Maak uw iPhone gebruiksvriendelijker met deze verborgen toegankelijkheidsfuncties

Uw iPhone of iPad zit boordevol functies die het gebruik gemakkelijker maken, of u nu grotere tekst wilt of hulp bij het vegen. Je kunt je AirPods ook als gehoorapparaat gebruiken of je iPhone in een vergrootglas veranderen.

Tekst groter maken

Op je iPhone kun je de tekst groter maken, zodat het scherm beter leesbaar is. Deze functie werkt niet in elke app, maar wel in veel ervan.

Om deze optie te vinden, ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Grotere tekst. Sleep de schuifregelaar onder aan het scherm om een ​​grotere tekstgrootte te selecteren. U kunt hier ook “Grotere toegankelijkheidsformaten” inschakelen om veel grotere tekstformaten te selecteren.

AirPods gebruiken als gehoorapparaat

Als je AirPods hebt, kun je ze door Apple gebruiken als een geïmproviseerd hoortoestel. Activeer gewoon de functie “Live luisteren” met uw AirPods. De microfoon van je iPhone zal audio bij jou in de buurt opnemen en luider afspelen via de AirPods in je oren.

Om dit te doen, moet je naar Instellingen> Controlecentrum gaan en vervolgens de snelkoppeling “Horen” toevoegen aan je Controlecentrum. Deze optie verschijnt alleen als je AirPods of andere compatibele hardware op je iPhone hebt aangesloten.

U kunt dan het Control Center openen en op het oorvormige hoorpictogram tikken om Live luisteren in of uit te schakelen.

Vergroot je scherm

De zoomfunctie kan alles op het scherm van je iPhone uitvergroten.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Zoom om deze optie te vinden. Schakel de optie “Zoomen” bovenaan het scherm in.

U kunt nu met drie vingers dubbeltikken op het scherm van uw iPhone om het zoomvenster te openen. Dubbeltik nogmaals met drie vingers om het te sluiten. Sleep met drie vingers om over het scherm te bewegen, of dubbeltik met drie vingers en sleep om het zoomniveau te wijzigen. Dit kan je helpen om kleinere dingen op je scherm te zien, zelfs als een app je normaal gesproken niet laat inzoomen.

  Wat betekent "ICYDK" en hoe gebruikt u het?

Gebruik je iPhone als vergrootglas

Je kunt je iPhone ook als vergrootglas gebruiken. Je iPhone gebruikt zijn camera en geeft een ingezoomde afbeelding op het scherm weer, waardoor het gemakkelijker wordt om de kleine lettertjes te lezen en andere details in de echte wereld te zien.

Om deze functie in te schakelen, ga je naar Instellingen> Algemeen> Toegankelijkheid> Vergrootglas en activeer je de functie “Vergrootglas”. Nadat je dat hebt gedaan, klik je driemaal op de zijknop op een iPhone X of nieuwer, of driemaal op de startknop op een iPhone 8 of eerder om het vergrootglas direct overal te openen.

Gebruik een schermlezer

Als je blind bent of moeite hebt met het lezen van het scherm, kun je de VoiceOver-modus inschakelen. In deze modus leest je iPhone de inhoud van het scherm hardop voor.

Om deze optie te activeren, ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > VoiceOver en activeer je de schakelaar “VoiceOver”. Dit scherm biedt vele andere opties om het gedrag van VoiceOver te configureren. U kunt bijvoorbeeld op Stemmen > Spraak tikken om uw favoriete stem te kiezen.

Terwijl u het eerste installatieproces van een iPhone doorloopt, kunt u deze optie ook activeren door drie keer op de zijknop op een iPhone X of nieuwer te klikken, of door op de Home-knop op een iPhone 8 of eerder te klikken.

Activeer kleurenfilters

Uw iPhone biedt “kleurenfilters” die het uiterlijk van kleuren op uw scherm kunnen veranderen. Dit kan helpen als je kleurenblind bent. Of, door de optie “kleuren omkeren” in te schakelen, kunt u het contrast verhogen en het scherm van uw iPhone beter leesbaar maken.

Om deze optie te vinden, ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Accommodaties weergeven. Tik op “Kleuren omkeren” en selecteer een optie omkeren om de kleuren van uw scherm om te keren. Tik op “Kleurfilters” als u een kleurenfilter wilt inschakelen dat is ontworpen om te helpen bij verschillende soorten kleurenblindheid.

Ondertiteling inschakelen

Als je merkt dat je ondertitels of andere ondertitelingsfuncties inschakelt wanneer je een video bekijkt, kun je je iPhone vertellen dat je altijd ondertitels wilt.

  Waarschuwingsberichten aanpassen voor specifieke e-mails in Outlook

Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Ondertiteling en ondertiteling. Activeer de functie “Closed Captions + SDH”. U kunt hier ook uw favoriete visuele weergave voor bijschriften kiezen.

Niet elke app op je iPhone zal deze instelling gehoorzamen. Sommige apps kunnen in plaats daarvan hun eigen individuele instellingen hebben.

Hoor de tekst op je scherm

Als je je ogen een pauze wilt geven, kun je je iPhone de inhoud van elk scherm laten voorlezen. Selecteer gewoon wat tekst in een app, tik op ‘Spreek’ en je iPhone leest de tekst hardop voor. Je kunt je telefoon ook alles op het scherm laten lezen.

Om deze functie te vinden, ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak en activeer je ‘Spreekselectie’. U kunt nu wat tekst selecteren en op een knop “Spreken” tikken die verschijnt in de buurt van de normale opties “Kopiëren” en “Opzoeken”.

Om uw iPhone het hele scherm voor te laten lezen, schakelt u de optie “Speak Screen” in. Je kunt dan met twee vingers vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden vegen en je iPhone leest het hele scherm hardop voor. Tik op “Stemmen” op dit scherm om uw favoriete stem te kiezen.

Schudden uitschakelen om ongedaan te maken

Standaard gebruikt uw iPhone “schudden om ongedaan te maken”. Wanneer u uw telefoon schudt, wordt u gevraagd het typen ongedaan te maken. Als u merkt dat u deze functie per ongeluk activeert, kunt u deze uitschakelen.

Als je deze functie niet leuk vindt, ga dan naar Instellingen> Algemeen> Toegankelijkheid> Schudden om ongedaan te maken en schakel het uit.

Vervang veegbewegingen door AssistiveTouch

Als je problemen hebt met vegen op het scherm van je iPhone, kun je in plaats daarvan de AssistiveTouch-optie inschakelen. Dit geeft je een zwevende snelkoppeling waarop je kunt tikken om acties uit te voeren, zoals naar huis gaan, meldingen bekijken, het controlecentrum openen en zelfs knijpen en dubbeltikken.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > AssistiveTouch om de snelkoppeling in te schakelen.

Meer functies die uw iPhone gebruiksvriendelijker maken

Het scherm Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid zit ook boordevol andere opties. U kunt alle tekst op uw iPhone vet maken, “knopvormen” inschakelen zodat u gemakkelijker kunt zien wat er op het scherm kan worden getikt, de transparantie minimaliseren, het contrast verhogen en de beweging van animaties verminderen. Je kunt labels op de knoppen in apps laten zien, zodat je makkelijker kunt zien of ze aan of uit staan.

  Waarom slaan bedrijven wachtwoorden nog steeds op in platte tekst?

Als je een iPhone met Face ID hebt, kun je je iPhone vertellen dat hij je fysieke aandacht niet nodig heeft, met andere woorden, zeg hem dat hij moet ontgrendelen als je gezicht aanwezig is, zelfs als je niet naar het scherm kijkt. Dit kan nodig zijn als je vaak een zonnebril draagt ​​en de iPhone bijvoorbeeld je ogen niet kan zien.

Met de optie Bereikbaarheid kun je alles op het scherm van je iPhone naar beneden verplaatsen, zodat je erop kunt tikken zonder je grip aan te passen.

Je kunt ook configureren hoe de iPhone reageert op tikken, of jezelf meer tijd geven wanneer je dubbel of driemaal op de zijknop klikt.

Met andere opties hier kun je mono-audio inschakelen voor gebruik met mono-koptelefoons, bijvoorbeeld als je maar één oordopje wilt dragen en alles in één oor wilt horen. U kunt “LED-flitser voor waarschuwingen” activeren en uw iPhone zal het LED-lampje van de camera laten knipperen wanneer deze een melding ontvangt, wat kan helpen als u de meldingsgeluiden niet kunt horen.

Met de optie Begeleide toegang hier kunt u uw iPhone of iPad beperken tot specifieke apps, wat handig is als u het aan een kind geeft.

Met de functie Snelkoppeling voor toegankelijkheid kunt u veel van deze functies snel activeren via een aanpasbaar menu dat verschijnt wanneer u op de zij- of startknop klikt nadat u deze hebt ingeschakeld.

Afbeelding tegoed: Nemanja Zotovic/Shutterstock.com.