Hulp krijgen bij Verkenner op Windows 10

Windows 10 heeft niet langer ingebouwde hulp voor Verkenner, zoals Windows 7. Microsoft laat u op internet naar informatie zoeken, dus dit is wat u moet weten over het gebruik van bestandsbeheer van Windows 10.

Basisprincipes van de interface van de bestandsverkenner

Hoewel het is hernoemd tot “Bestandsverkenner” in Windows 10, is deze applicatie in principe hetzelfde als Windows Verkenner op Windows 7. Het heeft enkele nieuwe functies, waaronder een lintinterface en ingebouwde Microsoft OneDrive voor het synchroniseren van uw bestanden naar de cloud.

Het gebied “Snelle toegang” in de zijbalk vervangt “Favorieten” op Windows 10. U kunt mappen naar het gebied Snelle toegang slepen en neerzetten om ze te “vastzetten” voor gemakkelijke toegang in de toekomst. Windows 10 voegt automatisch ook uw recent gebruikte mappen toe aan dit gebied. U kunt Snelle toegang aanpassen vanuit het optievenster. Als u een afzonderlijke map uit Snelle toegang wilt verwijderen, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u ‘Losmaken van snelle toegang’.

Het gedeelte “Deze pc” vervangt het item “Deze computer” in Windows 7. Het bevat snelkoppelingen naar mappen met gebruikersgegevens op uw pc en naar andere stations, zoals USB-stations en dvd-stations.

Hoe het lint te gebruiken

Het lint in Verkenner werkt net als het lint in Microsoft Office-toepassingen zoals Word en Excel. Er zijn een paar verschillende manieren waarop u het kunt gebruiken.

Als u meer ruimte wilt in uw bestandsbrowservensters, kunt u het lint standaard ingeklapt laten. U kunt nog steeds op een van de tabbladen bovenaan klikken, zoals ‘Home’, ‘Delen’ of ‘Bekijken’ om de opdrachten te bekijken en op een knop te klikken. Het lint zal slechts tijdelijk verschijnen.

Als je het lint liever de hele tijd ziet, kun je het uitvouwen. Om dit te doen, klikt u op de pijl in de rechterbovenhoek van het Verkenner-venster of drukt u op Ctrl+F1.

De Home-werkbalk biedt basisopties voor het werken met bestanden, waaronder Kopiëren, Plakken, Verwijderen, Hernoemen, Nieuwe map en Eigenschappen.

Het tabblad Delen biedt opties voor het e-mailen, zippen en afdrukken van bestanden, maar ook voor het branden op schijf en delen op het lokale netwerk.

  Een USB 2.0-printer aansluiten op een USB 3.0-poort op Windows 10

Het tabblad Weergave bevat opties om te bepalen hoe de bestanden worden weergegeven in Verkenner en hoe ze worden gesorteerd. U kunt een voorbeeld- of detailvenster inschakelen om meer informatie over een geselecteerd bestand te zien, kiezen of u grote bestandspictogrammen of een dichte bestandslijst wilt, en bestanden sorteren op elk gewenst criterium. U kunt hier ook kiezen om bestandsnaamextensies of verborgen bestanden weer te geven of te verbergen. Klik gewoon op het selectievakje “Verborgen items” om verborgen bestanden weer te geven of te verbergen zonder het venster Mapopties te openen.

Het tabblad Beheren verschijnt soms op het lint met contextueel geschikte opdrachten. Als u bijvoorbeeld enkele afbeeldingen selecteert, ziet u een tabblad ‘Hulpmiddelen voor afbeeldingen’ met opties om de geselecteerde afbeeldingen te roteren en ze in te stellen als bureaubladachtergrond.

Veelgebruikte opdrachten vastzetten

De werkbalk Snelle toegang verschijnt in de linkerbovenhoek van het Verkenner-venster, op de titelbalk. Het biedt gemakkelijke toegang tot opdrachten die u vaak gebruikt. Als u een opdracht aan de werkbalk Snelle toegang wilt toevoegen, klikt u erop met de rechtermuisknop op het lint en selecteert u ‘Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang’.

Als u meer ruimte voor opdrachten wilt, kunt u met de rechtermuisknop ergens op het lint of de tabbalk erboven klikken en “Toon de werkbalk Snelle toegang onder het lint” selecteren om er een meer standaard werkbalk van te maken.

De instellingen van de bestandsverkenner wijzigen

Om de instellingen van de Verkenner te wijzigen, klikt u op het tabblad “Beeld” op het lint en klikt u op het pictogram “Opties”.

Dit opent het bekende dialoogvenster Mapopties dat ook in Windows 7 bestond. Het heeft een paar nieuwe opties: u kunt bijvoorbeeld bepalen of Bestandsverkenner wordt geopend in de weergave Snelle toegang of Deze pc, of dat het automatisch recent en vaak gebruikte mappen in de weergave Snelle toegang toont.

Handige sneltoetsen

Verkenner zit boordevol handige sneltoetsen om u te helpen taken sneller uit te voeren. Hier is een korte lijst van enkele:

Windows+E – Open een Verkenner-venster. Dit werkt overal in Windows 10.
Ctrl+N – Open een nieuw Verkenner-venster. Dit werkt alleen in Verkenner zelf.
Ctrl+W – Sluit het huidige Verkenner-venster.
Ctrl+muiswiel omhoog of omlaag – Wijzig de grootte van bestanden en mappictogrammen (in- of uitzoomen).
Ctrl+Shift+N – Een nieuwe map maken
Backspace of Alt+Pijl naar links – Bekijk de vorige map (ga terug.)
Alt+Pijl naar rechts – Bekijk de volgende map (ga vooruit.)
Alt+pijl omhoog – Bekijk de map waarin de huidige map zich bevindt.
Ctrl+F, Ctrl+E of F3 – Focus het zoekvak zodat u snel een zoekopdracht kunt typen.
Ctrl+L, Alt+D of F4 – Focus de adresbalk (locatie) zodat u snel een mapadres kunt typen.
F11 – Maximaliseer het Verkenner-venster. Druk nogmaals op F11 om het venster te verkleinen. Dit werkt ook in webbrowsers.

  Hoe te repareren dat Outlook zoeken niet werkt op Windows 10

U vindt een volledige lijst met sneltoetsen voor Windows 10 op De website van Microsoft.

Hoe OneDrive te gebruiken

OneDrive is ingebouwd in Verkenner op Windows 10. Het synchroniseert bestanden online met het Microsoft-account waarmee u zich aanmeldt bij Windows 10. Het werkt op dezelfde manier als Dropbox, Google Drive en Apple’s iCloud Drive.

Klik om te beginnen op de optie “OneDrive” in de zijbalk van Verkenner. Indien nodig wordt u gevraagd om u aan te melden bij OneDrive. Als dat niet het geval is, kunt u bestanden gewoon in OneDrive plaatsen. Ze worden geüpload naar de servers van Microsoft. U kunt ze openen in de OneDrive-map op andere pc’s waarmee u zich aanmeldt bij hetzelfde Microsoft-account, via OneDrive-apps op uw telefoon en op de OneDrive-website.

Het veld “Status” in het OneDrive-venster toont u de status van elk bestand. Een blauw wolkpictogram geeft aan dat het bestand online op OneDrive is opgeslagen, maar automatisch wordt gedownload wanneer u het opent. Een groen vinkje geeft aan dat het bestand zowel op OneDrive als op uw huidige pc is opgeslagen.

U kunt de instellingen van OneDrive beheren vanuit het OneDrive-systeemvakpictogram (systeemvak). Klik op het cloudvormige OneDrive-pictogram in het systeemvak in de rechterbenedenhoek van uw scherm. Als u het niet ziet, moet u waarschijnlijk op het kleine pijltje omhoog links van de pictogrammen klikken om het te vinden. Klik op “Meer” en klik op “Instellingen” om de verschillende instellingen van OneDrive te vinden, waar u kunt bepalen welke mappen worden gesynchroniseerd, hoeveel van uw upload- en downloadbandbreedte OneDrive gebruikt en andere instellingen.

OneDrive kan automatisch bestanden in belangrijke mappen zoals uw bureaublad, afbeeldingen en documenten “beschermen” door ze te synchroniseren. Om dit in te stellen, klikt u op het tabblad “Automatisch opslaan” in de instellingen van OneDrive en klikt u op de knop “Mappen bijwerken” onder Bescherm uw belangrijke mappen.

Als u OneDrive niet graag ziet, kunt u het uitschakelen en het pictogram uit Verkenner verwijderen.

  De locatie van de opstartmap van Windows 10 vinden

Toegang krijgen tot netwerkstations

Mappen, printers en mediaservers die op het lokale netwerk worden gedeeld, verschijnen in de weergave “Netwerk”. Mogelijk moet u naar de onderkant van de zijbalk van de Verkenner scrollen om deze te vinden en erop te klikken.

Windows 10 bevat niet langer de HomeGroup-functie, dus u kunt die niet gebruiken om eenvoudig bestanden en mappen tussen uw computers te delen. U kunt OneDrive gebruiken of de ouderwetse netwerkopties voor het delen van bestanden en mappen gebruiken.

Als u een netwerkstation moet toewijzen voor gemakkelijke beschikbaarheid, kunt u dat doen vanuit de weergave Deze pc. Klik eerst op “Deze pc” in de zijbalk. Het tabblad “Computer” verschijnt op het lint. Klik erop en selecteer “Map Network Drive” en gebruik de instructies die uw IT-afdeling geeft om verbinding te maken.

Het toegewezen station verschijnt onder Netwerklocaties in de weergave Deze pc.

Een back-up maken van uw bestanden en deze herstellen

Windows 10 bevat Bestandsgeschiedenis, een tool voor het maken en herstellen van bestanden. Het is niet alleen bedoeld voor het maken en terugzetten van grote back-ups. Bestandsgeschiedenis kan automatisch een back-up maken van verschillende versies van uw bestanden, en u kunt Verkenner gebruiken om die eerdere versies gemakkelijk te herstellen. Eerst moet u Bestandsgeschiedenis instellen via Instellingen> Update en beveiliging> Back-up. Schakel “Automatisch een back-up van mijn bestanden maken” in.

Nadat je het hebt ingesteld, kun je een bestand of map selecteren, op “Home” op het lint klikken en op de knop “Geschiedenis” klikken om oudere versies van dat bestand of die map te bekijken en te herstellen.

De bestandsverkenner van Windows 10 zit ook boordevol andere handige functies. U kunt elk bestand taggen, een donker thema gebruiken of de functie “bibliotheken” opnieuw inschakelen. Microsoft werkt aan een interface met tabbladen voor Verkenner, maar u kunt vandaag de Verkenner-tabbladen krijgen.