Kanban versus Scrum: verschillen

Als je je afvraagt ​​wat de verschillen zijn tussen Kanban en Scrum, lees dan deze gedetailleerde gids.

Er zijn verschillende projectmanagementmethodologieën die teams kunnen gebruiken als kader voor hun projectplanning. Deze zijn zeer nuttig om de teamworkflow te optimaliseren en een verhoogde productiviteit te garanderen. Hoewel u de juiste methodologie voor uw project moet kiezen, kunnen deze methodologieën soms verwarrend zijn.

Om u te helpen de meest geschikte te kiezen, bespreken we twee populaire projectmethodologieën: Kanban en Scrum. Naast het bespreken van hun verschillen, zullen we u informeren over hun kenmerken en overeenkomsten.

Wat is Kanban?

Kanban is een projectmanagementmethode waarmee u de projectstatus kunt visualiseren. Hiermee kunt u gemakkelijk visualiseren welke taken zijn voltooid, welke momenteel worden uitgevoerd en welke taken nog moeten worden gestart.

Het primaire doel van deze methode is om de potentiële wegversperringen te achterhalen en deze zo snel mogelijk op te lossen, terwijl u met een optimale snelheid aan het project blijft werken. Naast het waarborgen van tijdskwaliteit, Kanban zorgt ervoor dat alle teamleden de project- en taakstatus op elk moment kunnen zien.

Zo kunnen ze een duidelijk beeld hebben van de risico’s en complexiteit van het project en hun tijd dienovereenkomstig beheren. Het Kanban-bord vereist echter minimale communicatie. Daarom zijn de taken niet volledig geoptimaliseerd.

Top Kanban-functies

 • Maximale flexibiliteit ten opzichte van veranderingen.
 • Snelle productlevering door verkorting van de cyclustijd.
 • Het kan op elk moment worden gestart.
 • Vermindering van tijdverspilling tijdens het proces.

Het proces

Om de Kanban-methode te implementeren, moet u het Kanban-bord gebruiken. De principes van dit bord zijn onder meer:

#1.Visualisatie: het visualiseren van de taakstroom van het begin tot het einde.

#2. Tijdslimiet verminderen: de tijd tot een minimum beperken.

#3. Focus: Benadrukken van taken die momenteel in uitvoering zijn.

#4. Constante verbetering: 24 uur per dag verbetering in het project.

Wat is Scrum?

Scrum is een populaire agile-methode die ideaal is voor teams die het product zo snel mogelijk moeten leveren. Dit omvat herhaald testen en beoordelen van het product. Het richt zich op de continue voortgang van het product door prioriteit te geven aan teamwork.

Met behulp van Scrum kunnen productontwikkelingsteams wendbaarder en besluitvaardiger worden en tegelijkertijd reageren op verrassende en plotselinge veranderingen. Omdat het een zeer transparant proces is, kunnen teams en organisaties projecten beter evalueren omdat het meer praktisch is en minder voorspellingen.

  Legaal openbare informatie bekijken voor een derdegraads connectie op LinkedIn

Teamgenoten die deze methodiek volgen, communiceren regelmatig, dus er is regelmatig kennisuitwisseling. Omdat deze methode flexibel is voor veranderingen, gebruiken teams deze wanneer de projectomstandigheden niet bekend zijn.

Top Scrum-functies

 • Ontwikkeling van waarderijke producten aan het einde van de sprints.
 • Snelle en continue productbeoordeling.
 • Flexibiliteit voor aanpassingen en het prioriteren van snelle veranderingen.
 • Gericht op zelforganiserende en zelfsturende teams.
 • De product owner heeft de autoriteit om het sprintdoel te stellen.

Het proces

De Scrum-methodiek is grotendeels afhankelijk van communicatie. De Scrum-teams doorlopen het proces dat bestaat uit:

#1. Dagelijkse bijeenkomst: Deze bijeenkomst vindt dagelijks plaats op een vast tijdstip. Terwijl leden hun voortgang en obstakels bijwerken, beoordeelt het team de plannen.

#2. Sprintplanning: in deze vergadering beslissen teams hoe ze aan een bepaalde sprint werken en welke mijlpalen moeten worden bereikt. De sprinttijd varieert van project tot project.

#3. Sprint-retrospectie: zodra een sprint eindigt, is er een retrospectie wanneer teams reflecteren op de voortgang van het project om te begrijpen hoe algemene blokkades in de komende sprints kunnen worden vermeden.

Kanban versus Scrum: verschillen

Deze methodieken verschillen op een aantal punten van elkaar. Dit zijn enkele van de significante verschillen tussen Kanban en Scrum.

Project planning

De Kanban-methode is afhankelijk van probabilistische planning, voornamelijk een projectie op basis van eerdere workflowgegevens. Factoren zoals het type en de grootte van het project, niet het team, spelen een cruciale rol bij de planning met behulp van deze methode.

Projectplanning in Scrum vindt plaats in speciale vergaderingen waar het team en de belanghebbenden het project opsplitsen in taken en de tijd inschatten.

Vergaderingen

Vergaderingen zijn een optioneel onderdeel van de Kanban-methodologie. Teams die het willen implementeren, kiezen vaak tussen vergaderingen op teamniveau en op serviceniveau, zoals dagelijkse vergaderingen, operationele evaluatievergaderingen, strategieplanningsvergaderingen, risicobeoordelingsvergaderingen, enz.

Voor teams die Scrum volgen, zijn vergaderingen verplicht. Voor elke Sprint-cyclus hebben ze meestal vier soorten vergaderingen:

 • Dagelijkse Scrum
 • Sprintplanning
 • Sprintbeoordeling
 • Sprint retrospectief

Taakprioritering en delegatie

Kanban-methodologie moedigt managers aan om de workflow te beheren en taken actief te prioriteren. Ze delegeren vaak taken op basis van eerdere rollen, prestaties en teamstructuren.

Omdat Scrum ideaal is voor zelfsturende teams die samenwerken, dragen alle leden bij aan het afhandelen van een Sprint. Meestal selecteren ze autonoom aan welke items ze gaan werken. De product owner kan echter taken prioriteren op basis van belangrijkheid.

Aangewezen rollen

Kanban schrijft geen rollen voor aan de betrokken teamleden. Gewoonlijk verwacht het van de leden dat ze hun huidige verantwoordelijkheden behouden. Teams die dit principe volgen, hebben niet te maken met medewerkers die zich onzeker voelen over hun functie.

Aan de andere kant heeft Scrum een ​​aantal vooraf gedefinieerde specifieke rollen en verantwoordelijkheden, zoals:

  Webhooks versus API: verschil

#1. Scrummaster: De facilitator en coach houdt het team in de goede richting.

#2. Product owner: Iemand die de product roadmap maakt en coördineert met het team en de klanten.

#3. Teamlid: elk ander lid van het zelfsturende Scrum-team.

Wijzigingen

De Kanban-methode verwelkomt veranderingen op elk willekeurig punt van het project en werkt er onmiddellijk aan. Op basis van de wijziging kan de projecttijdlijn wijzigen.

In Scrum eindigt een sprint met productlevering. Eventuele problemen, wijzigingen en bugs worden na beoordeling toegevoegd aan de productbacklog en worden vaak met prioriteit meegenomen in de volgende sprint.

Productiviteitsstatistieken

Wat productiviteitsbeoordeling betreft, gebruikt Kanban cyclustijd, doorlooptijd en onderhanden werk. Meestal wordt rekening gehouden met de gemiddelde tijd om een ​​schatting te krijgen.

Scrum vertrouwt op statistieken zoals snelheid en burndown-snelheden om de productiviteit te meten. Samen stellen deze teams in staat om de algehele productiviteit te bepalen en hoe deze kan bijdragen aan de tijdige voltooiing van projecten.

Einddatums en tijdlijnen

Continue taaklevering is de essentie van de Kanban-methode. Omdat teamleden aan onafhankelijke taken werken, kunnen ze een taak onmiddellijk aan de klant leveren wanneer deze is voltooid.

In Scrum wordt na elke sprint één product opgeleverd. Als twee onderling afhankelijke taken in dezelfde sprint zijn opgenomen, moeten teams wachten totdat beide zijn voltooid.

Software

Teams die de Kanban-methodologie volgen, willen een applicatie waarin ze elke stap van het project kunnen zien en knelpunten kunnen detecteren om deze op te lossen. Hoewel je met de meeste projectbeheertoepassingen van tegenwoordig een Kanban-bord kunt maken, zijn hier enkele Kanban-tools:

 • Kanbaniseren
 • KanbanFlow
 • maandag.com
 • Kanban-tool
 • MeisterTaak
 • Kanbanchi

Evenzo vertrouwen Scrum-teams op programma’s die hen helpen bij het beheer van achterstanden en tijdbeoordelingen. Enkele populaire Scrum-tools zijn:

 • Zoho Sprints
 • nTaak
 • sinaasappelscrum
 • VivifyScrum
 • Jira
 • ScrumDo
 • Sprintly

KanbanScrumPlanningGebaseerd op projecttype en -grootteBetreft een uitsplitsing in kleinere takenVergaderingenOptioneelVerplichtPrioritisering en delegatieGedaan door managersZelfgekozen rollen en verantwoordelijkhedenWijst geen rollen toe aan de ledenGecategoriseerd in Scrummaster, projecteigenaar en teamlidModificatie en wijzigingenGereed onmiddellijkProductiviteitGereedGereed in de nieuwe sprint in uitvoeringSnelheids- en afbrandpercentagesSoftwareKanbanize, KanbanFlow, Kanban Tool, MeisterTaskOrangescrum, VivifyScrum, ScrumDo, JiraKanban vs. Scrum: grote verschillen

Wat zijn de overeenkomsten tussen Kanban en Scrum?

Het is niet nodig om te denken dat deze benaderingen alleen verschillen hebben tussen Kanban en Scrum. Laten we eens kijken naar enkele overeenkomsten tussen hen:

 • Beide methoden maken deel uit van Agile-methodologieën.
 • Beiden streven ernaar het product zo snel mogelijk te leveren.
 • Beide manieren zorgen voor transparantie in uw project.
 • Beide methoden bieden visuele weergave van zelforganiserende teams.
 • Kanban en Scrum helpen je om betere beslissingen te nemen door planning aan te moedigen.
 • De mensgerichte benadering van beide stelt teams in staat flexibel te zijn.
 • Kanban en Scrum gebruiken de pull-methode en timeboxing in verschillende projectfasen.
 • Het uiteindelijke doel van beide methoden is het verhogen van de teamproductiviteit door continue verbetering.
  Gegevens over gegevensgebruik verbergen in T-Mobile

Kanban versus Scrum: wanneer welke methodiek gebruiken?

Weten welke van deze methoden het beste voor u is, betekent begrijpen welke beter aansluit bij de filosofie en aanpak van uw team en organisatie.

Kies Kanban als je —

 • Wil je knelpunten vermijden tijdens projecten met te veel “in uitvoering”
 • Bent u op zoek naar een methode om al uw stappen in een project van begin tot eind te visualiseren?
 • Wilt u dat uw team zich snel aanpast aan de veranderingen en koerscorrecties uitvoert wanneer dat nodig is
 • Ben je geïnteresseerd in het creëren van feedbackloops voor het stroomlijnen van projecten en efficiëntie op de lange termijn?
 • Zijn niet bereid om strikt gedefinieerde teamrollen of onderlinge samenwerking te hebben

Kies Scrum als je —

 • Wil je projecten opsplitsen in kleine onderdelen
 • Zijn serieus over feedback van klanten en willen de prestaties verbeteren volgens de feedback
 • Wijzigingen willen aanbrengen zodra een sprint is voltooid in plaats van in realtime aan te passen
 • Zijn niet geïnteresseerd in op datum en tijd gebaseerde deadlines en willen verhaalpunten gebruiken
 • Wil je duidelijke rollen en cross-functionele mogelijkheden voor teamleden definiëren

Onthoud dat teams ook verschillende aspecten van elke methode kunnen combineren en gebruiken in hun projecten. Een voorbeeld is het gebruik van Kanban-borden door een Scrum-team. U moet echter de filosofie kruisen en testen om erachter te komen welke past bij uw specifieke behoeften.

Conclusie

Om Agile te implementeren, heb je twee verschillende opties voor je: Kanban en Scrum. Hoewel beide methoden nuttig zijn voor verschillende teams, is geen van beide superieur aan de andere.

Beide hebben zeer gunstige eigenschappen en delen enkele gemeenschappelijke kenmerken.

Daarom moeten teams deze proberen om de perfecte match voor hun team en project te vinden. Dankzij de beschikbaarheid van verschillende apps en tools voor Kanban en Scrum is het uitproberen van deze methodes kinderspel.

Misschien wilt u ook meer te weten komen over de kritieke-padmethode om essentiële taken te herkennen voor een succesvolle voltooiing van een project.

gerelateerde berichten