Pc-monitor slaapt niet automatisch (Windows 10)

Windows 10 heeft een ingebouwde functie waarmee, als uw systeem te lang inactief is, bepaalde componenten in de sluimerstand worden gezet. Dit slaapproces begint met het vergrendelen van het scherm bij inactiviteit, gevolgd door het uitschakelen van de monitor, dwz in slaapstand, en eindigt wanneer het hele systeem in slaapstand gaat.

Gebruikers kunnen kiezen wanneer sommige componenten van hun systeem in de sluimerstand worden gezet. Zowel het display als het systeem kunnen worden ingesteld om in slaapstand te gaan na een periode van inactiviteit die een gebruiker kan kiezen. De instelling wordt toegepast op basis van het energieplan en op basis van de energiestatus, dwz of het systeem op de batterij werkt of is aangesloten.

Slaapstand monitoren, uitgelegd

De slaapfunctie voor de monitor is automatisch. Als een gebruiker het nooit verandert, gebruikt het de standaardinstelling en gaat dienovereenkomstig naar de slaapstand. De standaardinstellingen hebben over het algemeen een korte time-outperiode, dus uw monitor gaat waarschijnlijk binnen 2-5 minuten in slaapstand.

Monitor slaapt niet automatisch (oplossingen)

Als Windows 10 de monitor niet in de sluimerstand zet, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Probeer de onderstaande oplossingen om te bepalen waardoor uw monitor niet in slaapstand kan gaan.

  Een aangepast vergrendelschermbericht toevoegen in Windows 10

1. Controleer de instellingen van het energiebeheer

Het is mogelijk dat uw monitor niet slaapt omdat het nog geen tijd is om in slaapstand te gaan. De time-outperiode is mogelijk te lang ingesteld en u verwacht wellicht dat de monitor eerder in slaapstand gaat.

Bestandsverkenner openen.
Plak het volgende in de locatiebalk en tik op Enter.

Control PanelHardware and SoundPower Options

Kies in de kolom aan de linkerkant voor ‘Kies wanneer het scherm wordt uitgeschakeld’.
Open de vervolgkeuzelijst onder Batterij en aangesloten voor Scherm uitschakelen en kies een kortere periode.
Klik op Wijzigingen opslaan.

2. Controleer actieve/actieve apps

Sommige apps zullen voorkomen dat Windows 10 het scherm en het systeem slaapt, zelfs als de gebruiker inactief is geweest. Veelvoorkomende voorbeelden van dit soort apps zijn mediaspelers, torrent-clients en downloadmanagers.

Controleer welke apps op uw systeem worden uitgevoerd en of een van hen waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het blokkeren van de slaapstand voor het scherm.

Elke lopende taak of script kan er ook voor zorgen dat de monitor niet in slaap valt.

3. Systeem slaapblokkers

Hoewel systeemslaap en monitorslaap twee verschillende dingen zijn, is het mogelijk dat een app die uw systeem blokkeert om te slapen, ook blokkeert dat uw monitor in slaapstand gaat. Volg deze stap om erachter te komen welke app de slaap blokkeert.

  18 Beste Syslog-servers voor Windows en Linux/Unix

Open de opdrachtprompt met beheerdersrechten.
Voer deze opdracht uit: powercfg /requests.
De lijst met apps die de opdracht retourneert, blokkeert de slaapstand van het systeem.

4. Forceer slaapmonitor

U kunt de monitor in de slaapstand dwingen door de aan/uit-knop in te stellen om het scherm uit te schakelen.

Bestandsverkenner openen.
Plak dit in de locatiebalk ConfiguratieschermHardware en SoundPower Options en tik op Enter.
Klik in de kolom aan de linkerkant op Kies wat het sluiten van het deksel doet.
Open de vervolgkeuzelijsten voor Wanneer ik op de aan / uit-knop druk en selecteer Scherm uitschakelen voor zowel de batterij als de aangesloten opties.
Druk op de aan/uit-knop om de monitor in de slaapstand te zetten.

5. Verwijder andere apparaten

Sommige apparaten die op uw systeem zijn aangesloten, b.v. een externe harde schijf kan ervoor zorgen dat het systeem niet slaapt. Als uw harde schijf een eigen stroombron heeft, is de kans des te groter dat uw monitor of systeem niet in slaap valt. Koppel apparaten los en kijk of het systeem in slaapstand gaat.

  Een UWP-app verwijderen in Windows 10

6. Schakel selectieve USB-onderbreking uit

Probeer selectieve USB-onderbreking uit te schakelen. Het zou stroom besparen door selectief USB-poorten uit te schakelen die niet worden gebruikt, maar het kan de slaapfunctie verstoren.

Bestandsverkenner openen.
Plak dit in de locatiebalk ConfiguratieschermHardware en SoundPower Options en tik op Enter.
Klik op Abonnementsinstellingen wijzigen naast het huidige actieve abonnement.
Klik op Geavanceerde instellingen wijzigen.
Vouw in het geopende venster USB-instellingen uit.
Stel USB Selective Suspend in op Uitschakelen.
Start het systeem voor de goede orde opnieuw op.

Conclusie

De monitor kan handmatig worden uitgeschakeld, maar de ingebouwde slaapfunctie is duidelijk beter omdat deze de functie automatiseert. Als uw monitor niet slaapt, is het hoogstwaarschijnlijk een app die dit verhindert. Doorloop al uw apps die momenteel actief zijn, en u zult in staat zijn om erachter te komen welke de systeemslaap blokkeert.