Python-versie controleren in Windows, Linux en macOS [2023]

Python is een van de meest bekende programmeertalen omdat het wordt gebruikt in verschillende domeinen, zoals webontwikkeling, machine learning, data-analyse en softwaretesten, om er maar een paar te noemen.

Python werd uitgebracht op 20 februari 1991 door Guido van Rossum. Terwijl Rossum Python aan het maken was, las hij ook “Monty Python’s Flying Circus”, een script van een populaire BBC-comedyserie. Hij vestigde zich dus op de naam omdat hij de nieuwe taal mysterieus en uniek vond.

Deze algemene programmeertaal heeft een grote verscheidenheid aan gebruikers en je hebt er misschien onbewust mee te maken gehad via de filmaanbevelingen op Netflix. Python wordt ook gebruikt bij het maken van software die zelfrijdende auto’s aanstuurt.

Sommige dingen die je met Python kunt doen zijn

 • Webontwikkeling. Python wordt gebruikt bij backend-ontwikkeling (de processen die gebruikers niet zien). Flask en Django zijn voorbeelden van frameworks die veel worden gebruikt bij de ontwikkeling van API’s en backendservers.
 • Automatisering of scripting. Als er een taak is die u herhaaldelijk uitvoert, kan Python u helpen deze te automatiseren. Zowel beginners als experts kunnen Python gebruiken om verschillende taken te automatiseren, zoals het verzenden van e-mails, het online vinden van gegevens, het sorteren van gegevens en het downloaden.
 • Data-analyse en machine learning. Python is een van de meest gewilde programmeertalen geworden door datawetenschappers. Data-analisten kunnen nu datavisualisaties maken, complexe statistische berekeningen uitvoeren, manipuleren en analyseren en nog veel meer.
 • Software testen en prototypen. In een opstelling voor softwareontwikkeling kan Python worden gebruikt voor het opsporen van fouten, het testen en het bouwen van controle. Ontwikkelaars kunnen tests en controles op nieuwe systemen en apps automatiseren met behulp van Python.
 • Zakelijke toepassingen. De zakenwereld is breed en sommige dingen die in je opkomen zijn e-commerce-applicaties, klantbeheersystemen en ERP, om er maar een paar te noemen. Een typische zakelijke omgeving heeft toepassingen nodig die gemakkelijk leesbaar, uitbreidbaar en schaalbaar zijn. Python biedt zo’n oplossing via zijn platformen, zoals Tryton.
 • Het is veelzijdig. Als je met andere talen hebt gewerkt, is het je misschien opgevallen dat sommige een enkele of slechts twee use-cases hebben. Python heeft echter meer dan vijf use-cases en toch zijn de prestaties ongeëvenaard.
 • Heeft meerdere bibliotheken en modules. Er bestaan ​​talloze bibliotheken en modules die door derden zijn gemaakt om de use cases van Python uit te breiden. U kunt Django bijvoorbeeld gebruiken voor server-side webontwikkeling.
 • Python is eenvoudig. Deze programmeertaal bootst de natuurlijke taal na, waardoor het zelfs geschikt is voor beginners.
 • Grote en actieve gemeenschap. Programmeren kan soms een uitdaging zijn. De aanwezigheid van een grote en ondersteunende gemeenschap betekent echter dat er mensen zijn waar je altijd terecht kunt als je vastloopt.
 • Open source. Python is gratis te gebruiken en te verspreiden. Engineers kunnen er dus bestaande code mee tweaken, herdistribueren en er verschillende oplossingen/applicaties mee creëren.
  Hoe de regel 'Verzonden vanuit e-mail voor Windows 10' te verwijderen

Python 2 en Python 3: verschil

De programmeertaal Python is in de meer dan 3 decennia dat het bestaat enorm geëvolueerd. Een van de redenen waarom u misschien de Python-versie wilt controleren, is om te bepalen of u Python 2 of Python 3 gebruikt om ervoor te zorgen dat u bugvrije oplossingen bouwt, ongeacht of u een ontwikkelaar of een data-expert bent.

Python 2 en Python 3 zijn de belangrijkste versies in de Python-wereld. Er is een voortdurende discussie over wat beter is. Laten we eens kijken wat het verschil tussen de twee is;

Python 2

Python 2 werd in 2000 geïntroduceerd door BeOpen Python Labs. Deze versie was bedoeld om het leren van Python gemakkelijk te maken.

Het was via Python 2 dat de technische details van het Python Enhancement Proposal (PEP) werden geïmplementeerd. In januari 2020 werd Python 2 beëindigd, wat betekent dat het niet langer zal worden bijgewerkt met beveiligingspatches, nieuwe functies en bugfixes.

Python 3

Python 3 is uitgebracht in 2008. Deze versie is gemaakt om de fundamentele tekortkomingen van Python 2 te verhelpen. Python 3 maakte een einde aan dubbele modules en constructies die in de vorige Python-versies zaten.

Het verwijderen van dubbele tools met de introductie van Python 3 betekende dat een deel van de code in Python 2 niet compatibel was met Python 3. Gelukkig heeft Python 2to3 uitgebracht, een tool die Python 2-code beoordeelt en automatisch converteert naar Python 3-syntaxis.

De introductie van deze versie trok een grote massa van de wetenschappelijke gemeenschap aan, zoals die in de neurowetenschappen. De introductie van de NumPy-bibliotheek stelde Python nu voor als een concurrent van Matlab en R en versnelde ook de acceptatie ervan in datawetenschap en machine learning. Op het moment van schrijven is de huidige versie van Python Python 3.11.1.

  Hoe Minecraft op Linux te spelen

VergelijkingPython 2Python 3Jaar uitgebracht20002008OndersteuningOndersteund gestopt in 2020Ontwikkeling en ondersteuning van Python 3 is nog aan de gangAchterwaartse compatibiliteitMet enkele aanpassingen kunnen Python 2-codes worden overgezet naar Python 3Python 3-code kan niet worden uitgevoerd op Python 3ToepassingHet werd meestal gebruikt in DevOpsPython is multifunctioneel en toepasbaar in software engineering , datawetenschap en nog veel meer Trefwoord ‘Afdrukken’ Afdrukken wordt niet als een functie beschouwd, maar als een statement. Afdrukken wordt als een functie beschouwd en niet als een statement. Syntaxiscomplexiteit Meer gecompliceerd Minder gecompliceerd Opslag van tekenreeksen Standaard worden tekenreeksen opgeslagen als ASCII Standaard worden tekenreeksen opgeslagen als UNICODE

Vereisten om de Python-versie te controleren

U hebt toegang tot het terminalvenster/terminal met behulp van deze opdrachten op respectievelijk Windows, Linux en macOS;

 • Windows: Win+R > typ powershell > Enter/OK
 • Linux: Ctrl-Alt-T, Ctrl-Alt-F2
 • macOS: Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s > Terminal

Aangezien je nu weet dat er twee hoofdversies van Python zijn, kunnen we doorgaan en leren hoe we de versie op onze lokale machines kunnen controleren.

Python 3 is achterwaarts incompatibel. Python 2 en Python 3 zijn verschillende stukjes software. Het betekent dus dat code geschreven in Python 2 mogelijk niet werkt zoals verwacht in Python 3.

Wanneer u de Python-versie op uw machine controleert, wordt de versie weergegeven in 3 secties gescheiden door een punt.

 • De hoofdversie
 • De kleine versie
 • De microversie

Als we bijvoorbeeld de Python-versie nemen, Python 3.8.10, is 3 de hoofdversie, 8 is de secundaire versie en 10 is de microversie. Het laatste deel van de Python-versie vertegenwoordigt de nieuwste updates en patches.

Python 3.7.1 is compatibel met Python 3.8.10 omdat ze tot dezelfde hoofdversie behoren (3). Python 2.7 is echter niet compatibel met Python 3.8.

Controleer Python-versie op Windows

Open Windows PowerShell met behulp van deze stappen;

Win+R > typ powershell > Enter/OK

U kunt nu doorgaan en dit typen op de opdrachtregel

python-versie

Als Python op uw computer is geïnstalleerd, verschijnt de versie op de volgende regel.

Controleer Python-versie op Linux

Op de meeste moderne Linux-besturingssystemen is Python vooraf geïnstalleerd.

Gebruik de sneltoets Ctrl+Alt+T om de opdrachtregel op uw Linux-computer te openen.

Gebruik deze opdracht om de Python-versie af te drukken;

python3 --version

Of

python --version

De tweede opdracht controleert of Python 2 is geïnstalleerd

Als Python 3 is geïnstalleerd, krijgt u waarschijnlijk zoiets

  Programma's en bestanden toevoegen/verwijderen aan het opstarten van het systeem in Windows 8.1

Controleer de Python-versie op MacOS

Met deze snelkoppeling hebt u snel toegang tot uw terminal in MacOS;

Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s > Terminal

Gebruik deze opdracht om de Python-versie te controleren;

python3 --version

Of

python --version

De tweede opdracht controleert of Python 2 is geïnstalleerd

Als je zowel Python 2 als 3 hebt geïnstalleerd, krijg je een output die hier dichtbij komt

Controleer de Python-versie in het script

Het is belangrijk om de Python-versie van uw script te controleren tijdens het coderen om onverenigbaarheden en verpletteringen te voorkomen wanneer u de code uitvoert.

Zo’n controle is erg belangrijk als je meer dan één Python-versie op je pc hebt staan.

Ongeacht of u Windows, Linux of macOS gebruikt, u kunt deze opdracht gebruiken om uw script te controleren

import sys

print (sys.version)

Wat gebeurt er als op dezelfde machine twee verschillende versies van Python zijn geïnstalleerd en u de bovengenoemde opdrachten uitvoert?

Python 2 en Python 3 kunnen tegelijkertijd op uw pc worden uitgevoerd. De reden hiervoor is dat u mogelijk enkele apps hebt die Python 2 gebruiken, terwijl andere zijn gemaakt op Python 3.

Gebruik deze opdrachten om te controleren of de twee Python-versies op uw pc staan;

python3 --version

Of

python --version

De tweede opdracht controleert of Python 2 is geïnstalleerd

Als beide versies aanwezig zijn op macOS, krijgt u een uitvoer in de buurt van deze schermafbeelding

Conclusie

Python blijft een aantal van je favoriete sociale-mediaplatforms aansturen, zoals Instagram, entertainmentsites, zoals Spotify, en platformen voor het beheer van ritten, zoals Uber. Als u platforms moet maken die vergelijkbare of betere platforms creëren, zou Python een van uw overwegingen moeten zijn.

U kunt nu gemakkelijk de Python-versie controleren, ongeacht de besturingssystemen die u gebruikt. Hoewel de meesten overstappen naar Python 3, zul je nog steeds apps tegenkomen die zijn gemaakt op Python 2. Het goede nieuws is dat Python verschillende frameworks heeft die je kunt gebruiken om verschillende applicaties te maken.

U kunt ook onderzoeken hoe u Python 3 installeert op CentOS, Ubuntu en Windows.

gerelateerde berichten