Motion Smoothing uitschakelen op een Roku TV

epcdream.nl

Roku-tv’s gebruiken soms een technologie die ze “Action Smoothing” noemen om de framerate van video kunstmatig te versnellen, maar het ziet er vaak nep uit en verpest het filmische uiterlijk van films.

Wat is “Action Smoothing” eigenlijk?

Action Smoothing is Roku’s implementatie van motion smoothing, een veelvoorkomende functie op high-end tv’s. Motion smoothing werkt door de framerate van de video op de tv te verhogen. Meer frames zorgen ervoor dat beweging vloeiender aanvoelt, maar er is een probleem: aangezien er geen manier is om vanuit het niets nieuwe frames te maken, moet je twee frames nemen en proberen te achterhalen wat het “tussenframe” is. Dit leidt tot veel bewegingswazige frames en een behoorlijk aantal artefacten.

Roku zegt dat “Action Smoothing” “bewegingsonscherpte” vermindert, wat waar is voor zover het gaat. Het kan u helpen om snel bewegende objecten gemakkelijker te zien, maar het voegt een beetje bewegingsonscherpte toe aan de tussenliggende afbeeldingen om ze vloeiender te maken. Dat kan goed zijn voor snelle live-evenementen zoals sport, maar films en tv-programma’s kunnen er raar uitzien

  Bepalen welke apps toegang hebben tot de gezondheidsgegevens van uw iPhone

Deze functie is niet beschikbaar op alle Roku-tv’s. We konden het op geen van onze TCL Roku-tv’s vinden, maar sommige fabrikanten gebruiken het wel.

Actievereffening uitschakelen

Gelukkig kun je deze functie op je Roku TV uitschakelen. Roku verbergt de optie onder “Geavanceerde beeldinstellingen” in het menu, dat u kunt openen door op de knop “*” onder het richtingspad op de afstandsbediening te drukken. Houd er rekening mee dat hoe deze druk op de knop werkt, verandert afhankelijk van wat er op uw scherm staat. Het werkt niet op de Roku-startpagina of op de startpagina’s van streaming video-apps, die allemaal de “*”-knop voor andere dingen gebruiken. Je moet een video afspelen in een streaming-app om toegang te krijgen tot het menu. U kunt het menu ook openen door simpelweg op “*” te drukken wanneer u een specifieke HDMI-ingang of een andere ingang op uw tv hebt geselecteerd. Er hoeft dan geen video te worden afgespeeld.

  Is uw antivirusprogramma u echt aan het bespioneren?

Als je Roku motion smoothing heeft, zie je de opties “Action Smoothing” onder Geavanceerde beeldinstellingen. Er zijn vier verschillende niveaus van Action Smoothing die u kunt selecteren: Hoog, Gemiddeld, Laag en Uit. Als u alleen het bewegingsverzachtende effect wilt verwijderen, selecteert u “Uit”. De andere niveaus gebruiken minder bewegingsafvlakking, maar zullen de inhoud nog steeds interpoleren. (Als je de Action Smoothing-opties niet ziet, heeft je Roku TV geen motion smoothing.)

Je Roku TV slaat je instellingen op, maar heeft verschillende instellingen voor verschillende soorten inhoud. Dit is wat Roku zegt:

Action Smoothing-instellingen zijn uniek en blijvend voor elke invoer en voor elk type inhoud (bijv. 1080p, 4K, 4K HDR). Als u bijvoorbeeld een 4K Blu-ray™-speler hebt aangesloten op HDMI 1, kunt u een andere Action Smoothing-instelling toewijzen voor 1080p-films, 4K-films en 4K HDR-films. Elke keer dat u terugkeert naar HDMI 1 om een ​​film te kijken, keert de instelling Actie vloeiend maken automatisch terug naar de toegewezen waarde, afhankelijk van het type inhoud dat wordt bekeken.

  Hoe Chromium te verwijderen en het van uw computer te verwijderen

Als u andere problemen ondervindt, raadpleeg dan de Roku TV-handleiding voor extra hulp.