Multitenancy in cloud computing uitgelegd in 5 minuten of minder

Als u meer leert over multitenancy, kunt u de architectuur beter begrijpen als u geïnteresseerd bent in cloud computing en SaaS.

Naarmate het delen van gegevens wijdverbreid werd, is multitenancy een integraal onderdeel geworden van cloud computing. Veel populaire cloudserviceproviders bieden eindgebruikers multi-tenancy-services. Multitenant-architecturen zorgen ervoor dat de cloudgebaseerde workloads efficiënt worden verdeeld.

Laten we, voordat we ingaan op de gedetailleerde discussie over multitenancy, in het kort iets leren over cloud computing.

Wat is cloudcomputing?

Cloud computing verwijst naar de technologie die ervoor zorgt dat gebruikers computerbronnen, opslag en rekenkracht op aanvraag via internet gebruiken. Het helpt u kosten te besparen met pay-as-you-go-services en maakt het kopen en onderhouden van fysieke datacenters overbodig.

Tegenwoordig gebruiken allerlei soorten bedrijven cloud computing voor verschillende doeleinden, zoals ontwikkeling en testen, e-mail, gegevensback-up, analyse en noodherstel.

Multitenancy in cloudcomputing

Eenvoudig gezegd betekent multitenancy het hebben van meerdere huurders. Bij cloud computing verwijst het naar een architectuur waarbij meerdere klanten of eindgebruikers de IT-resources van een publieke of private cloudoplossing delen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over privacy, aangezien de gegevens van elke huurder geïsoleerd en onzichtbaar blijven voor de anderen.

In zo’n systeem heeft elke huurder of klant een aparte en individuele ruimte voor hun dataopslag en -processen. Elke sectie van een multi-tenant cloudnetwerk moet complexe machtigingen verwerken voordat de gebruiker toegang krijgt tot zijn geïsoleerde gegevens.

Het betekent dat u alleen toegang heeft tot uw gegevens met toestemming van de serviceprovider en dat de gegevens niet toegankelijk zijn voor elke andere huurder.

Meestal zijn de huurders van een private cloud verschillende individuen of groepen die tot één organisatie behoren. Als het een openbare cloudserviceprovider is, kunnen de huurders afkomstig zijn van verschillende organisaties die de serverruimte veilig delen.

Je zult ook zien dat de meeste aanbieders van public cloud-oplossingen dit model volgen. De reden is dat het draaien van single-instance servers goedkoper is en goed voor het stroomlijnen van updates.

Hoe multitenancy werkt in cloud computing

Cloud computing multitenancy werkt in verschillende situaties anders.

#1. Openbare cloud

Voor de meeste serviceproviders betekent multitenancy het delen van de software-instantie. Ze slaan de metagegevens van elke tenant op om deze tijdens runtime te gebruiken om de software-instantie te wijzigen. Elke gebruiker heeft toestemming nodig om toegang te krijgen tot de gegevens, zodat ze alleen toegang hebben tot hun eigen gegevens. Bovendien krijgen ze verschillende ervaringen, ook al delen ze de toepassingsinstantie.

  Terminologieën voor noodherstel begrijpen - RTO, RPO, Failover, BCP en meer

#2. Privé-cloud

De functionaliteit van private cloud multitenancy is min of meer vergelijkbaar met public cloud computing. Het enige verschil kan zijn dat de andere huurders tot dezelfde organisatie behoren. In een private cloud platform delen verschillende teams van dezelfde organisatie de resources.

#3. Containerarchitectuur

Containers zijn op zichzelf staande bundels die bestaan ​​uit een applicatie, de bijbehorende systeembibliotheken en bibliotheken, en al het andere dat de applicatie nodig heeft om te draaien. Met containers werken applicaties op dezelfde manier, ongeacht hun hostinglocaties.

Om meerdere huurders aan te spreken worden er meerdere containers aangemaakt. Zo kunnen verschillende gebruikers ze op dezelfde hostcomputer uitvoeren.

Multi-tenant cloud versus single-tenant cloud

Cloudgebaseerde SaaS heeft twee modellen voor gebruikers: single-tenant en multi-tenant. Het verschil tussen deze twee ligt in de wijze van gebruikerstoegang.

Elke klant van single-tenant cloudservices krijgt een afzonderlijke software-instantie die op een afzonderlijke infrastructuur draait. Voor multitenancy cloud computing gebruiken klanten gedeelde infrastructuur om on-demand toegang te krijgen tot de SaaS-oplossing.

Kenmerken van Multitenancy Cloud

Data Privacy

Multi-tenant cloudserviceproviders implementeren de beste procedures voor gegevensprivacy. Zo heeft één huurder geen toegang tot de gegevens van andere huurders.

Veiligheid

Gegevens die in de cloud zijn opgeslagen, zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen. Zeker in het geval van multitenancy kan een aanval het datalek van honderden tenants kosten. Om deze reden implementeren serviceproviders robuuste en nieuwste beveiligingsmaatregelen.

Reservekopie van gegevens

Aangezien gegevensverlies kan optreden als gevolg van vele onvoorziene omstandigheden, maken de providers altijd een back-up van de gegevens van alle huurders voor snel gegevensherstel.

Gebruik isolatie

Zelfs als één tenant intensief gebruik maakt van een applicatie, heeft dit geen invloed op de softwareprestaties van de andere.

Schaalbaarheid

De meeste multi-tenant platforms zijn volledig schaalbaar om tegemoet te komen aan de behoeften van het groeiende aantal huurders.

Applicatie Upgrade Faciliteit

Deze platforms hebben voortdurend nieuwe functies en bugfixes nodig. Daarom is systeemupgrade een essentieel onderdeel ervan.

Gemeten gebruik en kosten

Het gebruik van een multi-tenant cloud betekent dat u de resources gebruikt wanneer u ze nodig heeft. De tarieven zijn ook gebaseerd op pay-per-use.

Virtualisatie versus multitenancy

Mensen verwarren multitenancy vaak met virtualisatie. Maar deze twee zijn niet helemaal hetzelfde. Bij multitenancy gebruiken meerdere klanten dezelfde applicaties binnen dezelfde atmosfeer/hardware.

In het geval van virtualisatie worden meerdere virtuele kopieën van de server gehost op één fysieke server. Elke applicatie draait op een aparte VM met zijn besturingssysteem.

Het belang van multitenancy voor het ontwerpen van SaaS-applicaties

Bij het ontwikkelen van een SaaS-applicatie moet men beslissen over hun huurmodel. U kunt kiezen tussen een enkele tenant en meerdere tenants, afhankelijk van de middelen die u te bieden heeft en de operationele complexiteit die uw toepassing aankan.

  Wat te verwachten van gesproken zoekopdrachten?

Het gebruik van een multi-tenant architectuur voor SaaS betekent dat de leveranciers de software één keer moeten updaten om alle tenants van dienst te zijn. Ze kunnen toegang bieden aan meerdere klanten door één toepassingsinstantie uit te voeren op één enkele database-instantie. In dit geval blijven de gegevens van iedereen onzichtbaar en ontoegankelijk voor anderen.

Multitenant SaaS-leveranciers kunnen iedereen van dienst zijn, ook het MKB en grote ondernemingen. Het biedt klanten ook schaalbaarheid omdat ze het gebruik van resources kunnen op- en afschalen, afhankelijk van de huidige zakelijke eisen.

Multitenancy zorgt ook voor een efficiënt gebruik van IT-middelen. Er zijn minder infrastructuuraankopen en middelen voor beheer nodig. Dit model helpt leveranciers en klanten ook om kosten te besparen, wat vaak een handige functie is om meer mensen in het klantenbestand op te nemen.

Multitenancy-computertoepassingen

#1. ADP

ADP DataCloud is software voor zakelijke gegevensanalyse in de cloud. Het is een van de geweldige voorbeelden van cloudsoftware voor meerdere huurders, omdat het een rol speelt in verschillende zakelijke niches zoals HR, salarisadministratie, tijd en kosten, aanwezigheid van personeel, HR-outsourcing, bedrijfscompliance en nog veel meer.

Verschillende tenants of gebruikers van cloud-apps kunnen de app en het bijbehorende beleid aanpassen aan hun interne zakelijke behoeften.

#2. FreshBooks

FreshBooks, een toonaangevende cloud-app voor boekhouding en boekhouding, volgt ook het multitenancy-model om zijn SaaS-diensten aan te bieden. De tool wordt geleverd met meer dan 10 functionaliteiten voor het boekhoudgedeelte van elk bedrijf.

Afhankelijk van de zakelijke behoeften kunnen klanten de functies kiezen en alleen betalen voor de gebruikte services. Klanten kunnen hun applicaties ook aanpassen aan de bedrijfsbranding. Multitenancy cloud computing maakt dergelijke uitgebreide aanpassingen mogelijk.

#3. Zoho

De Zoho CRM en Workplace volgen ook de multitenancy in de cloud. Het heeft meer dan 40 zakelijke applicaties om uw organisatie moeiteloos te runnen. U kunt een paar tools gebruiken, zoals Zoho Assist, Zoho CRM, enz., die u nodig heeft, of u abonneren op een hele bundel zoals Zoho One.

#4. Kubernetes

De Kubernetes-gemeenschap heeft een golf van multitenant-projecten gezien. Met behulp van de multitenancy-functie van Kubernetes kunt u clusters delen op basis van de behoeften van meerdere teams.

Dit model vereenvoudigt administratief werk en bespaart u geld. Hier kan multitenancy op twee manieren worden geïmplementeerd: clusterdeling en multicluster.

Multitenancy computing: nadelen

  • Vanwege regelgeving en naleving kunnen veel organisaties hun gegevens mogelijk niet opslaan op een multi-tenant cloudplatform.
  • Als de installatie van de infrastructuur niet correct wordt uitgevoerd, kan overmatig resourcegebruik door één tenant de prestaties van anderen beïnvloeden. Mensen noemen dit ook wel het ‘lawaaierige buur’-effect.
  • Als het gaat om database-onderhoud en codebase, maakt het bedienen van meerdere tenants in één applicatie-instantie deze complexer.
  • Het maken van een back-up van gegevens en het terugzetten ervan in een multi-tenant omgeving zijn gecompliceerde processen. Daarom bieden niet alle aanbieders betrouwbare hersteldiensten.
  • Huurders van dit model hebben minder aanpassingsmogelijkheden en minder controle over de datakwaliteit.
  • Problemen die een systeembrede reset nodig hebben, zijn van invloed op elke tenant van de omgeving.
  3 subtiele wijzigingen die Google heeft aangebracht in Chrome in recente updates

Toekomst van multitenancy computing

Multitenancy is de toekomst van moderne applicaties. De komende dagen zal de wereld meer multi-tenant applicaties zien die draaien op multi-tenant virtuele omgevingen en gebruikmaken van multi-tenant hardware.

Geleidelijk aan zal het aantal single-tenant applicaties afnemen. Uiteindelijk zal hun gebruik worden beperkt tot on-premises datacenteromgevingen.

Door te werken aan de beveiligingsproblemen met betrekking tot multitenancy, kunnen aanbieders van cloudoplossingen meer mensen aantrekken om voor hun platforms te kiezen.

Multitenancy: leermiddelen

Het ontwikkelen van Multi-tenant Applicaties voor de Cloud op Windows Azure

Het Amazon-boek leert je hoe je multi-tenant applicaties kunt bouwen die kunnen voldoen aan de schaalbaarheidseisen van de toekomst. Naast de focus op best practices voor multi-tenant applicatie-implementatie, gaat het over schaalbaarheid, beveiliging, beschikbaarheid en elasticiteit voor SaaS-applicaties.

Dit boek is met name nuttig voor ontwikkelaars, architecten of IT-professionals die met Windows-systemen werken.

Vooruitgang in multi-tenant architectuur

Door dit Amazon-boek te lezen, kunt u vertrouwd raken met de vorderingen die zijn gemaakt in multitenancy-architectuur of -modellen. Ook wordt ingegaan op datamodellen en databeveiliging voor multi-tenant applicaties.

Het boek zal u ook helpen bij het leren van multitenancy op databaseniveau, granulair gegevenstoegangsbeheer en tabellen met verticale schaalbaarheid.

Opmerking van de auteur

Organisaties zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om te profiteren van de voordelen van single-tenancy en multi-tenancy cloud. Ze kiezen zelfs voor hybride huur en multi-cloud huur.

De trend toont echter de populariteit van multitenancy cloud computing ten opzichte van andere modellen. Omdat het eindeloze schaalbaarheid en een kostenefficiënt prijsmodel biedt, is het ideaal voor bedrijven die migreren van on-premise naar clouddiensten.

Conclusie

Multitenancy is een algemeen model geworden voor het delen van cloud computing-resources met een groot aantal gebruikers zonder iemands privacy en veiligheid in het gedrang te brengen.

Hier hebben we alle noodzakelijke aspecten van multitenancy in cloud computing besproken. U kunt ook meer informatie over het onderwerp vinden in de hierboven vermelde bronnen. Wellicht bent u geïnteresseerd in meer informatie over hybride cloud computing.

gerelateerde berichten