Kan AI poëzie doen? (ChatGPT en anderen getest)

Hoe groot is de kans dat AI een (goede) dichter kan zijn? Dat zoeken we uit!

Poëzie is regelrechte emotionele creativiteit. Het is iets waar zelfs wij mensen mee worstelen, en als iemand me had verteld om dit te proberen met een AI-tool in de pre-GPT-wereld, zou ik het idee hebben weggelachen.

ChatGPT is echter anders. Het is creatiever en kan elementaire menselijke vaardigheden onmiddellijk te schande maken.

Het kan coderen, e-mails opstellen, rekenen, vertalen, samenvatten en heeft nog veel meer in petto.

Dus, hoe diep kan een dichter zijn in ChatGPT?

ChatGPT en Poëzie

OpenAI’s ChatGPT is verreweg de meest creatieve, openbaar beschikbare kunstmatige intelligentie. Ook al zou het een voor altijd onvoorstelbare droom kunnen zijn om te creëren als een eersteklas dichter, het kan gemakkelijk “standaard” mensen zoals ik overtreffen.

Ergo, we beginnen met een paar prompts, gemakkelijk te complex, en proberen te vinden waar (of als) het uit elkaar valt. Daarnaast zien we nog een paar alternatieven.

Laten we beginnen.

Laugh poetically on the irony that a human is asking artificial intelligence to do poetry. (4 paragraphs maximum)

Behalve het A creature of life….poëtische zwoegen, voelde het vrij eenvoudig aan, en de aanwijzingen nemen zoals ze zijn. Bovendien lijkt het “ironie” te nemen als degene die gedichten maakt, wat niet erg logisch is.

Verder gaan. Laten we nog een paar ingangen proberen.

Nu voelde dat veel meer … poëtisch. Niet zoals poëtisch diep, maar toch, het is draaglijk.

En eerlijk gezegd, goede poëzie is over het algemeen de nasleep van (goede of slechte) emotionele turbulentie die een machine niet kan ervaren tenzij hij bewust wordt, wat een heel ander gebied is.

Dus tot die tijd mogen we geen Robert Frost van ChatGPT verwachten.

Hoe dan ook.

Maar wat ik niet kon negeren, is dat poëtische creaties van ChatGPT altijd rijmen. Niet dat rijmen slecht is of zo. In feite klinkt het het beste voor elke niet-moedertaalspreker Engels zoals ik.

Toch is vrij vers net zo belangrijk, net als andere vormen van poëzie.

  10 beste 4K-gamingmonitor voor meer comfort en betere prestaties

Daarom vroeg ik ChatGPT met welke poëzieschema’s het bekend is, en over de meeste kwam het redelijk zelfverzekerd naar voren.

Heck, ik heb nog niet eens van al deze gehoord! Tijd om te zien of deze AI het gesprek kan aangaan.

Generate a limerick about a little girl wishing for a chocolate tree in her bedroom.

Wat denk je?

Nou, het is bijvoorbeeld een limerick. En het volgde de structuur perfect, inclusief het aantal regels en het AABBA-rijmschema, wat ook geweldig is.

En de levering lijkt vlekkeloos.

Ik ging verder met een serieuze toon en belde ChatGPT om gratis couplet te proberen.

Write a free verse as a Hiroshima bombing survivor, appealing to all nuclear-armed nations to denuclearise themselves (4 paragraphs maximum).

Aanraken. Het kan echter gewoon niet loskomen van rijmen. De rijmstructuur van AABB is zichtbaar in alle alinea’s behalve de derde.

ChatGPT en rijmen

Ohh! Er zijn dus ook anderen. En het lijkt erop dat ChatGPT is getraind om te rijmen als het om poëzie gaat.

Maar aangezien het gebaseerd is op machine learning, wat betekent dat de ontwikkelaars aanpassingen nodig hebben om iets nieuws te kunnen doen, zal het zo blijven totdat een update zijn poëtische vaardigheden verbetert.

Als alternatief kunnen ze toekomstige ChatGPT-versies baseren op diep leren (uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan) om leren te automatiseren zoals mensen.

Ter bevestiging heb ik nog een paar prompts geprobeerd en elke reactie lijkt te lijden onder een soort ritmische overdosis.

Eindelijk werkte er iets (en misschien is prompt engineering daarom een ​​carrière).

Het is dus tenslotte een vrij vers. Toch wordt het niet als één gepresenteerd. Uiteindelijk was er nog een prompt nodig om te krijgen wat we kennen als echte poëzie met vrije verzen.

Het voelde niets minder dan een prestatie om ChatGPT uit zijn ritmische verslaving te krijgen.

U kunt met name zoiets als het vrije versformaat zonder interne of externe rijmpjes in de prompt opnemen.

Over het algemeen is dit een geweldige prestatie voor een AI. En ik geef graag toe dat dit niveau van poëzie me goed voelt, en ik zou oprecht genieten van meer van dergelijke creaties.

Tot nu toe hebben we ChatGPT gratis coupletten en limericks zien doen. Rijmen en niet rijmen. En het passeerde die barrières met opmerkelijke creativiteit.

  Hoe te repareren dat Apple Watch niet trilt voor alarmen en meldingen

Laten we nu deze ChatGPT-poëzie-evaluatie afronden met een laatste kleine test.

Een sonnet.

Write down a sonnet about a mother looking at the clouds and trying to picture her upcoming twins as a boy (Ryan) and a girl (Emma).

Het heeft geen zin meer om de poëtische bekwaamheid van ChatGPT in twijfel te trekken. Voor mij is het goed genoeg om me te verheugen, en het stelt een niveau vast dat ik alle dichters met gemak zou willen laten overwinnen.

Alternatieve AI-poëzietools

Hoewel ChatGPT goed (en soms geweldig) is, waren de reacties die je hierboven zag afkomstig van GPT 4, de nieuwste en beste (betaalde) versie.

Dus als u dezelfde prompts uitvoert met GPT-3.5, de gratis versie, kan de kwaliteit tegen een stootje.

Daarom zijn er enkele opties die u kunt proberen. En hoewel een paar van hen gebaseerd zijn op de ChatGPT zelf, kunt u ze gebruiken zonder een OpenAI-account.

#1. AI-gedichtengenerator

Dit zegt dat het “AI-technologie van OpenAI” gebruikt in de sectie Over, wat hoogstwaarschijnlijk de onderbouwing van ChatGPT aangeeft.

Het fijne is dat je direct kunt beginnen. Er is geen registratie vereist.

Dit is een volledig gratis tool die expliciet melding maakt van het genereren van rijmende gedichten. En zelfs met de prompts, die ons een niet-rijmend vrij vers gaven met ChatGPT (4), leverde dit rijmende antwoorden op.

Bijgevolg vermoed ik dat dit gebaseerd is op de gratis versie van ChatGPT, die niet zo creatief is. En het houdt geen geschiedenis bij, wat u kunt krijgen met een gratis ChatGPT-account.

Ten slotte is de enige reden om deze gedichtengenerator te gebruiken om snel een paar gedichten te krijgen zonder dat u zich hoeft aan te melden.

#2. Canva

Canva staat vooral bekend om elementair grafisch ontwerp. Het heeft echter onlangs Magic Write gelanceerd, een AI-schrijver die je ook kunt gebruiken om gedichten te maken.

Dit is een betaalde tool met 25 gratis credits om zijn poëtische talenten te proeven.

Wat de kwaliteit betreft, voelde het goed om gedichten te rijmen. En ik kon het niet vragen om een ​​niet-rijmend vrij couplet te genereren.

  Wat is er nieuw in Java 17?

Omdat het echter een betaald product van Canva is, kunt u verwachten dat het in de komende updates zal verbeteren.

#3. ToolBaz

Deze van ToolBaz is veel beter met een creatieve schakelaar en spraakinvoer. En het is volledig gratis en werkt zonder registratie te vragen.

Bovendien kunt u de recente creaties bekijken. Er is echter geen informatie over de tijd dat het de gegevens bewaart. Het is dus verstandig om een ​​back-up te maken van belangrijke. En net als de anderen op deze lijst, is het maken van niet-rijmende poëzie ook moeilijk voor ToolBaz.

Ten slotte biedt het een optie met één klik om de creatie te kopiëren en hardop voor te lezen.

#4. Google Bard

Bard is een 100% gratis optie en komt van een bekende technische krachtpatser, Google.

Je kunt een paar goede dingen van Bard verwachten. Ten eerste worden eerdere reacties bewaard. Ten tweede is er spraakinvoer voor nodig. En tot slot geeft het drie versies van elk antwoord met een enkele prompt, wat een enorm pluspunt is voor het maken van poëzie.

Bovendien kunt u de antwoorden exporteren als e-mailconcepten in Gmail en Google Documenten.

En het kan ook niet-rijmende poëzie schrijven. Het enige probleem is dat ik het vertelde om twee alinea’s te genereren, en het antwoordde met zeven! Het is dus niet goed om de tel bij te houden.

Hoewel er meer gratis tools zijn om gedichten te schrijven, lijken de meeste aan vergelijkbare beperkingen te lijden. En ChatGPT (zelfs de gratis versie) is de beste die ik kon vinden.

Poëzie & machine!

Zelfs met al die onvolkomenheden heeft AI een lange weg afgelegd. En als de eerste generatie generatieve AI zo goed is, zal de toekomst zeker een serieuze klap uitdelen.

Als je nog steeds aan het lezen bent, heb je Google Bard misschien een waardige ChatGPT-wedstrijd gevonden.

Om u te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben we nog twee handleidingen: ten eerste, waar u Google Bard vs. ChatGPT kunt zien in een paar prompts, en de laatste steelt op overtuigende wijze de show. En ten tweede, dingen waar Bard beter is dan ChatGPT.

Blijf kijken!