Schakel tussen 30+ populaire DNS-servers vanuit het systeemvak van Windows

“Hoe werkt internet?” Deze vraag krijg je vaak van je niet-nerdvrienden die de helft van hun tijd op Facebook of YouTube doorbrengen. Hoewel het niet zo eenvoudig is om elk aspect van hoe het werkt te begrijpen, zijn er bepaalde technologieën die ons wereldwijde web mogelijk maken en die elke internetgebruiker zou moeten kennen. Een daarvan is het Domain Name System of DNS. Simpel gezegd, wanneer u een URL zoals Google.com in de adresbalk van uw browser typt, wordt deze door de DNS-service van uw ISP omgezet in een internetprotocol dat begrijpelijk is voor computers en apparaten die op het netwerk zijn aangesloten, en dat bepaalt hoe gegevens van punt A naar punt worden verplaatst B. De meeste mensen gebruiken de standaard DNS van hun ISP, maar als je er problemen mee hebt, dan is een oplossing om deze te verwisselen met een andere met een tool zoals ChrisPC DNS Switch. Het is een Windows-tool met een enorme lijst met voorinstellingen van populaire DNS-servers waarnaar u kunt overschakelen, en waarmee ervaren gebruikers ook aangepaste DNS-servers kunnen specificeren.

  Hoe te repareren "Er wordt een ander programma geïnstalleerd" Installatiefout op Windows 10

Door DNS te wijzigen, kunt u meerdere problemen met uw internet oplossen. Het kan u bijvoorbeeld helpen toegang te krijgen tot websites die worden geblokkeerd door uw provider. En soms biedt het veranderen van DNS naar een betrouwbaardere versie zoals OpenDNS of Google DNS een betere browsesnelheid en verbeterde beveiliging.

Na installatie bevindt ChrisPC DNS Switch zich in het systeemvak voor snelle toegang. U kunt in een handomdraai van DNS-server wisselen door met de rechtermuisknop op het systeemvak van de toepassing te klikken en een keuze te maken uit de vele opties in het submenu ‘Alle DNS-presets’.

  Hoe u uw externe IP-adres kunt opzoeken via de opdrachtprompt op Windows 10

Om toegang te krijgen tot de hoofdinterface van de applicatie, klikt u op de optie ‘Toon DNS Switch’ of dubbelklikt u eenvoudig op het meldingspictogram zelf. Vanaf hier kunt u zowel primaire als secundaire DNS-servers handmatig specificeren, of een keuze maken uit verschillende keuzes in het vervolgkeuzemenu. Op het moment van schrijven heeft ChrisPC meer dan 30 verschillende DNS-servers in zijn arsenaal, waaronder OpenDNS, Google, Commodo, Norton en Yandex.

Nadat u de DNS-server hebt opgegeven, klikt u op ‘DNS wijzigen’ gevolgd door ‘Ja’ in het bevestigingsvenster om de nieuwe instellingen toe te passen. Wanneer u wijzigingen ongedaan wilt maken, kunt u eenvoudig op de knop ‘DNS herstellen’ klikken.

Zoals eerder vermeld, kunt u uw eigen DNS-presets toevoegen. Selecteer hiervoor aan de linkerkant ‘DNS Database’ gevolgd door ‘Add DNS Preset’ en geef de gewenste parameters op. Vanuit dit gedeelte van de toepassing kunt u ook bestaande voorinstellingen bewerken of verwijderen, en uit de beschrijving onder de kolom ‘Categorie’ (Gezinsvriendelijk, Normaal, Veilig), krijgt u een beter idee van hoe een DNS-server uw internetervaring zal beïnvloeden .

  De overdrachtsfunctie inschakelen in Windows 10

In een notendop, ChrisPC DNS Switch is een snelle en gemakkelijke manier om te schakelen tussen meerdere DNS-servers. Het ondersteunt alle recente Windows-besturingssystemen.

ChrisPC DNS Switch downloaden