Slaapstand versus slaapstand in Windows 10: wat is het verschil?

Als u een Windows 10-systeem onbeheerd achterlaat, gaat het naar een energiebesparende stand die Slaap wordt genoemd. Windows 10 heeft een vergelijkbare energiebesparende modus genaamd Hibernate. Net als de slaapstand hebben gebruikers een optie om het systeem handmatig in de sluimerstand te zetten vanuit het aan/uit-menu.

Slaapstand versus slaapstand in Windows 10

Veel gebruikers combineren de slaapstand met de slaapstand. Er zijn overeenkomsten tussen de twee modi, en uw systeem zal deze modus alleen inschakelen als u het forceert, of als u het een tijdje niet hebt gebruikt. De vraag is wat beter is en wat het verschil is tussen beide.

Slaapstand versus slaap

Het belangrijkste verschil tussen de sluimerstand en de slaapstand is hoe gegevens worden opgeslagen of waar ze worden opgeslagen.

Staat opslaan

Wanneer uw systeem naar de slaapstand gaat, worden de bestanden die u hebt geopend (en de niet-opgeslagen gegevens erin) opgeslagen in het RAM-geheugen.
Wanneer uw systeem in de slaapstand gaat, worden de bestanden die u hebt geopend (en de niet-opgeslagen datum erin) naar de schijf geschreven.

Stroomverbruik

Wanneer uw systeem in de slaapstand staat, gebruikt het heel weinig stroom om alles draaiende te houden.
Wanneer uw systeem in de slaapstand staat, verbruikt het helemaal geen stroom. Het schakelt het systeem in wezen uit.

  Windows 95 wordt 25: toen Windows mainstream werd

Functiebeschikbaarheid

De slaapstand is aanwezig op alle pc’s met Windows 10 en is standaard ingeschakeld.
Slaapstand is niet aanwezig op alle pc’s met Windows 10, het zal bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn als uw systeem InstantGo heeft. Het is mogelijk niet standaard ingeschakeld, ook al is het beschikbaar op een systeem.

SSD-schade

De slaapstand zal de levensduur van een SSD niet beschadigen of anderszins verkorten.
Van de sluimerstand is bekend dat deze SDD’s van de vroege generatie beschadigt en ervoor zorgt dat ze eerder verslijten. Nieuwere SSD’s hebben dit probleem niet.

Harde schijf schade

De slaap- of sluimerstand kan de harde schijf niet beschadigen.

Hardware-indicator:

Wanneer uw systeem in de slaapstand staat, kunnen de lampjes op uw systeem blijven knipperen om de status aan te geven. De aan/uit-knop kan bijvoorbeeld knipperen of als u een SSD/HDD-lees-/schrijfindicator hebt, kan deze ook knipperen terwijl het systeem slaapt.
Wanneer uw systeem in de slaapstand staat, gaan alle lampjes/indicatoren uit. Als u naar uw systeem kijkt, kunt u niet zien of het is uitgeschakeld of in de sluimerstand staat totdat u op de aan/uit-knop drukt.

Hervat

Windows 10 zal veel sneller uit de slaapstand komen dan uit de sluimerstand. Het tijdsverschil is aanzienlijk.
Een systeem kan worden hervat vanuit de slaapstand door op de aan/uit-knop te drukken, of door op een toets op het toetsenbord te tikken of met de muis te klikken.
Een systeem kan worden hervat vanuit de sluimerstand door op de aan/uit-knop te drukken.

  Controleer of uw pc voldoet aan de vereisten voor de holografische app van Windows

Moet u Windows 10 in slaapstand of sluimerstand zetten?

Slaap- en sluimerstand zijn vaak aanwezig op hetzelfde systeem. U kunt naar eigen goeddunken maar in het algemeen kiezen welke u wilt gebruiken;

U dient de slaapstand te gebruiken als u voor een zeer korte periode, bijvoorbeeld vijftien minuten of een uur, niet bij uw systeem bent.
U moet de sluimerstand gebruiken als u voor een langere periode van uw systeem weg bent, maar u toch het werk wilt oppakken waar u het had achtergelaten in plaats van het systeem opnieuw op te starten.

Windows 10 heeft het over het algemeen moeilijker om uit de sluimerstand te komen en het kan zijn dat u uw systeem toch opnieuw moet opstarten. Dit is de reden waarom, zelfs als u van plan bent om voor langere tijd niet bij het systeem te zijn, de slaapmodus de betere optie is.

Windows 10 afsluiten, in de slaapstand zetten of in de sluimerstand zetten

Als de optie Afsluiten op tafel ligt, dat wil zeggen, u bent bereid uw systeem af te sluiten dan is het beter om dit te doen in plaats van het in de slaapstand te zetten.

De reden dat we het gebruik van de sluimerstand vermijden, is omdat het zo lang duurt voordat het systeem eruit komt. Uw systeem kan zelfs veel sneller worden ingeschakeld.

Voor niet-opgeslagen gegevens is het afsluiten een actie die door de gebruiker wordt gestart, wat betekent dat u wordt gevraagd uw werk op te slaan voordat u het systeem afsluit.

Het enige grote nadeel van het afsluiten van een systeem in plaats van het in de slaapstand te zetten, is dat je je apps en bestanden opnieuw moet openen. De slaapstand slaat de huidige status van het systeem op, zodat u dat niet hoeft te doen.

  5 beste gratis audiorecorders voor gamers op Windows 10

Hybride slaap

Windows 10 heeft een derde modus genaamd Hybrid Sleep. Het is een combinatie van Hibernate en Sleep-modus waarbij;

Gegevens worden naar de harde schijf geschreven in plaats van naar het RAM.
Het systeem ververst periodiek het geheugen.
Het hervatten van het systeem is sneller dan de slaapstand, maar langzamer dan de slaapstand.
Het systeem blijft stroom verbruiken wanneer het in de hybride slaapstand staat.

Conclusie

Als u het verschil tussen de sluimerstand en de slaapstand moeilijk kunt onthouden, haalt u een aanwijzing uit hun namen. Winterslaap is een veel diepere slaaptoestand, terwijl slaap in vergelijking daarmee licht is. Als je systeem constant moeite heeft om uit de slaapstand te komen, heb je misschien een app de schuld hiervan. U kunt de app verwijderen, vasthouden aan het gebruik van de slaapmodus of overschakelen naar het afsluiten van het systeem.