Python installeren in Ubuntu Linux (4 methoden)

Over het algemeen is Python vooraf geïnstalleerd in Ubuntu, maar als het om de een of andere reden niet beschikbaar is op je Linux-distro, kun je Python in Ubuntu in een paar stappen installeren. Als je een ontwikkelaar bent, is Python essentieel om verschillende software en websites te bouwen. Afgezien daarvan vertrouwt veel Ubuntu-software op Python, dus je moet het hebben voor een soepele werking van het besturingssysteem. Laten we in dat opzicht doorgaan en leren hoe we Python in Ubuntu kunnen installeren.

Installeer Python in Ubuntu (2022)

In deze zelfstudie hebben we drie manieren opgenomen om Python op Ubuntu te krijgen. Maar laten we eerst eens kijken of Python al op uw systeem is geïnstalleerd en deze dienovereenkomstig bijwerken.

Opmerking: we hebben de onderstaande opdrachten en methoden getest op de nieuwste versie, namelijk Ubuntu 22.04 LTS en Ubuntu 20.04.

Controleer of Python al op Ubuntu is geïnstalleerd

Voordat u Python in Ubuntu installeert, moet u controleren of het al op uw systeem is geïnstalleerd. Hierdoor kunt u de bestaande Python-installatie bijwerken zonder deze opnieuw vanaf nul te hoeven installeren. Het zou ook handig moeten zijn als je ooit wilt downgraden naar een andere Python-versie. Dat gezegd hebbende, hier zijn de te volgen stappen.

1. Open eerst Terminal met de sneltoets “Alt + Ctrl + T” en voer de onderstaande opdracht uit. Als de opdracht een uitvoer geeft met het versienummer, betekent dit dat Python al is geïnstalleerd in Ubuntu. Druk op “Ctrl + D” om de omgeving van Python te verlaten. Mocht je een foutmelding krijgen zoals “Command not found”, dan heb je Python niet geïnstalleerd. Dus ga naar de volgende methode om het te installeren.

python3

2. U kunt ook de onderstaande opdracht uitvoeren om de Python-versie op uw Ubuntu-installatie te controleren.

python3 --version

3. Als er een oudere versie van Python is geïnstalleerd, voert u de onderstaande opdracht uit om Python bij te werken naar de nieuwste versie op uw Linux-distro.

sudo apt --only-upgrade install python3

Installeer Python in Ubuntu vanuit de officiële repository

Python is beschikbaar in de officiële repository van Ubuntu, dus je hoeft niet veel anders te doen dan een eenvoudige opdracht uit te voeren om het naadloos op je systeem te installeren. Hier is hoe het te doen.

  Hoe Google Docs te converteren naar Libre Office-bestanden op Linux

1. Open Terminal in Ubuntu en voer de onderstaande opdracht uit om alle pakketten en repositories bij te werken.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

2. Installeer vervolgens Python in Ubuntu door de onderstaande opdracht uit te voeren. Hiermee wordt Python automatisch op uw computer geïnstalleerd.

sudo apt install python3

Installeer Python in Ubuntu vanaf Deadsnakes PPA

Afgezien van de officiële repository, kunt u ook nieuwere versies van Python ophalen Deadsnakes PPA, dat populair is voor het hosten van nieuwe en oude versies van Python. Als de officiële repository (APT) van Ubuntu Python niet op uw systeem kon installeren, zou dit zeker moeten werken. Dit zijn de te volgen stappen.

1. Start de terminal op met de sneltoets “Alt + Ctrl + T” en voer de onderstaande opdracht uit. Dit is nodig om uw distributie en softwarebronnen van onafhankelijke leveranciers te beheren.

sudo apt install software-properties-common

2. Voer vervolgens de onderstaande opdracht uit om Deadsnakes PPA toe te voegen aan de repository van Ubuntu. Druk desgevraagd op Enter om door te gaan.

sudo add-apt-repository ppa:deadsnakes/ppa

3. Werk nu de pakketlijst bij en voer de volgende opdracht uit om Python te installeren.

sudo apt update
sudo apt install python3

4. U kunt er ook voor kiezen om een ​​specifieke versie (oud of nieuw) van Python te installeren vanuit Deadsnakes PPA. Het host ook nachtelijke builds van Python (experimenteel), dus je kunt ze ook installeren. Voer de opdrachten op de volgende manier uit:

sudo apt install python3.12

of

sudo apt install python3.11

Bouw Python in Ubuntu vanuit de broncode

Als je een stap verder wilt gaan en Python rechtstreeks in Ubuntu wilt bouwen vanuit de broncode, dan kan dat. Houd er echter rekening mee dat het een iets langer proces is en mogelijk meer dan 15 minuten nodig heeft om Python te compileren, afhankelijk van uw hardwarespecificaties. Dit zijn de stappen die u moet volgen.

  4 beste externe SSD's voor Linux-gebruikers om te kiezen in 2021

1. Open eerst de Terminal en voer de onderstaande opdracht uit om de pakketten bij te werken.

sudo apt update

2. Voer daarna de volgende opdracht uit om de vereiste afhankelijkheden te installeren om Python in Ubuntu te bouwen.

sudo apt install build-essential zlib1g-dev libncurses5-dev libgdbm-dev libnss3-dev libssl-dev libreadline-dev libffi-dev wget

3. Maak vervolgens een “python” -map en ga naar de genoemde map. Als u de foutmelding “Toestemming geweigerd” krijgt, voert u de opdracht uit met sudo.

sudo mkdir /python && cd /python

4. Gebruik daarna wget om de nieuwste versie van Python te downloaden van de officiële website. Hier download ik Python 3.12.0a1.

sudo wget https://www.python.org/ftp/python/3.12.0/Python-3.12.0a1.tgz

5. Pak nu het gedownloade bestand uit met behulp van de tar-opdracht en ga naar de uitgepakte map.

sudo tar -xvf Python-3.12.0a1.tgz
cd Python-3.12.0a1

6. Voer daarna de onderstaande opdracht uit om optimalisaties in te schakelen voordat u Python in Ubuntu bouwt. Dit verkort de tijd voor het compileren van Python.

./configure --enable-optimizations

7. Voer ten slotte de onderstaande opdracht uit om Python in Ubuntu te bouwen. Dit duurt tussen de 10 en 15 minuten om het proces te voltooien.

sudo make install

8. Als het klaar is, voer je de opdracht python3 –version uit om het Python-versienummer te controleren. En je bent klaar.

  Hoe bestanden te versleutelen met gocryptfs op Linux

Installeer of update Python in Ubuntu op 4 eenvoudige manieren

Dus dit is hoe je Python in Ubuntu Linux kunt installeren. Als je tijdens de installatie geen minimale setup hebt gekozen, dan heb je waarschijnlijk Python op je systeem geïnstalleerd. Vervolgens hoeft u alleen de versie te controleren en de bestaande Python-installatie bij te werken. Als je Python echter niet hebt geïnstalleerd, kun je een van de drie hierboven beschreven methoden volgen om het meteen te installeren. Hoe dan ook, dat komt allemaal van ons. Als je wilt voer Android-apps in Linux uit zonder emulator, volg onze gids voor gedetailleerde instructies. Tot slot, als u nog vragen heeft, kunt u ons dit laten weten in het gedeelte Opmerkingen hieronder.

gerelateerde berichten