Leer hoe u Taakbeheer op Mac gebruikt

Als u een Windows-gebruiker bent, bent u wellicht bekend met Taakbeheer en zijn rol.

De taakbeheerder is echter allemaal verschillend voor Windows- en Mac-gebruikers. Hoe u een taakbeheerder in Windows of Mac opent, kan anders zijn, maar de functie is hetzelfde.

Kort gezegd, het openen van een taakbeheerder is een reflexmatige reactie van gebruikers wanneer ze met een problematisch systeem te maken hebben of apps geforceerd willen stoppen.

Maar een typische taakbeheerder op Mac doet meer dan dat alleen.

Ben jij een van die nieuwsgierige vrienden die een taakbeheerder op Mac proberen te vinden en te gebruiken? Als je dat bent, een pluim, ben je op de juiste plek.

Maar laten we eerst ons begrip van de taakbeheerder duidelijk krijgen.

Wat is een taakbeheerder?

Taakbeheer is een hulpprogramma dat de status van actieve toepassingen en achtergrondprocessen op uw systeem in realtime bewaakt en rapporteert.

U kunt veel informatie krijgen over de algehele prestaties van uw systeem. Bovendien kan het ook nuttig zijn bij het oplossen van kritieke problemen.

Taakbeheer is het eerste waar we op letten bij het omgaan met niet-reagerende apps, frequente vertragingen of ernstige systeemvertragingen. Het helpt u door u te dwingen ongewenste apps of achtergrondprocessen af ​​te sluiten die de prestaties van uw Mac kunnen verminderen.

Hoe helpt Taakbeheer Mac-gebruikers?

Net als Windows kunnen Mac-gebruikers eenvoudig Apple Task Manager gebruiken om vastgelopen of achterblijvende programma’s te doden.

Om Taakbeheer op Mac te openen, drukt u op de [CMD] + [Option] + [ESC] toetsencombinatie op uw toetsenbord. Het opent het hulpprogramma voor taakbeheer met een lijst met alle apps en processen die op uw Mac worden uitgevoerd.

Vanaf hier kunt u de toepassing of processen kiezen die problemen veroorzaken en op ‘Forceer stop’ klikken om ze te verwijderen.

Wat is Activity Monitor in MacOS?

Activity Monitor is de bedachte term voor taakbeheer in macOS. Het doet alles wat een typische taakbeheerder doet, met geavanceerde tracking- en monitoringtools.

Iets om te weten: Taakbeheer op Mac is slechts een onderdeel van Activity Monitor.

Apple heeft niet nagelaten een Machish-toets te geven aan de taakbeheerder.

Met de Activity Monitor hier kun je dus efficiënt de basisprincipes van je Mac beheren, zoals:

 • CPU: hoe beïnvloeden processen de CPU?
 • Geheugen: hoe gebruiken individuele apps en processen het RAM-geheugen op je Mac?
 • Energie: welke apps en processen vreten de batterij leeg en hoe kun je deze sparen?
 • Drive: Hoeveel gegevens worden verwerkt en herschreven?
 • Netwerk: hoeveel gegevens worden door apps verzonden en ontvangen bij gebruik van Mac?
  UCaaS begrijpen in een verbonden wereld [+6 Solutions for SMBs]

Vervolgens leren we manieren om de activiteitenmonitor te openen.

Manieren om Activity Monitor te openen

Als u een Windows-gebruiker was, weet u terecht hoe u de taakbeheerder op uw systeem moet opstarten. Door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, dat klopt!

Hetzelfde doen op je macOS doet echter iets heel anders. Dus, hoe open je Activity Monitor op Mac?

Hier zijn een paar eenvoudige manieren om Activity Monitor te openen.

#1. Open Activity Monitor via Spotlight

U kunt Spotlight openen door op het ‘🔍’-pictogram in de rechterbovenhoek te klikken. Of gebruik de toetscombinatie ‘Command + Spatie’ om Spotlight te openen. Zodra het is geopend, typt u Activity Monitor in de Spotlight-zoekbalk.

Klik vervolgens op de Activity Monitor-applicatie die wordt weergegeven in de zoekresultaten. En dat is het! Zo open je de Activity Monitor met Mac Spotlight.

#2. Open Activity Monitor met behulp van Finder

Open de Finder vanuit het Dock. Voor degenen die het niet weten, zo ziet het pictogram eruit.

Nu, zodra het zoekprogramma is geopend. Ga naar Toepassingen > Hulpprogramma’s > Activity Monitor.app.

#3. Open Activity Monitor via Launchpad

Klik hiervoor op het launchpad-pictogram in uw taakbalk.

Typ vervolgens Activity Monitor in de zoekbalk.

De app Activity Monitor verschijnt onder de zoekbalk voordat u klaar bent met typen. Klik erop en je bent helemaal klaar!

#4. Open Activity Monitor vanuit Dock

Een andere gemakkelijke manier om de Activity Monitor te openen, is vanuit het Dock. Maar voordat u dit kunt doen, moet u ervoor zorgen dat u een van de bovenstaande manieren hebt gebruikt, zodat het Activity Monitor-pictogram beschikbaar is in uw Dock.

Zodra u klaar bent met het proces, kunt u optioneel Activity Monitor in het Dock houden voor gemakkelijke en snelle toegang in de toekomst. Volg hiervoor de stappen:

 • Klik met de rechtermuisknop op het Activity Monitor-pictogram in uw Dock.
 • Selecteer opties.
 • Kies “In Dock houden”
 • Essentiële statistieken die u kunt volgen via Activity Monitor?

  Zoals we hierboven hebben besproken, helpt Activity Monitor u veel dingen te controleren, behalve dat u toepassingen geforceerd kunt stoppen.

  Er zijn vijf tabbladen beschikbaar bovenaan het venster 👇🏻

  Dit zijn niet alleen tabbladen, maar statistieken waarmee u vijf essentiële aspecten van uw macOS kunt bewaken. Laten we eens kijken hoe:

  #1. processor

  Wanneer u Activity Monitor opent, wordt standaard het CPU-tabblad geopend. Vanaf hier kunt u een overzicht krijgen van uw CPU-gebruik.

  U weet bijvoorbeeld hoe specifieke toepassingen en activiteiten de prestaties van uw CPU beïnvloeden.

  Bovendien kunt u dit beter begrijpen door alle processen te sorteren op volgorde van hoogste naar laagste CPU-gebruik. Klik hiervoor op de menubalk % CPU.

  Als u dit doet, wordt het proces voor u zeker gemakkelijker om onnodige applicaties te doden.

    De functie voor het delen van het Google Meet-scherm gebruiken

  Trouwens, dit is een van de twee meest waardevolle tabbladen om te analyseren wanneer je Mac problematisch wordt.

  In termen van de leek, wanneer de CPU op hetzelfde niveau wordt gebruikt, warmt het systeem snel op en houden de ingebouwde ventilatoren het niet koel. Dit vertraagt ​​uw systeem terwijl het meer verbruikt dan de gemiddelde levensduur van de batterij.

  Met dit tabblad kunt u het CPU-gebruik regelen en bewaken en het gebruik snel optimaliseren wanneer het mis gaat.

  #2. Geheugen

  Zoals de naam al doet vermoeden, bewaakt het tabblad Geheugen de hoeveelheid RAM (Random Access Memory) die wordt verbruikt door elke actieve toepassing of proces.

  Maar hoe kunt u weten wanneer u actie moet ondernemen op basis van deze statistiek?

  Over het algemeen geldt dat wanneer u het gevoel heeft dat uw systeem niet optimaal werkt of dat het uw normale werk beïnvloedt, dit aangeeft dat het RAM-geheugen te veel of maximaal is gebruikt.

  U kunt dit tabblad gebruiken om uw geheugengebruik te meten door individuele apps of processen.

  Bovendien heeft het tabblad ook een ingebouwde RAM-meter. De werking is eenvoudig: als het gebied onder de curve die u in de bovenstaande afbeelding ziet groen is, verbruikt uw systeem behoorlijk geheugen. En als het rood is, overweeg dan om wat extra geheugen af ​​te kopen.

  Pro-tip 💡: U kunt apps gebruiken zoals App Tamer, die, indien ingeschakeld, zware geheugenverbruikers detecteert en ze automatisch vertraagt.

  #3. Energie

  Het tabblad Energie geeft u alle inzichten en statistieken met betrekking tot uw batterijverbruik. U kunt een overzicht krijgen van het applicatie- en achtergrondproces dat de levensduur van de batterij enigszins of drastisch uitput.

  De statistiek kan essentieel zijn als u wilt dat uw Mac langer meegaat terwijl u een serie binge-watcht of lange uren maakt.

  Hiermee kunt u sommige apps handmatig sluiten of geforceerd stoppen, waardoor de batterij te lang meegaat.

  #4. Schijf

  Dit is een minder gebruikt tabblad met een groter doel. Waarom? 🤔

  Op het tabblad Schijf vindt u alle processen die te maken hebben met het ontvangen en schrijven van gegevens naar uw harde schijf. Kortom, u kunt alle gegevens vinden die ooit op uw Mac zijn opgeslagen. 🗃

  Stel je een scenario voor waarin je een malware-infectie op je bestanden krijgt, die plotseling beschadigd zijn. In tijdgevoelige situaties zoals deze, kunt u de schadelijke processen herkennen en stoppen voordat ze in de war raken.

  #5. Netwerk

  Nog een cruciaal tabblad waarmee u kunt controleren hoeveel gegevens worden verzonden (verzonden of ontvangen) door verschillende toepassingen van het netwerk.

  Taak eenvoudiger gedaan: u kunt de kolom Verzonden byte van hoog naar laag sorteren om grote aantallen onder de aandacht te houden.

  Het netwerkgedeelte in Activity Monitor is om veiligheidsredenen belangrijk. In een wereld van cyberaanvallen is het verstandig voorzichtig te zijn met de gegevens die u verzendt naar en ontvangt van apps van derden die op uw Mac zijn gedownload.

    Hoe de leeftijdsbeperking van Tinder op te lossen?

  Hoe de Activity Manager te gebruiken om uw Mac te versnellen?

  Het analyseren van de activiteitenmonitor is één ding, maar hoe weet u welke bestanden u moet afsluiten? Als u bestanden afsluit op basis van hun CPU-gebruik of verbruikt geheugen, kunt u ernstig gevaar lopen.

  Dus om te weten welke bestanden u moet afsluiten, zoekt u alleen naar de apps die u op uw Mac hebt geïnstalleerd en blijft u uit de buurt van bestanden waarvan u denkt dat ze ingebouwd zijn.

  Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding:

  Vanuit de afbeelding kunt u Activity Monitor, de CleanMyMac-app, Finder en zelfs Chrome afsluiten (als u er niet aan werkt). Maar we raden u aan bestanden zoals kernel_task, verwijderd, tccd, trustd, enz. te vermijden.

  Dubbelklik op de app die u wilt verwijderen om een ​​toepassing van de activiteitenmonitor af te sluiten.

  Als u het lopende proces van de app verder wilt analyseren, kunt u op het tabblad Statistieken klikken en het doen.

  Om de app af te sluiten, klikt u eenvoudig op Afsluiten. En dat is het!

  Dezelfde procedure kan voor elke app worden uitgevoerd op basis van CPU-, geheugen-, energie-, schijf- en netwerkgebruik.

  Wat is de sneltoets Ctrl-Shift-Esc voor Mac?

  Welnu, deze toetsencombinatie in Windows is een directe snelkoppeling om Taakbeheer te openen, waardoor u apps binnen een paar klikken kunt stoppen. Het beste is dat deze toetsencombinatie zelfs werkt als uw systeem volledig in gevaar is.

  Helaas werkt dit niet op je Mac. Maar gelukkig is er een alternatieve snelkoppeling voor u.

  Op Mac kunt u op Command-Option-Esc drukken om het hulpprogramma Force Quit direct te openen.

  Vanaf hier kunt u de toepassing of het proces kiezen dat u wilt stoppen of stoppen en vervolgens op de knop Forceer stop in de rechterbenedenhoek klikken om apps onmiddellijk te voltooien.

  Opmerking: in tegenstelling tot Windows, wordt de naam van een toepassing die is vastgelopen en niet reageert op een Mac, rood gemarkeerd in het Mac-hulpprogramma voor taakbeheer.

  laatste woorden

  Nu heb je misschien een beter begrip van de hele theorie van taakbeheer en hoe deze verschilt voor Windows- en Mac-gebruikers.

  Weten hoe u Taakbeheer op Mac moet gebruiken, is cruciaal, want na verloop van tijd, wanneer uw Mac ouder wordt, kunt u problemen krijgen zoals vertragen of een bevroren scherm.

  Wees dus beter van tevoren voorbereid in plaats van te wachten tot dat gebeurt!

  Vervolgens kunt u Mac-optimalisatiesoftware controleren voor betere prestaties en beveiliging.

  gerelateerde berichten