wat je in een mobiele telefoon zou verwachten, moet een revolutie ondergaan voor gebruik in een opvouwbare telefoon.

  Microsoft Teams-bestanden delen en beheren in een kanaal

Fabrikanten als Samsung en Royole hebben bedacht hoe ze de componenten in een telefoon flexibeler kunnen maken. Anders zouden ze geen opvouwbare telefoons uitbrengen. Maar de technologie staat nog in de kinderschoenen. Dat gezegd hebbende, het zal een paar jaar duren voordat deze apparaten betaalbaar en gemeengoed worden.

In de tussentijd kunnen we alleen maar hopen dat fabrikanten met een betere naam komen voor opvouwbare telefoons. Mensen zullen ze onvermijdelijk ‘phondables’ of ‘flexiphones’ gaan noemen, en dat is gewoon niet goed.

Opvouwbare telefoons bieden eindeloze mogelijkheden

Dus, wat gaan we doen met opvouwbare telefoons? Het is nogal moeilijk om erachter te komen waar deze trend naartoe gaat, omdat fabrikanten de technologie al op verschillende unieke paden hebben bewandeld.

We weten dat sommige apparaten, zoals de Samsung Galaxy F en de Royole FlexPai, kunnen worden uitgebreid tot smartphones van tabletformaat, en dat is best gaaf. Je kunt deze als gewone smartphones gebruiken als je rondloopt, of je kunt ze uitvouwen tot tablets als je wilt videochatten met een vriend of wat werk gedaan wilt krijgen. Telefoons die ook dienst doen als tablet kunnen de manier waarop we media consumeren veranderen, en ze kunnen het nog gemakkelijker maken om onderweg te werken.

Er zijn ook toestellen, zoals de Motorola RAZR 4, die de opvouwbare technologie de andere kant op sturen. De RAZR 4 vouwt zichzelf in als een klaptelefoon en verandert in wezen uw omvangrijke mobiele telefoon in een veel kleiner apparaat. Sommige technische demo’s hebben opvouwbare telefoons getoond die om je pols kunnen worden gewikkeld, en Apple heeft een octrooi voor een telefoon die oprolt als een boekrol, vreemd genoeg.

  Meerdere kopniveaus wijzigen in MS Word

Deze technologie is zo nieuw en baanbrekend dat fabrikanten niet goed weten wat ze ermee moeten doen. En dat is heel opwindend, want het formaat van smartphones kan eindelijk evolueren naar iets groters.

De technologie kan uit vorm raken

Veel van de problemen met traditionele smartphones zijn opgelost. Hun schermen zijn duurzaam, ze hebben een aanvaardbare levensduur van de batterij en ze zijn relatief gemakkelijk te gebruiken door mensen. Maar opvouwbare telefoons zullen ons een beetje terughoudend maken. Ze hebben grotere schermen die meer batterijvermogen nodig hebben, ze zijn gemaakt van materialen die niet erg duurzaam zijn en ze zullen anders werken dan de gemiddelde smartphone.

De grootste klacht die je over deze telefoons zult horen, zijn waarschijnlijk hun plastic schermen. Nee, ze zullen niet breken als glas, en bedrijven als Royole hebben hun best gedaan om slogans als “zeg vaarwel tegen kapotte schermen”, maar dat idee is een beetje misleidend. Weet je nog hoe iPods plastic schermen hadden die bekrast en geschaafd zouden worden in je zak? Ja, opvouwbare telefoons zullen hetzelfde probleem hebben. En aangezien deze telefoons opvouwbaar zijn, zul je niet veel geluk hebben bij het vinden van een schermbeschermer.

Maar het scherm is niet het enige kwetsbare onderdeel van een opvouwbare telefoon. Fabrikanten zullen moeten afdwalen van telefoonhoesjes van hard metaal of plastic en kiezen voor materialen die honderden keren per dag kunnen worden gebogen. De scharnieren van deze opvouwbare telefoons zullen ernstige zwakke punten zijn (ze waren ook op flip-telefoons) omdat ze meestal van plastic en licht metaal zullen zijn. De OLED-schermen op deze apparaten zullen ook een probleem zijn, omdat OLED’s na verloop van tijd kunnen inbranden (zoals een tv), en het organische materiaal waarvan ze zijn gemaakt, erg kwetsbaar is voor vocht.

Levensduur van de batterij, softwarecompatibiliteit, circuits en gebruiksgemak zullen ook hindernissen zijn voor deze telefoons. Maar sommige mensen maken zich misschien niet al te veel zorgen over deze kleinere problemen, en ze zullen worden opgelost lang voordat opvouwbare telefoons een consumentvriendelijke prijs bereiken.

  Hoe e-mails van specifieke afzenders in Microsoft Outlook te blokkeren

Als je in 2019 toevallig een opvouwbare telefoon in handen krijgt, dan ga je veel geld uitgeven voor een apparaat dat kwetsbaar, onhandig, zwak en energieverslindend is. Weet je nog hoe wankel de 1e generatie iPad was? Ja, zo zal het wel een beetje zijn. Maar concurrentie bevordert technologische vooruitgang, en deze opvouwbare apparaten (als ze populair worden) zouden in minder dan tien jaar comfortabel en duurzaam moeten worden.

Je hebt een opvouwbare telefoon…Uiteindelijk

Vanaf dit moment is de enige opvouwbare telefoon die je kunt kopen de Royole FlexPai, en het kost $ 1.318. Veel bedrijven lijken hun flexibele telefoons zo snel mogelijk op de markt te brengen (naast 5G), en sommige bedrijven stellen releasedatums vast op MWC 2019 op 25 februari. Het is veilig om aan te nemen dat de Samsung Galaxy F dit jaar uitkomt, maar we zullen het zeker weten wanneer Samsung een persbericht houdt over 20 februari.

Afgaande op het prijskaartje van $ 1.318 van de FlexPai, zul je in 2019 geen goedkope opvouwbare telefoons vinden. En eerlijk gezegd ziet de FlexPai er niet uit als een apparaat van superhoge kwaliteit. Video’s van CES 2019 laten zien dat het scherm van de FlexPai niet goed aansluit op zijn