Hoe werkt 3D-printen?

Stel je een robotgestuurd heetlijmpistool voor dat plastic gebruikt in plaats van lijm, en je hebt de basis van een 3D-printer. Strengen plastic worden in een printkop gevoerd, die wordt verwarmd om het materiaal te smelten. De printkop beweegt heel precies in drie dimensies en laat lijnen plastic vallen op het printbed, de tafel waarop hij print. De printer doet dit keer op keer, waarbij hij lagen plastic opbouwt tot het een 3D-onderdeel vormt.

Het begint allemaal met 3D-modellen

Elk object dat op een 3D-printer wordt geprint, begint met een 3D-model. Deze worden meestal gemaakt in een CAD-programma dat is ontworpen om aan echte 3D-modellen te werken, zoals: TinkerCAD, Fusion360, of Sketchup. Dit is een beetje anders dan hoe 3D-modellen kunnen worden gemaakt voor films of games, hoewel je zeker zeer gedetailleerde figuren uit traditionele 3D-modelleringssoftware kunt afdrukken.

Een voordeel van een 3D-printer is dat hij bijna alles kan printen. Sommige modellen zijn zo complex dat ze onmogelijk te maken zijn met traditionele productietechnieken zoals gieten of CNC-routing, en dat is waar 3D-printers een duidelijke voorsprong nemen. Ze worden echter niet alleen gebruikt voor het maken van mooie geometrische vormen, want het is meestal veel goedkoper voor de R&D-afdeling van een grote fabriek om een ​​enkel model in plastic te printen in plaats van de hele fabriek op te tuigen om het eigenlijke onderdeel te maken. Dit wordt prototyping genoemd, een ruwe schets maken om de uiteindelijke kopie te testen zonder kostbare tijd en materiaal te verspillen.

  Een tv kopen om te gamen in 2020

Het model snijden voor de afdruk

Aangezien een printer niet begrijpt hoe een complex 3D-gaas moet worden omgezet in een geprint model, moet het 3D-model worden gedecodeerd in informatie die de printer kan begrijpen. Dit proces wordt slicen genoemd, omdat het scans van elke laag van het model maakt en de printer vertelt hoe hij de printkop moet bewegen om elke laag op zijn beurt te maken. Het wordt gedaan met behulp van een slicer, een programma dat dit allemaal voor je afhandelt, zoals CraftWare of Astroprint.

De slicer zal de “vulling” van het model afhandelen en een roosterstructuur creëren in een solide model om het extra stabiliteit te geven. Dit is een gebied waar 3D-printers uitblinken: ze kunnen zeer sterke materialen printen met zeer lage dichtheden, door strategisch luchtbellen in het model te creëren en het veel lichter te maken.

  Bestanden uploaden naar Microsoft Teams

Een ander ding dat de slicer afhandelt, zijn ondersteuningskolommen. Aangezien de printer geen plastic op ijle lucht kan leggen, moeten er steunkolommen worden gemaakt zodat de printer de opening kan overbruggen. Deze zijn verwijderbaar, maar worden tijdens het printproces gebruikt om ervoor te zorgen dat ze niet instorten.

Zodra de slicer klaar is, stuurt hij de gegevens naar de 3D-printer om het afdrukproces te starten.

Lang wachten

Zodra de printer start, zul je het grootste probleem met 3D-printen vandaag opmerken: het is verschrikkelijk traag. Terwijl een 2D-printer een heel boek in een paar minuten kan printen, duurt het bij de meeste 3D-prints enkele uren, zo niet dagen, om het printen te voltooien. En als je de instellingen verprutst, de slicer verkeerd hebt geconfigureerd of er gewoon een beetje tegenaan loopt, kun je de hele afdruk kwijtraken.

Er zijn enkele snellere technologieën die in de industrie spatten, zoals de Carbon M1, die lasers gebruikt die in een vloeistofbed zijn geschoten en de afdruk eruit trekt, waardoor het proces aanzienlijk wordt versneld. Maar dit soort printers zijn vele malen ingewikkelder, veel duurder en werken tot nu toe alleen met plastic.

  Hoe Apple AirPods met Mac te verbinden

Dus moet ik een 3D-printer kopen?

Als je niet geïnteresseerd bent in het ontwerpen en printen van onderdelen, zul je zeker niet snel je saaie 2D-printer vervangen.

De printers die de meeste consumenten zullen kopen, drukken meestal op plastic, hoewel er exotische (en dure) printers in de industrie worden gebruikt die vrijwel alles kunnen afdrukken. Er is zelfs een 3D-printer die kunstvlees kan printen. De technologie ontwikkelt zich zeer snel en heeft aanzienlijke gevolgen voor veel industrieën. Op een dag zul je ongetwijfeld gastronomische maaltijden kunnen printen vanuit een eetbare voedselprinter, maar tot die tijd blijft het een hobbyist en industrieel apparaat.

Toch kan het een leuke hobby zijn, aangezien de prijzen voortdurend dalen, vooral als je iets bouwt waar kleine plastic modellen worden gebruikt.

Afbeeldingscredits: Kaca Skokanova/Shutterstock