Non-fungible tokens (NFT) en hun toepassingen op andere gebieden

Non-fungible tokens, beter bekend als NFT, is het nieuwste modewoord in de crypto-industrie. Met blockchain als de onderliggende technologie kunnen NFT’s vreugde brengen in veel levens, vooral de artiestengemeenschap.

Laten we NFT’s ontcijferen in eenvoudige termen en hun uitgebreide (van gifs tot onroerend goed) toepassingen kennen.

Wat zijn NFT’s?

In eenvoudige bewoordingen vertegenwoordigt een NFT het eigendom van elk activum, digitaal of fysiek.

De bewoording – NIET-FUNGIBEL – geeft aan dat geen twee NFT’s gelijk zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Amerikaanse dollar, die gelijk is aan een andere Amerikaanse dollar.

Dit maakt elk niet-fungible token uniek.

NFT’s zijn net zo waardevol als de markt ze maakt. Eigendomsreferenties van NFT’s worden bewaard op blockchains. Er kan dus niet mee geknoeid worden.

Als u bijvoorbeeld een NFT bezit die een stuk land vertegenwoordigt, betekent dit dat niemand dat kan veranderen door vals spel. U kunt het stuk grond verkopen, maar zelfs die transactie zal altijd beschikbaar zijn voor openbare verificatie.

De oprichter van Twitter, Jack Dorsey, verkocht zijn allereerste tweet – “just setting my twttr” – als NFT voor 2,9 miljoen dollar op 22 maart 2021.

De koper, de heer Sina Estavi uit Maleisië, is een chief executive van een cryptobedrijf, Bridge Oracle.

Hij zegt:

Het is een stukje menselijke geschiedenis in de vorm van een digitaal bezit. Wie weet wat de prijs zal zijn van de eerste tweet van de menselijke geschiedenis over 50 jaar.

Hij vergelijkt zijn aankoop met het bekendste schilderij, de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Sommige mensen maken zijn beslissing misschien belachelijk, maar experts zijn het erover eens dat de eerste tweet van de Twitter-oprichter op datzelfde platform inderdaad een waardevolle aanwinst is. Dus het zou hem in de loop van de tijd kunnen betalen.

NFT’s zijn veel meer dan alleen een mooie tweet of schilderij.

Hoe dan ook, laten we eens kijken hoe u gratis een NFT kunt maken, rechtstreeks vanaf uw pc.

Hoe maak je een NFT aan?

De eerste stap is om te beslissen over de blockchain om uw NFT te hosten.

Elke blockchain heeft zijn eigen sets van protocollen, ondersteunde portefeuilles en marktplaats voor NFT’s.

Er zijn talloze blockchains zoals Ethereum, Free TON, Polkadot, Cosmos, enz.

Op dit moment is Ethereum de krachtigste van allemaal.

Dus ik zal een eenvoudige manier uitleggen om een ​​NFT op de Ethereum-blockchain te maken en deze beschikbaar te stellen voor aankoop.

#1. Een Ethereum-portemonnee maken

Een portemonnee is uw persoonlijke ruimte waar u uw blockchain-gerelateerde items bewaart: valuta, tokens, enz.

Er zijn talloze beschikbare opties om uw Ethereum-portemonnee te maken.

Ik zal het illustreren met Metamask, een populaire portemonnee voor het opslaan van je crypto-tokens.

Een hot wallet blijft verbonden met het internet. Bijna alle crypto-hacks waar je over hoort, hebben betrekking op hot wallets.

  Wat betekent Amazon's "Project Zero" anti-namaakplan voor u?

Een cold wallet blijft niet altijd verbonden met internet. Ze maken alleen tijdens een transactie verbinding met internet (worden heet). De rest van de tijd blijven ze verborgen voor de nieuwsgierige blikken van cybercriminelen.

Ik zal niet voorstellen om geld uit te geven aan koude portefeuilles als je een nieuweling bent. Maak in plaats daarvan een populaire portemonnee – het is gratis.

En de snelste manier om te beginnen is door te downloaden Metamask als browserextensie.

Installeer dus de browserextensie en doorloop het registratieproces. Het duurt nog geen vijf minuten.

Je kunt deze tutorial ook bekijken als je een probleem hebt met deze stap:

Nu u uw portemonnee heeft, moeten we zien hoe u uw allereerste NFT kunt maken (minen).

#2. NFT slaan

Net zoals je Ethereum uit verschillende blockchains hebt gekozen, moet je nu je vinger op een platform leggen om je eerste niet-fungible token te maken en te verkopen.

Uw beste opties voor een NFT-marktplaats zijn Opensea, Mintable, Nifty Gateway, Rarible, Mintbase, enz.

Of laat me het je makkelijk (en gratis) maken.

Ik zal illustreren hoe u uw NFT op de Mintable-marktplaats kunt plaatsen zonder vooraf iets te betalen. Laten we het op volgorde doen.

Aanmelden bij Mintable

Open eerst de muntbaar marktplaats en klik op Account maken.

Uw portemonnee koppelen

Log nu in en klik op Een portemonnee koppelen.

Klik daarna op Verbind een portemonnee in de pop-up om de Metamask-portemonnee te verbinden. Deze stap is alleen mogelijk na de Metamask-registratie en het inschakelen als browserextensie. Klik op Volgende en bevestig alle pop-ups om het koppelingsproces te voltooien.

Muntproces

Nu beginnen we met het eigenlijke Minting-proces. Selecteer Mint een item naast NFT-universiteit.

Klik op Een nieuw item maken.

.

Selecteer vervolgens Geavanceerd in de knop linksboven. Met deze optie kunt u beide opties (gasloos of traditioneel) hebben.

Transacties zonder gas zijn gratis, maar uw NFT wordt nog niet in uw portemonnee weergegeven. In plaats daarvan worden ze op Ethereum vastgehouden – enigszins vergelijkbaar met een stealth-modus – tot een verkoop (overdracht).

Na een overdracht wordt de geschiedenis ervan weergegeven in uw portemonnee, met u als de oorspronkelijke maker. Klik hier om hier meer over te lezen.

Interessant is dat u een hogere transactievergoeding (5%) betaalt met gasloos dan wanneer u voor de traditionele manier bent gegaan (2,5%).

Maar met de traditionele methode betaalt u de transactiekosten vooraf om deze in uw portemonnee te tonen, zelfs als uw NFT voor altijd op de blockchain staat zonder enige verkoop.

Kies dus voor Gasless als je dit pas voor de eerste keer uitprobeert.

Maar traditioneel is de beste keuze als je een professionele artiest bent.

Aangezien ik geen grote artiest ben en dit alleen ter illustratie is, gaan we verder met de gasloze optie.

Dit is een vrijwel nutteloze GIF die ik voor deze demonstratie heb gemaakt. Maar je kunt je afvragen of je het met een simpele rechtermuisknop kunt downloaden, waarom zou je het dan überhaupt kopen? Nou, dat is het probleem met NFT’s. Ze kunnen worden gekopieerd, zoals een duplicaat van elke kostbare kunstvorm. Maar er kan maar ÉÉN trotse eigenaar van het origineel zijn. Dit feit bepaalt in de eerste plaats de prijs.

  Berichten naar een groep verzenden in Mail op iPhone of iPad

Dus de volgende stap is om het item te vermelden. Voer de titel van de aanbieding, de ondertitel van de aanbieding in, upload uw bestand, voer de itembeschrijving in, bepaal de prijs, stel de verkoopmethode in (Vast, Veiling en Veiling met Nu kopen) en klik op LIJST DIT ITEM.

Bevestig dit door in het volgende scherm Doorgaan te selecteren.

Klik op Aanmelden in het pop-upvenster Metamask.

En jaaa! Je creatie is live op Ethereum.

U kunt uw token bekijken door op Uw item bekijken te klikken.

Ik heb mijn gif geprijsd op slechts 50 ETH (afkorting van Ether, een cryptocurrency) of 180.617 USD op het moment van schrijven. Bekijken en koop het 😅 als je zin hebt om je fortuin met mij te delen.

Hoe werken NFT’s?

NFT’s worden beheerd met de ERC-721 symbolische standaard. Het is een reeks protocollen die NFT-eigendomsreferenties regelen om dubbelhartigheid te voorkomen.

Dit zorgt voor een unieke ID en metadata voor elk niet-fungible token, zelfs als ze worden geslagen vanuit hetzelfde slimme contract.

In een notendop, slimme contracten zijn Ethereum-portefeuilles die worden beheerd door code. Net als bij een gewone portemonnee is elke transactie met hen onveranderlijk en transparant.

Ga voor een eenvoudige analogie uit van slimme contracten als uw partners in een computerspel, zoals counterstrike of schaken. Ze kunnen met (of tegen) je spelen, maar ze kunnen niet alleen spelen.

Dus wanneer u een niet-fungible token mint, worden er een unieke ID en metadata gemaakt. Het helpt bij het verifiëren van de originele NFT en de maker ervan.

Wat betreft de Mintable NFT-marktplaats, u kunt de metadata bij elk item vinden door simpelweg naar beneden te scrollen op de itempagina.

De NFT die ik zojuist heb geslagen, heeft bijvoorbeeld deze metadata:

Het toont duidelijk de oorspronkelijke maker en de token-ID.

Laten we zeggen dat ik dit aan jou overdraag (verkoop). Dan heb je dit in je portemonnee en de token-ID staat in voor de authenticiteit ervan als origineel. Elke kopie die door vals spel is gemaakt, heeft een andere ID die de fraude identificeert.

Hoewel de artiest kan besluiten om ook andere kopieën te maken, kan het niet worden gedupliceerd als je het hebt gekocht met copyrightoverdracht. Dat gezegd hebbende, dit is geldig voor een enkele blockchain tegelijk.

Als de artiest echter een fraudeur is, vindt u mogelijk kopieën van een bepaalde kunst op andere blockchains. Maar een legitieme artiest zou bij één blockchain blijven of zou in ieder geval niet dezelfde NFT op verschillende blockchains verkopen.

NFT-toepassingen

Dit unieke token heeft veel gebruiksscenario’s. Arts is momenteel een bekende toepassing. Maar naarmate de industrie volwassener wordt, zou u NFT’s ook in tal van andere streams kunnen gebruiken.

In dit gedeelte worden enkele van de minder bekende velden besproken die ze kunnen gebruiken voor een betere consumentenervaring.

  Lokaliseer uw telefoon met deze 10 tracking-apps

#1. Toepassing van NFT in kunst en digitale creatieven

Het is het de-facto toepassingsgebied waar iedereen probeert een token in miljoenen te verkopen.

Niet alleen GIF’s en afbeeldingen, u kunt ook muziek en video’s omzetten in NFT’s.

En net als bij afbeeldingen kunnen muziek en video’s overal op internet worden gekopieerd. Maar het opscheppen om het origineel te bezitten, blijft bij de legitieme koper.

Zo is deze korte video van Gucci Ghost zeven maanden geleden voor het laatst verkocht voor 3.600 dollar.

Destijds vermeldde de maker, Trevor Andrew, het voor $ 200. Daarna veranderde het van eigenaar en momenteel wordt het voor $ 16.300 vermeld door zijn huidige eigenaar Danny.

U kunt de volledige aankoopgeschiedenis bekijken door het item te bezoeken bladzijde op Nifty Gateway.

Evenzo kocht een persoon genaamd Rabono Cryptokitty #896775 voor maar liefst 172.000 dollar. Deze Cryptokitty heet Dragon.

Haar laatste prijs is 600 ETH, wat momenteel overeenkomt met $2.068.794,00.

Je kunt de kat kopen hier. Daar is ze (een kopie):

#2. Andere toepassingen van NFT’s

Bespot NFT’s niet al.

Ze hebben tal van andere toepassingen dan digitale kunst. Sommige ervan zijn:

a) Tickets voor een evenement (film, live optreden, voetbalwedstrijd, enz.) kunnen worden getoken als NFT’s. Omdat elke zitplaats uniek is en geen twee hetzelfde kunnen zijn.

b) Juridische documenten, facturen, handtekeningen, enz. U kunt elk juridisch eigendomsdocument omzetten in een NFT. Het kan helpen bij het identificeren van de werkelijke eigenaar. Dit zal de oplichting in onroerend goed verminderen en het verkoopproces vergemakkelijken. Bovendien vermindert het de noodzaak van tussenpersonen (lokaal bestuur). De overdracht zal dus voordelig en snel zijn voor zowel de verkoper als de koper.

Op dezelfde manier kunt u facturen en handtekeningen tokeniseren. Het maakt een einde aan het misbruik en houdt een permanente registratie bij van elke transactie.

c) Supply Chain Management met behulp van NFT’s kan bewijs leveren over de originaliteit van elk product. U kunt bijvoorbeeld elk medicijn op echtheid controleren door het te traceren naar de echte fabrikant.

d) Alles wat onderscheidend is, kan worden omgezet in een niet-fungible token om eerlijk gebruik te garanderen. Zo kunnen bijvoorbeeld uw hbo-opleiding, rijbewijs, identiteitsbewijs, paspoort, etc. als NFT worden afgegeven om vervalsing te voorkomen.

Afsluiten

U kunt NFT’s overal toepassen waar u iets unieks ziet, of het nu kunst, juridische documenten, persoonlijke identificatiekaarten of een merkproduct is.

Het helpt bij het onderscheiden van de originelen en maakt een einde aan namaak.

Even terzijde, als je een serieuze artiest bent die bereid is een vooruitbetaling te betalen voor het minten van je NFT, probeer dan Open zee. Het is momenteel de grootste NFT-marktplaats.

gerelateerde berichten