Microsoft Office (Word, Excel en PowerPoint) voor iPad [Review]

Microsoft nam de tijd om op de hoogte te blijven van de technologie van zijn concurrenten, en vooral voor het bedrijf Redmond om toe te geven dat een grote meerderheid van de gebruikers van Microsoft-producten ook genieten van Apple’s zeer succesvolle iPad. Het lijkt er zelfs op dat Microsoft er zo lang over heeft gedaan om deze kleine realiteit te omarmen dat er in de iTunes App Store veel goed gebouwde alternatieven voor de producten van Microsoft beschikbaar zijn die misschien beter werken dan hun oorspronkelijke inspiratiebronnen. Microsoft Office is al geruime tijd zo’n klassiek voorbeeld. Er zijn verschillende hoogwaardige alternatieven beschikbaar voor de iPad waarmee je misschien meer kunt doen dan de originele kantoorsuite, en zelfs de iWork-suite van Apple kan al dergelijke taken prima aan. Nu, gisteren, heeft Microsoft eindelijk Word, Excel en PowerPoint voor iPad onthuld, maar met een addertje onder het gras. Toch gaan we hands on, net na de sprong.

Eerlijk gezegd, voordat je helemaal opgewonden raakt over het feit dat MS Office (officieel) eindelijk op de iPad is geland, denk nog eens goed na: de Word-, Excel- en PowerPoint-apps, die overigens gratis zijn, bieden alleen weergavemogelijkheden wanneer ze zijn gedownload, tenzij je hebt een Office365 Abonnement. Voor de laatste krijg je een complete kantoor-app-suite die iWork volledig in staat is om zijn geld te verdienen, en zelfs een groot deel van oplossingen van derden. Laten we eens kijken naar de afzonderlijke apps.

Microsoft Word voor iPad

De eerste is Microsoft Word voor iPad. De app geeft bij lancering een aantal inleidende dia’s, waarna u wordt gevraagd in te loggen met uw Microsoft-account. Het is niet verplicht, maar als je documenten hebt opgeslagen in je One Drive, is het misschien een goed idee om dit te doen. Afgezien daarvan, tenzij je het lucratieve Office365-abonnement hebt, krijg je slechts een viewer voor je DOC- en DOCX-bestanden. Zodra u een document opent, verschijnt er een aanhoudende balk bovenaan die u vraagt ​​om te activeren of op een andere manier verder te gaan in de modus Alleen-lezen.

  VMware Workstation 16 downloaden en instellen [Guide]

Ik weet niet zeker of het een teaser is of dat Microsoft je echt probeert te verleiden om Office365 te krijgen, maar je kunt in principe elk bestand op je iPad maken met behulp van de beschikbare sjablonen, hoewel je niets kunt bewerken. Hoe dan ook, het is zeer beperkt zonder de bewerkingsfuncties. De interface van Word voor iPad lijkt op de Ribbon UI van Microsoft-producten, hoewel iOS 7 Human Interface Guidelines nauwgezet zijn gevolgd. Over het algemeen is de app goed gepolijst en aangenaam voor de ogen.

Microsoft Excel voor iPad

De volgende in de rij is Microsoft Excel voor iPad. Deze app, vergelijkbaar met Word, werkt volgens hetzelfde principe: toon een aantal inleidende pagina’s, bied aan om uw Microsoft-account te koppelen en activeer ten slotte.

De interface lijkt sterk op die van Word voor iPad, met de tabbladen Home, Insert, Formulas, Review en View bovenaan, terwijl de enige functionele instellingen het tabblad View is, waarmee u de formulebalk, bladtabs, koppen kunt weergeven/verbergen en rasterlijnen. Pannen kunnen ook worden ingevroren. De rest van de opties komen beschikbaar met het Office365-abonnement.

Als zodanig zijn de beschikbare opties krachtig genoeg om aan de meeste van uw spreadsheetbeheer- en bewerkingsbehoeften te voldoen. Formule-ondersteuning is fantastisch en een die gemakkelijk kan overtreffen wat Apple te bieden heeft in zijn Numbers-app.

  Cache Killer wist uw cache elke keer voordat een webpagina wordt geladen [Chrome]

Microsoft PowerPoint voor iPad

Het afsluiten van de inval is PowerPoint, dat niets anders is dan de eerste twee. Het volgt hetzelfde schema en biedt dezelfde “alleen bekijken” -functionaliteit voor de gratis versie. Sjablonen zijn er in overvloed om nieuwe presentaties te maken, mocht u de speciale privileges hebben om dit te doen.

Wat anders is in de PowerPoint-app, is dat het diavoorstellingen precies zo kan weergeven als ze zijn gemaakt op de desktop-tegenhanger van de app, zelfs met Office 2013-animaties. Met de gratis versie kunt u echter geen instellingen van dia’s wijzigen. De tabbladen die bovenaan beschikbaar zijn, zijn Start, Invoegen, Overgangen, Diavoorstelling, Review en Vorm – allemaal voldoende om onderweg indrukwekkende presentaties te maken.

Conclusie & oordeel

Eerlijk gezegd ben ik zeer teleurgesteld over de Microsoft Office-suite voor iPad. Niet omdat de apps niet goed doordacht en gepolijst zijn, maar vanwege de aanpak die Microsoft hanteerde. Het was al te laat voordat het bedrijf zich realiseerde dat het achterliep bij het beschikbaar maken van zijn apps voor concurrerende platforms, en zelfs als dat het geval was, zijn ze ernstig gehandicapt. Een zeer kleine gebruikerspopulatie heeft een Office365-abonnement, en om de mogelijkheden van een app op een dergelijke manier te beperken, laat je een slechte smaak achter in de mond van potentiële gebruikers. Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom ik zou overstappen op Office voor iPad in plaats van te vertrouwen op iWork, dat ik niet alleen gratis kreeg bij mijn iPad Air, maar ook volledig capabel en direct bruikbaar is. Veel gebruikers betalen liever vooraf en hebben de app vervolgens voor de rest van hun tijd volledig bruikbaar, maar $ 99 per jaar vragen voor het gebruik van iets dat solide concurrenten heeft, heeft gewoon geen zin.

  Wat te doen als u water of koffie op uw laptop hebt gemorst?

Tot slot lijkt Microsoft zich te hebben gerealiseerd dat het een beetje verkeerd is gegaan in de manier waarop het Office voor iPad benadert, maar de stappen die het bedrijf neemt zijn ronduit belachelijk. Ze hebben de Office-suite voor iPhone en Android (niet iPad) volledig gratis gemaakt en bieden nu gratis Office365-abonnementen aan gebruikers die – wacht erop – een Microsoft Store binnenlopen met hun iPad met de Office-apps geïnstalleerd. Alsof dat nog niet genoeg was, is er nog een addertje onder het gras; de aanbieding geldt alleen voor de eerste 50 klanten. Met het schaarse aantal Microsoft Stores dat er is, is de kans klein dat je een gelukkige kunt zijn, maar ja, dat is alles wat het bedrijf Redmond doet. Tenzij ze het spel opvoeren, zal het vrijgeven van deze apps Microsoft misschien niet zo veel helpen.

Microsoft Word, Excel en PowerPoint voor iPad hebben iOS 7.0 of hoger nodig om te werken, en kunnen worden gedownload via de onderstaande links.

Installeer Microsoft Word voor iPad vanuit de App Store

Installeer Microsoft Excel voor iPad vanuit de App Store

Installeer Microsoft PowerPoint voor iPad vanuit de App Store