Inzicht in het lenen en lenen van cryptovaluta voor beginners

Crypto-investeerders investeren vaak met het concept om hun activa lange tijd in hun portemonnee te houden totdat ze de prijs hoog zien stijgen. Denk je dat dit de juiste strategie is?

Nou, daar ben ik het niet mee eens, want er is veel dat u kunt doen aan uw beleggingen. In plaats van alleen al uw activa op uw bank te houden tegen lage rentetarieven, kunt u andere manieren gebruiken om uw cryptocurrency te laten groeien.

Dit is waar het concept van crypto-leningen om de hoek komt kijken. Is het niet geweldig als je rente kunt verdienen over het bedrag dat je investeert in cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, etc.? Bovenop de extra rente kunnen de leners die digitale activa ook houden als onderpand voor het krijgen van een lening.

Er is een aanzienlijke vooruitgang zichtbaar in blockchain-technologie en een groot deel daarvan is zichtbaar in de fintech-sector. Dus als u zich ook afvraagt ​​hoe u rente kunt verdienen op uw beleggingen, lees dan verder.

Cryptocurrency wordt een veel voorkomende optie voor betalingen. Niet veel mensen weten het, maar het is ook een uitstekende gelegenheid voor investeringen. Als u niet van plan bent uw crypto-activa te verkopen, kunt u met crypto-leningen meer waarde voor uw activa krijgen.

Laten we allereerst beginnen met het begrijpen van het concept van crypto-leningen.

Wat is crypto-leningen?

Crypto-leningen zijn vergelijkbaar met het concept van traditionele leningen. Het enige verschil hier is dat je verschillende cryptocurrencies uitleent aan de leners in plaats van papiergeld. Wanneer beleggers hun crypto uitlenen aan leners op een gedecentraliseerd platform, krijgen ze daarvoor rentebetalingen. Deze betalingen worden ook wel ‘cryptodividenden’ genoemd. Op verschillende platforms kunnen gebruikers niet alleen cryptocurrencies uitlenen, maar ook stablecoins accepteren.

Laten we dit beter begrijpen met een voorbeeld. Stel dat u vijf bitcoins vasthoudt. Nu kunt u deze bitcoins uitlenen op een crypto-leenplatform om passief inkomen te verwerven. Je hoeft de crypto alleen maar uit te lenen en krijgt daar wekelijks of maandelijks rente voor terug. De rentetarieven zijn afhankelijk van het platform dat u gebruikt. Het kan 3% tot 7% ​​zijn, of in sommige gevallen zelfs oplopen tot 15-17%.

Crypto-leningen zijn ook nuttig omdat leners hun crypto-activa kunnen inzetten als garantie voor terugbetalingen van leningen. Als de lener de lening niet kan terugbetalen, kunnen de investeerders die crypto-activa verkopen en hun verlies recupereren.

Laten we nu het proces van crypto-leningen begrijpen.

Hoe werkt crypto-leningen?

Er zijn drie belangrijke componenten voor de voltooiing van een uitleen- en leenproces. De kredietverstrekkers en kredietnemers zijn verbonden via een crypto-leenplatform dat optreedt als derde partij.

Nu is er een heel stapsgewijs proces betrokken bij het uitlenen en lenen tussen deze drie partijen.

 • Ten eerste gaat de lener naar een uitleenplatform om een ​​cryptolening aan te vragen.
 • De lener zal wat crypto als onderpand inzetten op het moment dat het uitleenplatform zijn leningverzoek accepteert. Ze kunnen de ingezette crypto niet terugkrijgen totdat ze het volledige geleende bedrag aan het platform hebben terugbetaald.
 • De investeerders financieren de lening, maar ze zullen niet op de hoogte zijn van het proces dat plaatsvindt in de back-end van het platform.
 • Beleggers ontvangen hun deel van de rentebetalingen regelmatig volgens de vastgestelde intervallen.
 • De lener kan de onderpandcrypto die op het spel staat pas terugkrijgen nadat hij het volledige geleende bedrag heeft betaald.
  XML versus HTML: wat zijn de verschillen?

Elk uitleenplatform heeft andere regels en tarieven, maar het proces is op elk uitleenplatform hetzelfde.

Investeren in crypto-leningen

De eerste stap is het vinden van het juiste platform om te beginnen met investeren in crypto-leningen. Er zijn twee soorten leenplatforms: gecentraliseerd en gedecentraliseerd. U moet een van beide kiezen volgens uw voorkeur.

Zoals besproken, zullen gecentraliseerde platforms een derde partij betrekken om de overdracht van geleende bedragen af ​​te handelen en te beheren. Aan de andere kant zal een gedecentraliseerd platform de derde partij elimineren, en slimme contracten zullen alles afhandelen.

U moet kiezen tussen een handmatig en een geautomatiseerd uitleenplatform. Een geautomatiseerde is een betere optie omdat alles op deze platforms is vereenvoudigd. Hier zullen uw activa niet onbeheerd blijven en zullen ze consistent winst genereren.

U moet ervoor zorgen dat het platform dat u kiest voor uitlenen veilig en legitiem is. Voordat u uw crypto uitleent, moet u alle beschikbare informatie op dat platform doornemen en de rentetarieven controleren. Op deze manier wordt u de spijt bespaard dat u op een later moment een platform met betere tarieven vindt.

Soorten cryptoleningen

Crypto-leningen kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën:

Custodial Crypto (CeFi)-leningen

Als het gaat om Centralized Finance (CeFi)-leningen, neemt een gecentraliseerde autoriteit de controle over het onderpand. CeFi-leningen zijn bewaartermijnen, waarbij de handelaar geen toegang heeft tot de door zekerheden gedekte activa omdat de geldschieter toegang heeft tot de privésleutels van de door zekerheden gedekte activa.

Als je bewaarcryptoleningen vergelijkt met traditionele leningen, zul je toch merken dat ze betaalbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn in vergelijking met traditionele leningen. Het enige nadeel hier is dat er een centrale autoriteit zou zijn om alle leenvoorwaarden te bepalen. Momenteel is meer dan 80% van de crypto-leningen in bewaring, maar met de vooruitgang van gedecentraliseerde platforms verandert deze verhouding drastisch.

Crypto-leningen zonder bewaarplicht (DeFi)

Er is geen centrale autoriteit om de voorwaarden van Decentralized Finance (DeFi)-leningen te controleren, die geen bewaarplicht zijn. Alle voorwaarden vallen onder de controle van slimme contracten. Als een handelaar een DeFi-cryptolening aangaat, zouden ze controle kunnen hebben over de privésleutel van hun activa, tenzij ze in gebreke blijven bij hun crypto-lening.

U kunt geen lening krijgen voor fiat-valuta op DeFi-platforms. U kunt alleen leningen ontvangen in verschillende cryptocurrencies of zelfs een stablecoin-lening krijgen die kan worden ingewisseld voor contant geld. De rentetarieven op DeFi-leningen zijn hoog in vergelijking met de bewarende crypto-leningen.

Alle protocollen zijn voor iedereen toegankelijk omdat ze op de blockchain zijn geplaatst, waar alles transparant is. Het is niet nodig om een ​​verificatieproces op DeFi-platforms te doorlopen, en zelfs de rentetarieven zullen lager zijn dan op de CeFi-platforms.

U hoeft zich geen zorgen te maken, zelfs niet als u aan de kant van de geldschieter staat op een gedecentraliseerd platform. Slimme contracten zorgen ervoor dat de lening wordt terugbetaald.

Of u nu overweegt een bewarende of niet bewarende crypto-lening aan te gaan, er zijn bepaalde dingen waar u voor moet zorgen. U moet zich bewust zijn van bepaalde risico’s die gepaard gaan met crypto-leningen voordat u er een neemt.

Risico’s verbonden aan crypto-leningen

Als je kijkt naar de activa in de traditionele financiële instellingen, is er altijd een federale verzekering voor elk evenement van een uitwisseling. Er is ook geen federale verzekering voor uw crypto-activa. Als er tijdens het uitwisselingsproces een storing optreedt, kunt u niemand de schuld geven. Er zijn drie primaire risico’s verbonden aan crypto-leningen die u in gedachten moet houden.

Technische risico’s

Alles in de cryptohandelswereld gebeurt in de digitale wereld. Er is een aanzienlijk risico dat een technisch probleem in het protocol of een hacker de controle over het protocol overneemt. Omdat alle activiteiten op DeFi alleen via algoritmen worden beheerd, wordt het risico groter bij leningen zonder bewaarneming. Anders dan dat, als er een probleem is met het slimme contract, kan het hele platform falen en resulteren in het verlies van crypto-activa.

  SFTP versus FTPS versus FTP begrijpen

Tegenpartijrisico’s

Als het gaat om traditionele banken, is er een regel om een ​​bepaald niveau van liquiditeit aan te houden. Maar dit is niet het geval in de cryptowereld. De investeerders die cryptoleningen aan de kredietnemers verstrekken, zijn niet aan deze vereiste onderworpen.

Als er toevallig een marktcrash zou plaatsvinden, zou een aanzienlijk aantal klanten hun leningen niet kunnen betalen. Aan de andere kant, als er sprake is van een platformexploitatie of een breukscenario, zou er geen liquiditeit beschikbaar zijn om het onderpand dat op het spel staat door de lener terug te geven.

Gedwongen liquidaties

Om het probleem van illiquiditeit tijdens een marktcrash of -daling te voorkomen, geven de uitleenplatforms gedwongen liquidatie of margestortingen uit. Stel dat de waarde van een crypto-activum tot een bepaald punt daalt wanneer een aanzienlijk aantal LTV’s (loan-to-value) van een lener te hoog is voor het uitleenplatform om te onderhouden. In dat geval zullen ze de lener opdracht geven om de waarde van het onderpand dat op het spel staat te verhogen, anders wordt hij mogelijk geliquideerd.

Als de lener niet aan deze margestorting voldoet, zal het platform voldoende onderpand liquideren zodat de LTV van de lener terug is op de maximaal toegestane ratio. Dit is een risicovol scenario voor zowel de handelaar als de kredietnemer.

Wat zijn de crypto-leentarieven?

Elk platform heeft verschillende leentarieven voor cryptocurrencies. Uw rendement is dus volledig afhankelijk van het platform dat u kiest. Elk crypto-leenplatform heeft een specifieke ROI en er zijn ook bepaalde risico’s aan verbonden. Daarom zou u moeten overwegen om meerdere leenplatforms te kiezen om het risico te verlagen en ook enige diversiteit in uw beleggingen te hebben.

Op verschillende platformen vind je verschillende leentarieven voor verschillende cryptocurrencies. Meestal zijn de uitleentarieven voor cryptocurrencies 3% tot 8%, terwijl de tarieven voor stablecoins variëren van 10% tot 18%. De beste strategie is dus om een ​​platform voor een bepaalde munt te repareren door het rendement op verschillende platforms voor die specifieke munt te vergelijken. Met deze strategie kunt u uw rendement optimaliseren en een betere ROI behalen.

Nu vraag je je misschien af ​​wat stablecoins zijn. Laten we er een idee van krijgen.

Wat zijn Stablecoins?

Iedereen zal het erover eens zijn dat cryptocurrencies zeer volatiel zijn. Om het risico te verminderen en ook prijsstabiliteit te bieden, worden stablecoins geïntroduceerd. Deze munten worden gedekt door reserves. Nu, wat betekent dat?

De waarde van een stablecoin is gekoppeld aan de waarde van een niet-crypto-activum. Het kan zelfs worden gekoppeld aan de waarde van elke fiat-valuta, zoals dollars of wat dan ook. Dit voegt stabiliteit toe, zelfs aan de cryptowereld, omdat de waarde van een dollar of een andere fiat-valuta niet erg volatiel is, net als crypto-activa.

De belangrijkste reden waarom stablecoins enorm aan populariteit hebben gewonnen, is omdat het zowel stabiliteit biedt zoals fiat-valuta’s en onmiddellijke verwerking, de privacy van betalingen en beveiliging zoals cryptocurrencies. Het is dus de beste munt om beide werelden te combineren.

Hoe werken de Crypto-leningen zonder onderpand?

Een andere optie is om via een gedecentraliseerd platform voor crypto-leningen te gaan. Cryptoleningen zonder onderpand worden ook wel ongedekte cryptoleningen genoemd. De lener kan liquiditeit op korte termijn hebben en het geleende bedrag terugbetalen in cryptocurrency of fiat-valuta.

  Snel vervelende meldingen op iPhone of iPad uitschakelen

Hier is het idee om het geleende bedrag rechtstreeks van een geldschieter te lenen door cryptocurrency als onderpand te houden in plaats van andere activa zoals eigendommen of goud op het spel te zetten. Flash-leningen zijn momenteel de meest populaire ongedekte leningen op de DeFi-ruimte (Decentralized Finance), waar u niets hoeft in te zetten voor onderpand. Het enige waar je op moet letten is dat je voldoende kennis hebt over crypto en DeFi voordat je een flitslening aangaat.

Flash-leningen zijn directe leningen die rechtstreeks worden beheerd door slimme contracten. U moet grondig onderzoek doen voordat u overstapt op een ongedekte lening.

Wat heb je nodig om een ​​cryptolening te krijgen?

U hoeft geen langdurig proces te doorlopen zoals bij een traditionele lening. Niemand zal uw credit score of inkomensverklaring controleren wanneer u een crypto-lening aangaat. Het enige dat hier van belang is, is dat het bedrag van de lening dat u ontvangt, afhangt van het bedrag aan onderpand dat u mag gebruiken.

De loan-to-value (LTV) ratio is van toepassing. Het is de verhouding tussen het goedgekeurde leenbedrag en de waarde van het onderpand. Omdat cryptomarkten zeer volatiel zijn, zijn de LTV-ratio’s meestal laag voor crypto’s. Dus als je voor 5000 dollar aan crypto als onderpand zet en een lening van 3000 dollar ontvangt, dan is je LTV-ratio 60%.

Je hebt dus niet echt documenten nodig om een ​​cryptolening te krijgen. U hoeft alleen voldoende crypto-activa te hebben om ze als onderpand te gebruiken.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de voor- en nadelen van het uitlenen van cryptocurrencies.

Voors en tegens van het lenen van cryptovaluta

Pluspunten

 • Crypto-leningen zijn voor iedereen toegankelijk zonder naar inkomensverklaringen te kijken of een rekening bij de bank te openen.
 • Meestal kunnen de leners de lening binnen een paar uur ontvangen.
 • Crypto-lenen is een veel veiligere optie in vergelijking met de P2P-leningoptie. De crypto-activa die als onderpand bij crypto-leningen worden gebruikt, zijn zeer liquide.
 • Als u met geautomatiseerde leenplatforms gaat, is het verdienen van passief inkomen via cryptodividenden moeiteloos.
 • De leentarieven zijn vrij laag op leenplatforms in vergelijking met andere bankleningen.

nadelen

 • Crypto-activa zijn zeer volatiel. Je kunt stablecoins op verschillende platforms uitlenen om dit probleem op te lossen.
 • Om deel te nemen aan crypto-uitleenactiviteiten, moet u uw crypto in een digitale portemonnee plaatsen. Het probleem hier is dat digitale portemonnees minder veilig zijn dan een fysieke portemonnee zoals een Ledger.
 • De veiligheid van een platform wordt een groot probleem met een toename van het aantal gevallen van cryptodiefstal.
 • Met specifieke platforms kunt u uw crypto slechts voor een vaste periode inzetten. U moet een platform kiezen dat geen vaste periodevoorwaarden heeft.

Conclusie

Als je hebt besloten om te beginnen met crypto-leningen, dan kun je verschillende platforms bekijken, zoals: CelsiusBlockFi, Youhodler, en meer. Deze platforms helpen u te bepalen welke voor u de juiste is. Het juiste platform kan dingen gemakkelijker maken en ook uw investeringsrendement naar een hoger niveau tillen.

U moet dus voorzichtig zijn bij het kiezen van een leenplatform.

Mogelijk bent u geïnteresseerd in het lezen van: Beste platforms voor het lenen van cryptovaluta

gerelateerde berichten