Schijffouten herstellen op Windows 11

Sommige gebruikers die een upgrade naar Windows 11 hebben uitgevoerd vanuit Windows 10, melden dat ze schijffouten tegenkomen in het nieuwe desktop-besturingssysteem van Microsoft. Zelfs na het uitvoeren van schijfopruiming op Windows 11 en het wissen van de cache op hun pc, blijft het probleem bestaan ​​en kunnen sommigen niet inloggen op hun pc. Als u zich ook in hetzelfde schuitje bevindt en geconfronteerd wordt met het probleem “schijffouten herstellen” in Windows 11, hoeft u zich geen zorgen te maken. In deze handleiding hebben we zeven manieren opgenomen om schijffouten op Windows 11 te herstellen. Van CHKDSK-scan tot het controleren op systeemfouten op de schijf, we hebben alles besproken. Dus laten we zonder te wachten direct naar de gids springen.

Schijffouten herstellen op Windows 11 (2022)

We hebben in deze handleiding 7 manieren genoemd om schijffouten op Windows 11 te herstellen. Sommige gebruikers hebben af ​​en toe te maken met schijffouten, terwijl anderen geen toegang meer hebben tot hun pc en “schijffouten herstellen” op hun scherm verschijnt. We hebben hier oplossingen voor allerlei schijfproblemen genoemd, dus we raden u aan alle secties door te nemen.

1. Controleer systeemfouten op de schijf

1. Druk eerst op de Windows 11-sneltoets “Windows + E” om de bestandsverkenner te openen. Klik nu met de rechtermuisknop op de “C” -schijf en open “Eigenschappen”.

2. Ga hier naar “Extra” en klik op “Controleren” onder “Foutcontrole”.

3. Klik vervolgens op “Scan drive” in het pop-upvenster. Windows 11 zoekt nu naar systeemfouten in de schijf en als er een probleem wordt gevonden, kunt u de schijf repareren.

2. Voer CHKDSK-reparatieopdracht uit:

Als de bovenstaande methode geen schijffouten op Windows 11 heeft verholpen, volgt u deze methode. CHKDSK is de ingebouwde opdrachtregeltool van Windows om allerlei schijfgerelateerde fouten op te lossen. Hier leest u hoe u de CHKDSK-reparatieopdracht kunt gebruiken:

  Een bestand vastzetten op de taakbalk in Windows 10

1. Druk eenmaal op de Windows-toets en typ “cmd”. Klik nu op “Als administrator uitvoeren” in het rechterdeelvenster om de opdrachtprompt met beheerdersrechten te openen.

2. Zodra u zich in het CMD-venster bevindt, typt u de onderstaande opdracht en drukt u op Enter. Het zal u informeren dat uw Windows 11-pc opnieuw moet worden opgestart om de CHKDSK-scan te starten. Typ y en druk op Enter.

chkdsk /f C:

3. Ga nu door en start uw pc opnieuw op. Windows 11 voert de CHKDSK-scan uit, wat enige tijd kan duren, dus wees geduldig en wacht tot het is voltooid.

4. Na de scan start Windows 11 automatisch op. Om het resultaat van de CHKDSK-scan te controleren, drukt u eenmaal op de Windows-toets en zoekt u naar “Event Viewer“.

5. Open de Event Viewer, vouw het gedeelte “Windows-logboeken” in de linkerzijbalk uit en ga naar “Toepassing”. Scroll naar beneden en zoek naar het nieuwste item “Wininit” onder de kolom “Bron” in het rechterdeelvenster.

6. Open het item “Wininit” en bekijk de CHKDSK-scanresultaten. Als Windows 11 zegt dat er geen schijffouten zijn, bent u klaar om te gaan. Als het schijffouten vertoont, onderzoekt u de fout verder en zoekt u op internet naar een oplossing.

3. Defragmenteer harde schijf

Als u Windows 11 op een mechanische harde schijf gebruikt, kunt u proberen de schijf te defragmenteren. Hiermee worden de meeste basisproblemen met schijffouten opgelost. Dat gezegd hebbende, als u een SSD gebruikt, wordt defragmentatie niet aanbevolen. Het verkort de levensduur van je SSD.

1. Druk eenmaal op de Windows-toets en zoek naar “defragmenteren”. Open nu “Schijven defragmenteren en optimaliseren”.

2. Selecteer hier de C-schijf, klik op “Optimaliseren” en laat Windows het defragmentatieproces voltooien.

3. Nadat het proces is voltooid, start u Windows 11 opnieuw en moeten de schijffouten worden verholpen.

4. Herstel schijffouten in Windows 11 met PowerShell

Als u nog steeds wordt geconfronteerd met het probleem “schijffouten herstellen” op Windows 11, probeer het dan op te lossen met de opdracht Repair-Volume van PowerShell. Hier is hoe het te gebruiken op Windows 11:

  Hoe de Windows Sandbox te configureren

1. Druk op de Windows-toets en typ “powershell“. Klik nu op “Als administrator uitvoeren” in het rechterdeelvenster om het venster met beheerdersrechten te openen.

2. Kopieer en plak in het PowerShell-venster de onderstaande opdracht en druk op Enter.

Repair-Volume C –OfflineScanAndFix

3. Voer daarna de onderstaande opdracht uit.

Repair-Volume C –Scan

4. Nadat het reparatieproces is voltooid, start u Windows 11 opnieuw en controleert u of schijffouten zijn opgelost of niet.

5. Problemen oplossen vanaf herstel (voor pc’s die niet kunnen inloggen)

Als u tijdens het opstarten voortdurend wordt geconfronteerd met het probleem “Windows heeft een harde-schijfprobleem gedetecteerd” of “Schijffouten herstellen”, moet u problemen met uw Windows 11-pc oplossen vanuit het herstelscherm. Hier is hoe het te doen.

1. Schakel eerst uw pc volledig uit. Schakel het nu in en als het Windows-laadteken verschijnt, sluit u het weer af. Zet nu uw pc aan en sluit deze weer af. Voer dit proces 2-3 keer uit en Windows 11 wordt gedwongen het herstelscherm te laden. Op sommige computers wordt door tijdens het opstarten op F2, F8 of F12 te drukken ook het opstartherstelscherm geopend, zodat u deze toetsen ook kunt proberen.

2. U start meteen op in het herstelscherm. Klik hier op “Geavanceerde opties“.

3. Ga vervolgens naar “Problemen oplossen” en open “Opdrachtprompt“.

4. Er wordt nu een opdrachtpromptvenster geopend. Voer hier de onderstaande opdrachten één voor één uit. Dit zal proberen de opstartgerelateerde bestanden te repareren en u in staat te stellen in te loggen op uw Windows 11-pc.

bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd

5. Start nu uw pc opnieuw op en controleer of het probleem is opgelost.

6. Start op in veilige modus (voor pc’s die niet kunnen inloggen)

Als het probleem nog steeds niet is opgelost, moet u opstarten in de veilige modus en enkele van de hierboven genoemde bewerkingen uitvoeren. Hier zijn de te volgen stappen.

1. Om in de veilige modus op te starten, volgt u onze tutorial over het starten van Windows 11 in de veilige modus. Druk in het herstelscherm op “4” of “F4” om op te starten in de veilige modus.

  Er is geen audiouitvoerapparaat geinstalleerd? FIX Windows 10 kan geen audioapparaten vinden

2. Als je hier eenmaal bent, raad ik aan om alle bewerkingen van methode #1 tot #4 van deze tutorial uit te voeren. Zoek eerst naar systeemfouten op de schijf, voer vervolgens de CHKDSK-scan uit en defragmenteer daarna de harde schijf. Voer ten slotte de PowerShell-opdrachten uit om schijfgerelateerde fouten te herstellen.

3. Start nu de pc opnieuw op en hopelijk zijn de schijffouten verdwenen. U kunt inloggen op uw computer zonder schijffouten te herstellen.

7. Installeer Windows 11 opnieuw (voor pc’s die niet kunnen inloggen)

Als niets tot nu toe heeft gewerkt, kunt u het beste Windows 11 opnieuw installeren. We hebben een handige handleiding geschreven over het installeren van Windows 11 vanaf een USB-station, dus volg deze voor gedetailleerde instructies. Merk op dat dit proces alleen de C-schijf zal wissen (die de bestanden en mappen in Desktop, Downloads, Documenten, enz. bevat) en geen invloed heeft op andere schijven.

In het geval dat u nog steeds schijffouten ondervindt, zelfs na het opnieuw installeren van Windows 11, kan de boosdoener de defecte harde schijf zelf zijn. We raden u aan de harde schijf te vervangen door een SSD voor veel betere prestaties en een langere levensduur.

Windows heeft een hard disk probleem gedetecteerd? Volg deze oplossingen!

Dit zijn dus de zeven manieren waarop u schijfgerelateerde fouten op uw Windows 11-pc kunt diagnosticeren. Als je nog steeds in staat bent om in te loggen op je pc, raad ik je aan om fouten te zoeken, deze op te lossen en een back-up van gegevens te maken voordat het mis gaat met een harde schijfstoring. Dat is in ieder geval allemaal van ons. Als u een zwart scherm krijgt op Windows 11, hebben we een aantal oplossingen samengesteld om dat probleem ook op te lossen. En als de Windows 11-update niet doorgaat en u voortdurend wordt geconfronteerd met de fout “Wijzigingen op uw computer ongedaan maken”, volgt u onze handleiding om het probleem meteen op te lossen. Tot slot, als u vragen heeft over Windows 11-fouten of -problemen, laat het ons dan weten in de opmerkingen hieronder.

gerelateerde berichten