Oplossing: mijn webcam werkt niet op Windows 10

Uw webcam werkt om verschillende redenen mogelijk niet op Windows 10. De gebruikelijke stappen voor probleemoplossing zijn van toepassing, maar Windows 10 heeft een nieuwe systeembrede optie die uw webcam in alle toepassingen volledig uitschakelt.

Controleer de camera-opties van Windows 10

Op Windows 10 heeft de app Instellingen een paar schakelaars die uw webcam in alle toepassingen uitschakelen. Als u uw webcam hier uitschakelt, kunnen zelfs desktoptoepassingen deze niet gebruiken.

Dit is een beetje verwarrend. Over het algemeen hebben de app-machtigingsopties onder Instellingen > Privacy vooral invloed op nieuwe Windows 10-apps uit de Store, ook wel bekend als UWP-apps. Maar de webcam-opties zijn ook van invloed op desktop-apps.

Als je webcam niet werkt, ga dan naar Instellingen > Privacy > Camera.

Zorg ervoor dat boven aan het venster ‘Cameratoegang voor dit apparaat is ingeschakeld’ staat. Als er staat dat cameratoegang is uitgeschakeld, klikt u op de knop ‘Wijzigen’ en stelt u deze in op ‘Aan’. Als de cameratoegang is uitgeschakeld, kunnen Windows en toepassingen op uw systeem de webcam niet gebruiken. Zelfs Windows Hello-aanmelding werkt niet.

Zorg er net daaronder voor dat ‘Apps toegang geven tot uw camera’ ook is ingesteld op ‘Aan’. Als het is ingesteld op Uit, kunnen geen applicaties op uw systeem, inclusief desktopapplicaties, uw camera zien of gebruiken. Het Windows-besturingssysteem kan uw camera echter nog steeds gebruiken voor functies zoals Windows Hello.

Deze optie is gewijzigd met de release van de update van april 2018 van Windows 10. Voorheen had het alleen invloed op UWP-apps en niet op traditionele desktop-applicaties.

  Een Android-telefoon koppelen aan een Windows 10-pc met de Microsoft-app "Your Phone"

Zorg ervoor dat onder ‘Kies welke apps toegang hebben tot uw camera’ de app die toegang wil tot uw camera niet wordt vermeld en is ingesteld op ‘Uit’. Als het in deze lijst verschijnt, stelt u het in op “Aan”.

Houd er rekening mee dat traditionele desktop-applicaties niet in deze lijst voorkomen. Alleen Store-applicaties verschijnen hier. Traditionele desktoptoepassingen hebben altijd toegang tot uw webcam, zolang u de systeembrede opties “Toegang tot de camera op dit apparaat toestaan” en “Apps toegang geven tot uw camera” hebt ingeschakeld.

Zolang de bovenstaande opties correct zijn ingesteld, zou Windows 10 niet in de weg moeten staan. Dat laat alleen de traditionele stappen voor het oplossen van problemen met de webcam over.

Zorg ervoor dat uw webcam niet op andere manieren is uitgeschakeld

We hebben in het verleden een aantal andere manieren besproken om uw webcam uit te schakelen. Afgezien van het eenvoudig loskoppelen, kunt u de webcam op sommige laptops uitschakelen in het BIOS- of UEFI-firmware-instellingenscherm. Deze optie wordt vaker aangetroffen op zakelijke laptops, omdat het bedrijven een manier biedt om webcamtoegang veilig uit te schakelen. Als u uw webcam eerder hebt uitgeschakeld in de BIOS of UEFI-firmware, moet u deze vanaf daar opnieuw inschakelen.

Het is ook mogelijk om het webcamapparaat uit te schakelen in Windows Apparaatbeheer. Dit voorkomt dat het werkt totdat u het opnieuw inschakelt. Als u uw webcam eerder op deze manier hebt uitgeschakeld, moet u terugkeren naar Apparaatbeheer en het apparaat opnieuw inschakelen.

Webcamstuurprogramma’s installeren of bijwerken

Windows 10 probeert apparaatstuurprogramma’s te installeren wanneer u automatisch een apparaat aansluit, en dit werkt meestal. Maar het werkt niet altijd goed. In sommige gevallen moet u mogelijk een installatiepakket voor het apparaatstuurprogramma downloaden van de website van de fabrikant van de webcam en dit zelf installeren.

  Moo0-bestandsmonitor geeft bestandswijzigingen in realtime weer en registreert het [Windows]

Zelfs als u eerder stuurprogramma’s hebt gedownload, kunt u proberen naar de website van uw webcamfabrikant te gaan en het nieuwste stuurprogrammapakket te downloaden om uw apparaatstuurprogramma’s bij te werken. De website van de fabrikant zou ook aanvullende instructies voor het oplossen van problemen voor uw specifieke webcam moeten bieden.

Dubbele fysieke verbindingen controleren

Als geen enkele toepassing uw webcam kan zien, is het de moeite waard om te controleren of deze correct is aangesloten. We hebben vaak geprobeerd om hardware op te lossen, maar we realiseerden ons dat we een kabel niet goed hadden aangesloten. Het gebeurt.

Als je een USB-webcam hebt, zorg er dan voor dat de USB-kabel van de webcam is aangesloten op de USB-poort van je computer. Haal de stekker uit het stopcontact en steek hem er weer in om ervoor te zorgen dat hij stevig vastzit en niet los zit. Sommige webcams hebben lampjes die verschijnen wanneer ze zijn aangesloten. Als dit het geval is, let dan op of er een lampje gaat branden nadat u de webcam hebt aangesloten. Het is ook de moeite waard om een ​​andere USB-poort op uw computer te proberen, aangezien een probleem met de USB-poort van uw computer ertoe kan leiden dat de webcam niet correct werkt.

Als je een webcam in je laptop hebt ingebouwd, is er geen kabel die je opnieuw kunt plaatsen. Maar je moet ervoor zorgen dat je de webcam niet per ongeluk hebt afgedekt. Nieuwere laptops beginnen ingebouwde covers te bevatten die u over uw webcam kunt schuiven als u deze niet gebruikt.

Kies uw webcamapparaat

Oké, Windows blokkeert je webcam niet, je hebt de juiste drivers geïnstalleerd en hij is veilig aangesloten. Wat kan er mis zijn?

  Hoe de spelbalk uit te schakelen in Windows 10

Welnu, misschien moet u de webcam-instellingen configureren in de toepassing die u probeert te gebruiken. Dit is met name het geval als u meerdere video-opnameapparaten op uw pc hebt aangesloten. De toepassing die u probeert te gebruiken, selecteert mogelijk automatisch de verkeerde.

Ga in de applicatie die je gebruikt naar het instellingenscherm en zoek naar een optie waarmee je de gewenste webcam kunt selecteren. Klik bijvoorbeeld in Skype op menu > Instellingen > Audio & Video en selecteer uw gewenste webcam in het menu “Camera”.

Als u de webcam helemaal niet kunt zien in een toepassing, ondersteunt die toepassing uw webcam mogelijk niet. Windows 10 Store-applicaties (ook bekend als UWP-apps) ondersteunen bijvoorbeeld alleen nieuwere typen webcams. Zoals Microsoft het stelt, Windows 7-webcams werken mogelijk niet in Store-apps op Windows 10. Maar desktop-apps ondersteunen nog steeds oudere typen webcams. Als uw webcam in sommige apps niet wordt weergegeven, maar wel in andere apps, ondersteunt de app de webcam mogelijk niet.

Vooral Skype is raar. Op Windows 10 zijn de downloadbare versie van Skype en de vooraf geïnstalleerde versie van Skype bijna hetzelfde, maar de downloadbare versie kan meer soorten webcams zien. Dat komt omdat de downloadbare versie een klassieke desktop-app is en de meegeleverde versie een UWP-app.

Als het nog steeds niet werkt

Als uw webcam nog steeds niet werkt in een applicatie, is deze mogelijk defect. Als het een externe USB-webcam is, probeer deze dan op andere pc’s aan te sluiten en kijk of het werkt.

Als je nog binnen de garantieperiode van je laptop (als deze is ingebouwd) of de garantieperiode van de webcam (als het een extern apparaat is) zit, neem dan contact op met de fabrikant en kijk of deze je probleem kan oplossen.