Retro-games spelen op uw NVIDIA SHIELD-tv met emulators

Afgezien van een HTPC, is de NVIDIA SHIELD TV de meest veelzijdige box die je in je entertainmentconsole kunt plaatsen. Het ondersteunt 4K HDR-weergave van Netflix en YouTube. U kunt games spelen vanuit de Google Play Store en games streamen vanaf uw pc of de servers van NVIDIA. En je kunt zelfs een emulator opzetten voor retro-gaming.

Hoewel we retro-consoles hebben gezien zoals de PlayStation Klassiek en NES Classic, kan hun geval voor eenmalig gebruik een beetje een afknapper zijn. Er is niets mis mee om gewoon iets in het stopcontact te willen steken en in games te duiken, maar andere opties zijn beter als je een meer multifunctioneel systeem wilt. En de NVIDIA SHIELD is misschien wel de beste van hen.

Wat zijn emulators en ROM’s?

Je hebt twee stukken nodig om je oudere spellen op een nieuwer systeem te spelen:

een Evertolker: Dit is de software die de klassieke console imiteert, waardoor uw systeem klassieke games kan spelen. De emulator is verantwoordelijk voor het vertalen van bedieningselementen en voor het afhandelen van video- en audio-uitvoer. De meeste emulators maken ook opslagstatussen mogelijk, zodat je je spelvoortgang op elk moment kunt opslaan.
ROM’s: Dit is de softwareversie van het spel dat je speelt.

Emulators zijn volkomen legaal, maar de ROM-bestanden zijn een beetje duisterder. Copyrightwetten verschillen van land tot land, maar in het beste geval is de enige legale methode om een ​​ROM te verkrijgen, het te rippen van een cartridge die u bezit. De cartridge moet in uw bezit blijven en u mag het ROM-bestand met niemand delen. Bekijk voordat u begint de wetten in uw regio en zorg ervoor dat u uw ROM’s op een legale manier krijgt.

Waarom de SHIELD gebruiken in plaats van een klassieke console te kopen?

Hoewel het opzetten van emulators op de SHIELD niet zo eenvoudig is als het aansluiten van een NES Classic, is het veel eenvoudiger dan het bouwen van je eigen systeem en tv-vriendelijker dan het emuleren van games op je pc. En als je niet aan het gamen bent, kun je dezelfde box gebruiken om je favoriete programma’s te bingewatchen.

Omdat NVIDIA een first party controller voor de SHIELD heeft, weten emulatorontwikkelaars dat dit de controller is die de meeste gebruikers zullen hebben. Dit maakt het gemakkelijker om ondersteuning voor die controller toe te voegen, wat betekent dat je meer geluk hebt om het direct uit de doos te laten werken met je favoriete retro-game.

  Hoe de nieuwe Deep-Linking-functie van Google Chrome te gebruiken

Een ander voordeel van de SHIELD is dat je games vanaf meerdere platforms kunt spelen. Met de PlayStation Classic kun je alleen de 20 games spelen die erbij horen, dus als je ze allemaal hebt voltooid, wordt de console een (zeer aantrekkelijke, let wel) decoratie. Zoals we zo dadelijk zullen zien, ondersteunen de meeste emulators voor de SHIELD verschillende platforms. Je kunt je NES-games, maar ook SNES, GameBoy, PlayStation en meer spelen, allemaal vanaf één apparaat.

Bekijk games in de Google Play Store

Zelfs als je een legale kopie van je game-ROM hebt en een emulator om het op te spelen, moet je toch overwegen om hetzelfde spel in de Google Play Store te zoeken. Je zult het waarschijnlijk opnieuw moeten kopen, maar zelfs oudere AAA-games zoals de Grand Theft Auto-serie zijn verkrijgbaar voor minder dan tien dollar (elk). En daarmee vermijd je volledig het juridische grijze gebied van het verkrijgen van de game-ROM. Je weet ook dat je de game op elk moment opnieuw kunt downloaden uit de Play Store, zodat je je oude cartridge en ROM-bestand niet hoeft te bewaren.

Een geporteerde game zal waarschijnlijk ook beter presteren dan een geëmuleerde game en kan functies hebben zoals betere controllerondersteuning en cloudopslag. Het prikt een beetje om iets terug te kopen dat je al hebt, maar het gemak is waarschijnlijk een paar dollar waard.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe we een emulator kunnen laten werken.

Dit heb je nodig

Je hebt een paar dingen nodig om dit te laten werken:

RetroArch: Deze emulator is gratis beschikbaar in de Play Store, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het sideloaden op uw apparaat. Het ondersteunt ook tal van oudere systemen, eenvoudig opslaan en laden van de status, en biedt ondersteuning voor de SHIELD-controller.
Solide verkenner: Dit is de beste bestandsbeheerder voor Android, zelfs op een 160-inch scherm.
Een USB-stick: Oudere gamebestanden zijn klein, dus je hebt geen grote USB-stick nodig. De twintig of zo games die ik had waren slechts ongeveer 1,3 GB.

Om de USB-drive voor te bereiden, formatteert u deze als NTFS, exFAT of FAT32 op uw Windows-computer.

Hoe u uw ROM-bestanden kunt laden

Het wordt later gemakkelijker als u de ROM-bestanden voor elk systeem in verschillende submappen verdeelt. Mijn NES-ROM’s bevinden zich in een map met het label “NES”, mijn GameBoy Advance-ROM’s bevinden zich in een map met het label “GBA”, enzovoort. Zodra u uw ROM-map helemaal hebt ingesteld, kopieert u de hele map naar uw USB-station.

  Hoe AbanteCart op Ubuntu Server te installeren?

Plaats vervolgens de USB-stick in uw NVIDIA SHIELD.

Gebruik het navigatiepad op de afstandsbediening van de SHIELD om het hamburgermenu in de linkerbovenhoek te selecteren.

Selecteer het pictogram Instellingen.

Gebruik de navigatieknoppen om door de lijst te bladeren en schakel de optie “Onderste contextwerkbalk” uit. Als dit niet is aangevinkt, worden tools zoals kopiëren, plakken en meer voor u beschikbaar met de afstandsbediening van de SHIELD.

Druk eenmaal op de terug-knop op de afstandsbediening, ga dan naar beneden en selecteer “USB Drive 1”.

Ga naar de map ROMs en houd vervolgens de middelste knop op de afstandsbediening ingedrukt om deze te selecteren. Navigeer naar boven en selecteer het kopieerpictogram.

Gebruik de navigatieknoppen om naar de rechterkant te gaan, die standaard uw interne opslag zou moeten vermelden. Selecteer de klembordknop om de ROMs-map te plakken.

Zodra de ROMs-map klaar is met kopiëren naar uw interne opslag, drukt u op de startknop op de afstandsbediening om terug te keren naar het startscherm van Android TV.

RetroArch instellen

Wanneer je RetroArch voor de eerste keer opent, zal het om toestemming vragen om je opslag te lezen. De app heeft dit nodig om uw ROM-bestanden te lezen, dus u moet die toestemming verlenen. RetroArch vereist dat je de gamepad gebruikt, dus vanaf hier zullen alle instructies met dat in gedachten zijn.

Het volgende dat u moet doen, is een Core downloaden, een plug-in die is aangepast om te werken met een specifiek platform dat u probeert te emuleren. Voordat je bijvoorbeeld een GameBoy Advance-game speelt, moet je een Core downloaden die GameBoy Advance ondersteunt. Dit gebeurt allemaal in de RetroArch-app, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u naar een website gaat of dingen opnieuw kopieert in de bestandsbrowser. Elke Core kan van tijd tot tijd worden bijgewerkt om je games een beetje beter te spelen, en je kunt deze ook vanuit RetroArch bijwerken.

Selecteer “Load Core” om een ​​Core te installeren.

Selecteer vervolgens ‘Kern downloaden’.

Scroll naar beneden en druk op “A” op de controller of de middelste knop op de afstandsbediening om een ​​Core te selecteren en te downloaden voor de systemen die je wilt emuleren.

Mogelijk hebt u meerdere kernen om uit te kiezen voor uw systemen. Elke Core kan iets anders presteren, dus als je spel niet helemaal goed speelt, kan een andere Core beter werken. Je kunt altijd een nieuwe Core downloaden zonder je spelvoortgang te schaden.

De volgende stap is om RetroArch uw ROM-bestanden te laten scannen. Druk op B op de controller om terug te gaan naar het startscherm van RetroArch en gebruik vervolgens de linker thumbstick om helemaal naar rechts te gaan. Selecteer ‘Directory scannen’.

  Kan wetshandhaving echt bestanden herstellen die u hebt verwijderd?

Selecteer de optie “/storage/emulated/0”.

Gebruik de linker thumbstick om naar beneden te gaan en “ROM’s” te selecteren (of hoe je je map met ROM’s ook hebt genoemd).

Selecteer ‘Deze map scannen’.

Het duurt even om al je ROM-bestanden te scannen, maar druk daarna op de B-knop op de controller totdat je weer op de startpagina van RetroArch bent. Gebruik de linker thumbstick om naar rechts te gaan, en je zult pictogrammen zien die alle systemen vertegenwoordigen waarvoor je ROM-bestanden hebt.

Ga terug naar links en selecteer “Invoer” in het menu onder het pictogram Instellingen.

Selecteer ‘Menu wisselen van gamepad-combo’.

Het menu in RetroArch wordt gebruikt om je spelstatus op te slaan en opnieuw te laden, zodat je je spelvoortgang kunt opslaan en laden. Deze instelling verandert op welke knoppen je drukt om het menu te openen, dus selecteer een combinatie die je niet in games gebruikt.

Terwijl u zich in het instellingenscherm bevindt, kunt u ook enkele bedieningselementen en video-instellingen wijzigen. U wilt bijvoorbeeld de latentie aanpassen voor games die zijn ontworpen in het CRT-tijdperk. CRT-schermen hebben niet de mogelijkheid om beeldgegevens op te slaan voordat ze worden weergegeven, terwijl nieuwere weergavetechnologieën een latentie van enkele milliseconden toevoegen. Hierdoor kan het zijn dat u de latentie moet aanpassen, zodat uw druk op de knop op het juiste moment is.

Als je klaar bent om daadwerkelijk te spelen, ga je terug naar de lijst met systemen die je hebt. Selecteer de game die je wilt spelen.

Selecteer ‘Uitvoeren’.

Selecteer de Core die je wilt gebruiken om het te spelen.

Selecteer nog een laatste keer “Uitvoeren”.

Dat is het! Je hebt je spel in de lucht en je kunt naar hartenlust spelen.

Hoewel dat allemaal veel instellingen leek, duurt het niet meer dan een paar minuten als je eenmaal je ROM-bestanden hebt. Met de emulator geïnstalleerd, heb je nu één apparaat voor je streaming media, het spelen van nieuwere games en het spelen van je favoriete vintage games!