Metadata van bestanden op Linux opschonen

Bent u een Linux-gebruiker die uw privacy op prijs stelt? Houd je niet van het idee dat de foto’s en videobestanden die je op je computer zet gevoelige informatie bevatten? Als dat zo is, zul je Metadata Cleaner leuk vinden. Wat is het? Het is een app waarmee je alle metadata kunt verwijderen in bestanden die persoonlijke informatie kunnen delen. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken.

Metadata Cleaner installeren op Linux

Voordat we kunnen bespreken hoe Metadata Cleaner op Linux kan worden gebruikt om uw bestanden op te schonen, moeten we bespreken hoe u het op uw systeem kunt installeren. Er zijn een paar manieren om dit programma op Linux te installeren. Flatpak, Arch Linux AUR en de broncode. We raden echter sterk aan om het via Flatpak te installeren.

Om de installatie van Metadata Cleaner op uw Linux-pc te starten, opent u een terminalvenster door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken. Als alternatief kunt u een terminalvenster openen door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

Zodra een terminalvenster is geopend en klaar voor gebruik, volgt u de onderstaande installatie-instructies die overeenkomen met het Linux-besturingssysteem dat u momenteel gebruikt.

  Hoe een uTorrent-server op Linux in te stellen

Flatpak installatie-instructies

Het opzetten van Metadata Cleaner via Flatpak is de juiste manier om te gaan. Om te beginnen geven de ontwikkelaars de voorkeur aan Flatpak als distributiemethode op Linux. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom, aangezien Flatpak Metadata Cleaner in staat stelt te werken op elk Linux-besturingssysteem dat Flatpak ondersteunt zonder extra werk.

Om aan de slag te gaan met het installeren van Metadata Cleaner via Flatpak, installeert u het “flatpak” -pakket op uw computer met behulp van uw pakketbeheerder. Dit pakket heb je nodig om de Flatpak runtime in te stellen, waarmee je de software kunt installeren. U kunt ook onze uitgebreide gids over dit onderwerp volgen.

Nadat je de Flatpak-runtime op je computer hebt geïnstalleerd, moet je de opdracht flatpak remote-add gebruiken om de Flathub-app store in te stellen. Deze winkel maakt het mogelijk om apps zoals Metadata Cleaner te installeren en toegang te krijgen tot updates en andere programma’s.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Met de Flathub app store geconfigureerd en klaar voor gebruik, kunt u de Metadata Cleaner-toepassing op uw computer installeren met behulp van de volgende flatpak-installatieopdracht.

flatpak install flathub fr.romainvigier.MetadataCleaner

Arch Linux installatie-instructies

De applicatie Metadata Cleaner is beschikbaar voor installatie op de Arch Linux AUR. Om het op uw systeem te laten werken, begint u het pacman-commando te gebruiken om zowel de “git”- als “base-devel” -pakketten op uw computer te installeren.

sudo pacman -S base-devel git

Nadat beide pakketten zijn geïnstalleerd, voert u de onderstaande opdrachten in om de Trizen AUR-helper op Arch in te stellen. Dit programma automatiseert de installatie van AUR-apps en maakt het een stuk eenvoudiger.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Installeer ten slotte de Metadata Cleaner-app op uw Linux-pc met de volgende trizen -S-opdracht.

trizen -S metadata-cleaner

Broncode

De broncode voor Metadata Cleaner is beschikbaar als je het nodig hebt. Om het te krijgen, klik op hier.

  4 beste externe SSD's voor Linux-gebruikers om te kiezen in 2021

Metadata Cleaner gebruiken op Linux

Om Metadata Cleaner te gebruiken om metadata te wissen van uw afbeeldingen, videobestanden of andere documenten met metadata (documenten, PDF’s, wat dan ook), begint u met het openen van de applicatie.

Het is mogelijk om Metadata Cleaner op Linux te openen door ernaar te zoeken in het app-menu. U kunt ook de volgende flatpak-opdracht uitvoeren om deze te openen.

flatpak run fr.romainvigier.MetadataCleaner

Zodra de app actief is, volgt u de stapsgewijze instructies hieronder.

Stap 1: Zoek in de Metadata Cleaner-app de knop “Bladeren” in de linkerbovenhoek van de app en klik erop. Door op deze knop te klikken, verschijnt een bestandsbrowservenster op het scherm.

Zoek met behulp van het bestandsbrowservenster alle afbeeldingen, videobestanden, documenten, enz. waarvan u metagegevens moet wissen. Houd er rekening mee dat u zoveel bestanden kunt toevoegen als u wilt, en u bent niet beperkt tot één tegelijk.

  Hoe te gebruiken op en batch op Linux om opdrachten te plannen

Stap 2: Nadat u alle bestanden die u wilt opschonen hebt toegevoegd aan de Metadata Cleaner-app, ziet u een lijst met bestanden, gevolgd door vingerafdrukpictogrammen. Klik op de vingerafdrukpictogrammen en bekijk uw metadata om te bevestigen dat u deze wilt verwijderen.

Stap 3: Als je klaar bent met het bekijken van de bestaande metadata van de bestanden, zoek je de knop “Opschonen” om de metadata uit de bestanden te wissen. Het reinigingsproces zou vrij snel moeten zijn. Als het voltooid is, wordt er een “Klaar!” bericht op het scherm.

Stap 4: Na het zien van de “Klaar!” bericht op het scherm in Metadata Cleaner, zoek de knop “Opslaan” en klik erop om de wijzigingen in uw bestanden op te slaan. Wanneer wijzigingen zijn opgeslagen, heeft u de metadata met succes opgeschoond!