Pi-Hole Setup op Linux voor een betere en advertentievrije ervaring

Pi-hole is een Linux-tool waarmee gebruikers advertenties en kwaadaardige sites kunnen blokkeren op alle apparaten die op een netwerk zijn aangesloten.

Het feit dat het internet de reclame heeft veranderd, is geen geheim. Het is niet alleen goedkoper, maar adverteren op internet stelt merken in staat om doelgroepen te targeten op basis van demografische gegevens en de prestaties van hun advertenties te volgen, wat niet mogelijk is met traditionele media zoals tv’s, radio’s en kranten.

Volgens PwC’s 2022 Global Entertainment & Media Outlook hebben adverteerders in de VS 189,3 miljard dollar besteed aan online adverteren, wat 2,7 keer meer is dan de 69,7 miljard dollar die aan advertenties op tv is uitgegeven.

Het rapport voorspelt dat tegen 2026 de uitgaven voor online advertenties 3,8 keer hoger zullen zijn dan voor tv-reclame. Steeds meer adverteerders plaatsen advertenties op internet. Welke invloed heeft dit op de surfervaring van gebruikers op internet?

Volgens het advertentieblokkeringsrapport van Global Web Index blokkeert 40% van de online bevolking advertenties. Het rapport merkt op dat de vijf belangrijkste redenen voor het blokkeren van advertenties door gebruikers zijn: er zijn te veel advertenties op internet, te veel advertenties zijn irritant of irrelevant, advertenties zijn te opdringerig, advertenties bevatten soms virussen of bugs, en tot slot nemen advertenties te veel tijd in beslag. scherm ruimte.

Nu het aantal adverteerders toeneemt en sommige zelfs agressieve advertentietechnieken gebruiken, kunnen gebruikers hulpeloos worden zonder controle over hun online ervaring.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Tools zoals Pi-hole stellen gebruikers in staat om de controle terug te nemen en irritante en frustrerende advertenties op hun apparaten te stoppen.

Wat is een Pi-hole?

Volgens de officiële documentatie is Pi-hole een DNS-sinkhole (Domain Name Service) die uw apparaten beschermt tegen ongewenste inhoud zonder software aan de clientzijde te installeren. Om te begrijpen wat Pi-hole doet, is het essentieel om te weten hoe computers via internet communiceren.

Computers communiceren met elkaar via internetprotocol (IP) adressen. Dit zijn getallen die bronnen op internet vertegenwoordigen.

Omdat computers de domeinnamen echter niet kunnen begrijpen, moeten ze worden geconverteerd naar hun respectievelijke IP-adressen. Dit wordt gedaan door het Domain Name System (DNS). De DNS kan ook de toegang tot sites blokkeren door middel van DNS-sinkholing.

Een DNS-sinkhole is een methode die wordt gebruikt om toegang tot kwaadwillende sites of ongewenste domeinen te voorkomen door verzoeken voor die domeinen om te leiden naar een niet-bestaand of gecontroleerd IP-adres. DNS-sinkholing werkt door een DNS-server te configureren met een lijst met domeinen waarvan de toegang verboden is.

De DNS-server onderschept vervolgens DNS-aanvragen voor toegang tot domeinnamen en vergelijkt de aangevraagde domeinnaam met de lijst met verboden domeinen. Als er een overeenkomst wordt gevonden, retourneert de DNS-server het geconfigureerde controle- of valse IP-adres, waardoor de toegang tot het gevraagde verboden domein wordt geblokkeerd (sinkholing).

Rekening houdend met wat een DNS-sinkhole is, kunnen we dus zeggen dat Pi-hole een op DNS gebaseerde adblocker op netwerkniveau is die netwerken beschermt tegen advertenties en internettrackers. Het fungeert als een DNS-sinkhole en blokkeert domeinen die advertenties weergeven. Het is vrij verkrijgbaar en kan op elke Linux-computer of Raspberry Pi-minicomputer worden geïnstalleerd.

  Curl gebruiken om bestanden te downloaden vanaf de Linux-opdrachtregel

Wanneer Pi-hole is geconfigureerd als de DNS voor een router, worden advertenties op het hele netwerk geblokkeerd. Dit betekent dat alle apparaten, zoals telefoons, computers, gameconsoles, smart-tv’s en andere slimme apparaten, een advertentievrije ervaring hebben wanneer ze op het netwerk zijn aangesloten. Dit in tegenstelling tot adblockers die in browsers zijn geïnstalleerd en die alleen advertenties op één apparaat blokkeren.

Om domeinen die advertenties weergeven te blokkeren, gebruikt Pi-hole een door de gemeenschap bijgehouden blokkeerlijst van websites die advertenties weergeven. Wanneer een aangesloten apparaat toegang probeert te krijgen tot een domein dat advertenties weergeeft, reageert Pi-hole terug met een ongeldig IP-adres, wat op zijn beurt resulteert in het blokkeren van advertenties. Het ongeldige IP-adres dat door Pi-hole wordt gebruikt, is 0.0.0.0

Redenen om Pi-hole in te stellen

Het opzetten van Pi-hole in een netwerk is erg voordelig. Enkele van deze voordelen zijn:

Blokkeer advertenties en ongewenste sites op alle apparaten in een netwerk

Aangezien Pi-hole advertenties op netwerkniveau blokkeert, zorgt het ervoor dat alle apparaten die het netwerk gebruiken een advertentievrije ervaring hebben. Afgezien van alleen advertenties, stelt Pi-hole gebruikers in staat om alle websites te blokkeren die zij als onveilig beschouwen voor netwerkgebruikers. Dit kan van alles zijn, van websites voor volwassenen tot websites die geweld promoten. Op deze manier worden gebruikers, met name kinderen, beschermd tegen schadelijke inhoud.

Pi-hole beschermt de privacy van gebruikers

Advertentiebedrijven geven gepersonaliseerde advertenties weer door trackers te gebruiken om de online activiteiten van gebruikers te volgen en gegevens te verzamelen over hun surfgedrag. Dit kan worden voorkomen door een Pi-hole te gebruiken die ervoor zorgt dat online trackers de privacy van gebruikers niet kunnen beschermen. Op browsers gebaseerde adblockers stellen trackers echter in staat om de gegevens van gebruikers te minen.

Verbeterde netwerkprestaties

Aangezien Pi-hole ongewenste inhoud blokkeert, kan dit resulteren in verbeterde netwerkprestaties door de hoeveelheid gegevens te verminderen die nodig is om te downloaden of te verwerken door apparaten op het netwerk

Beschermt apparaten tegen malware en andere schadelijke sites

Afbeeldingsbron: Pi-hole

Pi-Hole is zeer gunstig voor elk netwerk, omdat het gebruikers een reclamevrije ervaring biedt, het verzamelen van hun gegevens voorkomt, hen beschermt tegen schadelijke sites en apparaten beschermt tegen phishing-, malware- en ransomware-sites.

Het blokkeert ook coin mining-netwerken om te voorkomen dat apparaten worden gebruikt om cryptocurrency te minen zonder medeweten of toestemming van de gebruikers.

Installatievereisten voor Pi-Hole

Om Pi-hole in een thuisnetwerk te installeren, heeft Pi-hole een van de volgende officieel ondersteunde besturingssystemen nodig:

  • Buster/Bullseye release van het Raspberry PI OS op een ARM-architectuur
  • Ubuntu release 20.x/22.x op ARM/x86_64-architectuur
  • Debian release 10/11 op ARM / x86_64 / i386 architectuur
  • Fedora release 35/36 op ARM / x86_64 / i386 architectuur
  • CentOS Stream release 8/9 op x86_64

Er is minimaal 512 MB RAM nodig op de computer waarop Pi-hole geïnstalleerd gaat worden. Er is minimaal 2 GB vrije ruimte vereist, hoewel 4 GB wordt aanbevolen.

Ten slotte zijn een internetverbinding en toegang tot het admin-paneel van een router vereist om Pi-hole in te stellen en te gebruiken.

Hoe Pi-hole op Linux in te stellen

Om te laten zien hoe u Pi-hole op Linux installeert, behandelt deze installatiehandleiding hoe u Pi-hole installeert op Ubuntu, de meest gebruikte Linux-distributie. De meest recente release, Ubuntu 22.04.1 LTS, zal worden gebruikt.

Volg de volgende stappen om Pi-hole op Ubuntu te installeren

#1. Update uw besturingssysteem – voordat u software op Linux installeert, is het een goede gewoonte om het besturingssysteem bij te werken. Voer de volgende regel uit in de terminal om alle beschikbare updates te installeren:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

#2. Configureer een statisch IP-adres – aangezien Pi-hole een server is, heeft het een statisch IP-adres nodig om goed te kunnen functioneren. Een statisch IP-adres is een IP-adres dat niet verandert, tenzij u het zelf wijzigt. DNS-servers gebruiken statische IP-adressen zodat apparaten weten hoe ze verbinding moeten maken. Als ze zouden blijven veranderen, zouden gebruikers ook de DNS-servers op hun computers opnieuw moeten configureren om internet te gebruiken. Een statisch IP-adres configureren als u er nog geen heeft:

  Hoe de Fragments BitTorrent Client op Linux in te stellen en te gebruiken

#3. Navigeer naar Instellingen, Wi-Fi en klik op het tandwielpictogram. Als u ethernet gebruikt, gaat u naar Instellingen, Netwerk en klikt u op het tandwielpictogram naast uw bekabelde verbinding

#4. Klik op het tabblad IPv4 en breng wijzigingen aan zodat deze overeenkomen met de volgende schermafbeelding

#5. Om te bevestigen dat het werkt, opent u de terminal en voert u uit:

ip address show

Merk op dat we in de gemarkeerde regel een 192.168.0.10 IP-adres hebben toegevoegd en dat er in de gemarkeerde tekst geen woord ‘dynamisch’ staat, wat betekent dat het IP-adres dat we hebben ingesteld statisch is.

#6. Voer in de terminal de volgende opdracht uit om Pi-hole te installeren

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Het uitvoeren van de bovenstaande opdrachten begint met het installeren van de benodigde afhankelijkheden en het leidt u naar een prompt op het scherm om Pi-hole in te stellen

#7. Druk op dit eerste scherm op Enter

#8. Aangezien Pi-hole een gratis tool is, overweeg dan om het te steunen door middel van donaties door naar Pi-hole Donaties te gaan. Druk op Enter om door te gaan

#9. Aangezien we al een statisch IP-adres hebben ingesteld, drukt u op C om door te gaan

#10. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om naar uw favoriete DNS-provider te navigeren. U bent vrij om er een te kiezen, maar Quad9 (gefilterd, ECS, DNSSEC), Cloudflare (DNSSEC) of OpenDNS (ECS, DNSSEC) worden over het algemeen aanbevolen vanwege hun uitstekende privacybeleid. Nadat u uw voorkeurskeuze hebt geselecteerd, drukt u op Enter om door te gaan.

#11. Zoals eerder vermeld, gebruikt Pi-hole een door de gemeenschap beheerde blokkeerlijst om domeinen die advertenties weergeven en kwaadwillende sites te blokkeren. Dit is StevenBlack’s Unified Hosts List die Pi-hole voorstelt om toe te voegen. Druk op Y om het toe te voegen.

#12. De Admin Web Interface is een makkelijke manier om Pi-hole te beheren. Het niet installeren heeft geen invloed op de functionaliteit van Pi-hole. Het wordt echter sterk aanbevolen om het te installeren. Druk op Y om het te installeren en door te gaan

#13. Druk op Y om Lighttpd te installeren voor gebruik met de Admin-webinterface die in de eerdere stap is geïnstalleerd.

#14. Voor Pi-hole om u nauwkeurige statistieken te laten zien over activiteiten die plaatsvinden op de Pi-hole DNS. U moet het vastleggen van query’s inschakelen. Druk op Y om het in te schakelen en door te gaan

#15. Aangezien u loggen in de vorige stap heeft ingeschakeld, selecteert u hier hoeveel info u wilt zien. Level 0, Alles weergeven, houdt een logboek bij van alle domeinen die zijn bezocht door alle clients (apparaten) die Pi-hole gebruiken in het netwerk. Gebruik de pijltoetsen OMHOOG en OMLAAG om het gewenste logboekniveau te selecteren en druk vervolgens op Enter om de installatie te voltooien. Sluit uw terminal echter nog niet.

#16. Als u de Admin-webinterface hebt geïnstalleerd zoals aanbevolen, krijgt u inloggegevens om toegang te krijgen tot de Admin-webpagina. U krijgt een link naar de site en een wachtwoord

#17. Om toegang te krijgen tot de Admin Web UI, opent u uw browser, voert u de gegeven webinterface-URL in, in dit geval is de gegeven URL http://192.168.0.10/admin en voert u het gegeven inlogwachtwoord in. Bij zo’n scherm kom je terecht

Dit dashboard toont alle benodigde informatie over uw gebruik van de Pi-hole. In de rechterbovenhoek toont Domeinen op Adlist, in het groen, het aantal domeinen. Pi-hole zal blokkeren omdat we de aanbevolen blokkeerlijst hebben toegevoegd.

Als u een nieuwe website aan de geblokkeerde lijst wilt toevoegen, klikt u op Advertentielijst beheren net onder de 168.482, die het aantal geblokkeerde domeinen weergeeft.

  Hoe Arch Linux sneller te installeren met Calam Arch

#18. De laatste stap is het configureren van de router die u gebruikt om uw Linux-computer te gebruiken waarop u Pi-hole als DNS-server hebt geïnstalleerd. Omdat routers verschillend zijn, zal de methode om dit te doen variëren.

Raadpleeg daarom de handleiding van je router hoe je dit doet. Pi-hole Documentation heeft ook een pagina over hoe dit op verschillende routers te doen. Ga naar Pi-hole als DNS-server om te zien hoe je dit doet.

De volgende is om erachter te komen of Pi-hole werkt op uw apparaten.

Hoe te weten of Pi-Hole correct werkt

Pi-hole is ingesteld om advertenties op een netwerk te blokkeren. Daarom is een eenvoudige manier om te weten of Pi-hole werkt, het openen van een website waarvan u weet dat deze doorgaans advertenties bevat, met name nieuwssites zoals CNN, BBC, Reuters, enz.

Een nog eenvoudigere methode is om deze site Pi-hole-testsite te openen. Als u geen advertenties op de pagina ziet, werkt Pi-hole. Als u echter advertenties op de site ziet, werkt Pi-hole niet. Overweeg om uw routerconfiguratie te controleren.

Uitdagingen in Pi-Hole Setup

Pi-hole is, net als andere tools, niet perfect. U kunt een aantal van deze uitdagingen tegenkomen tijdens het gebruik van Pi-hole:

Pi-hole blokkeert niet alle advertenties

Advertentiebedrijven zijn op de hoogte van tools voor het blokkeren van DNS-advertenties, zoals Pi-hole. Sommige bedrijven overwinnen de hindernis van DNS-advertentieblokkering door advertenties rechtstreeks in de code van de applicatie te plaatsen, zoals in games, of door advertenties onderdeel te maken van de streaminggegevens, zoals in het geval van YouTube. Daarom zie je nog steeds YouTube-advertenties omdat deze advertenties deel uitmaken van de video die je streamt en niet afzonderlijk worden weergegeven.

Pi-hole laat een spatie achter

In tegenstelling tot browsergebaseerde adblockers, die de ruimte verwijderen die door advertenties zou zijn ingenomen, verwijdert Pi-hole ze niet. In plaats daarvan krijgt u een lege ruimte waar advertenties zouden zijn geplaatst. Dit kan irritant worden op apparaten met een klein scherm.

Pi-hole blokkeert advertenties op alle apparaten in een netwerk

Omdat het een hulpmiddel voor het blokkeren van advertenties op netwerkniveau is, discrimineert het geen apparaten op het netwerk. Erger nog, er is geen interface om het blokkeren op sommige apparaten eenvoudig uit te schakelen. U moet dus de DNS-instellingen op die specifieke apparaten handmatig wijzigen.

Dit komt omdat zelfs als u Pi-hole uitschakelt, u geen verbinding met internet kunt maken zonder de DNS-instellingen op de router of de betrokken apparaten opnieuw in te stellen.

Hoewel het zijn tekortkomingen heeft, is Pi-hole nog steeds erg handig om gebruikers te beschermen en hun ervaring met surfen op internet aangenamer te maken.

Opmerking van de auteur

Pi-hole is een erg handig hulpmiddel voor iedereen die internet gebruikt. Afgezien van het blokkeren van irritante advertenties die het surfen op internet een vervelende ervaring kunnen maken, kan het uw privacy online beschermen door internettrackers te blokkeren die op apparaten zijn geplaatst om de internetactiviteiten van gebruikers te volgen.

Bovendien kan het uw computer beschermen tegen toegang tot kwaadaardige sites die kunnen worden geïnfecteerd met malware of ransomware. Afgezien daarvan kan het netwerkgebruikers beschermen tegen toegang tot schadelijke sites. Ook al kan de installatie vervelend zijn, Pi-hole is een tool die iedereen die internet gebruikt erg handig zal vinden.

gerelateerde berichten