OLED-scherm inbranden: hoe bezorgd moet u zijn?

OLED-schermen zijn mooi om naar te kijken en duur, maar het zal je misschien verbazen te horen dat ze last kunnen hebben van “inbranden” of permanente beeldretentie. Hoe vaak komt dit probleem voor en moet u zich er zorgen over maken?

Wat is OLED-inbranding?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Omdat de materialen die bij de constructie van deze panelen worden gebruikt organisch zijn, gaan ze na verloop van tijd achteruit. OLED is een zelfemitterende technologie, wat betekent dat er geen achtergrondverlichting nodig is. Elke pixel genereert zijn eigen licht, dat in de loop van de levensduur van een product geleidelijk zal dimmen.

OLED-inbranding (of permanente beeldretentie) verwijst naar deze geleidelijke degradatie van pixels. Inbranden is niet uniek voor OLED-schermen – CRT’s, LCD’s en plasma’s zijn allemaal tot op zekere hoogte vatbaar.

De permanente beeldretentie op OLED-schermen wordt veroorzaakt door de ongelijke degradatie van de pixels waaruit het scherm bestaat. Het treedt op wanneer een bepaalde set pixels in een ander tempo degradeert dan die eromheen.

Statische afbeeldingen of grafische afbeeldingen op een scherm dragen in grote mate bij aan dit probleem. Dit omvat logo’s die in de hoek worden weergegeven tijdens het kijken naar sommige tv-zenders, rollende nieuwsbanners of het gebied waarin het scorebord verschijnt wanneer u naar sport kijkt.

Maar voor alle duidelijkheid: vijf uur sporten op een zondag zal je OLED-scherm niet inbranden. Het cumulatieve effect van het kijken naar dezelfde sportzender gedurende een langere periode kan echter wel het geval zijn.

Hetzelfde geldt voor alles dat lange tijd statische elementen op het scherm laat. De HUD van een videogame, de Windows-taakbalk, het aankomstbord op een luchthaven, enzovoort, kunnen allemaal de boosdoeners zijn.

Varieer uw kijkgewoonten

Als u zich zorgen maakt over inbranden, wilt u misschien geen OLED-scherm kopen. Als u het echter gewoon niet kunt laten (en wie zou u de schuld geven?), zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om dit probleem te voorkomen.

Het eerste dat u kunt doen, is uw kijkgedrag variëren. Hierdoor verslijten de pixels gelijkmatiger, zodat u nooit een deel van het scherm overbelast. Dit maakt OLED-schermen natuurlijk voor sommige mensen ongeschikt.

Als je bijvoorbeeld je tv de hele dag op een rollende nieuwszender laat staan, is OLED een slechte keuze. Hetzelfde geldt als u er een wilt gebruiken als een computermonitor die de hele dag statische pictogrammen en taakbalken weergeeft. Als je elke dag obsessief dezelfde videogame speelt, is OLED ook een slechte keuze.

  Hoe het activeringsslot op een iPhone te verwijderen

Omgekeerd, als je naar een reeks tv-zenders kijkt of verschillende videogames speelt, is een OLED-scherm prima. Evenzo, als u gedurende langere tijd geen statische beelden op uw computermonitor achterlaat, is een OLED ook prima.

Voor sommige mensen klinkt het idee dat je je tv zou moeten “verzorgen” om te voorkomen dat je permanente beeldretentie ontwikkelt, als een rauwe deal. De hogere prijs van OLED’s in vergelijking met LCD-panelen helpt ook niet mee.

Voor anderen maken de inktzwarte tinten en (theoretisch) oneindige contrastverhouding het babysitten echter de moeite waard.

Er zijn veel andere factoren die bepalen of u een OLED-tv of een traditionele LED-verlichte tv moet kopen. Een OLED-paneel zal bijvoorbeeld lang niet zo helder worden als de helderste LED-sets. Vanwege de “perfecte” zwarten is dat echter niet per se nodig.

En zelfs als u veel van dezelfde inhoud bekijkt, is er geen garantie dat u te maken krijgt met permanente beeldretentie. Zelfs als de pixels ongelijk verslijten, merkt u dit misschien niet tijdens normaal kijken.

Testpatronen en effen kleurblokken zijn handig om OLED-inbranding te detecteren, maar ze zijn niet noodzakelijk representatief voor normaal gebruik.

Huidige OLED’s zijn minder vatbaar voor inbranden

LG-scherm is het enige bedrijf dat OLED-panelen produceert. Zie je een Sony- of Panasonic-tv met een OLED-paneel, dan is deze nog steeds gemaakt door LG Display. In de loop der jaren heeft het bedrijf het productieproces verfijnd om veerkrachtiger schermen te maken tegen lagere prijzen.

Oudere OLED-schermen gebruikten aparte, gekleurde pixels. Fabrikanten realiseerden zich echter al snel dat verschillende gekleurde subpixels met verschillende snelheden verouderen, met name blauw en rood. LG Display besloot een raster van witte LED’s te gebruiken, die in hetzelfde tempo verouderen. Gekleurde filters worden vervolgens gebruikt om de vier afzonderlijke subpixels van rood, groen, blauw en wit te maken.

Er zijn ook enkele op software gebaseerde oplossingen voor het probleem, hoewel deze aan de fabrikant van de tv zijn en niet aan de fabrikant van het paneel. Op zijn tv’s beperkt LG de helderheid in bepaalde delen van het scherm die statische pixels weergeven, zoals logo’s of de HUD in videogames.

een statische

Dan is er pixelverschuiving, waardoor de afbeelding enigszins wordt verplaatst om de belasting van een statische afbeelding te delen en overbelasting van bepaalde pixels te voorkomen. Er zijn ook routines voor het opfrissen van pixels die om de paar duizend uur worden uitgevoerd. Deze meten de spanning van elke pixel en proberen gebieden die niet zo vaak zijn gebruikt, te verslijten. De tv verhoogt vervolgens ter compensatie de algehele helderheid van het scherm.

  Waarom kun je een tv niet als monitor gebruiken?

Elke fabrikant die OLED-panelen gebruikt, heeft zijn eigen trucs, hoewel het grotendeels dezelfde tactieken zijn met verschillende merkspecifieke namen.

In 2013 beweerde LG Electronics dat de verwachte levensduur van een OLED-scherm 36.000 uur was. In 2016 heeft het bedrijf dit echter verhoogd tot 100.000 uur, of 30 jaar 10 uur tv per dag kijken. Daarentegen hebben LCD-panelen met LED-achtergrondverlichting een levensduur van zes tot tien jaar, volgens een studie.

Inbrandtests tonen het echte plaatje

In januari 2018, RTINGS begon te dirigeren inbrandtesten in de echte wereld op zes LG C7-schermen. Ze gebruikten een verscheidenheid aan inhoud om jarenlang gebruik in een korte periode te simuleren. Ze lieten de tv’s ook 20 uur per dag aan staan, zonder de inhoud te veranderen.

Je kunt de resultaten van hun tests na een jaar zien in de video hierboven. Op het moment dat deze video werd gemaakt, hadden de tv’s ongeveer 9.000 uur op de klok. Dit zou het equivalent zijn van ongeveer vijf jaar gebruik, gedurende vijf uur per dag. Sommige sets in de video, zoals degene die is afgestemd op CNN, hebben een aanzienlijke inbranding.

Anderen, zoals die met Call of Duty: WWII, vertonen geen tekenen van inbranden, zelfs niet bij gebruik van testpatronen. RTINGS verklaarde dat het niet verwacht dat deze resultaten real-world resultaten weerspiegelen, omdat dit niet is hoe mensen hun tv normaal gebruiken.

In alle omstandigheden waarin tv’s op deze manier worden gebruikt, bevestigde de test echter opnieuw dat OLED een slechte keuze is:

“De tv’s draaien nu al meer dan 9.000 uur (ongeveer 5 jaar op 5 uur per dag). Er zijn uniformiteitsproblemen ontstaan ​​op de tv’s waarop voetbal en FIFA 18 wordt weergegeven, en deze beginnen zich te ontwikkelen op de tv waarop Live NBC wordt weergegeven. Ons standpunt blijft hetzelfde, we verwachten niet dat de meeste mensen die naar gevarieerde inhoud kijken zonder statische gebieden, inbrandproblemen zullen ervaren met een OLED-tv.”

Op zijn YouTube-kanaal, HDTVTest, Vincent Teoh voerde zijn eigen test uit op een LG E8-scherm (zie onderstaande video). Hoewel de test agressief was bij het gebruik (de tv stond 20 uur per dag aan), was het ook redelijk representatief voor hoe mensen hun tv gebruiken.

Teoh fietste ook in blokken van vier uur in zes maanden door verschillende tv-zenders.

  Abonneren op agenda's op Mac

Het scherm vertoonde na bijna 4.000 uur gebruik geen tekenen van permanente beeldretentie. Hoewel het belangrijk is om niet te veel conclusies te trekken uit één test, is dit gebruikspatroon veel representatiever voor de manier waarop de meesten van ons onze tv’s gebruiken.

Waarom moeite doen met OLED?

Wat de weergavetechnologie betreft, ziet OLED er geweldig uit. Veel recensenten stellen ook dat de nieuwste generatie OLED-schermen van LG de beste tv’s zijn die je kunt kopen als het gaat om de algehele beeldkwaliteit. Omdat OLED’s zelf-emitterend zijn, kunnen ze perfecte zwartwaarden bereiken, waardoor een beeld er echt uitspringt.

Hoewel LED-verlichte tv’s met full-array lokaal dimmen de afgelopen jaren zijn verbeterd, gebruiken ze nog steeds relatief grote “dimzones”. Dit kan een halo-effect creëren bij het weergeven van scènes met een hoog contrast. Mini-LED komt dichter bij OLED door het aantal dimzones te vergroten. Er is echter nieuwe technologie nodig, zoals MicroLED, om echt te kunnen concurreren met OLED.

Omdat OLED-schermen duur zijn, vinden ze alleen hun weg naar vlaggenschipmodellen. Wanneer u een OLED koopt, krijgt u waarschijnlijk een eersteklas beeldprocessor, een verversingssnelheid van 120 Hz voor betere bewegingsafhandeling en HDMI 2.1 voor gaming van de volgende generatie. Je kunt verwachten dat de HDR-prestaties uitstekend zijn, zelfs als het scherm niet in de buurt komt van de meer dan 1000 nits helderheid op de beste LCD’s.

OLED is echter niet voor iedereen. Afgezien van prijs- en statische beeldproblemen, worden ze gewoon niet zo helder als hun LED-verlichte tegenhangers. Als je een bijzonder lichte kamer hebt, wil je misschien in plaats daarvan een helderder LED-verlicht model. Voor een donkere kamer, bioscoopachtige ervaring, kun je OLED nu niet verslaan.

Het inbrandprobleem gaat niet helemaal weg. Het is echter ook niet zo’n probleem als het ooit was, dankzij verbeteringen in de productie en softwarecompensatie. Als je in 2020 op zoek bent naar een nieuwe tv, vooral om de nieuwste games te spelen wanneer next-gen consoles worden gelanceerd, is een OLED misschien de beste keuze.

gerelateerde berichten