Ik heb het hele weekend een Cortana Smart Speaker gebruikt. Dit is waarom het niet lukte

Ik heb dagenlang Cortana gebruikt in plaats van Alexa of Google Assistant en door de ervaring voelde ik me net zo ruw aan de randen als Cortana. Helaas is Microsoft zo ver achtergebleven dat opgeven de enige redelijke oplossing is.

Satya neemt afscheid van Cortana-luidsprekers

Onlangs heeft Satya Nadella, de CEO van Microsoft, gezegd dat hij Cortana niet langer ziet als een concurrent van Alexa of Google Assistant. Volgens MSPoweruser, hij beweerde:

“Je zou het op Google Assistant moeten kunnen gebruiken, je zou het op Alexa moeten kunnen gebruiken, net zoals je onze apps op Android en iOS gebruikt, dus dat is in ieder geval hoe we willen nadenken over waar het naartoe zal gaan.”

Maar loopt Cortana zo ver achter? Is het tijd om een ​​nieuwe richting in te slaan en Cortana op te geven als je toegewijde digitale huishoudassistent? Ik heb een paar dagen geprobeerd om precies dat te bepalen, en wat ik vond is: Ja, dit is de juiste beslissing om te nemen.

Installatie was ingewikkeld

Toen ik met dit experiment begon, liep ik meteen tegen een probleem aan. Ik heb Alexa-apparaten en Google-apparaten verspreid door mijn huis. Maar ik heb Cortana-apparaten niet zo handig geplaatst. Ik heb een Surface Pro 3, een pc met Windows 10 en ik heb Cortana op mijn telefoon gezet. Maar mijn pc heeft geen microfoon, mijn Surface staat tegenwoordig een groot deel van zijn tijd uitgeschakeld en mijn telefoon heeft niet genoeg microfoon voor snelle spraakopdrachten.

Dus kocht ik een Harmon Kardon Invoke voor mijn kantoor (waar ik veel tijd doorbreng) en gebruikte ik mijn telefoon op andere locaties in huis. Het is geen perfect één-op-één scenario, maar goed genoeg. Helaas is er geen Google Home Mini of Echo dot-equivalent, alleen de Invoke. Dus goedkoop Cortana-luidsprekers in huis plaatsen is uitgesloten. De prijs van de Invoke is gedaald tot $ 50, wat erg laag is voor zo’n geweldig klinkende luidspreker, maar je kunt Echo Dots en Google Minis voor minder krijgen. Als je goed oplet, is het niet ongewoon om ze te zien voor zo weinig als $ 30.

Cortana doet de helft van de basis goed genoeg

Mijn primaire gebruik voor mijn Google- en Alexa-apparaten zijn slimme huisbedieningen, muziek, timers en routines die dingen automatiseren. Als het om Smart Home-integratie ging, dacht ik eerst dat ik het goed deed. Cortana heeft integratie met Wink, Smartthings en Philips Hue. Ik gebruik momenteel een Wink-hub voor veel van mijn slimme apparaten voor thuisgebruik en Philips-lampen, en het bedienen van die apparaten werkte probleemloos. De ervaring met de meeste van mijn smart home-apparaten was vergelijkbaar met Alexa of Google Assistant.

Cortana ging goed door met eenvoudig in te stellen timers en alarmen, en het toevoegen van Spotify was een eenvoudig proces dat goed leek te werken. Tenminste, totdat ik de muziek wilde stoppen. Ongeveer de helft van de tijd werkte het niet om ‘Stop’ of ‘Stop de muziek’ te zeggen. Cortana zou me vertellen dat ze dat nu niet kon doen. Als ik het nog een paar keer probeerde, zou het uiteindelijk wel lukken. Het oproepen van afspeellijsten was even problematisch. Ondanks de verkeerde naam, haalde het zeggen van “speel het blinde bos op Spotify” correct mijn Ori and the Blind Forest-afspeellijst op, maar het zeggen van “play Ori and the Blind Forest” bracht Cortana elke keer in de war. Ik vond het gemakkelijker om de muziek vanuit de Spotify-app te bedienen dan via spraakinteracties.

  Controleer of u een bril nodig heeft met deze online zichtkaart

Omgekeerd, zolang ik de naam van het nummer of de persoon goed heb, zie ik dit soort problemen zelden of nooit met Google Assistant en Alexa met Spotify.

Er ontbreken meer functies dan aanwezig

De problemen begonnen met mijn woonkamer. De lichten in mijn woonkamer zijn Magic Home-apparaten en Cortana heeft daar geen integratie voor. Toen realiseerde ik me dat mijn slimme stopcontacten iClever- of GE-apparaten zijn, en hoewel de GE-apparaten Wink-integratie hebben, hebben de iClever-apparaten dat niet. Dus ik kan de lichten in mijn woonkamer niet aandoen, en ik kan ook de meeste van mijn slimme stopcontacten niet bedienen met Cortana. Daarvoor moest ik terugvallen op Alexa of Google.

Soms staat de muziek die ik leuk vind niet op Spotify, in dat geval ga ik naar een andere bron. Helaas is de selectie van muziekservices voor Cortana minimaal. Er is bijvoorbeeld geen Pandora, ondanks hun belofte dat het meer dan een jaar geleden zou komen. Pandora heeft zijn nieuwsblog niet bijgewerkt met enige verdere vermelding van Cortana, zelfs niet toen het voor het laatst de Xbox-app. Zelfs met Spotify heeft Cortana helemaal geen audio in meerdere kamers, een functie die ik regelmatig gebruik. En als ik een intercom wilde, was het terug naar Alexa of Google. Het probleem is niet alleen dat ik geen Cortana-luidsprekers in mijn hele huis heb, die functies bestaan ​​niet.

Ik heb mijn e-mail en agenda geïntegreerd via Outlook.com, dus dit had een fluitje van een cent moeten zijn. En hoewel mijn e-mail goed werkte, liet mijn agenda veel te wensen over. “Cortana, wat staat er in mijn agenda” en “wat is mijn volgende afspraak” leidden tot reacties dat er vandaag niets op de agenda stond. Maar ik was op zoek naar morgen. Dus ik probeerde “wat staat er morgen op mijn agenda” en na twee pogingen lukte dat eindelijk. Helaas was de informatie die ik ontving niet nuttig vanwege pakketten.

Telkens wanneer ik een e-mail ontvang over een zending die onderweg is, voegt Microsoft deze op de verwachte dag van aankomst aan mijn agenda toe. Frustrerend genoeg levert de vraag aan Cortana “wanneer mijn pakket arriveert” geen resultaten op. In mijn agenda staan ​​vijf pakketten die morgen aankomen en Cortana leest alleen de eerste vier items op de lijst. Wat betekent dat mijn eigenlijke afspraak (het zesde item) voor morgen er niet bij stond.

Uit agenda-afspraken bleek ook dat Cortana niet consistent werkt op verschillende apparaten. Het evenement voor morgen heeft een herinnering voor vandaag. Toen die herinnering plaatsvond, raakte het mijn Android-telefoon, mijn Windows-telefoon, mijn pc en mijn Surface. Maar er gebeurde niets op de Invoke. Als er geen andere apparaten in dezelfde kamer waren geweest, had ik de herinnering misschien helemaal gemist.

  Flint brengt snel delen via sociale media en postplanning naar Chrome

De Cortana-app helpt niet veel

Ik voeg niet een heleboel regels toe met de stem

Ik maak veel gebruik van routines om mijn huis te automatiseren. Ik overwoog ze over te schakelen naar Cortana voor een complete ervaring, maar aan het begin van het proces was er gewoon geen routine-optie voor Cortana. Halverwege vond er een update plaats en introduceerde Microsoft functies die erg lijken op routines die Scenes and Rules worden genoemd. Scènes kunnen acties combineren. Als de keukenverlichting uitgaat, zet je de thermostaat lager op 70 graden. Regels zorgen ervoor dat acties op bepaalde tijden plaatsvinden – om 21.00 uur zet u het portieklicht aan.

Ik dacht dat ik mijn weg naar automatisering had gevonden, maar opnieuw ontdekte ik al snel dat Microsoft deze functie slechts halverwege had geïmplementeerd. U kunt scènes en regels alleen met uw stem instellen. Als je in de instellingen van de Cortana-app duikt (waar Microsoft notebooks naartoe heeft verplaatst), kun je bestaande scènes en regels zien en verwijderen, maar je kunt ze niet toevoegen. Op dat moment gooide ik mijn handen in de lucht en gaf het op. Ik heb te veel routines om met mijn stem toe te voegen.

Wekkers en timers zijn evenzeer een probleem. Je kunt ze geen naam geven, of je nu de app of stem gebruikt, en als je er een maakt vanaf de Cortana-luidspreker, moet je deze met de luidspreker verwijderen. Aangezien je het niet kunt noemen, betekent dat iets zeggen als: “verwijder mijn alarm van 16.30 uur” en hopen dat Cortana je begrijpt. Als ik er een op mijn telefoon instelde, ging deze naar de klok-app. Hoewel, toen ik dat deed, de tijd niet goed kwam, ondanks het feit dat ik de typoptie gebruikte.

Het simpele feit is dat Google en Amazon hier een veel betere app-integratie hebben gedaan. Ik kan herinneringen, alarmen en timers voor al mijn apparaten bedienen vanuit hun respectievelijke app. En ik kan routines instellen door op het scherm van mijn telefoon te tikken zonder met die apparaten te praten op een eenvoudige, gebruiksvriendelijke manier.

Er zijn maar weinig vaardigheden en ze zijn verwarrend om aan te zetten

Toen Microsoft de Invoke aankondigde, pochte het dat er al 46 vaardigheden op Cortana bestonden. Sindsdien is dat aantal gegroeid tot meer dan honderd. Maar dat is oneindig klein vergeleken met de 50.000 vaardigheden van Alexa. En hoewel niet elke Alexa-vaardigheid indrukwekkend is, proberen velen van hen op zijn minst iets unieks te doen, zoals een verhaal lezen of een bordspel faciliteren. Cortana heeft nauwelijks de basis bedekt met mensen als Dominoes, Dark Sky en Wink.

Maar het ergste is proberen een vaardigheid toe te voegen. Je kunt vaardigheden die je al hebt geïnstalleerd vinden in de Cortana-app. Maar als u op de optie “Ontdek meer vaardigheden” klikt, gaat u naar de Cortana Vaardigheden webpagina, waar u op een vaardigheid kunt klikken om een ​​beschrijving te krijgen. Maar er is geen knop voor toevoegen, installatieoptie of iets anders om aan te geven hoe u het kunt inschakelen. Microsoft verwacht dat u de vaardigheid probeert te gebruiken door met Cortana te praten, waarna u wordt gevraagd deze toe te voegen.

  Hoe hyperlinks uit Google Documenten te verwijderen

Maar je moet in de eerste plaats weten dat de vaardigheid bestaat, wat betekent dat je onvermijdelijk op deze webpagina terechtkomt – dus waarom laten we het niet gewoon vanaf daar inschakelen?

Het krachtigste wat je met Cortana kunt doen, is haar in Alexa veranderen

Elke keer dat ik een probleem tegenkwam met het gebruik van Cortana, was het antwoord vrij eenvoudig: bel Alexa. In overeenstemming met mijn belofte “alleen Cortana-apparaten gebruiken”, koos ik niet voor de gemakkelijke uitweg. In plaats daarvan belde ik Alexa op via Cortana met behulp van hun nieuwe integratie. Ik ben blij om te zeggen dat dit geweldig werkte. Meestal hoorde ik binnen twee seconden het Alexa-geluid om me te laten weten dat ze het had overgenomen, en toen kon ik het commando uitspreken dat ik nodig had. Nadat mijn verzoek was doorgekomen, zou Alexa vragen of er nog iets anders was. Toen ik klaar was, kon ik ofwel zeggen “stop met luisteren” of helemaal niets zeggen. Uiteindelijk zou ze een time-out krijgen.

Maar hoe strak die integratie ook is, het is nog steeds een enigszins vertraagde stap wanneer je in de eerste plaats gewoon een Alexa-luidspreker zou kunnen gebruiken. Als luidsprekers van stemassistenten over gemak gaan, dan is het alleen maar logisch om de mond van het virtuele paard recht te gaan en de vertraging over te slaan.

Cortana zit vast in de tijd

Bijna elk probleem dat ik met Cortana ben tegengekomen, was ooit een probleem met Alexa en Google Assistant.

Ze hadden niet altijd meerdere luidsprekers en hadden ook geen audio in meerdere kamers. Ze misten verfijning in hun apps en routines waren in het begin niet aanwezig. Maar Amazon en Google hebben hun best gedaan om hun aanbod te verbeteren, en om eerlijk te zijn, Microsoft niet. In ieder geval niet op een consumentgerichte manier. Ze hebben misschien futuristische kantoorwerkdemo’s laten zien, maar dat doet jou en mij thuis geen goed.

Kan Microsoft inhalen? Ja waarschijnlijk wel, maar tegen welke prijs? Microsoft is een groot bedrijf met veel ijzers in het vuur, en elke keer dat het zich op een resource hier richt, verliest het zijn focus ergens anders.

De waarheid is dat zelfs als Microsoft alle functies zou toevoegen die Cortana momenteel mist, dat niet het probleem zou oplossen waarmee Microsoft maar al te vaak lijkt te worden geconfronteerd. Lage acceptatie betekent dat er geen ondersteuning door derden is, maar het ontbreken van ondersteuning door derden betekent een lage acceptatie. Microsoft wordt geconfronteerd met hetzelfde kip-en-ei-probleem als met Windows Phone, en daarom zijn er zo weinig Cortana-vaardigheden. Niemand is geïnteresseerd om ze te ontwikkelen.

Op een gegeven moment kun je het beste van koers veranderen en een nieuwe vraag stellen. Wat zou Cortana anders kunnen zijn? En dat is waar Satya Nadella op doelde met zijn recente uitspraken.

In de tussentijd ga ik terug naar Alexa en Google. Ik zal de Cortana-luidspreker in de buurt houden voor Spotify-integratie, maar waarschijnlijk niet veel anders. Zelfs als de stemrespons niet verbetert, kan ik hem naast mijn pc houden en hem bedienen vanuit de Spotify-app of hem gewoon als Bluetooth-luidspreker gebruiken. En om eerlijk te zijn, het is een behoorlijk goed klinkende Bluetooth-luidspreker voor $ 50.