Kijk naar de sterren op je Linux-pc met Stellarium

Stellarium is een digitaal planetarium dat gratis en open source is. Iedereen kan het installeren en gebruiken om in realtime naar sterren aan de hemel te staren. Het toont ook gedetailleerde informatie over planeten, manen en zelfs sterrenbeelden. Hier leest u hoe u Stellarium kunt gebruiken om naar de sterren op uw Linux-pc te staren.

Stellarium installeren op Linux

Stellarium wordt breed ondersteund op Linux en werkt op alle Linux-besturingssystemen die er zijn. De app wordt echter zelden vooraf geïnstalleerd, dus voordat we bespreken hoe we hem kunnen gebruiken om naar de sterren te kijken, moeten we hem eerst installeren.

Om de Stellarium-applicatie op je Linux-pc te installeren, heb je een terminalvenster nodig. U kunt een terminalvenster op het Linux-bureaublad openen door op . te drukken Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en installeer het op die manier.

Ubuntu

Stellarium werkt prima op Ubuntu Linux. Gebruik het volgende om het op uw Ubuntu Linux-computer te laten werken: apt installeren onderstaande opdracht om de app te installeren.

sudo apt install stellarium

Debian

Stellarium werkt op Debian en u kunt de app op uw computer laten werken met behulp van de ingebouwde apt-get pakketbeheerder op uw computer. Houd er rekening mee dat Debian pakketten veel langzamer bijwerkt dan andere Linux-besturingssystemen, zodat u mogelijk de nieuwste Stellarium-updates misloopt.

sudo apt-get install stellarium

Arch Linux

De Stellarium-applicatie wordt goed ondersteund op Arch Linux. Als u de app op uw Arch Linux-computer wilt laten werken, gebruikt u het volgende: Pacman onderstaande opdracht.

sudo pacman -S stellarium

Fedora

Degenen die Fedora Linux gebruiken, kunnen de Stellarium-applicatie op hun systeem installeren door gebruik te maken van het volgende: dnf installeren opdracht.

  Last Light Redux op Linux

Opmerking: als je de KDE-spin van Fedora gebruikt, heb je de app misschien al op je computer geïnstalleerd.

sudo dnf install stellarium

OpenSUSE

De Stellarium-applicatie is beschikbaar op uw OpenSUSE Linux-systeem via de meegeleverde softwarebronnen. Als u het echter op uw computer wilt laten werken, moet u het volgende uitvoeren: zypper installeren commando hieronder.

sudo zypper install stellarium

Flatpak

Stellarium staat in de Flathub app store als Flatpak. Als je de applicatie op je computer wilt installeren vanuit de Flathub-winkel, moet je eerst de Flatpak-runtime op Linux instellen. Volg onze gids over dit onderwerp om de runtime in te stellen.

Nadat u de Flatpak-runtime hebt geconfigureerd, kunt u de Stellarium-toepassing op uw computer installeren met behulp van de twee onderstaande opdrachten.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.stellarium.Stellarium

Snap pakket

De Stellarium-applicatie staat in de Snap app store. Als u de app op uw computer wilt laten werken, moet u over de runtime van het Snap-pakket beschikken. Volg onze gids over dit onderwerp om de runtime in te stellen.

  Hoe berichten te verzenden met de Bitcoin Blockchain op Linux met Bitmessage

Na het instellen van de Snap runtime op uw systeem, kan de installatie van Stellarium beginnen. De … gebruiken snel installeren onderstaande opdracht, stel de app in.

sudo snap install stellarium-daily

Hoe Stellarium te gebruiken?

Stellarium is vrij eenvoudig te gebruiken, zelfs voor niet-ingewijden. Om het te gebruiken om naar sterren aan de hemel te kijken, begin je met het openen van de app. Volg de stapsgewijze instructies hieronder wanneer de app is geopend.

Stap 1: Klik met de muis op de linkerknop en houd deze ingedrukt. Als je deze knop ingedrukt houdt, kun je de lucht slepen om naar verschillende objecten te kijken. Om een ​​object te vinden (zoals een planeet, de maan of de lucht), klikt u erop met de muis.

Stap 2: Nadat je het object in de lucht hebt geselecteerd dat je in Stellarium wilt bekijken, klik je op de balk in de linkerbenedenhoek. Selecteer vervolgens de pauzeknop. Je zult Stellarium willen pauzeren terwijl het draait, en het kan moeilijk zijn om je ergens op te concentreren zonder te pauzeren.

Stap 3: Nadat het afspelen van Stellarium in de app is gepauzeerd, gebruikt u het muiswiel om in te zoomen op het object. Onthoud; het kan zijn dat je moet inzoomen om planeten goed te kunnen zien.

  Gebruikers toevoegen en wisselen in Windows-subsysteem voor Linux

Stap 4: Als je eenmaal hebt ingezoomd op een object en het is volledig te zien, zoek dan de knop “Lucht en weergaveopties” in de linkerzijbalk en selecteer het. Vanaf hier kunt u schakelen tussen verschillende weergave-opties voor de app.

sterrenbeelden

Stellarium is uitstekend geschikt voor sterrenbeelden. Hier leest u hoe u ze kunt bekijken. Klik om te beginnen op de onderste balk in de app. Selecteer vervolgens de knop “constellatielijnen”. Als u deze selecteert, ziet u alle sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.

Na het selecteren van de lijnen-knop, kies je de “sterrenbeeld”-labels om de titels van elk van de sterrenbeelden te bekijken. Klik ten slotte op “constellatiekunst” als u de sterrenbeelden op een meer visueel aangename manier wilt bekijken.