Moederbordmodel controleren in Windows 10

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u nieuwsgierig genoeg bent geworden om de details over uw moederbord te weten. Van het verwisselen van harde schijven tot zelfs gewoon om je nieuwsgierigheid te bevredigen. Het kennen van uw moederbordmodel is ook essentieel bij het upgraden van uw systeem. Als u op zoek bent naar de antwoorden op het controleren van het moederbordmodel in Windows 7, 10 en 11, dan is hier een gids voor en zelfs als u wilt weten hoe u het moederbordmodel fysiek kunt controleren, hebben we de antwoorden voor u in deze gids . We hebben ook laten zien hoe u het moederbordmodel van cmd kunt controleren.

Moederbordmodel controleren in Windows 10

Tegenwoordig hoeft u niet fysiek te zoeken naar het modelnummer dat op het moederbord staat, u hoeft alleen maar enkele stappen te volgen om elk detail over uw systeem en de hardware te weten te komen.

Methode 1: Opdrachtprompt gebruiken

Hier leest u hoe u het moederbordmodel kunt controleren via cmd.

1. Druk op de Windows-toets, typ Opdrachtprompt en klik vervolgens op Openen.

2. Typ de volgende opdracht in de opdrachtprompt

wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber

Methode 2: Windows-systeeminformatie gebruiken

Een andere methode die u kunt volgen, is door Windows te gebruiken Systeem informatie om het moederbordmodel te controleren, zoals hieronder weergegeven.

1. Open het dialoogvenster Uitvoeren door tegelijkertijd op de Windows + R-toetsen te drukken.

2. Typ msinfo32 en druk op Enter om het venster Systeeminformatie te openen.

Nu zou uw scherm gevuld moeten zijn met de specificatie over uw systeem. De informatie die u zoekt, wordt vermeld naast BaseBoard-versie, BaseBoard-fabrikant en Baseboard-product

  16 Beste gratis netwerkbewakingssoftware voor Windows 10

Opmerking: deze methode is een schot in de roos. Het werkt als je een compatibel moederbord hebt.

Aanvullende methode: gebruik apps van derden

Voor de mensen die niet op de hoogte zijn van de opdrachtprompt of de Windows PowerShell, kunnen ze de apps van derden downloaden om het moederbordmodel te controleren. Belarc adviseur is een gratis app die u gratis uw moederbordmodel laat zien. Start en voer de Belarc Advisor uit, het zal een paar scans uitvoeren, u kunt er enkele overslaan en nadat de scan is voltooid, wordt u doorgestuurd naar een browserpagina met resultaten en om het modelnummer van het moederbord te controleren, klikt u op de hoofdprintplaat en onder dat je alle info vindt. Er zijn andere apps die een premium abonnement hebben om de hardwaredetails van uw systeem te kennen.

Moederbordmodel controleren in Windows 7

U kunt de bovengenoemde methode gebruiken om het moederbordmodel te vinden in Windows 7. De bovenstaande stappen kunnen worden gevolgd om het moederbordmodel te controleren, ongeacht de Windows-versie

Moederbordmodel controleren op Windows 11

De bovenstaande twee methoden kunnen ook worden gebruikt in Windows 11. Een andere manier om het moederbordmodel te kennen is-

1. Klik op het pictogram Zoeken, typ Windows PowerShell en druk op Enter.

2. Typ de volgende opdracht en druk op Enter.

Get-WmiObject win32_baseboard | Format-List Product,Manufacturer,SerialNumber,Version

3. U kunt een ander commando uitvoeren dat hieronder wordt gegeven.

Get-CimInstance -ClassName Win32_baseboard

Het serienummer wordt op het scherm weergegeven zoals de bovenstaande afbeelding.

Moederbordmodel fysiek controleren

Foto door Umberto op Unsplash

Deze methode leert u hoe u uw moederbordmodel fysiek kunt controleren. De stappen zijn alleen van toepassing voor de Desktop-eigenaren.

 • Schakel uw bureaublad uit en haal alle stekkers uit uw CPU.

 • Draai je CPU om en open de behuizing.
 • Zoek het modelnummer van het moederbord, je vindt het misschien op het moederbord zelf, of soms in de buurt van de RAM-slots, CPU-sockets en tussen de PCI-slots.
 • Als u de fabrikant wilt weten en deze staat niet vermeld bij het modelnummer, dan kunt u op elke zoekmachine naar het model zoeken en vindt u de antwoorden die u zoekt.

Is je moederbord ATX?

De eerste ATX werd in 1995 uitgebracht door Intel. Advanced Technology eXtended of ATX is de basisvormfactor van moederborden die al jaren in gebruik is en nu de standaard is. Er zijn 4 hoofdtypen ATX en 3 soorten informatietechnologie eXtended. Hieronder hebben we ze voor u beschreven en hopelijk krijgt u daarmee de antwoorden die u zoekt.

Hieronder volgen de soorten ATX.

 • ATX– De standaard ATX-maat is 305*244 mm en de afmetingen kunnen per fabrikant verschillen. ATX biedt 4 slotruimte voor RAM, 2 of soms meer voor PCI-slots en wordt over het algemeen gebruikt door mensen die op zoek zijn naar meer uitbreidingsslots. Het past alleen in pc’s die compatibel zijn met EATX en ATX. ATX kan qua grootte prijzig en zwaar zijn.

 • E-ATX– Uitgebreide geavanceerde technologie eXtended, is het grotere formaat van de standaard ATX. E-ATX heeft meer uitbreidingsslots en soms wel 8 slots voor RAM. Het komt ook met 2 CPU-sockets die twee processors tegelijkertijd op uw pc kunnen stimuleren en uitvoeren.

 • XL-ATX– Deze zijn groter dan zelfs EATX in maten met meer uitbreidingsslots en weinig meer PCI-slots. XL-ATX biedt niet veel behalve een paar slots om in te pluggen. Ze zijn ook duur en niet ideaal voor standaard pc-behuizingen. Als u op zoek bent naar een pc met meerdere GPU’s om te gamen met meerdere PCIe-slots, dan kan dit uw ideale keuze zijn voor een moederbord.

 • Micro-ATX– Met minder ruimte voor meer uitbreidingsslots en bijna dezelfde specificaties als de standaard ATX, is Micro-ATX of mATX de kleinere versie van de ATX. Het heeft 2 slots voor RAM en minder PCIe-slots dan de ATX. Het is minder prijzig dan de ATX.

Hieronder volgen de soorten ITX.

 • Mini-ITX– Mini ITX zijn de kleinste moederborden die compatibel zijn met hardwarecomponenten van standaardformaat. Ze zijn goedkoper dan de meeste moederborden. Ze missen ook de meeste functies die de standaard ATX biedt. Niet meer dan 2 RAM-slots en kleinere PCIe-slots. Het vermogen is ook erg laag. Ze zijn ideaal voor een kleinere pc.

 • Nano-ITX– Kleiner dan de Mini-ITX en verbruikt zeer weinig stroom. Meestal wordt het gebruikt voor automatiseringsdoeleinden of in slim entertainment of Smart TV. Nano-ITX is niet compatibel met alle soorten standaard pc-componenten, wat een groot nadeel is.

 • Pico-ITX– Ze zijn het kleinste moederbord en worden gebruikt in IOT-apparaten. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en verbruiken zeer weinig stroom. Ze zijn ook compatibel met een beperkte hoeveelheid hardware.

***

We hopen dat u na het lezen van dit artikel nu de antwoorden weet over hoe u het moederbordmodel van Windows 10 kunt controleren, of hoe u het moederbordmodel van Windows cmd kunt controleren, of zelfs hoe u het moederbordmodel van Windows 11 kunt controleren. We houden van ons betrokken publiek, geef uw feedback in de reacties hieronder. We kunnen tegen kritiek en iedereen houdt van een schouderklopje, wat het ook is, we horen het graag.

gerelateerde berichten