Meerdere monitoren aansluiten op Windows 11

Windows 11 heeft betere ondersteuning voor meerdere monitoren. Het kan onthouden op welke monitor een app was geopend, iets waar Windows 10 mee worstelde. U kunt een tweede monitor loskoppelen en wanneer u deze weer aansluit, zijn de vensters er nog steeds. Ze zullen niet automatisch naar de huidige monitor springen.

Meerdere monitoren op Windows 11

Monitoren blijven plug & play. Je sluit een monitor aan op de displayport van je desktop of laptop en wordt automatisch gedetecteerd. Windows 11 wordt mogelijk niet weergegeven, maar dat is eenvoudig op te lossen.

Sluit meerdere monitoren aan – Windows 11

U kunt meerdere monitoren op Windows 11 aansluiten via de app Instellingen. Met de instellingen kunt u;

  Hoe u uw externe IP-adres kunt opzoeken via de opdrachtprompt op Windows 10

Selecteer primaire monitor
Resolutie van de monitor wijzigen
Monitorlay-out wijzigen
Schaal wijzigen voor monitoren
Monitororiëntatie wijzigen
Open de app Instellingen met de sneltoets Win+I.
Ga naar Systeem>Beeldscherm.

Klik op de knop Identificeren om te zien welk scherm dat is (let op het nummer dat op het scherm verschijnt).
Klik op Open de vervolgkeuzelijst Dupliceer deze schermen en selecteer hoe u wilt dat de tweede monitor werkt: weergave uitbreiden, weergave spiegelen of slechts op één monitor weergeven.

Sleep de monitoren en zet ze neer om ze te rangschikken.
Selecteer een monitor en scroll naar beneden. Selecteer ‘Maak dit mijn hoofdscherm’ om het in te stellen als de primaire monitor.

Andere instelling

Voor andere instellingen, die op beide monitoren kunnen worden toegepast, selecteert u eerst de monitor en bladert u vervolgens naar beneden om de instellingen te wijzigen. De monitor die is gemarkeerd, is de monitor waarop de instelling wordt toegepast. Voor schaalinstellingen moet u mogelijk uitloggen en weer inloggen om ze op alle apps toe te passen.

  Windows-foutlogboekbestanden zoeken en lezen

Projectiemodus wijzigen

Met Windows 11 kunnen gebruikers de projectiemodus wijzigen, dat wil zeggen de weergavemodus voor meerdere monitoren vanaf het snelle projectiepaneel. Het paneel ziet er anders uit dan in

Tik op de sneltoets Win+P om het projectiepaneel te openen.
Selecteer de projectiemodus.
Windows 11 zal de projectiemodus wijzigen.

Conclusie

Microsoft heeft verbeterd hoe vensters worden beheerd op meerdere monitoren op Windows 10, maar de taakbalk is niet verbeterd. Gebruikers die hoopten op een volledig functionele taakbalk voor alle monitoren, zullen teleurgesteld zijn om te horen dat de tijd die in de hoek van het systeemvak op de secundaire monitor verscheen, is verwijderd. De Start-knop zal nog steeds op alle taakbalken verschijnen, dwz alle monitoren. Pictogrammen voor de vensters verschijnen ook op de taakbalk op de respectieve monitor. Gebruikers kunnen veranderen hoe deze pictogrammen worden weergegeven, maar weinig anders.

  Windows 95 wordt 25: toen Windows mainstream werd