Seconden weergeven in Windows 11 Taakbalkklok

Eerder dit jaar heeft Microsoft uitgelegd in detail waarom Windows 11 geen seconden weergeeft in de taakbalkklok. De grootste zorg is grotendeels de prestatie, aangezien een periodieke activiteit, zoals het weergeven van seconden, voorkomt dat de CPU in een energiezuinige toestand gaat, waardoor het veel CPU-bronnen opslokt. Er is echter een groot aantal ervaren gebruikers die om verschillende redenen seconden willen weergeven in de Windows 11-taakbalkklok. Interessant is dat Microsoft nu de mogelijkheid test om seconden weer te geven in de taakbalkklok op Windows 11, maar op de Insider-builds. Als u echter seconden wilt weergeven in de systeemvakklok op Windows 11, volgt u onze gedetailleerde gids hieronder.

Seconden weergeven in Windows 11 Taakbalkklok (2022)

In deze zelfstudie hebben we vier verschillende manieren toegevoegd om seconden weer te geven in de Windows 11-taakbalkklok. Kies een van de onderstaande methoden op basis van de Windows 11-build die u gebruikt.

Seconden weergeven in Windows 11 Clock via de app Instellingen (Insider Build 25247 en later)

Als u zich op het Windows Insider Dev-kanaal bevindt (Bouw 25247 en later), kunt u seconden weergeven in de Windows 11-klok met behulp van de app Instellingen. Microsoft test momenteel deze veelgevraagde functie in de Insider-build en deze komt waarschijnlijk met de volgende stabiele Windows 11-update. Dus als je al op het Dev-kanaal zit, kun je als volgt seconden weergeven in Windows 11 Taskbar Clock.

  Fix Runtime Error C++ op Windows 10

1. Om de app Windows Instellingen te openen, drukt u op de Windows 11-sneltoets “Windows + I“.

2. Ga hier naar het gedeelte “Personalisatie” in de linkerzijbalk en klik op “Taakbalk” in het rechterdeelvenster.

3. Blader daarna naar beneden en vouw het gedeelte “Taakbalkgedrag” uit. Schakel nu het selectievakje naast “Toon seconden in systeemvakklok” in. Dat is het.

4. U kunt nu seconden zien in de systeemvakklok op Windows 11.

5. Als u geen seconden wilt weergeven in de taakbalkklok op Windows 11, schakelt u eenvoudig het selectievakje in de app Instellingen uit.

Seconden weergeven in Windows 11 Taakbalkklok met register (oudere stabiele builds uit 2021)

Voor de meeste gebruikers die oudere Windows 11-stabiele builds gebruiken (vóór 22000.376), kunnen ze een registerwaarde aanpassen om seconden weer te geven in de Windows 11-taakbalkklok. Deze methode is trouwens geblokkeerd op Windows 11 22H2 en nieuwere builds, dus als je een stabiele build uit 2022 gebruikt, zullen de instructies niet werken. U moet ofwel naar het Dev-kanaal gaan of een app van derden gebruiken die in de laatste sectie wordt genoemd. Wat betreft deze methode, hier is hoe het te doen.

1. Klik op de knop “Zoeken” in de taakbalk en zoek naar “register”. Open nu de “Register-editor” vanuit het zoekresultaat.

2. Plak vervolgens het onderstaande pad in de adresbalk van het register. Dit brengt u rechtstreeks naar de toets “Geavanceerd”.

ComputerHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

3. Zodra u hier bent, scrolt u omlaag in het rechterdeelvenster en zoekt u naar het item “ShowSecondsInSystemClock”. Dubbelklik om het te openen.

4. Wijzig nu de “Waardegegevens” in 1 en klik op “OK”. Het zorgt ervoor dat de Windows 11-taakbalkklok seconden begint weer te geven, samen met de uren en minuten.

  Hoe het scherm op Windows 11 op te nemen (4 methoden)

5. Sluit nu de Register-editor en start uw pc opnieuw op. Dit zou seconden in de Windows 11 taakbalkklok moeten inschakelen.

6. Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, stelt u “Waardegegevens” in op 0 voor “ShowSecondsInSystemClock” en start u uw computer opnieuw op.

Toon seconden in Windows 11 Taakbalkklok met behulp van PowerShell

U kunt ook seconden weergeven in de systeemvakklok op Windows 11 met behulp van PowerShell. Het doet in feite de registertruc, maar gewoon met één opdracht. Het bespaart u veel tijd en gedoe, en het werkt ook alleen op oudere builds. Dit zijn de te volgen stappen.

1. Klik op “Zoeken” in de taakbalk en zoek naar “powershell”. Klik onder “Windows PowerShell” in de zoekresultaten op de optie “Als administrator uitvoeren” in het rechterdeelvenster.

2. Voer vervolgens de onderstaande opdracht uit en druk op Enter. Hierdoor wordt de waarde van “ShowSecondsInSystemClock” gewijzigd in 1.

Set-ItemProperty -Path HKCU:SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced -Name ShowSecondsInSystemClock -Value 1 -Force

3. Ga nu door en start uw pc opnieuw op. En dat is het! De taakbalkklok in Windows 11 zou ook seconden moeten weergeven.

4. Als u seconden in de klok wilt uitschakelen, voert u de onderstaande opdracht uit in PowerShell en start u uw Windows 11-pc opnieuw op. Je bent klaar.

Set-ItemProperty -Path HKCU:SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced -Name ShowSecondsInSystemClock -Value 0 -Force

Toon seconden in Windows 11 Clock met behulp van de ElevenClock-app

Ten slotte, als de bovenstaande methoden niet werken op uw pc, kunt u altijd een app van derden gebruiken om dingen naar uw voorkeur te personaliseren. Met een app genaamd ElevenClock kun je verschillende formaten kiezen voor de klok in het systeemvak, inclusief de mogelijkheid om seconden weer te geven. Zo werkt de app:

1. Ga je gang en download ElevenClock van Microsoft Store (Vrij) of zijn GitHub-pagina.

  8 manieren om Gray X op bureaubladpictogrammen in Windows 10 te repareren

2. Installeer vervolgens de ElevenClock-app. Open daarna het menu Start en klik op “ElevenClock-instellingen”.

3. Blader hier naar beneden en vouw het gedeelte “Datum- en tijdinstellingen” uit.

4. Schakel nu de optie “Toon seconden op de klok” in en u bent klaar.

5. Je zou nu een nieuwe klok met seconden moeten zien op de taakbalk van Windows 11.

6. Als u ElevenClock niet langer wilt gebruiken, drukt u op “Windows + R” en typt u appwiz.cpl en drukt u op Enter. Hierdoor wordt de pagina Programma’s en onderdelen direct geopend onder het Configuratiescherm op Windows 11.

7. Ga nu door en zoek naar “ElevenClock”. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van de app en verwijder deze.

Schakel Seconden in systeemvakklok in op Windows 11

Dit zijn dus de stappen die u moet volgen om seconden weer te geven in de systeemvakklok op Windows 11. Hoewel de stabiele release nog ver weg is, raad ik aan de registerhack te gebruiken of de app van derden te installeren. Als u bovendien de Windows 11-taakbalk wilt aanpassen, raadpleegt u de gekoppelde handleiding. En om de Weather Widget op Windows 11 uit te schakelen, volgt u onze gedetailleerde tutorial. Als u tot slot nog vragen heeft, kunt u ons dit laten weten in het gedeelte Opmerkingen hieronder.