Pas uw Windows 11-taakbalk volledig aan – Complete gids

De taakbalk van Windows 11 gedraagt ​​zich anders dan de vorige versies. Het rechtsklikmenu is anders, de instellingen zijn volledig herzien en zelfs het vastzetten van pictogrammen op de taakbalk werkt anders.

Na het installeren van Windows 11 is het eerste dat u waarschijnlijk opvalt de wijzigingen in de taakbalk. Er zijn een aantal nieuwe pictogrammen die allemaal naar het midden zijn verplaatst, terwijl Cortana lijkt te zijn gedegradeerd van de receptiefunctie. Deze veranderingen vooraf zijn slechts het topje van de ijsberg.

Als u problemen ondervindt bij het aanpassen van de nieuwe taakbalk van Windows 11, dan hebben wij u gedekt. We laten u zien hoe u de taakbalk van Windows 11 naar wens kunt aanpassen en delen ook enkele hacks om toegang te krijgen tot functies die niet langer officieel beschikbaar zijn in Windows 11.

Verwijder de standaardpictogrammen.

Er zijn standaard een paar pictogrammen op de taakbalk die niet kunnen worden verwijderd met de functie losmaken. Behalve het menu Start kunt u de andere pictogrammen verwijderen met behulp van de taakbalkinstellingen. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en klik vervolgens op de optie Taakbalkinstellingen.

Hier bovenaan ziet u alle standaarditems van de taakbalk met een schakelknop ernaast. Schakel gewoon de items uit die u niet op de taakbalk wilt zien en ze worden verwijderd.

Verplaats taakbalkpictogrammen naar links.

Ik vind de taakbalkpictogrammen in het midden niet erg, maar ik heb ze toch naar links verplaatst vanwege het menu Start. In het midden moet ik de muis richten om op het menu Start te klikken. In de uiterste linkerhoek kan ik de muis echter blindelings in de richting linksonder bewegen, en het werkt, wat me wat focus bespaart.

Als u ook de taakbalkpictogrammen naar links wilt verplaatsen, gaat u gewoon naar de taakbalkinstellingen zoals we hierboven hebben gedaan. Scroll hier naar beneden en open het gedeelte Taakbalkgedrag. Selecteer daarna Links in de optie Taakbalkuitlijning.

  Fix foutcode 0x8078012D in Windows 10

Pictogrammen vastzetten op de taakbalk

Als u van het gemak houdt van het gebruik van de functie slepen en neerzetten om pictogrammen op de taakbalk vast te zetten, werkt dit helaas niet in Windows 11. Voor nu moet u de andere methoden gebruiken om de app aan de taakbalk. Het gemakkelijkst is om naar de app te zoeken met Windows Search en er vervolgens met de rechtermuisknop op te klikken en Vastmaken aan taakbalk te selecteren.

Om dit vanuit Windows Verkenner te doen, moet u eerst met de rechtermuisknop op het app-pictogram klikken en de optie Meer weergeven selecteren, waarna u de optie Vastmaken aan taakbalk ziet.

Automatisch verbergen van taakbalk inschakelen

Windows 11 behoudt de auto-hide-functie zoals in de vorige versies, en deze is te vinden in de taakbalkinstellingen. Scroll naar beneden in de taakbalkinstellingen en open het gedeelte Taakbalkgedrag. Vink hier het selectievakje aan naast de optie Automatisch de taakbalk verbergen. Nu, tenzij u de muiscursor over het taakbalkgebied beweegt, blijft de taakbalk verborgen.

Maak de taakbalk van Windows 11 transparant.

U kunt de taakbalk ook van kleur laten veranderen op basis van de achtergrond en deze transparant laten lijken. Je moet het doen vanuit de Windows 11-instellingen, hier is hoe:

Klik op het menu Start en selecteer daar Instellingen.

Selecteer hier Personalisatie in het linkerdeelvenster en klik vervolgens op Kleuren.

Schakel nu de optie Transparantie-effecten in en de taakbalk wordt transparant.

Pictogrammen in het systeemvak verbergen/tonen.

In eerdere versies van Windows kon je gemakkelijk pictogrammen in het systeemvak rechtstreeks vanuit de taakbalk verbergen/weergeven. In Windows 11 is de naam van het systeemvak echter gewijzigd in Taakbalkhoekoverloop en moet u deze beheren vanuit de taakbalkinstellingen.

In de taakbalkinstellingen is er een speciaal gedeelte voor taakbalkhoekoverloop. U kunt erop klikken om alle apps te openen die het pictogram op de overloop van de taakbalkhoek kunnen weergeven. U moet apps hier afzonderlijk in- of uitschakelen om hun pictogrammen in de rechterhoek van de taakbalk te verbergen/weer te geven.

Schakel de knop Bureaublad weergeven op de taakbalk uit

De knop Bureaublad weergeven op de taakbalk is veel kleiner in Windows 11 en toont het bureaublad niet wanneer u de muisaanwijzer erop houdt. Als u echter nog steeds niet geïnteresseerd bent in het gebruik van deze functie en het gevoel heeft dat deze onnodige ruimte op de taakbalk in beslag neemt, kunt u deze uitschakelen.

  Hoe u kunt vinden welke app uw internetsnelheid in Windows naar beneden haalt

Ga naar de taakbalkinstellingen en open het gedeelte Taakbalkgedrag. Schakel hier de optie Selecteer de uiterste hoek van de taakbalk uit om het bureaublad weer te geven en de knop wordt verwijderd.

Wijzig de taakbalkkleur.

U kunt ook aangepaste kleuren gebruiken voor de taakbalk die niet worden beïnvloed door de kleur van uw thema. Hier is hoe het te doen:

Klik in de instellingen van Windows 11 op Personalisatie in het linkerdeelvenster en selecteer vervolgens de optie Kleuren.

Selecteer hier Aangepast in het gedeelte Kies uw modus en Donker in het gedeelte Kies uw standaard Windows-modus.

Scroll nu naar beneden en schakel de optie Toon accentkleur op Start en taakbalk in.

Stel daarna de optie Accentkleur in op Handmatig en kies hieronder een gewenste kleur om als taakbalkkleur te selecteren. U kunt het kleurenwiel ook openen door op de optie Aangepaste kleuren te klikken om een ​​aangepaste kleur in te stellen.

Verplaats de taakbalk naar boven.

Met de vorige versies van Windows kon je de taakbalk naar de boven-, linker- of rechterkant verplaatsen, maar Windows 11 heeft deze gedwongen om onderaan te blijven. Als u de taakbalk in Windows 11 toch wilt verplaatsen, moet u het Windows-register bewerken.

Zelfs dan is er geen garantie dat de taakbalk zal werken zoals bedoeld, aangezien het geen officiële tijdelijke oplossing is. Uit mijn ervaringen en wat andere gebruikers hebben gemeld, verbreekt het verplaatsen van de taakbalk naar links of rechts deze volledig. Dus je enige optie is om het naar de top te verplaatsen. Zelfs bovenaan is het menu Start iets naar links uitgelijnd in vergelijking met de knop.

Dus voordat u de onderstaande instructies volgt, moet u er rekening mee houden dat de taakbalk na de wijzigingen mogelijk niet werkt zoals bedoeld.

Open het Windows-register met behulp van de zoekbalk of druk op de Windows + R-toetsen en gebruik de opdracht Uitvoeren regedit.

Ga hier naar het onderstaande pad. U kunt het kopiëren en plakken in de zoekbalk van het register bovenaan of handmatig de genoemde mappen in volgorde openen.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerStuckRect3

Open in StuckRect3 de toets Instellingen door erop te dubbelklikken en u ziet een aantal waarden.

  Het Configuratiescherm openen in Windows 11 (9 methoden)

Wijzig in de 2e rij onder de FE-kolom de waarde van “03” in “01” en klik op OK.

U moet Windows Verkenner opnieuw opstarten om de wijzigingen te zien. Druk gewoon op de toetsen Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen en klik hier met de rechtermuisknop op het Windows Verkenner-proces en selecteer Opnieuw opstarten. Als u wilt, kunt u de pc ook opnieuw opstarten en worden de wijzigingen van kracht.

Wijzig de taakbalkgrootte.

Als u de taakbalkpictogrammen beter wilt zien of als u meer pictogrammen op de taakbalk wilt laten passen, kunt u dit doen door de taakbalk groter of kleiner te maken. U moet echter het register bewerken om dit te laten gebeuren. Maar maak je geen zorgen, deze kleine hack zal de taakbalk niet breken. Dit is wat u moet doen:

Open het register opnieuw en ga naar de volgende locatie zoals ik hierboven heb laten zien.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

Terwijl de map Geavanceerd is geselecteerd, klikt u met de rechtermuisknop op een lege ruimte in het rechterpaneel en selecteert u Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde.

Noem deze nieuwe sleutel TaskbarSi en dubbelklik erop om deze te openen.

Wijzig onder Waardegegevens de waarde in 0, 1 of 2 om de grootte te wijzigen in respectievelijk klein, gemiddeld of groot. Hier is het medium de standaard Windows 11-taakbalkgrootte.

Als u klaar bent, klikt u op OK en start u de Windows Verkenner opnieuw zoals hierboven weergegeven om de wijzigingen door te voeren.

Laatste gedachten

Naast deze aanpassingsopties, raad ik je ook aan tools van derden uit te proberen om de taakbalk verder aan te passen en zelfs functies te verwijderen in Windows 11. ExplorerPatcher is hiervoor een goede tool voor het vervangen van de taakbalk. U kunt zelfs enkele Windows 10 Start-menu-alternatieven proberen. Velen van hen werken prima in Windows 11.

gerelateerde berichten