Rechtsklikken zonder muis (Windows en macOS)

Het hebben van een muis werd vroeger als vreemd beschouwd. Het was een kostbaar accessoire dat slechts een paar professionele gebruikers zich konden veroorloven.

Tegenwoordig kost een eenvoudige muis ongeveer $ 5, en bijna alle computerbesturingssystemen zijn ontworpen om met dit alomtegenwoordige aanwijsapparaat te werken.

Het gebruik van een computer kan ingewikkelder worden als de muis niet goed werkt en geen rechtsklikbewerkingen kan uitvoeren.

Elke keer dat we Microsoft Word, Excel, codeersoftware of grafische ontwerptools gebruiken, moeten we met de rechtermuisknop klikken. Waarom voltooit u uw taak niet zonder onderbrekingen op een Windows- of macOS-computer door te leren hoe u met de rechtermuisknop kunt klikken zonder muis?

Waarom een ​​toetsenbord gebruiken om met de rechtermuisknop te klikken in plaats van een muis?

Er zijn twee belangrijke voordelen van het gebruik van het toetsenbord in plaats van een muis bij het gebruik van een grafische gebruikersinterface.

Toegankelijkheid is het eerste probleem. Veel mensen kunnen een toetsenbord gebruiken, maar geen muis omdat ze beperkt kunnen bewegen of zwakkere ledematen hebben.

De tweede betreft defecte hardware. Mogelijk moet u uw computer gebruiken terwijl u wacht op vervanging of reparatie als uw trackpad of muis plotseling stopt met werken om welke reden dan ook.

In sommige gevallen kan het sneller en effectiever zijn om sneltoetsen te gebruiken in plaats van een muis om uw computer te beheren. Professionele computergebruikers zijn zich hier al van bewust, aangezien sneltoetsen over het algemeen nodig zijn voor een professionele workflow.

Daarom gebruikt u misschien liever enkele sneltoetsen boven het gebruik van de muis. Er is niets mis met het aanpassen van de computerbesturing aan uw eisen.

Hoe klik je met de rechtermuisknop op een Windows-pc zonder muis?

Hier bespreken we de top 3 manieren om met de rechtermuisknop te klikken zonder een muis te gebruiken.

Gebruik de contextsleutel

De contexttoets, ook wel de menutoets genoemd, is aanwezig op conventionele 101 QWERTY-toetsenborden. Het bevindt zich tussen de Windows- en Ctrl-toetsen aan de rechterkant.

  Hoe de sneltoets voor Siri in macOS Sierra aan te passen?

Het pictogram voor deze toets is vaak een menuvenster met een aanwijzer erop. Het contextmenu met de rechtermuisknop kan worden geopend door de muisaanwijzer op een Windows-pc-onderdeel te plaatsen en vervolgens op de contexttoets te drukken.

Gebruik een sneltoets om met de rechtermuisknop te klikken

Met behulp van ‘Tab’ en de ‘Cursor’-toetsen kunt u items kiezen in Windows. Druk vervolgens op ‘Enter’ om het item actief te maken. Gecombineerd bieden deze u dezelfde mogelijkheden als links of dubbelklikken op dingen.

De meeste mensen weten niet dat u ook met de rechtermuisknop kunt klikken met een sneltoets. Dit soort knop is te zien op verschillende Windows-toetsenborden.

Veel hedendaagse toetsenborden hebben deze functie echter niet. ‘Shift + F10′, een veelgebruikte sneltoets op Windows, geeft gelukkig hetzelfde resultaat. In programma’s zoals Word of Excel werkt het als rechtsklikken op iets dat is gemarkeerd of waar de aanwijzer zich ook bevindt.

Toegankelijkheidsfunctie voor muisklikken

Microsoft heeft verschillende toegankelijkheidsfuncties in verschillende Windows-versies opgenomen om Windows-besturingssystemen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Muistoetsen is een van de handigste. Deze functie is aanwezig in de meest recente versies van Windows, waaronder Windows 7, Windows 8, Windows 10 en Windows 11.

  • Druk om te beginnen op ‘Ctrl’ en ‘Esc’ om het startmenu te openen.
  • Selecteer vervolgens de optie instellingen en ga naar het configuratiescherm door op ‘Enter’ te drukken.
  • Nadat u het configuratiescherm hebt geopend, moet u de Tab- en pijltoetsen gebruiken om naar het pictogram Toegankelijkheidsopties te gaan en aan het einde op ‘Enter’ drukken.
  • Druk op ‘Alt + M’ om de muistoetsen te activeren en breng wijzigingen aan door op ‘Alt + A’ te drukken.
  • Om verder op het scherm te bewegen zonder een muis te gebruiken, moet u de ‘Numlock’ inschakelen waarmee u zich kunt verplaatsen met een numeriek toetsenbord.
  • Gebruik de ‘6’-toets om naar rechts te gaan, de ‘4’-toets om naar links te gaan, de ‘8’-toets om omhoog te gaan en de ‘2’-toets om vanaf het numerieke toetsenblok naar beneden te gaan.
  • Druk op de toets ‘5’ op het numerieke toetsenbord om een ​​enkele klik te maken.
  • Druk op het plusteken (+) op het numerieke toetsenbord voor een dubbelklik.
  • Druk op het minteken (-) en vervolgens op het cijfer ‘5’ om met de rechtermuisknop te klikken.
  • Tot en tenzij u op de schuine streep (/) op het numerieke toetsenbord drukt, blijft de ‘5’-toets werken als een rechtsklik in plaats van een standaardklik.
  Tabletmodus in- en uitschakelen op Windows 10

Alternatief voor het gebruik van een muis voor elke Mac-gebruiker

Gebruik muistoetsen op Mac

MacOS biedt een vergelijkbare toegankelijkheidsfunctie waarmee je de cursor kunt besturen met sneltoetsen, zodat je zonder muis met de rechtermuisknop kunt klikken. Het werkt niet precies hetzelfde als de Windows-versie van het concept, zoals je misschien zou denken, maar het werkt nog steeds effectief.

Terwijl u aan MacOS werkt, moet u navigeren naar Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid > Aanwijzerbesturing > Alternatieve aanwijzermethoden om de muistoetsen te vinden. Verder, om de muisknoppen in te schakelen, selecteert u de eerste optie. Er verschijnt een pop-up met de woorden “Muistoetsen” op uw scherm.

De toetsen die zijn bedoeld voor het verplaatsen van de cursor zullen niets typen zodra de functionaliteit is ingeschakeld. U moet de muistoetsen UITzetten om te typen.

Een methode is om de functionaliteit elke keer handmatig AAN en UIT te schakelen door naar Systeemvoorkeuren te gaan. De tweede (snellere) methode is om het vakje aan te vinken naast Druk vijf keer op de ‘Optie’-toets om Muistoetsen te activeren door de knop Opties rechts van de functie Muistoetsen te selecteren.

‘Option-Command-F5’ of drie keer achter elkaar op de Touch ID-knop drukken op een Mac activeert snel muistoetsen. U kunt deze sneltoetsen ook gebruiken om met de rechtermuisknop op Macbooks en Magic Keyboards te klikken, omdat deze vaak geen numerieke toetsen hebben.

Klik met de rechtermuisknop in macOS

De zogenaamde “alternatieve klik” is niet standaard geconfigureerd als je een Mac gebruikt, zoals je al weet. Daarom gebeurt er niets wanneer u direct uit de doos met de rechtermuisknop op een Mac klikt.

In Systeemvoorkeuren, ‘Muis en trackpad’ instellingen, moet u het rechtsklikgedrag van de muis configureren. Wanneer u met twee vingers (op een trackpad) of aan de rechterkant van uw Magic Mouse of trackpad klikt, wordt er met de rechtermuisknop geklikt (met de Magic Mouse).

Om met de rechtermuisknop te klikken, moet u standaard de muis en het toetsenbord gebruiken. Klik gewoon terwijl u de bedieningsknop ingedrukt houdt.

Het moet niet worden verward met de knop “Opties”. In veel gevallen krijg je nog steeds een pop-upmenu als je dat ingedrukt houdt in plaats van het rechtsklikmenu. Als u bijvoorbeeld opties ingedrukt houdt terwijl u het Wi-Fi-symbool selecteert, worden geavanceerde Wi-Fi-opties weergegeven.

Waarom heb je een muis nodig?

Deze op het toetsenbord gebaseerde oplossingen kunnen nuttig zijn als uw aanwijsapparaat kapot gaat of als u een muis moeilijk te gebruiken vindt. In ieder geval moet u weten hoe u met de rechtermuisknop kunt klikken zonder muis.

  Caps Lock gebruiken als modificatietoets op Windows

U moet overwegen een ander soort aanwijsapparaat aan te schaffen als u door uw handicap geen muis kunt gebruiken om de aanwijzer te bedienen.

Er zijn verschillende aangepaste controllers beschikbaar voor mensen met een reeks moeilijke mobiliteiten, bijvoorbeeld spraakbesturing of eye-trackingcamera’s.

Het gebruik van een generieke kant-en-klare gamecontroller om je muiscursor te besturen is mogelijk met software zoals Keysticks. Hoewel de muisaanwijzer tegenwoordig nog steeds een belangrijk onderdeel is van de meeste desktopbesturingssystemen, zijn er veel meer opties beschikbaar.

Waarom zou u in plaats daarvan een sneltoets op het toetsenbord gebruiken?

Hardwarestoring

Wanneer uw muis besluit u te verlaten, is dat een van de dingen die u niet kunt controleren. Andere keren is het probleem met het trackpad.

Het toetsenbord is een uitstekende back-up omdat de muiscursor nodig is tijdens het gebruik van een computer. Weten hoe u de muisaanwijzer kunt activeren met het toetsenbord, de pijltoetsen en het numerieke toetsenbord is handig als er iets misgaat met het aanwijsapparaat.

Toegankelijkheid

In sommige gevallen kunnen mensen die het moeilijk vinden om een ​​muis te bedienen een toetsenbord gebruiken. In deze situatie is het van cruciaal belang om te converteren naar het beheersen van sneltoetsen als een alternatieve methode voor computernavigatie.

Meer professionele workflow

Het is fijn dat sommige mensen het veel comfortabeler vinden om computers zonder muis te gebruiken. U kunt blijven werken, zelfs als u nogal wat dubbelklikt.

Conclusie

Computernavigatie via het toetsenbord wordt steeds populairder omdat het toegankelijk is en de productiviteit verhoogt. Het toetsenbord is op de lange termijn de beste optie, ook al gebruik je de muis misschien voor een korte periode thuis.

Dit artikel biedt u verschillende methoden om met de rechtermuisknop te klikken zonder muis, wat gunstig zal zijn om uw productiviteit te verhogen.

Bekijk nu deze gaming-toetsenborden om je gameplay-ervaring te verbeteren.

gerelateerde berichten