Plaknotities maken en gebruiken op Mac

De Stickies-app voor macOS geeft je Sticky Notes voor je desktop, waardoor je Mac in een virtueel prikbord verandert en je korte stukjes tekst kunt noteren om later te onthouden. De notities zijn desktop-specifiek, dus je kunt ze indelen zoals je wilt, en ze behouden hun lay-out en inhoud, zelfs na het sluiten van de app.

Aan de slag met Stickies

Stickies is een oude app en recente versies van macOS hebben deze samen met een heleboel andere hulpprogramma’s in de map “Overig” begraven. Je kunt het hier starten of door ernaar te zoeken in Spotlight.

Je krijgt meteen twee voorbeeldnotities te zien met enkele instructies en laat zien hoe Stickies eruit zullen zien op je bureaublad.

U kunt deze notities bewerken of ze sluiten en uw eigen notities maken door Bestand > Nieuwe notitie te selecteren (of door op Command+N te drukken).

  De beste slaap-app van 2021 (inclusief slaap-tracker-apps)

Zodra je een nieuwe notitie hebt gemaakt, kun je schrijven wat je wilt en alle opmaak gebruiken die je zou gebruiken in Teksteditor of de Notes-app.

Notities schikken

Stickies kunnen bedolven raken onder alle vensters die je open hebt staan, dus je kunt ze zo instellen dat ze altijd bovenaan worden weergegeven door ‘Float on Top’ in het menu Venster in te schakelen.

Je moet dit voor elke notitie doen, dus het gebruik van Option+Command+F kan je wat klikken besparen.

Als u niet wilt dat de notities uw scherm verstoppen, kunt u ze doorschijnend maken vanuit hetzelfde menu of met Option+Command+T. Je kunt ze ook samenvouwen vanuit het menu Venster, of met Command+M, of door te dubbelklikken op de titelbalk van de notitie:

Dit is handig en maakt uw aantekeningen veel kleiner, zodat u er meer op uw bureaublad kunt bewaren zonder uw gebruik van de rest van het systeem te beïnvloeden. U kunt ze zelfs automatisch sorteren en ze in een lijst in de linkerbovenhoek rangschikken, met behulp van het menu “Rangschikken op” in de vensterinstellingen.

  Wat u moet weten over de nieuwe Microsoft Edge-browser

Hoewel er geen optie is om te wijzigen waar ze worden gerangschikt, omdat de plaatsing linksboven de titelbalk van veel apps blokkeert, is het nog steeds een behoorlijk handige functie om dingen georganiseerd te houden.

U kunt de kleur ook wijzigen via het menu “Kleur”, of met Command+1 tot en met Command+6:

Je bent beperkt tot de klassieke Post-It-kleuren, maar er is genoeg voor een basisindeling.

Uw notities opslaan

Stickies slaat automatisch elke bewerking die je aan je notities aanbrengt op, zodat je de app gerust kunt sluiten of je Mac opnieuw kunt opstarten zonder iets te verliezen. De enige manier om permanent van een notitie af te komen, is door op het vakje in de linkerbovenhoek van de notitie te klikken. Dit zal u vragen om op te slaan wanneer u de notitie probeert te sluiten, zodat u de inhoud als een tekstbestand kunt opslaan. Er is geen optie “Opslaan” in het menu Bestand, maar u kunt “Tekst exporteren” gebruiken, wat hetzelfde zal doen.

  Hoe u een live woordentelling kunt krijgen in Google Documenten in Chrome

Als u liever overschakelt naar het gebruik van de Notes-app, kunt u al uw huidige Stickies naar Notes exporteren vanuit het bestandsmenu door “Alles naar Notes exporteren” te selecteren.

Ze verschijnen in de Notes-app onder een nieuwe map met de naam ‘Geïmporteerde notities’.

Sommige dingen zien er misschien een beetje anders uit, maar ze moeten hun opmaak behouden en op kleur in aparte mappen worden gesorteerd.