Hoe Windows 10 Crash Logs en Error Logs te bekijken

Is uw computer met Windows 10 besturingssysteem zojuist plotseling gecrasht en bent u nu op zoek naar een manier om crashlogs in Windows 10 te bekijken dan bent u bij ons aan het juiste adres. Hier kunnen we u begeleiden bij het controleren van crashlogboeken in Windows 10.

Hoe Windows 10 Crash Logs en Error Logs te bekijken

Windows-crash kan verschillende redenen hebben, zoals oververhitting van het systeem of een fout in het geïnstalleerde stuurprogramma. Dit is waar de optie voor crashlogboeken wordt gebruikt, want u kunt zien wat de crash heeft veroorzaakt en andere informatie zoals de naam van het logboek en de EventID.

Waardoor crasht Windows 10?

De gebruikers die de eerste keer met dit soort crash te maken krijgen, denken misschien dat de reden hierachter verwarrend kan zijn en dat het niet de moeite waard is om te weten. Maar waar u zich hier op moet concentreren, is dat de fout mogelijk niet bij de componenten van Windows 10 ligt en dat er een externe reden moet zijn die u kunt controleren in het Windows-crashrapport.

  • Probleem in RAM- Er is een grote kans dat het RAM-geheugen van uw computer niet optimaal werkt en dat is de oorzaak van uw pc-problemen bij het ophalen van gegevens uit het geheugen wanneer u dit ook probeert.

  • Oververhit systeem – Met een lage RAM-grootte of een ander compatibiliteitsprobleem op het moederbord kunt u te maken krijgen met oververhitting van het systeem waardoor uw pc vastloopt of vastloopt.

  • Incompatibele driver– Het is een gebruikelijke gewoonte om nieuwe stuurprogramma’s voor ons systeem te installeren wanneer onze vooraf geïnstalleerde stuurprogramma’s verouderd raken en elke functie van de pc vertragen. Maar deze stuurprogramma’s kunnen naar alle waarschijnlijkheid enkele virussen of bugs bevatten die mogelijk schade kunnen toebrengen en ons systeem kunnen laten crashen.

  • Probleem met harde schijf – Harde schijven bevatten de meeste gegevens op uw pc en elke fout kan een situatie veroorzaken die hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot een crash waarbij een Windows 10 blauw-schermlogboek wordt weergegeven.

Microsoft’s onderzoek identificeert het volgende als de belangrijkste redenen waarom Windows crasht:

  • 70% van de ongevallen is het gevolg van een foutieve chauffeurscode.
  • 10% van het totaal wordt veroorzaakt door hardwareproblemen.
  • In 15% van de gevallen is de oorzaak onbekend.
  • 5% van de problemen is het gevolg van Microsoft-code.

U kunt onze gids raadplegen om Windows 10 willekeurig te laten crashen.

Hier hebben we de manieren vermeld om crashlogboeken in Windows 10 te controleren.

Methode 1: Via Event Viewer

Event Viewer is een ingebouwde app om crashlogboeken in Windows 10 te bekijken. U kunt de gebeurtenislogboeken op uw computer bekijken met behulp van het onderdeel Event Viewer van het Windows-besturingssysteem. Applicatie- en systeemberichten, zoals informatieve berichten, fouten, waarschuwingen, etc., worden door Event Viewer gelogd. U kunt de specifieke redenen identificeren waarom uw computer crasht met behulp van Event Viewer en het is een van de gemakkelijkste manieren om een ​​Windows-crashrapport te krijgen.

1. Ga naar het Windows Cortana-zoekvak en typ Event Viewer. Klik met de rechtermuisknop op het beste zoekresultaat dat u hebt en klik met de rechtermuisknop en selecteer Openen.

2. Klik op Windows-logboek. Hier vindt u alle logboeken, inclusief het logboek met een blauw scherm van Windows 10.

3. Kies vervolgens Systeem in het vervolgkeuzemenu.

4. Klik in de gebeurtenislijst op Fout. Vervolgens kunt u alle informatie over het Windows-crashrapport bekijken.

Methode 2: Via Betrouwbaarheidsmonitor

Er is nog een andere om betrouwbare informatie te krijgen en crashlogboeken te bekijken in Windows 10. Het wordt een Betrouwbaarheidsmonitor genoemd en zoals de naam al doet vermoeden, is het een uitstekende keuze om op te vertrouwen voor het geval uw Windows 10 pc crasht. Hieronder vindt u de stappen die u helpen bij het gebruik hiervan om crashlogboeken in Windows 10 te controleren.

1. Ga opnieuw naar het zoekvak van Windows 10 Cortana en typ Betrouwbaarheidsmonitor en klik op het beste zoekresultaat dat u vindt.

2. U ziet op de interface Reliability Monitor het rapport aan het genereren is. Even geduld aub.

3. U ziet Stabiliteitsindex.

Het beoordeelt uw algehele systeemstabiliteit op een schaal van 1 tot 10. U kunt elke week of elke dag selecteren om een ​​specifiek hardware- of softwareprobleem te bekijken dat uw systeem hinderde. De horizontale lijn in blauw toont u de score.

Opmerking: de stabiliteitsindex houdt geen rekening met waarschuwingen en informatieve gebeurtenissen bij het berekenen van de stabiliteitsscore van 1 tot 10.

Het rapport registreert 3 fouten die toepassingsfout, Windows-fout, diverse fouten zijn. Bovendien registreert het informatieve gebeurtenissen en waarschuwingen. De onderstaande tabel laat zien hoe deze storingen, informatieve gebeurtenissen en waarschuwingen.

Icoon
Informatie die wordt weergegeven
Blauw infopictogram
Informatieve evenementen
Rode kruis icoon
3 mislukkingen
Geel uitroepteken
Waarschuwing

4. Als u dan uit al deze crashdatums informatie wilt over een bepaalde datum, hoeft u alleen maar op de kolom van die datum te klikken. Dit opent een nieuw venster met alle informatie.

5. Onderaan staat een optie Bekijk alle probleemrapporten.

6. Tik op Bekijk alle probleemrapporten en u ziet alle details van het crashlogboek.

Methode 3: Via Windows PowerShell

Ten derde en de laatste methode om kaslogboeken in Windows 10 te controleren, is het gebruik van de Power Shell-tool. Power Shell is een geweldige applicatie die wordt gebruikt bij het automatiseren van het beheersysteem met behulp van een scripttaal. Lees hieronder hoe u deze applicatie kunt gebruiken om crashlogboeken in Windows 10 te bekijken.

1. Ga naar het zoekvak van Windows 10 Cortana en typ PowerShell. Klik op Openen nadat u het bovenste zoekresultaat hebt gevonden.

2. Typ de volgende opdracht in het opdrachtvenster. Met deze opdracht worden de crashlogboeken samen met hun Index, Tijd, EntryType, Bron, InstanceID en Beschrijving opgehaald.

Get-EventLog -Log system | where {$_.entryType -match "Error"}

3. Haal de meest recente crashlogboeken op tot het opgegeven aantal met behulp van het argument Nieuwste. Voer de volgende opdracht uit om de 20 meest recente crashlogboeken te verzamelen:

Get-EventLog -LogName System -Newest 20 -EntryType Error

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

V. Waar vind ik informatie over het crashen van mijn computer?

antw. U kunt Event Viewer gebruiken, een ingebouwde app in Windows 10, u kunt ook de betrouwbaarheidsmonitor gebruiken, wat een gebruiksvriendelijke applicatie is, en u kunt ook de PowerShell-applicatie gebruiken, een open-source CLI-tool.

V. Wat zijn de meest voorkomende crashes in Windows 10?

antw. De drie meest voorkomende crashes in Windows OS zijn fouten op toepassingsniveau, software loopt vast bij onverwacht opnieuw opstarten en afsluiten. Er zijn ook andere redenen, maar dit zijn veelvoorkomende redenen volgens Microsoft-onderzoek.

V. Waar kan ik het crashlogboek vinden in Windows 11?

antw. U kunt Event Viewer gebruiken om de crashlogboeken in Windows 11 te bekijken. Ga in de gebeurtenisviewer-app naar het Windows-logboek. Zoek vervolgens naar fout en tik op de fout. Er wordt gedetailleerde informatie over de fout weergegeven.

V. Waarom crasht en bevriest mijn pc steeds?

antw. Er zijn een aantal redenen voor crashes en bevriezing. Enkele veelvoorkomende redenen zijn oververhitting, problemen met geheugen, defecte hardware en software, kwaadaardige bestanden, beschadigde systeemregisterbestanden, te weinig beschikbaar geheugen.

***

De Windows-pc’s zijn zo ontworpen dat ze alle crashlogboekinformatie in uw crashlogboek kunnen opslaan, zodat u op elk moment crashlogboekinformatie in Windows 10 kunt bekijken. We hopen dat deze methoden u mogelijk hebben geholpen om crashlogboeken in Windows te bekijken 10.

  Hoe de Xbox-gamebalk in Windows in te schakelen

gerelateerde berichten