Meerdere Chrome- of Firefox-tabbladen tegelijk selecteren en sluiten

Het één voor één sluiten van browsertabbladen is lastig. Met Chrome en Firefox kunt u tabbladen op uw adresbalk selecteren en u kunt die tabbladen snel sluiten met een sneltoets of uw muis.

Meerdere tabbladen selecteren en sluiten

Om afzonderlijke tabbladen te selecteren, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt en klikt u op de tabbladen die u wilt sluiten. Als u een reeks tabbladen wilt selecteren, klikt u op een tabblad, houdt u de Shift-toets ingedrukt en klikt u vervolgens op een ander tabblad. Alle tabbladen tussen de twee worden geselecteerd. U kunt vervolgens de Ctrl-toets ingedrukt houden en op geselecteerde tabbladen klikken om ze desgewenst te deselecteren. U kunt ook de Ctrl-toets ingedrukt houden om meerdere afzonderlijke tabbladen te selecteren in plaats van een bereik.

  Wat te kijken op HBO Max bij lancering

Om geselecteerde tabbladen te sluiten, klikt u op de “x” op een ervan of drukt u op Ctrl+W om ze allemaal te sluiten. U kunt ook met de rechtermuisknop op een van de tabbladen klikken en op ‘Tabbladen sluiten’ klikken. (Op een Mac drukt u op Command+W in plaats van Ctrl+W.)

Chrome toont een lichtere achtergrond achter elk geselecteerd tabblad, terwijl Firefox een subtiele blauwe lijn boven elk geselecteerd tabblad toont. Op het moment dat u normaal met de browser communiceert, bijvoorbeeld door interactie met een webpagina of door op een tabblad te klikken om het te bekijken, worden de tabbladen onmiddellijk gedeselecteerd.

  Locatiebalk³ Maakt elk segment in een URL klikbaar [Firefox]

Dit is dezelfde truc waarmee je meerdere tabbladen naar een nieuw venster kunt verplaatsen. Selecteer gewoon de tabbladen en sleep ze uit uw Chrome- of Firefox-browservenster om de geselecteerde tabbladen een eigen nieuw venster te geven.

Dit is een kleine maar handige truc die onze workflow veranderde toen we erachter kwamen. Chrome kan dit al een tijdje, maar Mozilla heeft het in versie aan Firefox toegevoegd 64,0. Firefox heeft deze optie in versies 62 en 63 opgenomen, maar alleen als je je uiterste best hebt gedaan om deze instelling in te schakelen.

Microsoft Edge en Apple’s Safari hebben deze optie nog niet, maar Edge zal binnenkort een fork van de Chromium-engine gebruiken die Chrome aandrijft, dus het zou dan dezelfde mogelijkheid moeten krijgen.

  De Picture-in-Picture-modus van Chrome gebruiken om lokale video's af te spelen

Meerdere tabbladen sluiten zonder ze te selecteren

Chrome, Firefox en andere moderne browsers kunnen meerdere tabbladen sluiten zonder ze eerst te selecteren. Deze optie is gemakkelijker te vinden.

Om het te vinden, klikt u met de rechtermuisknop op een tabblad in de tabbladenbalk van uw browser. U kunt vervolgens opties selecteren zoals “Andere tabbladen sluiten” om alle tabbladen te sluiten behalve de huidige in het browservenster of “Tabbladen naar rechts sluiten” om tabbladen rechts van het huidige tabblad te sluiten. U kunt tabbladen slepen en neerzetten om ze opnieuw te rangschikken voordat u dit doet.