Intel- of AMD-CPU op uw moederbord installeren

De Central Processing Unit (CPU) is het brein van uw computer en is een belangrijk onderdeel van het pc-bouwproces. Het is verantwoordelijk voor het overhandigen van instructies van programma’s en het besturingssysteem, het uitvoeren van taken en het vertellen van hardwarecomponenten wat ze moeten doen. Nu bent u waarschijnlijk klaar om uw pc te bouwen en hebt u de CPU, het moederbord, de GPU en andere componenten gekocht die in de behuizing passen. Voordat we echter een component in de behuizing installeren, moeten we eerst de CPU op ons moederbord installeren, een proces dat meestal buiten gebeurt. Dat gezegd hebbende, het installatieproces van de CPU is vrij eenvoudig. Je moet alleen oppassen dat je de processor niet beschadigt. Gelukkig hebben we voor u een duidelijke handleiding samengesteld voor het installeren van de CPU op uw moederbord.

CPU op moederbord installeren: een stapsgewijze handleiding (2023)

We hebben het stapsgewijze proces beschreven om de CPU op het moederbord van uw pc te installeren. In deze handleiding helpen we je ook om de CPU correct uit te lijnen in de moederbordsocket, een stap die anders verwarrend is als je niet weet waar je op moet letten, vooral als beginner. Dat gezegd hebbende, laten we beginnen met de vereisten en vervolgens doorgaan met de installatiestappen.

Dingen om te onthouden voordat u de processor installeert

Wees voorzichtig bij het hanteren van de CPU

U moet voorzichtig omgaan met de CPU tijdens het bouwen van een pc. Wanneer we u in deze handleiding vragen om een ​​handeling uit te voeren waarbij u de processor moet oppakken, pakt u deze eenvoudig met uw vingers stevig om de hoeken. Je moet het in de doorzichtige plastic doos van de CPU laten rusten terwijl je de verschillende nuances van de installatie uitzoekt. Raak nooit de achterkant van je CPU (de pinnen) aan. Wees ook voorzichtig met de pinnen op je moederbord en de CPU (als het AMD is, heeft de CPU pinnen aan de achterkant).

Verzamel alle benodigde hulpmiddelen

Hoewel dit misschien een voor de hand liggende voorwaarde lijkt, moet u eraan denken om uw werkruimte te organiseren met alle verschillende tools die nodig zijn om de CPU te installeren. Dit omvat de moederbordhandleiding (om de CPU goed uit te lijnen), koelpasta (die je nodig hebt na installatie van de CPU) en de CPU-koeler om verder te gaan met het bouwen van je pc. Zorg er ook voor dat uw werkplek een statische-vrije werkomgeving is door uzelf te aarden. Een antistatische polsband wordt aanbevolen om elektrostatische schade te voorkomen. Voor deze handleiding hebben we geen schroevendraaier nodig.

  Tekst ontleden

Heb je een goede koelpasta nodig voor je pc-build? Lees hier onze kopersgids over de beste koelpasta-opties die beschikbaar zijn in 2023.

Controleer de CPU-compatibiliteit met het moederbord

Het kiezen van het juiste moederbord is ook een belangrijke stap. Het moederbordmodel dat u gebruikt, moet uw CPU vermelden als een compatibel model op de website. In de onderstaande schermafbeelding zal bijvoorbeeld op de website van de fabrikant worden vermeld welke processorgeneratie en sockettype het moederbord ondersteunt.

Een andere belangrijke factor is de VRM-kwaliteit van het moederbord. Hoewel een low-end H610/A520-moederbord fysiek een high-end Ryzen 9- of Intel Core i9-processor kan ondersteunen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de spanningsregelaarmodule dat soort belasting aankan. Om het voor de hand liggende te zeggen, moet u ook voorkomen dat u een high-end CPU gebruikt met een low-end moederbord.

Hoe CPU op het moederbord te installeren

1. Zoals we hierboven vermeldden, wees voorzichtig wanneer u uw CPU oppakt in deze installatiehandleiding. Begin door het moederbord op de doos te laten rusten, waardoor je een stevige basis hebt om de componenten op je moederbord te monteren.

2. Pak daarna de CPU op en houd de plastic doos bij de hand (voor het geval u deze op een veilige plaats moet opbergen). Beweeg de chip in de lucht bovenop de CPU-socket van het moederbord. Je moet uitkijken naar een pijlsymbool (Δ), zowel aanwezig in de linkerbenedenhoek van de CPU als naast de socket van het moederbord.

Nadat u de pijlsymbolen hebt uitgelijnd (zoals hieronder wordt getoond), onthoud dan dat dit de laatste oriëntatie is om de CPU op uw moederbord te installeren, in de volgende stap. Plaats de CPU terug in de plastic doos nadat je de oriëntatie hebt geleerd en ga verder met de volgende stap waar we het CPU-socketgebied van het moederbord openen.

Opmerking: neem de tijd om te begrijpen hoe de CPU erin moet gaan en laat hem veilig in de doos rusten wanneer dat nodig is. U kunt ook de handleiding van uw moederbord raadplegen voor een visuele indicatie van hoe de CPU eruit moet zien wanneer deze is geïnstalleerd.

  Hoe GIF's in Signal te gebruiken

3. Zoek nu het CPU-socketgebied op uw moederbord. Daarnaast vind je de retentiearm. Druk er stevig op en sleep het weg van het stopcontact. En dan moeten zowel de CPU-klep als de bevestigingsarm opengaan en helemaal omhoog gaan. Als u zich niet op uw gemak voelt, raadpleegt u de specifieke instructies van uw moederbordhandleiding voor het optillen van de bevestigingsarm van uw CPU-socket.

  • druk op de retentiearm
  • trek de retentiearm uit de houder
  • til het deksel van de CPU-socket op

4. Pak vervolgens de CPU op en laat hem voorzichtig op de moederbordsocket zakken, terwijl u rekening houdt met de uiteindelijke oriëntatie vanaf de tweede stap. De koker moet open zijn en de retentiearm moet omhoog staan ​​voordat u deze stap uitvoert. Met de juiste oriëntatie zou de CPU gewoon in de socket moeten rusten, met de pinnen nu op hun plaats, en de pijlen zouden met elkaar moeten zijn uitgelijnd.

Opmerking: voor AM4-CPU’s van AMD bevinden de pinnen zich aan de CPU-zijde. Terwijl u de CPU geleidelijk naar de socket laat zakken, moeten de pinnen in de socket gaan. De CPU zou nu in de socket moeten rusten, met zowel de moederbordsocket als de CPU in lijn met de pijlen.

5. Plaats nu de CPU-kap terug door deze naar beneden te laten zakken zoals voorheen. Druk vervolgens op de retentiearm en stop deze in de kleine groef waarin hij oorspronkelijk rustte. Terwijl u de retentiearm laat zakken, kunt u wat geluiden horen, maar zolang de oriëntatie correct is, zal er niets breken.

Na installatie van de processor komt het deksel van de CPU-socket los van het moederbord. Bewaar het goed, want u moet het terugplaatsen als uw moederbord een RMA-service nodig heeft.

  • druk de retentiearm naar beneden en sluit deze
  • stop de retentie-arm in

6. Nou, je hebt met succes je Intel- of AMD-CPU op het moederbord geïnstalleerd. U kunt nu doorgaan naar de volgende stappen om uw pc-build te voltooien. Volgende, breng koelpasta aan op uw CPU en installeer vervolgens de CPU-luchtkoeler of vloeistofkoeler om het installatieproces te voltooien.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Is het CPU-installatieproces anders voor AMD en Intel?

Het installatieproces voor AMD’s AM4-socket-CPU’s (en oudere) is vooral anders dan bij andere processors. Dat komt omdat de pinnen al die generaties op de CPU zelf aanwezig zijn. Voor Intel-builds zijn de CPU-pinnen in plaats daarvan op het moederbord aanwezig. Met de release van Ryzen 7000 CPU’s op de AM5-socket zijn ze overgestapt op LGA-achtige CPU’s zoals Intel.

Wat als mijn CPU een ondersteund model is op mijn moederbord, maar ik niet in het BIOS kan komen?

  Hoe de FREQUENTIE-functie in Excel te gebruiken?

Controleer eerst of het probleem bij uw CPU ligt. Als dat niet het geval is, en de CPU is inderdaad compatibel, hebt u alleen een BIOS-update nodig. U kunt uw moederbord naar uw leverancier brengen en hen vragen het BIOS bij te werken. Als dit geen optie is, moet u contact opnemen met Intel of AMD voor verdere opties. De enige andere manier is om het BIOS zelf bij te werken met een oudere CPU. Lees hier hoe u het BIOS op Windows 11 opent.

Mijn moederbord is niet compatibel met mijn CPU. Wat zal ik doen?

Tijdens het bouwen van uw pc moet u het moederbord of de CPU vervangen door compatibele onderdelen. Zorg ervoor dat voordat u onderdelen bestelt, deze een retourvenster hebben voor het geval zich compatibiliteitsproblemen voordoen.

Kan ik mijn bestaande CPU verwijderen en vervangen? Moet ik iets wijzigen in Windows?

Ja, u kunt de bestaande CPU verwijderen en onze stapsgewijze handleiding volgen om de processor te vervangen. Windows 10/11 past zich automatisch aan de nieuw geïnstalleerde componenten aan. U krijgt mogelijk een kleine opstartvertraging wanneer Windows zegt ‘Apparaatstuurprogramma’s ophalen’. Als uw moederbord de nieuwe CPU niet standaard ondersteunt, hebt u mogelijk een BIOS-update nodig.

Moet u software voor de CPU installeren?

Nee. Uw CPU (zolang deze compatibel is) werkt met uw moederbord en start normaal op in Windows. Op het moederbord is al een basisset systeemdrivers aanwezig. Het hele proces van aanpassing van Windows aan nieuwe componenten, zoals uw CPU, is geautomatiseerd.

Installeer of upgrade de processor op uw moederbord

Dat is alles wat u moet weten over het installeren van de CPU op uw moederbord. Als je dit voor de eerste keer doet, zul je zeker nerveus worden over het hanteren van een van de duurste componenten in je pc-build, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Hoewel je voorzichtig moet zijn, installeer je de processor eenvoudig op je moederbord met deze stapsgewijze handleiding. Als je twijfels hebt over het installatieproces, laat het ons dan weten in de reacties hieronder. We zouden je meteen helpen.