Raspberry Pi versus Arduino: wat is beter?

Weet je niet welke je moet gebruiken, Raspberry Pi of Arduino? Probeer je de use-cases van beide te achterhalen?

Zowel Raspberry Pi als Arduino zijn game-changers in de technische wereld, maar je zou het verschil tussen hen moeten kennen om te weten hoe en wanneer je ze moet gebruiken.

In dit artikel laten we u zien wat een Raspberry Pi en Arduino is en bespreken we het verschil in gebruik, afhankelijk van de gebruikssituaties.

Laten we beginnen.

Alles wat u moet weten over Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een betaalbare computer ter grootte van een creditcard, gemaakt door de Stichting Raspberry Pi – een non-profitorganisatie in het VK.

Het is ontworpen om mensen te onderwijzen in informatica, vooral degenen die zich geen volwaardige computer kunnen veroorloven.

Het kan bijna alles doen wat een normale computer doet: internetten, 4K-video’s afspelen, spreadsheets maken, games spelen en meer.

De Pi stelt mensen van alle leeftijden ook in staat om te leren programmeren in talen als Scratch en Python.

Nu we weten wat Pi is, laten we een duik nemen in het technische jargon van Raspberry Pi.

De Raspberry Pi werd gelanceerd in 2012. Sindsdien zijn er echter verschillende iteraties geweest. De originele Pi had een single-core 700MHz CPU en slechts 256MB RAM.

Terwijl het nieuwste model, Raspberry Pi 4 Model B, krijgen we een quad-core CPU die klokt op meer dan 1,5 GHz en 4 GB RAM.

De prijs voor Raspberry Pi is altijd onder de $ 80 geweest (meestal rond de $ 35).

In feite kost de Pi Zero $ 5 – zoals we al zeiden, compact, betaalbaar en effectief.

Bovendien is Raspberry Pi op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën, variërend van muziek tot weerstations.

Gebruiksscenario’s van Raspberry Pi

#1. FM-radiostation

Heb je een bericht om te delen met een groep of community? Raspberry Pi kan u helpen uw bericht op FM-radio uit te zenden.

Opmerking: het uitzenden van berichten via FM-radio is illegaal zonder vergunning. Gelukkig kan de Pi alleen over een korte afstand uitzenden, dus je zou moeten kunnen voorkomen dat je in de problemen komt.

Het enige dat u nodig hebt, is een draagbare batterijoplossing en een aantal uitzonderlijke soldeervaardigheden.

Daarna kunt u de audio (die u wilt uitzenden) vooraf op de microSD-kaart laden en bent u helemaal klaar!

#2. DIY Retro Gaming-opstelling

Een ander populair gebruik van Raspberry Pi is als een retro-spelmachine. Het is compact en krachtig genoeg om op veel manieren te worden gebruikt voor gaming.

De eerste is om een ​​enkele stand-alone emulator te installeren, de ROM’s te laden en te spelen.

Ten tweede kun je games spelen via retro-gamingplatforms die zijn ontwikkeld voor Raspberry Pi, zoals RetroPie, RecalBox en PiPlay.

Je kunt zelfs veel populaire platforms emuleren, zoals MS-DOS pc-gaming en de Commodore 64. Bovendien kan Raspberry Pi je helpen veel populaire 16-bits gameconsoles nieuw leven in te blazen.

#3. Webservers

Een ander fantastisch gebruik van Raspberry Pi is als webserver. Dat gezegd hebbende, deze servers zijn krachtig genoeg om een ​​website te hosten. Laten we zeggen goed genoeg om je blog te hosten.

Om aan de slag te gaan, moet u naast Apache Apache-software of een volledige LAMP-stack met PHP en MySQL installeren.

  Hoe beheer ik mijn Sling-account?

Zodra u klaar bent met de installatie, kunt u uw HTML-bestand uploaden naar de directory (www) en uw server zal live zijn.

Let op: om je website in de lucht te krijgen, heb je een statisch IP-adres nodig van je internetprovider.

Laten we nu eens kijken wat Arduino is en hoe het verschilt van Raspberry Pi.

Alles wat u moet weten over Arduino

Arduino is een open-sourceplatform dat wordt geleverd met gebruiksvriendelijke hardware (vaak microcontroller genoemd) en de Arduino-software of IDE (geïntegreerde ontwikkelomgeving).

De Arduino Integrated Development Software is ontwikkeld door het Ivrea Interaction Design Institute. Het heeft hetzelfde doel als Raspberry Pi: studenten opleiden zonder een achtergrond in technologie en programmeren.

Arduino-boards kunnen inputs lezen – LED-licht op een sensor, een vinger op een knop, en ze omzetten in outputs – een motor activeren, een LED aanzetten, enz.

Arduino is het brein achter verschillende eenvoudige en complexe wetenschappelijke projecten. Dankzij de gebruiksvriendelijke ervaring, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is voor beginners en flexibel genoeg is voor gevorderde gebruikers.

Je kunt Arduino letterlijk vertellen wat hij moet doen door een reeks instructies te typen of een programma te coderen in vereenvoudigd C++ in de Arduino Integrated Development Environment (IDE).

Opmerking: in de IDE typt u uw programmacode voordat u deze naar het bord uploadt.

Gebruik gevallen van Arduino

#1. Muziek instrumenten

Verschillende muziekinstrumenten zoals Synths, Drums en Theremins worden gemaakt met Arduino.

Om te beginnen heb je een flickboard en een Arduino UNO nodig.

Het flickboard is een printje dat je gebaren vanaf 15 cm boven het oppervlak detecteert. Hierdoor kun je met je handen in de lucht zwaaien en worden je gebaren automatisch omgezet in muziek.

Dit is inderdaad een cool Arduino-project!

#2. Deurslot met vingerafdruk

Ben je het beu om sleutels te verliezen en toch niet bereid om een ​​vingerafdrukslot te installeren vanwege de hoge prijzen?

We zullen! Wat als we u vertellen dat u een vingerafdrukslot met Arduino kunt installeren tegen een minimale kostprijs van $ 70?

Om aan de slag te gaan met het project, behalve het Arduino UNO-bord, hebt u het volgende nodig:

 • Vingerafdruksensor
 • Infrarood reflecterende sensor
 • Servomotor
 • LCD RGB-achtergrondverlichting
 • Energie schild

Hoe werkt het?

Registreer eerst uw vingerafdruk in het systeem. Als je klaar bent, leg je je vinger op de vingerafdruksensor.

Als uw vinger wordt herkend, zullen de servomotoren het slot draaien en automatisch de deur voor u openen.

Zodra de deur weer is gesloten, detecteren de infraroodreflecterende sensoren de beweging en wordt de deur vergrendeld. Klinkt cool, toch?

#3. RoboCar

Niet zomaar een robocar, maar een obstakel dat robocar ontwijkt!

Dit intelligente apparaat kan automatisch een obstakel voor zich detecteren en dienovereenkomstig van richting veranderen. Waarschijnlijk een primaire vereiste voor elke mobiele robot.

Commerciële en militaire organisaties gebruiken deze technologie om risicovolle onbemande klussen uit te voeren.

Wat heb je nodig?

Niets meer dan een speelgoedauto, een ultrasone sensor (goed genoeg om een ​​wegversperring te detecteren), een 9V/12V 1A-batterij en een paar enkelstrengs draden.

Er zijn verschillende video’s op internet die u kunnen helpen bij het bouwen van een Arduino-aangedreven robotauto met deze accessoires.

Voordelen van het gebruik van Raspberry Pi via Arduino

 • Uitgebreide perifere ondersteuning: het wordt geleverd met 26 GPIO-pinnen waarmee u meerdere schermen, modules en sensoren tegelijk kunt aansluiten
 • Ondersteunt meerdere talen: het ondersteunt alle soorten codeertalen zoals C, C ++, Java, Python, Ruby, enz.
 • Betaalbaar en krachtig: de prijs-prestatieverhouding van de Raspberry Pi is niet te evenaren; het wordt geleverd met een 1,6 GHz-processor, goed genoeg om in geen enkele andere computer met één bord te vinden
 • Pocket Desktop: Transformeer uw Raspberry Pi eenvoudig in een pocket Linux Distro door deze te configureren voor een beeldscherm; je kunt het vervolgens gebruiken voor codering, fotobewerking, browsen en andere computertaken

Voordelen van het gebruik van Arduino via Raspberry Pi

 • Betaalbare en platformonafhankelijke microcontroller: Arduino-bord is de meest betaalbare microcontroller op de markt, die kan worden uitgevoerd op Windows, Mac, Linux OS
 • Eenvoudig te gebruiken: gebaseerd op de verwerkingsprogrammeeromgeving en is flexibel voor beginnende en gevorderde gebruikers
 • Open-sourcesoftware: het wordt gepubliceerd als een open-sourcetool en kan op elk moment worden uitgebreid via C++-bibliotheken
 • Uitbreidbare hardware: valt onder een Creative Commons-licentie waarmee circuitontwerpers hun versie van de module kunnen inlijsten
  Voeg krachtige aanpassingen toe aan de Herinneringen-app op iPhone [Jailbreak]

Raspberry Pi versus Arduino – wanneer wat te gebruiken?

U wilt innovatieve huishoudelijke toepassingen en robotica maken en u vraagt ​​zich af: wanneer u Raspberry Pi Vs. arduino?

Laten we eerst het fundamentele verschil tussen Raspberry Pi en Arduino begrijpen.

Een Raspberry Pi-bord bevat een microprocessor. De CPU heeft een ARM-architectuur en kan een volledig besturingssysteem draaien (Raspbian, Ubuntu).

In wezen kunt u de Raspberry Pi op dezelfde manier gebruiken als uw computer (met enkele prestatielimieten).

Terwijl een Arduino-bord een microcontroller bevat. Afhankelijk van het type Arduino kun je een andere microcontroller hebben.

Het belangrijkste verschil ligt in het feit dat een microcontroller niet hetzelfde is als een microprocessor. Je kunt geen besturingssysteem installeren op een Arduino-microcontroller. Je hebt gewoon een programma dat in een lus draait. Dat is het!

Wanneer Raspberry Pi te gebruiken

Er zijn enkele projecten die alleen met Raspberry Pi kunnen worden bereikt.

#1. Wanneer u een complexe aanvraag heeft

Er is een enorm verschil tussen programmeren op een microprocessor (Raspberry Pi) en een microcontroller (Arduino).

Arduino is populair vanwege zijn repetitieve framework. Het is beperkt tot een enkele thread met één regellus.

Het is duidelijk dat een enkele thread niet voldoende is om een ​​bewegingsgevoelig algoritme, een pocketdesktop of zelfs beelden van een camera te streamen.

Arduino is ontworpen voor besturing op laag niveau, net genoeg om rechtstreeks met de hardware te praten.

Als je iets complexers wilt maken, heb je een krachtige microprocessor zoals Raspberry Pi nodig.

#2. Wanneer u wilt programmeren met meerdere Cpp

De Arduino-taal is een subgroep van C/Cpp en staat je niet toe om alle Cpp-functionaliteiten zoals C++14 of C++17 te gebruiken tijdens het coderen.

U kunt echter alle Cpp-functionaliteit gebruiken met Raspberry Pi.

De standaardbibliotheek, uitzonderingen, trefwoorden ‘nieuw’ en ‘verwijderen’ – noem maar op, je hebt het.

Bovendien kunt u uw Cpp-bestanden zelf samenstellen zonder dat u externe expertise nodig heeft.

#3. Echte multi-threading

Als je een applicatie maakt die multi-threading vereist, is Raspberry Pi je go-to-optie!

Met Arduino kunt u uw programma echter zodanig aanpassen dat u iets bereikt dat in de buurt komt van multi-threading. Maar het zal niet perfect zijn!

Daarom heb je, om ‘echte’ multi-threading te bereiken, Raspberry Pi nodig om elke thread in de door jou gewenste programmeertaal te maken.

Wanneer Arduino gebruiken?

Omdat het Arduino-bord een microcontroller gebruikt, kan het niet als besturingssysteem worden gebruikt. Maar sommige dingen kunnen alleen via een Arduino-bord worden gedaan.

#1. Realtime verwerking

Het is gemakkelijker om realtime beperkingen te bereiken met Arduino. De reden is dat Raspberry Pi een krachtige CPU heeft met meerdere cores en veel meer RAM, geschikt voor grotere en complexere programma’s.

Met name heb je minder controle over de bronnen wanneer je een Raspberry Pi-bord gebruikt, omdat het besturingssysteem de bronnen voor je beheert.

En als u meerdere programma’s tegelijkertijd uitvoert, is het minder waarschijnlijk om realtime verwerking via Raspberry Pi te bereiken.

In sommige gevallen kunt u echter realtime beperkingen bereiken met Raspberry Pi, zoals de RT-Preempt-patch. Maar het is beslist ingewikkelder en minder geschikt.

Aan de andere kant wordt Arduino geleverd met veel lagere CPU-bronnen en minimale KB’s RAM.

Je zou kunnen denken dat iets met minder verwerkingskracht vergelijkbaar beter is dan Raspberry Pi. Nou, dat is niet het geval.

Arduino draait op een krachtige programmeertaal (C/C++). Omdat je maar één programma in een lus in een enkele thread hebt, wordt het gemakkelijker om de tijd in te schatten die nodig is om een ​​taak uit te voeren.

#2. Bij het doen van een eenvoudig project

Tot nu toe heb je misschien twee dingen begrepen:

 • Raspberry Pi is geschikt voor complexe projecten
 • Arduino is het beste voor eenvoudige programma’s met repetitieve instructies
  Betekent groter echt beter?

Dus als uw toepassing draait om het lezen van invoer van sensoren (temperatuur, infrarood, vingerafdrukken), deze in realtime te verwerken en basisuitvoer te genereren, kan Arduino dit met gemak uitvoeren.

Bovendien wordt Arduino, in tegenstelling tot Raspberry Pi, geleverd met voorgeïntegreerde hardwarefunctionaliteiten en neemt het vergelijkbaar veel minder ontwikkeltijd in beslag.

#3. Wanneer u krachtige hardwarepinnen nodig heeft

Hoewel beide boards vergelijkbare hardwarefunctionaliteiten delen, maken enkele grote verschillen Arduino in sommige gevallen superieur aan Raspberry Pi, zoals de twee hieronder genoemde.

 • Analoog naar digitaal converter (ADC): Arduino UNO ADC stelt u in staat waarden tussen 0 en 5V te lezen, waardoor het gemakkelijker wordt om percentagewaarden van sensoren te lezen
 • Geïntegreerde PWM: met sommige Arduino-pinnen kunt u PWM maken en gebruiken om analoge signalen over het apparaat te sturen en er volledige controle over te hebben

Als je nu weet welke het meest geschikt is voor wat. Laten we een paar marktplaatsen uitzoeken waar je Raspberry Pi en Arduino kunt kopen.

Waar te koop Raspberry Pi?

Voor de aanschaf van de Raspberry Pi kun je op deze vertrouwde platforms springen.

#1. Amazone

Amazon is een enorme op internet gebaseerde onderneming die bijna alles verkoopt wat je wilt. Met alles bedoelden we het Raspberry Pi-bord.

Bij Amazon kun je de nieuwste versie van Raspberry Pi krijgen, dat wil zeggen Raspberry Pi 4 Model B, gelanceerd in 2019.

Amazon heeft een aantal uitstekende beoordelingen en recensies. Bovendien kunt u productprijzen van verschillende leveranciers in realtime vergelijken en de beste deal krijgen.

#2. Oke, doe

Oke, doe levert een unieke combinatie van software, ontwikkelingsondersteuning en productiediensten waarmee klanten innovatieve ideeën kunnen genereren en omzetten in commerciële realiteit.

Het biedt zijn Raspberry Pi 4 Model B aan met een 8-delige starterkit.

Je krijgt niet alleen een krachtige Raspberry-kit, maar je krijgt ook gratis toegang tot de online installatiehandleiding en een reeks coole projecten om aan te werken.

Waar Arduino kopen?

#1. Arduino.cc

Arduino.cc is uw one-stop-bestemming voor alle Arduino-producten en accessoires. Het biedt een breed scala aan Arduino-producten, waarvan de meest populaire de Arduino-certificeringsbundel is.

De bundel wordt geleverd met een Arduino Starter Kit en een online certificeringsexamen.

Het certificeringsexamen is meestal gebaseerd op praktische taken die worden uitgevoerd via de Arduino-starterkit. Het is een uitstekende keuze voor beginners die Arduino vanaf de basis willen leren.

Het examen is beschikbaar in het Engels, Spaans, Duits, Italiaans en Chinees.

#2. Amazone

Nogmaals, Amazone dient als de perfecte marktplaats voor het kopen van Arduino-boards en hun accessoires.

Je kunt het hier allemaal krijgen, van het kopen van een Arduino UNO-bord uit één stuk tot een complete Arduino-bundel.

Hiervan is Arduino Uno REV 3 Amazon’s bestseller Arduino-serie. Het is een op zichzelf staand Arduino-bord met indrukwekkende klantbeoordelingen en recensies.

Wat is beter: Raspberry Pi of Arduino?

Uit de bovenstaande discussie is het duidelijk dat zowel Raspberry Pi als Arduino hun voor- en nadelen hebben.

De keuze tussen de twee hangt sterk af van het type applicatie waaraan u zou werken.

Arduino is geschikt voor het uitvoeren van repetitieve taken waarbij sprake is van een enkele draadinvoer en basisuitgangen zoals het openen van een deur, het in- en uitschakelen van lichten, het lezen van temperatuur via sensoren, enz.

Aan de andere kant wordt Raspberry Pi aanbevolen voor complexe toepassingen die meerdere programma’s en gevarieerde output vereisen, bijvoorbeeld het besturen van robots, het maken van een pocket-pc, het bouwen van een website, posten op internet, enz.

gerelateerde berichten