Linux: schijfsnelheid testen [Guide]

Moet je de snelheid van je harde schijf testen op Linux, maar kom je er niet helemaal uit? Wij kunnen helpen! Volg deze handleiding terwijl we bespreken hoe u uw schijfsnelheid op Linux kunt testen!

Gnome Schijfhulpprogramma

Als je de schijfsnelheid op Linux wilt testen, kun je dit het beste doen met het Gnome Disk Utility. Het is een handig, gemakkelijk te begrijpen programma dat de snelheden van harde schijven kan benchmarken en testen.

De Gnome Disk Utility-toepassing is echter niet vooraf geïnstalleerd op elk Linux-besturingssysteem, dus voordat we bespreken hoe u het kunt gebruiken om de snelheid van uw harde schijf te testen, moet u het programma installeren.

Om de installatie van Gnome Disk Utility op uw Linux-pc te starten, opent u een terminalvenster. U kunt een terminalvenster openen door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken. Of open het app-menu en zoek naar ‘Terminal’.

Zodra het terminalvenster is geopend en klaar voor gebruik, volgt u de onderstaande installatie-instructies om de toepassing Gnome Disk Utility op uw Linux-pc te installeren.

Ubuntu

Installeer op Ubuntu de toepassing Gnome Disk Utility door gebruik te maken van de onderstaande apt install-opdracht.

sudo apt install gnome-disk-utility

Debian

Degenen die Debian Linux gebruiken, kunnen de toepassing Gnome Disk Utility instellen door de opdracht apt-get install uit te voeren.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

Op Arch Linux kan de toepassing Gnome Disk Utility worden geïnstalleerd via de onderstaande Pacman-opdracht.

sudo pacman -S gnome-disk-utility

Fedora

Degenen die Fedora Linux gebruiken, kunnen het Gnome Disk Utility-programma aan het werk krijgen via het dnf install-commando.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

Op OpenSUSE Linux kan het Gnome Disk Utility-programma eenvoudig worden geïnstalleerd door gebruik te maken van de onderstaande zypper install-opdracht.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Nu de Gnome Disk Utility-toepassing is geopend, start u het programma door te zoeken naar “Disks” in uw app-menu. Volg daarna de stapsgewijze instructies hieronder om uw schijfsnelheid op Linux te testen.

  Afsluiten plannen op Linux

Stap 1: Kijk in de Gnome Disk Utility-app naar de linkerzijbalk en zoek de schijf waarvan u de snelheid wilt testen. Klik er vervolgens met de muis op om het overzicht van de schijf van de app te bekijken.

Stap 2: Zoek de menuknop in Gnome Disk Utility en selecteer deze met de muis om hem te openen. Als je het menu niet kunt vinden, kijk dan links van de minimaliseerknop.

Zoek in het menu Gnome Disk Utility de knop “Benchmark Disk” en selecteer deze met de muis. Door de knop “Benchmark Disk” te kiezen, opent u de tester-tool.

  Hoe bestanden op Linux te synchroniseren met Unison

Stap 3: Zodra de benchmarktool is geopend, zoekt u de knop “Benchmark starten” en klikt u erop om de benchmark te starten. Houd er rekening mee dat deze benchmark enige tijd in beslag kan nemen, dus wees geduldig.

Wanneer de benchmarktool voltooid is, zal Gnome Disk Utility een volledige uitlezing van uw harde schijf maken. Zoek de “Gemiddelde leessnelheid” en “Gemiddelde schrijfsnelheid” om de snelheid te controleren. Dit zal u de snelheid van uw harde schijf vertellen.

HDParm

HDParm is een andere applicatie die je kunt gebruiken om je schijfsnelheid op Linux te testen. Het is niet zo gemakkelijk te gebruiken als Gnome Disk Utility, en er is geen GUI, maar het is net zo nuttig.

De HDParm-applicatie is niet standaard geïnstalleerd op elk Linux-besturingssysteem dat er is, maar wel op een flink aantal. Om te controleren of HDParm op uw computer is geïnstalleerd, voert u de opdracht hdparm –help uit in een terminalvenster.

Als HDParm niet op uw Linux-pc is geïnstalleerd, opent u een terminalvenster op het Linux-bureaublad door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken. Zodra het terminalvenster is geopend, volgt u de onderstaande installatie-instructies.

Ubuntu

U kunt HDParm op Ubuntu installeren met de opdracht apt.

sudo apt install hdparm

Debian

Gebruik apt-get om HDParm op Debian te installeren.

sudo apt-get install hdparm

Arch Linux

Installeer op Arch Linux HDParm met de opdracht Pacman.

sudo pacman -S hdparm

Fedora

Installeer op Fedora HDParm met dnf.

sudo dnf install hdparm

OpenSUSE

Installeer HDParm op OpenSUSE met zypper.

sudo zypper install hdparm

Zodra HDParm op uw computer is geïnstalleerd, volgt u de stapsgewijze instructies hieronder om uw schijfsnelheid te testen.

  Hoe de achtergrond automatisch op Linux te veranderen

Stap 1: Voer eerst de opdracht lsblk uit om alle aangesloten harde schijven op het systeem te bekijken.

lsblk

Kijk door en vind de harde schijf die u wilt testen. In dit voorbeeld zullen we /dev/sda testen. Lees deze gids over dit onderwerp voor meer informatie over het vinden van informatie over de harde schijf in lsblk.

Stap 2: Voer de opdracht hdparm -Tt uit op de harde schijf om de test te starten.

sudo hdparm -Tt /dev/sda

Wanneer de test is voltooid, ziet u de testresultaten op het scherm.