Oplossing: mijn microfoon werkt niet op Windows 10

Windows 10 kan om verschillende redenen het geluid van uw microfoon niet horen. Alle gebruikelijke stappen voor het oplossen van problemen met pc-microfoons zijn nog steeds belangrijk, maar Windows 10 bevat een nieuwe systeembrede optie die de microfooninvoer in alle toepassingen volledig uitschakelt.

Controleer de microfoonopties van Windows 10

De app Instellingen van Windows 10 heeft een paar opties die uw microfoon in alle toepassingen voor het hele systeem uitschakelen. Als uw webcam is uitgeschakeld in Instellingen, kunnen zelfs desktoptoepassingen geen microfooninvoer ontvangen.

Dit is een beetje verwarrend. Over het algemeen hebben de app-machtigingen onder Instellingen > Privacy alleen invloed op nieuwe applicaties uit de Store, ook wel bekend als Universal Windows Platform of UWP, applicaties. Maar de microfoon- en webcamopties zijn ook van invloed op desktoptoepassingen.

Als je microfoon niet werkt, ga dan naar Instellingen > Privacy > Microfoon.

Controleer bovenaan het venster of er staat “Microfoontoegang voor dit apparaat is ingeschakeld”. Als Windows zegt dat microfoontoegang is uitgeschakeld, klikt u op de knop ‘Wijzigen’ en stelt u deze in op ‘Aan’. Als de toegang is uitgeschakeld, hebben Windows en alle toepassingen op uw systeem geen toegang tot audio van uw microfoon.

Zorg ervoor dat ‘Apps toegang geven tot uw microfoon’ is ingesteld op ‘Aan’. Als microfoontoegang is uitgeschakeld, kunnen alle toepassingen op uw systeem geen audio van uw microfoon horen. Het Windows-besturingssysteem zelf heeft echter nog steeds toegang.

Zorg ervoor dat onder ‘Kies welke apps toegang hebben tot uw microfoon’ de app die toegang wil tot uw microfoon niet wordt vermeld en is ingesteld op ‘Uit’. Als dit het geval is, stelt u deze in op “Aan”.

  EPUB-bestanden openen op Windows 10 (zonder Microsoft Edge)

Alleen nieuwe-stijl apps uit de Store verschijnen hier. Traditionele desktop-apps van buiten de Store zullen nooit in deze lijst verschijnen en hebben altijd toegang tot je microfoon zolang de instelling ‘Apps toegang geven tot je microfoon’ is ingeschakeld.

Zorg ervoor dat uw microfoon niet op andere manieren is uitgeschakeld

Het is mogelijk om je microfoon op andere manieren uit te schakelen. Als je een laptop hebt met een geïntegreerde microfoon, laten sommige laptopfabrikanten je deze microfoon uitschakelen in de BIOS- of UEFI-instellingen van je pc. Deze optie is niet op alle laptops beschikbaar, maar zal waarschijnlijk in de buurt zijn van een optie waarmee u uw webcam kunt uitschakelen als deze bestaat.

Als je de ingebouwde microfoon eerder hebt uitgeschakeld via het BIOS van je computer, moet je teruggaan naar je BIOS-instellingen en het microfoonapparaat opnieuw inschakelen.

Het is ook mogelijk om het geïntegreerde microfoonapparaat uit te schakelen via Apparaatbeheer van uw computer. Als je dat eerder hebt gedaan, moet je teruggaan naar Apparaatbeheer en het opnieuw inschakelen.

Audiostuurprogramma’s installeren of bijwerken

Windows 10 probeert apparaatstuurprogramma’s automatisch te installeren en bij te werken. Meestal gaat het goed, maar soms ook niet.

Als je problemen hebt met geluid, ga dan naar de website van je pc-fabrikant en installeer de nieuwste geluidsstuurprogramma’s die beschikbaar zijn voor je laptop of desktop-pc. Als je de pc zelf in elkaar hebt gezet, download dan de geluidsstuurprogramma’s van de website van je moederbordfabrikant. Het bijwerken van de stuurprogramma’s kan uw probleem oplossen.

Als u problemen ondervindt met een USB-microfoon, kunt u ook proberen de nieuwste USB-controllerstuurprogramma’s te downloaden van de website van uw pc-fabrikant.

Dubbele fysieke verbindingen controleren

Als uw microfoon niet werkt, controleert u of deze goed is aangesloten op uw pc. Als de verbinding een beetje los zit, lijkt het misschien goed te zijn aangesloten, maar werkt mogelijk gewoon niet. Trek de kabel eruit, of het nu een USB-microfoon is of gewoon een traditionele audio-aansluiting, en sluit hem weer aan om te controleren of de verbinding veilig is.

  Tekst en afbeeldingen vastzetten in de klembordgeschiedenis van Windows 10

Zorg ervoor dat deze ook is aangesloten op de juiste audio-aansluiting op uw pc. Zoek er een met het label ‘microfoon’ of op zijn minst ‘audio in’. De audio-uitgangen zijn vaak groen, terwijl de microfooningangen vaak roze zijn. Maar soms hebben ze gewoon dezelfde saaie kleur.

Sommige microfoons hebben mogelijk mute-schakelaars. We hebben bijvoorbeeld pc-audioheadsets gezien met schakelaars voor het dempen van de microfoon op hun kabels. De microfoon werkt niet als deze een mute-schakelaar heeft die is ingeschakeld.

Gebruik het geluidsconfiguratiescherm

Tijdens het testen van uw microfoon raden we aan om het tabblad Opnemen in het Configuratiescherm Geluid in Windows te gebruiken. Om het te openen, klikt u met de rechtermuisknop op het geluidspictogram in uw systeemvak en selecteert u ‘Geluiden’.

Klik op het tabblad ‘Opnemen’ en u ziet alle audio-opnameapparaten op uw pc. Spreek hardop en je ziet de niveau-indicator naar rechts bewegen als de microfoon audio-invoer verzendt.

Kijk naar dit venster terwijl je met de microfoon speelt en verschillende audio-aansluitingen test. Hiermee kunt u snel zien of de microfoon audio-invoer verzendt.

Stel uw standaard microfoonapparaat in

Uw pc heeft mogelijk meerdere verschillende microfooningangen. Heb je bijvoorbeeld een laptop met ingebouwde microfoon en sluit je een andere microfoon aan, dan heeft je pc nu minimaal twee aparte microfoons.

Om de standaardmicrofoon te selecteren die in toepassingen wordt gebruikt, gaat u naar het venster Geluid > Opname, klikt u met de rechtermuisknop op de gewenste microfoon en selecteert u ‘Als standaard instellen’. U kunt ook “Instellen als standaardcommunicatieapparaat” selecteren.

Hiermee kunt u verschillende standaard microfooningangen instellen voor verschillende soorten toepassingen, maar als u slechts één invoerapparaat wilt gebruiken, stelt u dit in als zowel uw standaard standaard- als standaardcommunicatieapparaat.

  Zoom laat websites u filmen zonder uw toestemming, zelfs op Windows

Als u ziet dat uw microfoon hier audio-invoer weergeeft, maar u kunt het niet laten werken in een bepaalde toepassing, moet u mogelijk het instellingenvenster van die toepassing openen en het juiste microfooninvoerapparaat kiezen. Bureaubladtoepassingen gebruiken niet altijd de standaardmicrofoon die u selecteert in de geluidsinstellingen van Windows.

Klik bijvoorbeeld in Skype van Microsoft op menu > Instellingen > Audio & Video en kies het gewenste microfoonapparaat in het menu “Microfoon”.

Voer de Windows-probleemoplosser uit

Windows 10 heeft een ingebouwde probleemoplosser die probeert automatisch problemen met het opnemen van audio te vinden en op te lossen. Om toegang te krijgen, ga je naar Instellingen> Update en beveiliging> Problemen oplossen. Selecteer de probleemoplosser “Audio opnemen”, klik op “De probleemoplosser uitvoeren” en volg de instructies op uw scherm.

Als het nog steeds niet werkt

Als je microfoon nog steeds niet werkt, is er mogelijk een hardwareprobleem. Probeer voor een externe microfoon deze op een andere pc aan te sluiten en kijk of deze werkt. Als dit niet het geval is, is de microfoonhardware mogelijk defect.

Als de microfoon wel werkt op een andere pc, maar niet op uw huidige pc, is er mogelijk een probleem met de audio-aansluiting van uw pc. Probeer hem aan te sluiten op een aparte microfooningang, ervan uitgaande dat je een pc gebruikt met audio-aansluitingen aan de voor- en achterkant.

Afbeelding tegoed: Tomasz Majchrowicz/Shutterstock.com, Alexander_Evgenjevitsj/Shutterstock.com.