Scherpstellen met lenzen met groot diafragma

Scherpstellen is eenvoudig als je een diafragma van f/8 of kleiner gebruikt: de meeste dingen in de scène zullen vrijwel scherp zijn. Wanneer je echter grote diafragma’s zoals f/2.8, f/1.8 of zelfs f/1.2 gaat gebruiken, zul je de focus veel meer gaan missen. Hier leest u hoe u de beste resultaten krijgt bij het scherpstellen met lenzen met een groot diafragma.

Als we het over focus hebben, hebben we het over scherpte. Stel dat je een portret maakt. Of je nu f/1.8 of f/16 gebruikt, de lens blijft altijd op hetzelfde punt scherpgesteld: het model. Het verschil is dat de scherptediepte – of in focustermen, het bereik van acceptabele scherpte – veel groter is bij f/16. Laten we dit in actie bekijken.

Stel je voor dat je een 85 mm lens op een full frame camera gebruikt met je onderwerp op 2,5 meter afstand. Bij f/1.8 is de scherptediepte slechts negen centimeter, vier centimeter voor het brandpunt en vijf centimeter erachter.

Dit betekent dat als je zes centimeter van hun gezicht op de hand van de proefpersonen scherpstelt, hun gezicht er wazig uitziet in het uiteindelijke beeld. Je kunt dat zien in de onderstaande opname: de handen van het onderwerp zijn scherp, maar ze zijn ver genoeg voor zijn gezicht zodat zijn ogen dat niet zijn.

Stel je voor dat je overschakelt naar f/16. Deze keer heb je een acceptabel scherpstelbereik van 82 centimeter, 35 centimeter voor het brandpunt en 48 centimeter achter. Dit is een veel gemakkelijker doelwit om te raken. Je kunt je concentreren op hun uitgestrekte arm en toch waarschijnlijk een goede foto maken.

  Verplaats automatisch slappe berichten naar andere kanalen met Reacji

Diafragma is slechts een van de factoren die de scherptediepte beïnvloeden. De andere belangrijke is de brandpuntsafstand. Als je zou wisselen naar een 35 mm-lens en dezelfde afstand tot je onderwerp zou houden, zou je bij f/1.8 een scherptediepte hebben van 54 centimeter en bij f/16 zou je een belachelijke 72 meter hebben. Dit is de reden waarom wat telt als een groot diafragma kleiner wordt als het gaat om telelenzen. Op een 200 mm-lens is f/5.6 zeer zeker een groot diafragma, maar op een 17 mm-lens niet. Volg het advies in dit artikel wanneer u denkt dat het zal helpen.

Merk op dat ik voor deze berekeningen gebruik heb gemaakt van DOFMaster’s online rekenmachine. Het is een geweldig hulpmiddel en ik raad je aan een paar minuten te besteden aan het aansluiten van de apparatuur die je normaal gebruikt om te zien welke scherptediepte je krijgt.

Goed, met dat bedekt, laten we erin graven. Met grote diafragma’s, tenzij je oude apparatuur gebruikt die is ontworpen voor handmatige scherpstelling of je camera op een statief vastzet, moet je autofocus gebruiken. U kunt niet handmatig scherpstellen op de vlieg. Dit betekent dat u autofocus voor u moet laten werken.

Gebruik een enkel autofocuspunt

Elke camera heeft meerdere autofocuspunten. U kunt kiezen tussen alle verschillende punten, subgroepen ervan of een enkel autofocuspunt. Ik heb dit uitgebreid besproken in het artikel over het maximale uit autofocus halen.

Over het algemeen bereikt een groep autofocuspunten in de meeste situaties de beste balans. Het geeft je enige controle over waar je camera gaat proberen te focussen zonder te beperkend te zijn. Wanneer je echter met een groot diafragma werkt, wil je beperkend zijn. Met een voldoende ondiepe scherptediepte kun je de neus en wenkbrauwen van een onderwerp scherp in beeld krijgen terwijl hun ogen wazig zijn.

  Hoe extensiepictogrammen op de Chrome-werkbalk opnieuw te ordenen

Daarom krijgt u de beste resultaten wanneer u een enkel autofocuspunt – of mogelijk een zeer kleine groep punten – gebruikt direct boven waar u wilt dat uw camera scherpstelt. Voor goede portretten betekent dit dat je het actieve autofocuspunt direct op het oog van je onderwerp plaatst.

De enige andere autofocusoptie die het waard is om te gebruiken met grote diafragma’s, is, als uw camera dit ondersteunt, autofocus met oogdetectie. Hiermee handelt uw camera de taak van het plaatsen van het enkele autofocuspunt af.

Continue autofocus gebruiken

Evenzo heeft uw camera drie verschillende autofocusmodi: enkelvoudig, hybride en continu.

Enkele autofocus werkt door te zoeken naar focus en vervolgens, zodra deze is gevonden, vergrendeld te blijven; geweldig voor landschappen, maar als je een kleine scherptediepte hebt en een bewegend onderwerp, mis je de scherpstelling enorm.

Continue autofocus daarentegen volgt je onderwerp constant; misschien mis je een paar foto’s omdat je camera besluit even op de achtergrond scherp te stellen, maar over het algemeen zal hij betrouwbaarder zijn. Het is degene die je moet gebruiken.

Hybride autofocus combineert enkele en continue autofocus. Het probleem is dat wanneer je scherptediepte erg ondiep is, hybride autofocus zich mogelijk niet aanpast aan kleine bewegingen van je onderwerp. Bekijk voor meer informatie ons artikel over de verschillende autofocusstanden.

Schiet in bursts

Zelfs als je een enkel autofocuspunt en een continue modus gebruikt, mis je nog steeds behoorlijk wat foto’s. Het is gewoon de realiteit van het werken met een heel kleine scherptediepte. Het goede ding is dat je je nummers kunt pompen door de burst-modus te gebruiken.

  Wat betekenen "7nm" en "10nm" voor CPU's en waarom zijn ze van belang?

Nu hoef je de ontspanknop niet ingedrukt te houden alsof je Call of Duty speelt. Het is alleen zo dat wanneer u een foto maakt, in plaats van na één te stoppen, u drie of vier opnamen maakt. Zelfs als je onderwerp beweegt, heeft de autofocus tijd om bij te praten.

Het andere is dat wanneer je bursts fotografeert, je je geen zorgen hoeft te maken dat je onderwerp stil blijft staan. Je kunt ze aanmoedigen om te bewegen, van houding te veranderen en over het algemeen actief te zijn. U krijgt betere resultaten en maakt meer natuurlijke foto’s, en u krijgt ook meer scherpe foto’s.

Moderne camera’s zijn erg goed in het scherpstellen met lenzen met een groot diafragma. Je hoeft alleen autofocus op de juiste manier te gebruiken. Een laatste tip is om ons artikel over de focus op de terugknop te lezen. Deze professionele techniek geeft je nog meer controle.

Afbeeldingscredits: Canon